Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θέτει τεράστια ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα σε όλους. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια να ανατραπεί η απόλυτη «ταξική μονομέρεια» τόσο της ντόπιας κυρίαρχης τάξης, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με το άμεσο καθήκον να προβληθούν «ανακουφιστικές λύσεις» σε επείγοντα και πιεστικά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων, υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά.

Όμως δεν είναι αλή­θεια ότι βρι­σκό­μα­στε σε συν­θή­κες από­λυ­της απο­ρί­ας και κυ­ριαρ­χί­ας του αγνω­στι­κι­σμού. Από­δει­ξη έδωσε το εξαι­ρε­τι­κό άρθρο του σύ­ντρο­φου Χρή­στου Λά­σκου (μέ­λους της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) στην «Κυ­ρια­κά­τι­κη Αυγή», με τίτλο: «Τα πρώτα μέτρα μιας αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης».

Ο σ. Χ. Λά­σκος δεν ξα­να­να­κα­λύ­πτει την Αμε­ρι­κή. Συ­μπυ­κνώ­νει μια πο­λι­τι­κή συ­ζή­τη­ση που έγινε στις γραμ­μές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­ε­κλο­γι­κά (στις πα­ρα­μο­νές της Αθη­να­ΐ­δας…), αλλά δεν δι­στά­ζει να κάνει επι­λο­γές, ιε­ραρ­χή­σεις και να έχει προ­τε­ραιό­τη­τες. Αυτά συ­νι­στούν αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή, ανα­τρε­πτι­κή πο­λι­τι­κή, πο­λι­τι­κή πα­ρέμ­βα­σης σε μια τόσο κρί­σι­μη συ­γκυ­ρία.

Μας λέει, λοι­πόν:

1) «Κά­ποια από τα βα­σι­κό­τε­ρα πρώτα μέτρα, στα οποία έχου­με ήδη δε­σμευ­τεί, είναι: Η κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων, η επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση της δα­νεια­κής σύμ­βα­σης με στόχο την επι­λε­κτι­κή δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους, η επα­να­φο­ρά των κα­τώ­τε­ρων μι­σθών και των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των στην πρό­τε­ρη κα­τά­στα­ση, η κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος».

2) Το πλαί­σιο αυτό θα πρέ­πει να συ­μπλη­ρω­θεί:
α) με την απά­ντη­ση στο «άμεσο επι­βιο­τι­κό πρό­βλη­μα των ανέρ­γων». Εδώ ο σ. Χ.Λά­σκος προ­τεί­νει ένα «ελά­χι­στο ει­σό­δη­μα, ση­μα­ντι­κά με­γα­λύ­τε­ρο από το επί­πε­δο του τω­ρι­νού επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας».
β) με την «προ­τε­ραιό­τη­τα στα ζη­τή­μα­τα υγεί­ας, η οποία ήδη κα­ταρ­ρέ­ει». Χωρίς να αι­σθα­νό­μα­στε ότι πα­ρα­βιά­ζου­με τη σκέψη του σ. Χ.Λά­σκου, θα μπο­ρού­σα­με να προ­σθέ­σου­με τα ζη­τή­μα­τα υπε­ρά­σπι­σης του δη­μό­σιου σχο­λεί­ου και κά­ποιων βα­σι­κών κοι­νω­νι­κών δομών όπως οι δη­μό­σιοι βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί…

3) Για να γί­νουν αυτά, θα πρέ­πει να δοθεί απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα των ανα­γκαί­ων πόρων. Ο σ. Χ.Λά­σκος προ­τεί­νει: «έναν μη­δε­νι­σμό π.χ. των εξο­πλι­στι­κών δα­πα­νών, ή των πλη­ρω­μών προς συ­γκε­κρι­μέ­νους με­γά­λους προ­μη­θευ­τές (που θα μπο­ρού­σε να κα­λύ­ψει το δη­μο­σιο­νο­μι­κό κό­στος των κοι­νω­νι­κών μέ­τρων, με εξοι­κο­νό­μη­ση πε­ρί­που 2,5% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ)… «μέ­χρις ότου η φο­ρο­λο­γι­κή επα­νά­στα­ση που απαι­τεί­ται από μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς, θα άρ­χι­ζε να απο­δί­δει». Ως προς τη φο­ρο­λο­γι­κή πα­ρέμ­βα­ση της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς, προ­τεί­νει: «μια άμεση πο­λι­τι­κή ανα­δια­νο­μής, που μπο­ρεί να ανα­στρέ­ψει με ρα­γδαί­ους ρυθ­μούς το ση­με­ρι­νό κα­τα­στρο­φι­κό σπι­ράλ».

4) Ως προς το ζή­τη­μα της Ευ­ρώ­πης, που ως γνω­στόν δι­χά­ζει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο σ. Χ.Λά­σκος επι­λέ­γει ένα «συν­θη­μα­τι­κό» πα­ρά­δειγ­μα: (η κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς) «δίνει μια με­γά­λη ευ­και­ρία να κλη­θούν από την ελ­λα­δι­κή ερ­γα­τι­κή τάξη οι Ευ­ρω­παί­οι ερ­γα­ζό­με­νοι να πιέ­σουν τις δικές τους οι­κο­νο­μι­κές και πο­λι­τι­κές ελίτ να «δώ­σουν» τους «δι­κούς μας». Με μια τέ­τοια «ευ­ρω­παϊ­κή» πο­λι­τι­κή, κα­νείς δεν θα είχε λό­γους να αντι­δρά. Γιατί, πρώ­τον, απευ­θύ­νε­ται στους Ευ­ρω­παί­ους ερ­γα­ζό­με­νους και όχι στους Μερ­κο­λάντ και, δεύ­τε­ρον, έχει ως πε­ριε­χό­με­νο της απεύ­θυν­σης την κα­τε­δά­φι­ση των «δικών μας» κα­πι­τα­λι­στών και όχι στό­χους όπως η (πάση θυσία;) πα­ρα­μο­νή μας στο ευρώ…

Πα­ρα­θέ­σα­με εκτε­τα­μέ­να απο­σπά­σμα­τα, γιατί συμ­φω­νού­με απο­λύ­τως με την πο­λι­τι­κή που υπα­γο­ρεύ­ουν. Συμ­φω­νού­με επί­σης με δύο –γε­νι­κό­τε­ρες– πα­ρα­τη­ρή­σεις του σ. Χ.Λά­σκου: α) (η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά δεν) «πέ­φτει οσο­νού­πω ως ώριμο φρού­το –αντί­θε­τα θα απαι­τη­θεί κο­λοσ­σιαία προ­σπά­θεια». β) «το ζή­τη­μα της ηγε­μο­νί­ας επι­λύ­ε­ται όχι με την επί­κλη­ση πα­ναν­θρώ­πι­νων αξιών ή υπέ­ρο­χων κο­μου­νι­στι­κών ιδεών, αλλά με πολύ πρα­κτι­κό­τε­ρους τρό­πους».

Τα πα­ρα­πά­νω απο­τε­λούν το «υπο­στη­ρί­ξι­μο και πει­στι­κό πλαί­σιο πο­λι­τι­κής» που αρ­κε­τοί (με­τα­ξύ τους και εμείς) έχουν στη­ρί­ξει μέσα στις γραμ­μές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Άλ­λω­στε στην ελ­κτι­κό­τη­τα αυτού του πλαι­σί­ου οφεί­λε­ται το εκλο­γι­κό 27% και στη βάση αυτού του πλαι­σί­ου ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ο Αλ. Τσί­πρας απέρ­ρι­ψαν (με­τα­ξύ Μαΐου και Ιου­νί­ου του 2012) τη συμ­με­το­χή σε μια άλλη εκ­δο­χή τρι­κομ­μα­τι­κής (κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΠΑ­ΣΟΚ-ΔΗ­ΜΑΡ). Το πρό­βλη­μα είναι ότι στην πα­ρού­σα πο­λι­τι­κή φάση το πλαί­σιο αυτό έχει αναι­ρε­θεί στο όνομα μιας κά­ποιας  «κυ­βερ­νη­σι­μό­τη­τας».

Προ­σαρ­μο­γή;
Κά­ποιοι σ. έκα­ναν λόγο για την ανά­γκη «βί­αιας ωρί­μαν­σης» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αφή­νο­ντας έκ­θε­τη την προ­ε­κλο­γι­κή πο­λι­τι­κή μας στην κα­τη­γο­ρία περί «ανω­ρι­μό­τη­τας» και δί­νο­ντας τη δυ­να­τό­τη­τα στους πο­λι­τι­κούς αντι­πά­λους μας και στα ΜΜΕ να απαι­τή­σουν απο­δεί­ξεις «ωρί­μαν­σης», με πρώ­τη-πρώ­τη την πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση (ή και τη δια­γρα­φή) κάθε ρι­ζο­σπα­στι­κής φωνής (ή πτέ­ρυ­γας) στις γραμ­μές μας.

Ο πραγ­μα­τι­κός πο­λι­τι­κός προ­γραμ­μα­τι­σμός του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ διο­λί­σθη­σε στην άποψη του «ώρι­μου φρού­του», στην εκτί­μη­ση ότι η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά θα πέσει από μόνη της (το Μάρτη). Το πρό­βλη­μα δεν είναι –κυ­ρί­ως– σε αυτά που κά­να­με (π.χ. έμ­φα­ση στη λίστα Λα­γκάρντ), αλλά σε αυτά που δεν κά­να­με (π.χ. την ανα­γκαία πλα­τιά πα­νε­θνι­κή εκ­στρα­τεία για να ακυ­ρω­θεί η υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης, με τις γνω­στές «άγριες» συ­νέ­πειες τόσο στη ζωή των λαϊ­κών μαζών όσο και στις συν­θή­κες που δη­μιουρ­γού­νται στις πό­λεις).

Στα πλαί­σια μιας τέ­τοιας, εκλο­γο­κε­ντρι­κής, τα­κτι­κής, ανοί­γουν οι απο­στά­σεις ανά­με­σα σε τμή­μα­τα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Κά­ποιοι ανα­ζη­τούν απο­δεί­ξεις της «κυ­βερ­νη­σι­μό­τη­τας» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εκ­πο­νώ­ντας σχέ­δια επί χάρ­του για την πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση της χώρας. Υπο­τι­μώ­ντας τον πα­ρά­γο­ντα της κυ­ρί­αρ­χης τάξης, που έκανε τις συ­γκε­κρι­μέ­νες «πα­ρα­γω­γι­κές» επι­λο­γές, και υπο­βαθ­μί­ζο­ντας τη ση­μα­σία της ανα­τρο­πής του ση­με­ρι­νού συ­σχε­τι­σμού ως από­λυ­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για –όποια–  ανα­συ­γκρό­τη­ση που θα λο­γο­δο­τεί στις λαϊ­κές ανά­γκες.

Άλλοι θέ­τουν το ερώ­τη­μα της «ωρί­μαν­σης» στα λε­γό­με­να εθνι­κά ζη­τή­μα­τα, επι­διώ­κο­ντας ου­σια­στι­κά την υπο­βάθ­μι­ση της αρι­στε­ρής πο­λι­τι­κής (π.χ. στις ΑΟΖ ή στα ζη­τή­μα­τα των μειο­νο­τή­των ή ακόμα και των με­τα­να­στών) ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την εκλο­γι­κή «διείσ­δυ­ση» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε συ­ντη­ρη­τι­κά στρώ­μα­τα.

Ο σ. Γ. Μη­λιός, γρά­φο­ντας στην «Αυγή», απά­ντη­σε στα ερω­τή­μα­τα που δη­μιούρ­γη­σαν οι συ­να­ντή­σεις με τον Σόι­μπλε και τον Φού­χτελ, αλλά και το τα­ξί­δι στις ΗΠΑ, δη­λώ­νο­ντας ότι το νόημά τους ήταν να απο­δεί­ξει «τη γραμ­μή που βάζει στο κέ­ντρο της αντι­πα­ρά­θε­σης το τα­ξι­κό ζή­τη­μα, την αντί­θε­ση των «από πάνω» με τους «από κάτω», που απο­τε­λεί την κύρια όψη των αντι­θέ­σε­ων σε όλη την Ευ­ρώ­πη». Χωρίς κα­θό­λου να υπο­τι­μώ τη ση­μα­σία του τι είπε ο Αλ. Τσί­πρας σε αυτές τις συ­να­ντή­σεις, το ερώ­τη­μα πα­ρα­μέ­νει σχε­τι­κά με το αν και κατά πόσο εξυ­πη­ρε­τεί­ται αυτή η ανε­ξάρ­τη­τη, αρι­στε­ρή, γραμ­μή από συ­να­ντή­σεις με τον Σόι­μπλε και τη «δια­κυ­βέρ­νη­ση» Ομπά­μα. Δί­νο­ντας, με­τα­ξύ άλλων, στα ΜΜΕ τη δυ­να­τό­τη­τα να σπε­κου­λά­ρουν περί ανα­δί­πλω­σης του Αλ. Τσί­πρα και μά­λι­στα περί ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κής ανα­δί­πλω­σης.

Η δη­μο­σκο­πι­κή στα­σι­μό­τη­τα φορ­τώ­νει ξανά με βάρος τη συ­ζή­τη­ση για τις συμ­μα­χί­ες. Οι οπα­δοί των «ανοιγ­μά­των» προς τα με­σαία στρώ­μα­τα δεν πρέ­πει να ξε­χνούν ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με τη ρι­ζο­σπα­στι­κή γραμ­μή κα­τέ­κτη­σε πρω­το­φα­νή πο­σο­στά μέσα στους ερ­γα­ζό­με­νους, στους ανέρ­γους, στη νε­ο­λαία. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάντα αυτές οι «δε­ξα­με­νές» που μπο­ρεί να τον οδη­γή­σουν στην πο­λι­τι­κή πρω­το­κα­θε­δρία, ακόμα και στην αυ­το­δυ­να­μία, προ­ο­πτι­κή που θα ήταν εγκλη­μα­τι­κό να υπο­νο­μευ­θεί στο όνομα μιας ομι­χλώ­δους «στρο­φής» προς το με­σαίο χώρο.

Και αυτοί που ανα­ζη­τούν άλλες πο­λι­τι­κές συμ­μα­χί­ες, πέρα από τα όρια της ενό­τη­τας της Αρι­στε­ράς, οφεί­λουν να πα­ρα­τη­ρούν κα­λύ­τε­ρα την εξέ­λι­ξη της ΔΗΜΑΡ: τα «ανοίγ­μα­τα» προς «κε­ντρώ­ες» πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις δεν προ­ϋ­πο­θέ­τουν σή­με­ρα πε­ριο­ρι­σμέ­νες υπο­χω­ρή­σεις, προ­ϋ­πο­θέ­τουν πλήρη εγκα­τά­λει­ψη του σχε­δί­ου της Αρι­στε­ράς.

Η κα­τά­στα­ση στην Ελ­λά­δα σή­με­ρα έχει φτά­σει σε ορια­κό ση­μείο. Η γραμ­μή των «από πάνω», η μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο και εφι­κτό να ανα­τρα­πεί. Όμως η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά, αξιο­ποιώ­ντας την «προ­δο­σία» των σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τών και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και υπο­λο­γί­ζο­ντας στην «κό­πω­ση» του κό­σμου, απει­λεί να κερ­δί­σει μια μάχη που θα τρο­πο­ποιεί το γε­νι­κό­τε­ρο συ­σχε­τι­σμό του πο­λέ­μου. Όλα θα κρι­θούν από τη στάση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Φωνές όπως του σ. Χ.Λά­σκου που ανα­φέ­ρα­με, αλλά και άλλων ρευ­μά­των (όπως της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας που στην πρό­σφα­τη Συν­διά­σκε­ψη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κέρ­δι­σαν την υπο­στή­ρι­ξη του 25% των μελών του) απο­δει­κνύ­ουν ότι στο εσω­τε­ρι­κό του ενω­τι­κού εγ­χει­ρή­μα­τος της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς είναι απο­λύ­τως εφι­κτό να δο­θούν οι πρέ­που­σες απα­ντή­σεις: ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να διεκ­δι­κή­σει την ανα­τρο­πή της κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά, την ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας και της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής, την ανά­δει­ξη μιας κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς, ως ενός εν­διά­με­σου-με­τα­βα­τι­κού σταθ­μού, στην κα­τεύ­θυν­ση της γε­νι­κό­τε­ρης σο­σια­λι­στι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης. 

Ετικέτες