Μετά τη μεγάλη επιτυχία του φετινού φεμινιστικού φεστιβάλ με τίτλο «Καμιά δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες», η Συνέλευση 8 Μάρτη ανανέωσε το ραντεβού της με κόσμο που γνώρισε και συμπορεύτηκε σε αυτή τη γιορτή που είχε έντονο το χαρακτήρα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αυτήν τη φορά στο φιλόξενο πολυχώρο Baumstrasse της αγαπημένης καλλιτέχνιδας Μάρθας Φριντζήλα, στον Βοτανικό.

Έτσι, την Κυ­ρια­κή στις 24 Νο­έμ­βρη, βρε­θή­κα­με με κόσμο που μοι­ρα­ζό­μα­στε μαζί του την ίδια ανη­συ­χία, την ίδια οργή και θλίψη για την εν εξε­λί­ξει γε­νο­κτο­νία στην Γάζα και με­τα­τρέ­ψα­με τον πο­λυ­χώ­ρο Baumstrasse σε τόπο συ­νο­μι­λί­ας με την Πα­λαι­στί­νη, σύν­δε­σης με τις πα­λαι­στι­νια­κές πρω­το­βου­λί­ες που ενί­σχυ­σε οι­κο­νο­μι­κά το Φε­μι­νι­στι­κό Φε­στι­βάλ, δη­μιουρ­γί­ας (συμ)πρά­ξε­ων αλ­λη­λεγ­γύ­ης, ένω­σης τέ­χνης και φε­μι­νι­σμού. 

Ξε­κι­νή­σα­με τη βρα­διά με ένα βί­ντεο που μας θύ­μι­σε τις όμορ­φες στιγ­μές που ζή­σα­με στον κήπο της Πα­ντεί­ου τις ημέ­ρες του Φε­στι­βάλ. 

Συν­δε­θή­κα­με με αν­θρώ­πους που με τις δρά­σεις και τις πρω­το­βου­λί­ες τους συμ­βάλ­λουν ση­μα­ντι­κά στην προ­σπά­θεια κά­λυ­ψης των ανα­γκών του πα­λαι­στι­νια­κού λαού και υπε­ρα­σπί­ζο­νται με εντυ­πω­σια­κό θάρ­ρος τα δι­καιώ­μα­τά του ενά­ντια στην εξό­ντω­σή του από το Ισ­ρα­ήλ. 

Η Ορ­γά­νω­ση Γυ­ναι­κών «Palestinian Women’s Development Society», που στη­ρί­ζει οι­κο­γέ­νειες σε Δυ­τι­κή Όχθη και Γάζα, δεν μπό­ρε­σε να μας στεί­λει βι­ντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μή­νυ­μα καθώς ο στρα­τός κα­το­χής είχε απο­κλεί­σει την πε­ριο­χή που βρί­σκο­νται τα γρα­φεία της. Την ίδια την ημέρα της εκ­δή­λω­σης, η πρό­ε­δρος της ορ­γά­νω­σης, Νάντα Τουα­ΐρ, μέσα από το νο­σο­κο­μείο (όπου βρί­σκε­ται σε κρί­σι­μη κα­τά­στα­ση η μη­τέ­ρα της), ξέ­κλε­ψε χρόνο να μας στεί­λει ένα σύ­ντο­μο γρα­πτό μή­νυ­μα εκ­φρά­ζο­ντας τη στε­να­χώ­ρια τους που δεν μπό­ρε­σαν να συν­δε­θούν μαζί μας, τις ευ­χα­ρι­στί­ες τους για τη στή­ρι­ξη της Συ­νέ­λευ­σης για ακόμα μια φορά τους τε­λευ­ταί­ους μήνες, τη σι­γου­ριά τους ότι στε­κό­μα­στε πάντα στο πλευ­ρό τους. Όπως κα­τέ­λη­ξε: «Με τη δική μας Αντί­στα­ση και τη δική σας Αλ­λη­λεγ­γύη, να στα­μα­τή­σου­με αυτόν τον άδικο πό­λε­μο που υπο­φέ­ρει ο λαός μας από την Κα­το­χή και τους Κα­τα­κτη­τές».

Στη συ­νέ­χεια, η εκ­δή­λω­ση μας σύ­στη­σε ξανά το fundraiser project «Shelter for Gaza’s Artists» για την εξα­σφά­λι­ση ασφα­λούς στέ­γης για μου­σι­κούς και καλ­λι­τέ­χνες και τις οι­κο­γέ­νειές τους και για την κά­λυ­ψη των βα­σι­κών ανα­γκών τους. Γνω­ρί­σα­με και ακού­σα­με τον Ραμζι Αμπου­ρε­ντουάν, έναν από τους αν­θρώ­πους που τρέ­χει το project, έχο­ντας ανα­πτύ­ξει από παλιά δε­σμούς με τους καλ­λι­τέ­χνες της Γάζας μέσα από διά­φο­ρα εγ­χει­ρή­μα­τα που επε­δί­ω­καν να δώ­σουν στην πα­λαι­στι­νια­κή νε­ο­λαία έμπνευ­ση και διέ­ξο­δο έκ­φρα­σης μέσω της τέ­χνης. Από τη συ­νερ­γα­σία σε αυτά εγ­χει­ρή­μα­τα συν­δέ­θη­κε και ο Ράμζι με τον Δη­μή­τρη Μι­κέ­λη και αυτός ο δε­σμός γέν­νη­σε πέρσι την Πρω­το­βου­λία «Αλ­λη­λεγ­γύη από τους Μου­σι­κούς της Αθή­νας προς τους Μου­σι­κούς της Γάζας», που στη­ρί­ζει το project. Αφού μας κα­λη­νύ­χτι­σε ο Ράμζι, εί­χα­με την ευ­και­ρία να ακού­σου­με κά­ποιες μνή­μες του Δ. Μι­κέ­λη από τα χρό­νια που πέ­ρα­σε στην Πα­λαι­στί­νη και από την πλού­σια δράση του Ράμζι. Οι ιστο­ρί­ες θα συ­νε­χί­ζο­νταν για… ώρες αν δεν έπρε­πε να κρα­τή­σου­με το δια­δι­κτυα­κό ρα­ντε­βού μας με την Ντά­νια Σάουα. 

Η οι­κο­γέ­νεια της Ντά­νια, με κα­τα­γω­γή από τη Γάζα, αλλά διά­σπαρ­τη σε όλο τον πλα­νή­τη, απο­φά­σι­σε να ενώ­σει τους πό­ρους, τα τα­λέ­ντα και τις επα­φές της για να στη­ρί­ξει το λαό της Γάζας κι έτσι προ­έ­κυ­ψε η Πρω­το­βου­λία Shawwa Gaza Emergency Relief Initiative που προ­μη­θεύ­ει πό­σι­μο νερό, κα­θα­ρή τροφή, υγειο­νο­μι­κό υλικό και ιμα­τι­σμό τη Λω­ρί­δα της Γάζας. Σε συ­νερ­γα­σία με μο­νά­δες αφα­λά­τω­σης στη Ράφα, έχει κα­τορ­θώ­σει να συ­γκρο­τή­σει ένα δί­κτυο που δια­νέ­μει νερό σε όλη τη λω­ρί­δα της Γάζας -μέ­χρι και το πρό­σφα­το «σφρά­γι­σμα» του βό­ρειου τμή­μα­τος από την Κα­το­χή. Η Ντά­νια μας πε­ριέ­γρα­ψε ανα­λυ­τι­κά πώς λει­τουρ­γεί η Πρω­το­βου­λία, από τη διά­θε­ση των χρη­μά­των μέχρι τη δράση της στην ίδια τη Γάζα και εξέ­φρα­σε την ευ­γνω­μο­σύ­νη της για τους αν­θρώ­πους από κάθε χώρα «που το κά­νουν εφι­κτό» με τις προ­σφο­ρές τους. Μας συ­γκί­νη­σε η ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά που έκανε στη βο­ή­θεια της Συ­νέ­λευ­σης από τα έσοδα του Φε­στι­βάλ. Ενώ πρό­βα­λε ένα βί­ντεο με δια­νο­μή νερού και τίτλο «Thank you Athens!», μας ενη­μέ­ρω­σε ότι «με τα χρή­μα­τά σας, 80 οι­κο­γέ­νειες είχαν νερό για μια βδο­μά­δα. Αυτό έγινε χάρη σε σας!».  

Η βρα­διά συ­νέ­χι­σε με ποί­η­ση της Κάρολ Σαν­σούρ. Εί­χα­με την τύχη να «αι­σθαν­θού­με» το έργο της μέσα από την κα­θη­λω­τι­κή απαγ­γε­λία της ίδιας στα αρα­βι­κά αλλά και να εξοι­κειω­θού­με με τους στί­χους της μέσα από την πα­ράλ­λη­λη ανά­γνω­ση της ελ­λη­νι­κής από­δο­σης. 

Προ­φα­νώς δεν γι­νό­ταν να μην απο­λαύ­σου­με τρα­γού­δια και δη­μιουρ­γί­ες της Μάρ­θας Φρι­τζή­λα, της φι­λό­ξε­νης «οι­κο­δέ­σποι­νας» και ση­μα­ντι­κής συ­ντε­λέ­στριας της βρα­διάς, ενώ μας έκα­ναν την τιμή να έρ­θουν και να πουν από ένα τρα­γού­δι και οι αγα­πη­μέ­νες Νε­φέ­λη Φα­σού­λη και Φω­τει­νή Βε­λε­σιώ­του, που στή­ρι­ξαν με τη φωνή τους το Φε­μι­νι­στι­κό Φε­στι­βάλ και ξα­να­συ­να­ντή­θη­καν μαζί μας σε αυτήν την εκ­δή­λω­ση συ­νέ­χεια της φε­μι­νι­στι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης. 

Μια ευ­χά­ρι­στη έκ­πλη­ξη ήταν η πα­ρου­σία της με­γά­λης Λι­βα­νέ­ζας τρα­γου­δί­στριας, Για­χί­ντα Ου­έχ­μπε στο κοινό. Εν­θου­σια­σμέ­νη από τους στί­χους της Κάρολ Σαν­σούρ, η Για­χί­ντα ζή­τη­σε και τρα­γού­δη­σε στί­χους της Κάρολ σε έναν επι­τό­πιο αυ­το­σχε­δια­σμό, ενώ μας τρα­γού­δη­σε και το εμ­βλη­μα­τι­κό «Wa Habibi» (το διά­ση­μο ύμνο της Με­γά­λης Πα­ρα­σκευ­ής). 

Ευ­χα­ρι­στί­ες οφεί­λου­με και στα Kalogeraki Bros (Μι­χά­λη και Πα­ντε­λή Κα­λο­γε­ρά­κη) που με τη φωνή τους και τα όρ­γα­νά τους «συ­νό­δευ­σαν» όλο το καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα. 

Η βρα­διά έκλει­σε με όμορ­φο πιάνο από τον Δ. Μι­κέ­λη και με χα­λα­ρή συ­ζή­τη­ση γύρω από το πλού­σιο μπου­φέ που υπήρ­χε στο χώρο. Προ­φα­νώς τα έσοδα της εκ­δή­λω­σης θα βρουν κι αυτά το δρόμο τους προς την Πα­λαι­στί­νη. 

Η ση­μα­σία δρά­σε­ων σαν αυτές είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­τη. Μας υπεν­θυ­μί­ζουν τη δύ­να­μη που έχουν οι (συμ)πρά­ξεις αλ­λη­λεγ­γύ­ης, που μπο­ρούν να κά­νουν δια­φο­ρά στη δυ­στο­πία που ζούμε: Από την πιο μικρή -όπως ένα μπι­τό­νι νερό για ένα δι­ψα­σμέ­νο παιδί στη Γάζα- μέχρι τις με­γα­λύ­τε­ρες που ελ­πί­ζου­με να ζή­σου­με στους αγώ­νες για την απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων μας. Όλες/οι/α μαζί φύ­γα­με γε­μά­τες συ­γκί­νη­ση και νέα ώθηση στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας να συ­νε­χί­σου­με να μι­λά­με για την Πα­λαι­στί­νη, να συ­νε­χί­σου­με την αλ­λη­λεγ­γύη και τη δράση μας γι’ αυτήν. Ως τη λευ­τε­ριά. 

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες