Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακής υποβάθμισης της υπόθεσης, δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από το κλίμα οργής για το έγκλημα στα Τέμπη.

Ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις συλλογικοτήτων για το θέμα και οι δικαστικές εξελίξεις, συνεχίζουν να αφήνουν το πολιτικό τους αντίκτυπο και να στριμώχνουν το κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών, αλλά και μια σειρά άλλων κινηματικών πρωτοβουλιών (μεταξύ άλλων και η «Πρωτοβουλία για δημόσιο, ασφαλή και ποιοτικό σιδηρόδρομο»), η δικογραφία για τον Κ. Καραμανλή (αλλά και τον Χ. Σπίρτζη) που διαβιβάστηκε στη βουλή, επαναφέρει τα Τέμπη στην πρώτη γραμμή της δημόσιας συζήτησης. 

Η ΝΔ θα βρεθεί απέναντι στο δίλημμα του να απορρίψει μια «κανονική» προανακριτική για τον Κ. Καραμανλή ή να συναινέσει στην διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων του πρώην υπουργού Μεταφορών, όπως αναμένεται να επιδιώξει η αντιπολίτευση. 

Το ΠΑΣΟΚ -το μόνο κόμμα που διαθέτει τους απαραίτητους 30 βουλευτές προκειμένου να καταθέσει το σχετικό αίτημα- προτίθεται να ζητήσει προανακριτική έρευνα για ποινικές ευθύνες του Καραμανλή. Και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος όπως προβλέπει το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα (επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών), σε συνάρτηση με τα αδικήματα που σχετίζονται με τους τότε υφισταμένους του. 

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας δεν έχει αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα ή σε τυχόν διώξεις που προκύπτουν αφού έστειλε τη δικογραφία κατευθείαν στη βουλή. Πάντως μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποινικές διώξεις (με μεγάλη καθυστέρηση) σε γενικούς γραμματείς και σε προϊσταμένους διευθύνσεων του υπουργείου Μεταφορών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να ζητήσει σύσταση προανακριτικής, κάτι που ξαναφέρνει στο προσκήνιο την κοινοβουλευτική συνεργασία με τη Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ απαιτεί μια πραγματική προανακριτική και όχι fast track διαδικασίες, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου. 

Και αυτό γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία (απαιτούνται 151 ψήφοι για την όποια απόφαση) πιθανότατα θα εφαρμόσει το «μοντέλο» που ακολούθησε στην περίπτωση του απεσταλμένου του Μαξίμου, στον τόπο της σύγκρουσης των τρένων. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή που θα στείλει κατευθείαν τον Καραμανλή σε δικαστικό συμβούλιο, όπως είχε γίνει με τον πρώην υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, Χ. Τριαντόπουλο.

Αποκαλυπτικά έγγραφα

Συγκεκριμένα έγγραφα, που προσκόμισαν δύο κατηγορούμενοι-στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και δείχνουν ως υπεύθυνη για τις παραλείψεις την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, φαίνεται να σηματοδότησαν τις τελευταίες εξελίξεις. Στο ψηφιακό αρχείο με το σύνολο της δικογραφίας για την υπόθεση των Τεμπών που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, υπάρχουν ακόμα δύο έγγραφα  που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, εξαιτίας της μη ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών, στις 10/9/2021 προς τον υπουργό Κ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννη και τον γ.γ. του υπουργείου Γ. Ξιφαρά γίνεται επίκληση των περιορισμών που έθετε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής στην χρηματοδότηση του ΟΣΕ. 

Στο έγγραφο αυτό γίνεται σαφής αναφορά ότι «η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος της συντήρησης».

Ανάλογες διαπιστώσεις περιλαμβάνονται και σε δεύτερο έγγραφο, με ημερομηνία 21/9/2021, που απευθύνεται και πάλι προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Στις σελίδες του εγγράφου αυτού επισημαίνεται ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του ΟΣΕ ανέρχονται σε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται κακοσυντηρημένο το δίκτυο στο οποίο κυκλοφορούν τρένα με πολύ μικρότερες ταχύτητες από αυτές που θα κυκλοφορούσαν αν το δίκτυο ήταν σωστά συντηρημένο.

Αναλυτικές επισημάνσεις γίνονται και για τις ελλείψεις του αναγκαίου προσωπικού. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο, το προσωπικό που είχε απομείνει στο τέλος του 2021 είχε εκτιμηθεί πως θα ήταν μόνο 880 άτομα, με τη μείωση να ανέρχεται σε ποσοστό 77,33% σε σχέση με το 2010, και στο τέλος του 2022 το προσωπικό θα ανερχόταν σε 780 άτομα, ποσοστό που θα αντιστοιχούσε σε μείωση 79,91% σε σχέση με το 2010.  Με βάση αυτά τα νούμερα, η έλλειψη προσωπικού είχε ως αποτέλεσμα τη μη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Τα τραγικά αυτά στοιχεία, παρόμοια με όσα επισήμαναν για χρόνια τα σωματεία των εργαζομένων και οι δυνάμεις της Αριστεράς που παλεύουν ενάντια στις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις, φωτίζουν ακόμα πιο καθαρά την ενοχή των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων, που κουνούσαν επικριτικά το δάχτυλο, στις φωνές που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όπως και συνέβη. Ένας υπουργός που ήξερε ότι υπήρχε θέμα με την ασφάλεια των τρένων και δεν πήρε όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει ένα τραγικό δυστύχημα, έχει βαρύτατη πολιτική και ποινική ευθύνη. 

Και ενώ όλες οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι πίσω από το έγκλημα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου, η κυβέρνηση παρουσίασε το πλάνο του νέου ΟΣΕ- «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», με βάση το «μοντέλο ΔΕΗ» (των πανάκριβων τιμολογίων και του κινδύνου ενός μεγάλου μπλακ αουτ). Πήρε το μήνυμα και η Hellenic Train και προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή Κ. Γενηδούνια, πρώην Προέδρου του Σωματείου των Μηχανοδηγών. Η απόλυση ήρθε μια ημέρα μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του για τις επερχόμενες εκλογές του Σωματείου Μηχανοδηγών, παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η αλλαγή ατζέντας με τις ψευτοπαροχές Μητσοτάκη, τις πρωθυπουργικές περιοδείες στα υπουργεία και τις κατασταλτικές επιχειρήσεις του Χρυσοχοΐδη, φαίνεται ότι προσκρούει και πάλι στο έγκλημα των Τεμπών. Το μπάχαλο με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το θέμα της πυρόσφαιρας, επιβεβαιώνει την απουσία πολιτικής βούλησης για αναζήτηση της αλήθειας και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης της κυβέρνησης. Ανάλογη τακτική σύγχυσης και αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών θα επιχειρηθεί και με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον Καραμανλή. 

Στο λαϊκό αίτημα για δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων, η «θυσία» Καραμανλή θα ήταν μια λύση για το Μαξίμου, που αναγνωρίζει στο κίνημα των Τεμπών έναν σοβαρό αντίπαλο. Αλλά πέρα από το βαρύ επώνυμο για την Δεξιά, μια παραπομπή (πόσο μάλλον καταδίκη) του Καραμανλή για κακούργημα θα ήταν ομολογία ενοχής και απόδειξη των καταγγελιών για συγκάλυψη. Κατηγορίες που βέβαια θα ενταθούν αν το γαλάζιο στέλεχος πέσει στα μαλακά, φρενάροντας την (οριακή) ανάκαμψη των δημοκοπικών ποσοστών της ΝΔ. Παράλληλα, άλλη μια προανακριτική-παρωδία απλώς θα κάνει πιο βαθιά την πολιτική κρίση. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες