Το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, μετά από πολλές καθυστερήσεις, βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας στα αρμόδια υπουργεία, ενώ η Διοίκηση με την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας άνοιξε και επισήμως την διαδικασία κατανομής του αναγκαίου προσωπικού, που θα χρειάζεται ο νέος φορέας.

Το βασικότερο από τα καθήκοντα αυτής της ομάδας θα είναι «ο προσδιορισμός των συνολικών θέσεων εργασίας σε κάθε Οργανική Μονάδα του ΕΦΚΑ» και «ο προσδιορισμός των θέσεων εργασίας ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα για κάθε Οργανική Μονάδα».

Αντιλαμβανόμαστε ότι  οι κατευθύνσεις για το προσωπικό που θα χρειαστεί ο ΕΦΚΑ, θα καθοριστούν από τη Διοίκηση, η οποία θα πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας.

Το επόμενο διάστημα δηλαδή θα καθοριστεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων του ΕΦΚΑ καθώς και το σε ποια Τμήματα-Διευθύνσεις και πόλεις θα δουλεύουμε. Και κατά συνέπεια θα καθοριστεί αν θα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, που θα μπει σε υποχρεωτική κινητικότητα για άλλες Υπηρεσίες και αν θα υπάρχουν μετακινήσεις υπαλλήλων από πόλη σε πόλη.

Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς για τους εργαζόμενους λόγω των ελλείψεων και της κακής κατανομής του προσωπικού, της ανασφάλειας, του ανύπαρκτου σχεδιασμού και της κακής οργάνωσης.  Σε συνδυασμό με την μνημονιακή πίεση στην οικονομική μας κατάσταση και στη ζωή μας, έχει πληγεί η σωματική και ψυχική υγεία των περισσοτέρων από εμάς.

Δεν αποκλείεται και οι τρεις θάνατοι εργαζομένων του ΟΑΕΕ, που συνέβησαν σε ώρα εργασίας τους τελευταίους μήνες, να προήλθαν από όλα αυτά που βιώνουμε…

ΕΝΑΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δυστυχώς ακόμα και τώρα η απραξία συνδικαλιστικής και κινηματικής δράσης είναι εκκωφαντική. Σαν ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τον σύλλογο μας σε μαχητική κατεύθυνση, αλλά ποτέ δεν γίνεται κάτι από τις υπόλοιπες τρεις παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία και συνεργάζονται.  Προφανώς γιατί δεν θέλουν να συγκρουστούν ουσιαστικά με την Διοίκηση για δικούς τους λόγους.

Αυτό φάνηκε και με την αποχή από την διαδικασία της «αξιολόγησης» και την εκβιαστική τροπολογία της Γεροβασίλη, που δεν οργάνωσε τον αγώνα το συνδικάτο, παρά τις εκκλήσεις μας, ούτε περιοδείες ενημέρωσης, ούτε μαζέματα στελεχών και αφέθηκε για άλλη μια φορά στο φιλότιμο των συναδέλφων.  Ευτυχώς το 75% των συναδέλφων έδειξε σθένος και χαρακτήρα και απείχε μαζικά για άλλη μια φορά από αυτή την διαδικασία.

Απέναντι στις επιθέσεις της Διοίκησης Μπακαλέξη δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Δύο χρόνια από το άνοιγμα της συζήτησης για το Ασφαλιστικό και ενάμιση χρόνο από την ψήφισή του νόμου Κατρούγκαλου και έχουμε κάνει μόνο δύο στάσεις εργασίας για να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας.

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί στον ΕΦΚΑ και συνολικά στον Δημόσιο Τομέα μια νέα διοικητική ιεραρχία, φίλα προσκείμενη σε αυτόν, ακολουθώντας την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και οι αναθέσεις και τα ρουσφέτια για κάποιους λίγους, συνεχίζουν να αποτελούν βασικό τρόπο άσκησης διοίκησης, με τη συνδρομή διαφόρων Συριζαίων και μη. 

Τους υπόλοιπους εργαζόμενους, την πλειοψηφία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μας θεωρούν αναλώσιμους. Τελευταίες ενδεικτικές κινήσεις της Διοίκησης αποτελούν η «εθελοντική» εργασία σαββατοκύριακο και μάλιστα με έγγραφο και η προσφυγή εναντίον απόφασης προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, που δικαιώνουν τρεις εργαζόμενους.

Με την πρώτη ενέργεια η μνημονιακή μας διοίκηση θέλει να συνεχίσει αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, που γίνονται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να χτυπήσουν τα δικαιώματα  και κεκτημένα των εργαζομένων σε σχέση με το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας, καθιερώνοντας και στο Δημόσιο την εργασία-λάστιχο, οποτεδήποτε υπάρχει «ανάγκη».

Η απάντηση μας, με την στήριξη του συνδικάτου και της ομοσπονδίας, πρέπει να είναι μία: μαζική ανυπακοή στη δουλειά εκτός ωραρίου.

Η δεύτερη κίνηση της Διοίκησης να προσβάλλει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα τριών εργαζομένων, δείχνει που έχει κατρακυλήσει η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει μεταλλαχτεί πλέον σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα, που έχει αποξενωθεί από την εργατική τάξη και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το δικαίωμα στην εργασία.

ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ GR-INVEST

Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου με την 3η Αξιολόγηση. Το μενού περιλαμβάνει την πιστή υλοποίηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων για νέα μείωση των εισοδημάτων από 1/1/2019 -αν χρειαστεί και από το 2018-, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την προώθηση των ομαδικών απολύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού και των ΜΜΜ, ενώ στο τραπέζι σερβίρονται και οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, η παράδοση των κόκκινων δανείων στα κερδοσκοπικά funds και η φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές χρειάζεται να ανασυγκροτήσουμε το εργατικό κίνημα και να οργανώσουμε μαχητικές κινητοποιήσεις. Έχουμε παραδείγματα αγώνων και στις απεργίες του 2010-2013 και πιο πρόσφατα με την μαζική συμμετοχή στην αποχή από την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων μας και περισσότερο των συνδικάτων, για να πιέσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε όλο το προσωπικό των Ταμείων να «χωρέσει» στον ΕΦΚΑ, χωρίς να υπάρχουν μετακινήσεις και πολύ περισσότερο υποχρεωτική κινητικότητα.

Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να σταματήσουμε κάθε αιτία ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το εργασιακό μας μέλλον, να αντισταθούμε στα νέα μέτρα, στην εφαρμογή τους καθώς και στη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ