Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό αν χαρακτηρίζαμε τα επαναστατικά γεγονότα του Μάη του 1936 σαν την κορυφαία δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην ιστορία του μετά από αυτή του έπους της αντίστασης. Ο Μάης της Θεσσαλονίκης ήρθε πάνω σ' ένα επαναστατικό κύμα που στα μέσα της δεκαετίας του '30 διαπέρασε και την Ισπανία (εμφύλιος πόλεμος) και τη Γαλλία (άνοδος του Λαϊκού Μετώπου που συνοδεύτηκε από μεγαλειώδεις αγώνες με καταλήψεις εργοστασίων όπου οι εργάτες πραγματοποίησαν κατακτήσεις πρωτοποριακές για την εποχή τους όπως το 40ωρο,το πενθήμερο, τη μηνιάτικη μετ' αποδοχών άδεια κλπ) επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά, την διεθνιστική εξάπλωση όλων των μεγάλων αγώνων στην εποχή του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Είναι πολύ σημαντικό ακόμα να σημειώσουμε ότι το επαναστατικό αυτό κύμα ξέσπασε τρία χρόνια μετά την συντριπτική ήττα του Γερμανικού προλεταριάτου και το προσωρινό τέλος της βαθιάς κρίσης του συστήματος (1929-1933) που γονάτισε από την ανεργία το εργατικό κίνημα.

Θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με  σαν πηγή για την πε­ρι­γρα­φή και σχο­λια­σμό των επα­να­στα­τι­κών γε­γο­νό­των και της ηρω­ι­κής απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας των ερ­γα­τών της Θεσ­σα­λο­νί­κης τη μπρο­σού­ρα: «Ηρω­ι­κός Μάης της Θεσ­σα­λο­νί­κης του 36 – Χρο­νι­κό» εκ­δό­σεις  «Σύγ­χρο­νη Εποχή».  (Η σύ­ντα­ξη έγινε από την κομ­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Επι­μέ­λεια ύλης Σπύ­ρος Κου­ζι­νό­που­λος, έκ­δο­ση 1976). Ο λόγος γι’ αυτό είναι προ­φα­νής: Η βα­σι­κή ευ­θύ­νη για την ήττα του Μάη του 36 ανή­κει στην ηγε­σία του ΚΚΕ. Για να μην μπού­με σε μια αντι­πα­ρά­θε­ση, λοι­πόν, για το ποια ήταν η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και ποιο το ψέμα και η δια­στρέ­βλω­ση (κάτι πολύ συ­νη­θι­σμέ­νο στις αντι­πα­ρα­θέ­σεις με το ΚΚΕ) χρη­σι­μο­ποιού­με σαν βάση την ίδια την πε­ρι­γρα­φή των γε­γο­νό­των την οποία κάνει το ΚΚΕ. Εξάλ­λου σ’ αυτή την ίδια μπρο­σού­ρα η ηγε­σία του ΚΚΕ ανα­γνω­ρί­ζει τα «λάθη» της ηγε­σί­ας του ΚΚΕ στα γε­γο­νό­τα του ’36.

Η αντι­κει­με­νι­κή κα­τά­στα­ση

Τα γε­γο­νό­τα του Μάη 1936 της Θεσ­σα­λο­νί­κης ήταν το απο­κο­ρύ­φω­μα μια γε­νι­κής ανά­τα­σης των αγώ­νων του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και της αγρο­τιάς σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο, που ξε­κί­νη­σαν την δυ­να­μι­κή τους εμ­φά­νι­ση το 1935. Σύμ­φω­να με την προ­α­να­φερ­θεί­σα πηγή:

«Το 1935 πα­ρου­σιά­ζε­ται επί­σης σο­βα­ρή ανά­πτυ­ξη του απερ­για­κού κι­νή­μα­τος που συ­νο­δεύ­ε­ται από παλ­λαϊ­κά συλ­λα­λη­τή­ρια. Σε 200.000 φτά­νουν οι απερ­γοί ερ­γά­τες μέχρι τον Οκτώ­βρη του χρό­νου εκεί­νου, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι μήνες Μάρ­της-Απρί­λης.

»Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό γνώ­ρι­σμα αυτών των αγώ­νων, που αγκα­λιά­ζουν όλα τα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα της χώρας, είναι η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και το πεί­σμα των ερ­γα­ζο­μέ­νων μαζών, που φτά­νουν ακόμη και σε ανοι­χτή σύ­γκρου­ση με τους ερ­γο­δό­τες και την αστυ­νο­μία. Το 1935 ση­μα­δεύ­ε­ται επί­σης με το αι­μα­το­κύ­λι­σμα δε­κά­δων ερ­γα­τών και αγρο­τών». (Οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας).

Επί­σης:

«Στο Ηρά­κλειο της Κρή­της ξε­σπούν τις πρώ­τες μέρες του Αυ­γού­στου σο­βα­ρές απερ­για­κές εκ­δη­λώ­σεις που φτά­νουν μέχρι την κή­ρυ­ξη απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας με αί­τη­μα την αύ­ξη­ση απο­δο­χών κ.α.

»Οι απερ­γοί πραγ­μα­το­ποιούν πο­ρεία προς την Νο­μαρ­χία για να επι­δώ­σουν τα αι­τή­μα­τά τους και ο νο­μάρ­χης Σπ. Θε­ο­τό­κης δια­τά­ζει την αστυ­νο­μία να πυ­ρο­βο­λή­σει με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 7 απερ­γοί και να τραυ­μα­τι­στούν πολ­λοί άλλοι. Αμέ­σως ο λαός κα­τε­βαί­νει σε παλ­λαϊ­κά συλ­λα­λη­τή­ρια, η Ενω­τι­κή (Εκτός της επί­ση­μης ΓΣΕΕ υπήρ­χε και η Ενω­τι­κή ΓΣΕΕ στην οποία κυ­ριαρ­χού­σαν τα στε­λέ­χη και οι συ­μπα­θού­ντες του ΚΚΕ) και η Γε­νι­κή Συ­νο­μο­σπον­δία (η επί­ση­μη δεξιά ρε­φορ­μι­στι­κή ΓΣΕΕ, όρ­γα­νο του κρά­τους) κη­ρύ­χνουν 24ωρη απερ­γία σ' ολό­κλη­ρη τη χώρα, ενώ πολ­λοί απερ­γοί του Ηρα­κλεί­ου οπλί­ζο­νται με του­φέ­κια, μα­χαί­ρια, ξύλα κ.ά.

»Έντρο­μη η κυ­βέρ­νη­ση στέλ­νει στην πόλη μια με­ραρ­χία στρα­τού 3 πο­λε­μι­κά πλοία κι ένα σμή­νος βομ­βαρ­δι­στι­κών και η εξέ­γερ­ση του αδι­κο­χτυ­πη­μέ­νου λαού πνί­γε­ται στο αίμα.»

»Στην Πε­λο­πόν­νη­σο επί­σης, στα τέλη Αυ­γού­στου, ξε­σπούν αγώ­νες ενά­ντια στην κα­τα­λή­στευ­ση τους από τον ΑΣΟ (κρα­τι­κός ορ­γα­νι­σμός που συ­γκέ­ντρω­νε την στα­φί­δα). Γί­νο­νται συλ­λα­λη­τή­ρια (...) οι αγρό­τες κα­τα­λαμ­βά­νουν τα τη­λε­γρα­φεία για να στεί­λουν τη­λε­γρα­φή­μα­τα δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην κυ­βέρ­νη­ση και καίνε τα γρα­φεία του ΑΣΟ.

»Η κυ­βέρ­νη­ση στέλ­νει δύο με­ραρ­χί­ες στρα­τού κι ένα αντι­τορ­πι­λι­κό στην πε­ριο­χή και οι ξε­ση­κω­μέ­νοι αγρό­τες πλη­ρώ­νουν με αίμα και βα­σα­νι­στή­ρια τον αγώνα για το δίκιο που τους έπνι­γε.» (Οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας).  

Είναι σκό­πι­μο να δώ­σου­με την πε­ρι­γρα­φή της αντι­κει­με­νι­κής κα­τά­στα­σης μέσα από εκτε­νή απο­σπά­σμα­τα από την εν λόγω μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ, ώστε να γί­νουν  φα­νε­ρά σε κάθε κα­λο­προ­αί­ρε­το ανα­γνώ­στη τα πα­ρα­κά­τω συ­μπε­ρά­σμα­τα. 

Η όλη πε­ρι­γρα­φή απο­κα­λύ­πτει ότι η κα­τά­στα­ση στην Ελ­λά­δα ήταν προ­ε­πα­να­στα­τι­κή με βάση τους όρους που είχε θέσει ο Λένιν. Οι ερ­γα­ζό­με­νες μάζες δεν μπο­ρού­σαν να ζή­σουν μέσα στα πλαί­σια του πα­λιού κα­θε­στώ­τος. Τα με­σαία στρώ­μα­τα κι­νού­νταν προς τα αρι­στε­ρά, πράγ­μα που δεί­χνουν οι μα­χη­τι­κοί αγώ­νες της αγρο­τιάς με τα ένο­πλα συλ­λα­λη­τή­ρια όπως θα δούμε στη συ­νέ­χεια. Η άρ­χου­σα τάξη δεν μπο­ρεί να κυ­βερ­νή­σει όπως παλιά και είναι δια­σπα­σμέ­νη. Πράγ­μα­τι το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό στοι­χείο της πε­ριό­δου που εξε­τά­ζου­με, ήταν η κυ­βερ­νη­τι­κή αστά­θεια, το ανε­βο­κα­τέ­βα­σμα βρα­χύ­βιων κυ­βερ­νή­σε­ων! Αυτό που κυ­ριαρ­χεί την πε­ρί­ο­δο 1934-1936 είναι οι έντο­νες συ­γκρού­σεις των Βε­νι­ζε­λι­κών (το κόμμα των Φι­λε­λευ­θέ­ρων) με τη συ­να­σπι­σμέ­νη δεξιά του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και τις αντι­δρα­στι­κές, φι­λο­δι­κτα­το­ρι­κές ομά­δες του Με­τα­ξά και Κον­δύ­λη. Επί­σης ση­μειώ­νο­νται κι­νή­σεις του στρα­τού (το απο­τυ­χη­μέ­νο κί­νη­μα Πλα­στή­ρα) και έχου­με τε­λι­κά την επά­νο­δο της μο­ναρ­χί­ας στη χώρα με τις ευ­λο­γί­ες πλέον και του Βε­νι­ζέ­λου.

Εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό στοι­χείο της πε­ριό­δου είναι η φθορά του Βε­νι­ζε­λι­σμού, εξ αι­τί­ας των αντι­λαϊ­κών αντι­δη­μο­κρα­τι­κών μέ­τρων που εφάρ­μο­σε κατά τη διάρ­κεια της δια­κυ­βέρ­νη­σης του 1928-1932. Αυτό έχει ση­μα­σία γιατί απε­λευ­θέ­ρω­νε λαϊ­κές δυ­νά­μεις, που μέχρι τότε ήταν υπό την επιρ­ροή του Βε­νι­ζε­λι­σμού, προς τα αρι­στε­ρά.  Πράγ­μα­τι η απή­χη­ση και η επιρ­ροή του ΚΚΕ βρί­σκε­ται σε ανο­δι­κή πο­ρεία μέχρι το 1936, γε­γο­νός που εκ­φρά­ζε­ται από τις επι­τυ­χί­ες του στα συν­δι­κά­τα, στην το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση και στο κοι­νο­βού­λιο.

Ανε­ξάρ­τη­τα από τα αι­τή­μα­τα τους οι απερ­γί­ες και τα συλ­λα­λη­τή­ρια εί­χα­νε τα  στοι­χεία της εξέ­γερ­σης, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου! Στην ατζέ­ντα της τα­ξι­κής πάλης είχε μπει κοφτά το ζή­τη­μα της επα­νά­στα­σης η της αντε­πα­νά­στα­σης!

Η αντι­κει­με­νι­κή κα­τά­στα­ση έβαζε άμεσα στο ΚΚΕ το κα­θή­κον της ανα­τρο­πής και της κα­τά­λη­ψης της εξου­σί­ας επι­κε­φα­λής των εξε­γερ­μέ­νων μαζών, για σο­σια­λι­στι­κή διέ­ξο­δο από τα αδιέ­ξο­δα της με­γά­λης κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης του 1929-1933 που είχε χτυ­πή­σει έντο­να τον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό, ο οποί­ος ανα­γκά­στη­κε (κυ­βέρ­νη­ση Βε­νι­ζέ­λου) να κη­ρύ­ξει στάση πλη­ρω­μών.  Σε πε­ρί­πτω­ση που το ΚΚΕ αρ­νιό­ταν να ανα­λά­βει αυτό το κα­θή­κον θα εί­χα­με ήττα και συ­ντρι­βή του κι­νή­μα­τος.

Αυτό ήταν που δυ­στυ­χώς έγινε τε­λι­κά. Η ηγε­σία του ΚΚΕ κι­νού­νταν στη βάση της από­φα­σης της 6ης Ολο­μέ­λειας της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, που θε­ω­ρού­σε ότι η επερ­χό­με­νη επα­νά­στα­ση στην Ελ­λά­δα θα ήταν «αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κή» (και όχι ερ­γα­τι­κή-σο­σια­λι­στι­κή)! Με βάση αυτή τη θε­ώ­ρη­ση η κα­τά­λη­ψη της εξου­σί­ας από την ερ­γα­τι­κή τάξη και ο σο­σια­λι­στι­κός με­τα­σχη­μα­τι­σμός ήταν εκτός προ­γράμ­μα­τος.

Το κα­θή­κον του ΚΚΕ ήταν, σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις της 6ης ολο­μέ­λειας, η επι­δί­ω­ξη συμ­μα­χί­ας με την, υπο­τι­θέ­με­νη, «φι­λε­λεύ­θε­ρη» (δη­λα­δή «δη­μο­κρα­τι­κή», «προ­ο­δευ­τι­κή» κοκ) αστι­κή τάξη – η οποία στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήταν ανύ­παρ­κτη.

Σε ότι αφορά τον χα­ρα­κτή­ρα της άρ­χου­σας τάξης στη χώρα μας δεν πρέ­πει να υπάρ­χει καμιά αμ­φι­βο­λία. Η κυ­ριαρ­χία της στη­ρί­ζο­νταν στη λο­γι­κή της βί­αι­ης και άγριας κα­τα­στο­λής των κοι­νω­νι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων και των αγώ­νων του ερ­γα­τι­κού - λαϊ­κού κι­νή­μα­τος. Προ­τι­μού­σε να σκο­τώ­σει παρά να δώσει έστω και μι­κρές αυ­ξή­σεις, για να σώσει τα κέρδη της! Πολύ δε πε­ρισ­σό­τε­ρο να σώσει το σύ­στη­μα της! Όποτε χρεια­στεί, εν­νο­εί­ται και στη ση­με­ρι­νή εποχή, δεν θα δι­στά­σει ούτε στιγ­μή να «ανα­στή­σει» τις πα­ρα­δό­σεις της αν διαι­σθαν­θεί ότι κιν­δυ­νεύ­ει η οι­κο­νο­μι­κή και πο­λι­τι­κή της εξου­σία!

Η άρ­χου­σα τάξη είχε σαφώς κα­λύ­τε­ρη εκτί­μη­ση της κα­τά­στα­σης από την ηγε­σία του ΚΚΕ γι’ αυτό και άρ­χι­σε να παίρ­νει τα μέτρα της. Όπως ανα­φέ­ρει η μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ,

«Με τον ερ­χο­μό του.... 1936.... δυ­να­μώ­νουν οι φι­λο­δι­κτα­το­ρι­κές κι­νή­σεις μέσα στο στρα­τό, ενώ οι υπο­ψή­φιοι αρ­χι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Κον­δύ­λης και Με­τα­ξάς ανοι­χτά δια­κη­ρύ­χνουν πως προ­ε­τοι­μά­ζουν την επι­βο­λή αντι­λαϊ­κών λύ­σε­ων. Τα δύο με­γά­λα αστι­κά κόμ­μα­τα Λαϊ­κοί και Φι­λε­λεύ­θε­ροι, αδια­φο­ρούν».

Στην ουσία τα δύο αστι­κά κόμ­μα­τα, οι Λαϊ­κοί και οι Φι­λε­λεύ­θε­ροι, σι­γο­ντά­ρουν αυτές τις κι­νή­σεις γιατί αυτό υπα­γο­ρεύ­ουν τα συμ­φέ­ρο­ντα της τάξης τους! Αλλά,

«Το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τους κιν­δύ­νους που απει­λούν το λαό και καλεί σε συ­νερ­γα­σία όλα τα κόμ­μα­τα και τις ορ­γα­νώ­σεις που απο­κρού­ουν το φα­σι­σμό και τη δι­κτα­το­ρία. Το 6ο Συ­νέ­δριο... Δε­κέμ­βρη 1935 ρί­χνει το σύν­θη­μα για ένα Παλ­λαϊ­κό Ενιαίο Μέ­τω­πο Πάλης, ώστε να γίνει δυ­να­τή η κα­τά­κτη­ση μιας λεύ­τε­ρης δη­μο­κρα­τι­κής ζωής»!! (Οι υπο­γραμ­μί­σεις είναι δικές μας).

Μέσα στα πλαί­σια του κα­πι­τα­λι­σμού που σα­πί­ζει και που δεν δι­στά­ζει να δο­λο­φο­νεί απρο­κά­λυ­πτα ερ­γά­τες και αγρό­τες που πα­λεύ­ουν για το δίκιο τους, που τα δύο με­γά­λα αστι­κά κόμ­μα­τα προ­σβλέ­πουν και επι­θυ­μούν την ανοι­χτή δι­κτα­το­ρία και στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση όπως επι­ση­μαί­νει το κεί­με­νο «αδια­φο­ρούν», γιατί κα­τα­λα­βαί­νουν ότι δεν μπο­ρούν να ανα­χαι­τί­σουν το κί­νη­μα με την κου­τσου­ρε­μέ­νη τους δη­μο­κρα­τία, δεν μπο­ρεί «να γίνει δυ­να­τή η κα­τά­κτη­ση μιας λεύ­τε­ρης δη­μο­κρα­τι­κής ζωή» και αυτό είναι το πρώτο λάθος.

Το δεύ­τε­ρο είναι ότι το ΚΚΕ αντί να κα­ταγ­γέλ­λει και να απο­κα­λύ­πτει στα μάτια των λαϊ­κών μαζών, τον αντι­δρα­στι­κό ρόλο των αστι­κών κομ­μά­των τα «καλεί σε συ­νερ­γα­σία» και στη μια και στην άλλη πε­ρί­πτω­ση απο­προ­σα­να­το­λί­ζει το κί­νη­μα και σπέρ­νει σύγ­χυ­ση.

Μέσα σ' αυτές τις συν­θή­κες το ΚΚΕ όφει­λε από τη μια να ασκεί πο­λε­μι­κή στα κόμ­μα­τα του κε­φα­λαί­ου και από την άλλη να εξη­γεί την ανά­γκη της κα­τά­λη­ψης της εξου­σί­ας, της προ­λε­τα­ρια­κής δη­μο­κρα­τί­ας του σο­σια­λι­σμού, στα πρό­τυ­πα του Οκτώ­βρη του 1917.

Γιατί  τότε μόνο μπο­ρεί για το λαό «να γίνει δυ­να­τή η κα­τά­κτη­ση μιας λεύ­τε­ρης δη­μο­κρα­τι­κής ζωής». Αλλά όπως έχου­με ήδη ανα­φέ­ρει πιο πάνω αυτό τον στόχο τον είχε εγκα­τα­λεί­ψει στο όνομα της «αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κής επα­νά­στα­σης» και της συ­νερ­γα­σί­ας με την ανύ­παρ­κτη δη­μο­κρα­τι­κή και φι­λε­λεύ­θε­ρη αστι­κή τάξη, με βάσης τις απο­φά­σεις της 6ης Ολο­μέ­λειας.  

Το απερ­για­κό κί­νη­μα, εντω­με­τα­ξύ, ανε­βαί­νει:

«…πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται οι απερ­για­κοί αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Οι απερ­γί­ες ξε­σπούν η μία πίσω από την άλλη. Και παρά το γε­γο­νός ότι αντι­με­τω­πί­ζο­νται με ξυ­λο­δαρ­μό από την αστυ­νο­μία και απο­λύ­σεις από την ερ­γο­δο­σία οι ερ­γα­ζό­με­νοι δεν κάμ­πτο­νται».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα,

«...η χώρα οδη­γεί­ται σε νέες εκλο­γές που γί­νο­νται στις 26 του Γε­νά­ρη».

Έτσι, έχου­με συ­νε­χή  εναλ­λα­γή  κυ­βερ­νή­σε­ων εξ αι­τί­ας της δυ­να­μι­κής του κι­νή­μα­τος των λαϊ­κών μαζών και της αδυ­να­μί­ας της άρ­χου­σας τάξης να το στα­μα­τή­σει.

Ωστό­σο το σύ­στη­μα επι­βιώ­νει και η μια αστι­κή κυ­βέρ­νη­ση δια­δέ­χε­ται την άλλη επει­δή το ΚΚΕ αρ­νεί­ται να θέσει θέμα κα­τά­λη­ψης της εξου­σί­ας. Το έχει στην κυ­ριο­λε­ξία τυ­φλώ­σει η λα­θε­μέ­νη από­φα­ση της 6ης Ολο­μέ­λειας για τον «αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα» της επα­νά­στα­σης στην Ελ­λά­δα. Κι αυτό, όταν τα βα­σι­κά κόμ­μα­τα του κε­φα­λαί­ου Λαϊ­κοί και Βε­νι­ζε­λι­κοί υπο­στη­ρί­ζουν την μο­ναρ­χία και έχουν φέρει τον Βα­σι­λιά το 1935 με νόθο δη­μο­ψή­φι­σμα!!

Σαν απο­τέ­λε­σμα αυτής της πο­λι­τι­κής το ΚΚΕ έγινε ουρά του Βε­νι­ζε­λι­σμού με το πε­ρί­φη­μο  σύμ­φω­νο Σκλά­βαι­να Σο­φού­λη, πα­ρό­τι έβλε­πε τις δυ­νά­μεις του να ενι­σχύ­ο­νται.

Όπως ανα­φέ­ρει η μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ,

 «... το Παλ­λαϊ­κό Μέ­τω­πο (σ.σ.: ο πο­λι­τι­κός με­τω­πι­κός σχη­μα­τι­σμός που είχε συ­γκρο­τή­σει το ΚΚΕ το Γε­νά­ρη του 1936 για να κα­τέλ­θει στις εκλο­γές) ση­μειώ­νει νέα επι­τυ­χία συ­γκε­ντρώ­νο­ντας 73.441 ψή­φους και εκλέ­γο­ντας 15 βου­λευ­τές. Επει­δή κα­νέ­να κόμμα δεν συ­γκέ­ντρω­νε την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που με ανα­κοί­νω­σή της στις 30 Γε­νά­ρη προ­τεί­νει να δώσει ψήφο ανο­χής σε κυ­βέρ­νη­ση Φι­λε­λευ­θέ­ρων, Δη­μο­κρα­τι­κού Συ­να­σπι­σμού και Αγρο­τι­κού κόμ­μα­τος. Ο Σο­φού­λης αρ­νεί­ται…». (Οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας).

Με άλλα λόγια η ηγε­σία του ΚΚΕ αυ­το­προ­τεί­νε­ται για να γίνει δε­κα­νί­κι των Φι­λε­λεύ­θε­ρων αλλά ο Σο­φού­λης αρ­νεί­ται γιατί είχε άλλα σχέ­δια… Σ’ αυτά θα ανα­φερ­θού­με πα­ρα­κά­τω. Να ση­μειώ­σου­με μόνο ότι πρό­κει­ται για κα­τά­ντια για «κομ­μου­νι­στές» να δί­νουν ψήφο σε κόμ­μα­τα του κε­φα­λαί­ου, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες προ­ε­πα­να­στα­τι­κής κρί­σης, πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο όταν αυτά μόλις έχουν ψη­φί­σει το «Ιδιώ­νυ­μο» (σ.σ.: Νόμος του 1929, της κυ­βέρ­νη­σης Βε­νι­ζέ­λου, με την οποία ποι­νι­κο­ποιού­νται οι κομ­μου­νι­στι­κές ιδέες και η συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση) και που είχε στεί­λει στις φυ­λα­κές και τα ξε­ρο­νή­σια εκα­το­ντά­δες κομ­μου­νι­στές!

«Τε­λι­κά... στις 14 του Μάρτη σχη­μα­τί­ζε­ται κυ­βέρ­νη­ση με πρω­θυ­πουρ­γό τον Κ. Δερ­μι­τζή[[1]] και αντι­πρό­ε­δρο τον Ι. Με­τα­ξά (σ.σ.: τον κα­το­πι­νό δι­κτά­το­ρα) την πα­ρου­σία του οποί­ου θε­ω­ρεί το κόμμα των Φι­λε­λευ­θέ­ρων ως εγ­γύ­η­ση».

Τε­λι­κά μετά ένα μήνα και αφού πέ­θα­νε ο Δερ­μι­τζής, ανα­λαμ­βά­νει πρω­θυ­πουρ­γός ο Με­τα­ξάς (μετά από από­φα­ση, πάλι, του Βα­σι­λιά).

Συ­νε­χί­ζει το κεί­με­νο του ΚΚΕ:

«Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα προει­δο­ποιεί το λαό για τα δεσμά που του ετοι­μά­ζουν οι αντι­δρα­στι­κοί κύ­κλοι ενώ τα άλλα κόμ­μα­τα κοι­μού­νται τον ύπνο της μα­κα­ριό­τη­τας».

Όλη την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο η ηγε­σία του ΚΚΕ έσπερ­νε αυ­τα­πά­τες στα κόμ­μα­τα του κα­τε­στη­μέ­νου – τώρα «ανα­κα­λύ­πτει» πως οι αντι­δρα­στι­κοί προ­ε­τοι­μά­ζουν «δεσμά» και πως οι φι­λε­λεύ­θε­ροι αστοί «κοι­μού­νται». Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι τα αστι­κά κόμ­μα­τα έχουν χάσει τον ύπνο τους από την μα­χη­τι­κή και ακού­ρα­στη δράση του ερ­γα­τι­κού και λαϊ­κού κι­νή­μα­τος – όμως κα­θό­λου δεν «κοι­μού­νται τον ύπνο της μα­κα­ριό­τη­τας»… πε­ρι­μέ­νουν την κα­τάλ­λη­λη στιγ­μή για την επι­βο­λή της δι­κτα­το­ρί­ας του Με­τα­ξά.

Ανα­γκαί­ος ο συ­ντο­νι­σμός των αγώ­νων

Ο μόνος τρό­πος για να ανα­τρα­πούν τα αντε­πα­να­στα­τι­κά σχέ­δια του κα­τε­στη­μέ­νου και της άρ­χου­σας τάξης θα ήτανε να συ­ντο­νι­στούν και να κλι­μα­κω­θούν οι αγώ­νες του ερ­γα­τι­κού-λαϊ­κού κι­νή­μα­τος και, ταυ­τό­χρο­να, να τους δοθεί σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή μέσω ενός Με­τα­βα­τι­κού Προ­γράμ­μα­τος (αντί του μί­νι­μουμ προ­γράμ­μα­τος της «αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κής επα­νά­στα­σης» το οποίο είχε υιο­θε­τή­σει το ΚΚΕ). Το ΚΚΕ όφει­λε να πάει πολύ πιο πέρα από τις… «προει­δο­ποι­ή­σεις» και να δώσει επα­να­στα­τι­κή ηγε­σία σ' αυτό το κί­νη­μα.

Το πρώτο που όφει­λε να κάνει ήταν να πα­λέ­ψει για το συ­ντο­νι­σμό των απερ­γιών σε το­πι­κό και πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο γιατί, παρά την συ­χνό­τη­τα τους και την μα­χη­τι­κό­τη­τα τους, ο κα­τα­κερ­μα­τι­σμός των αγώ­νων ήταν ένα βα­σι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της πε­ριό­δου.

Πα­ρα­θέ­του­με με­ρι­κά εν­δει­κτι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα της απου­σί­ας συ­ντο­νι­σμού από την προ­α­να­φερ­θεί­σα μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ:

«Στις 2 του Μάρτη οι αρ­τερ­γά­τες της Θεσ­σα­λο­νί­κης κα­τε­βαί­νουν σε απερ­γία διαρ­κεί­ας ζη­τώ­ντας εφαρ­μο­γή του αρ­τό­ση­μου, συ­ντά­ξεις στους φυ­μα­τι­κούς, ια­τρι­κή πε­ρί­θαλ­ψη, επί­δο­μα ανερ­γί­ας κ.α.

»... Στις 19 του Μάρτη απερ­γούν οι μυ­λερ­γά­τες των αλευ­ρό­μυ­λων Μπαλ­τά...

»... Στις 22 του Μάρτη οι κα­πνερ­γά­τες υπο­βάλ­λουν στους ερ­γο­δό­τες κα­τά­λο­γο με τα αι­τή­μα­τα τους. Αντί για απά­ντη­ση, 5 κα­πνα­πο­θή­κες κη­ρύ­χνουν λοκ-άουτ, πε­τώ­ντας στο δρόμο 1.200 ερ­γά­τες

»...Στις 23 του Μάρτη κα­τε­βαί­νουν σε απερ­γία οι χαρ­τερ­γά­τες του χαρ­το­ποιεί­ου “Άν­τζε­λι”

»…Την επο­μέ­νη μέρα απερ­γούν στην Αθήνα 1.500 κα­πνερ­γά­τες των απο­θη­κών ”Αφοί Πα­πα­στρά­του”

»... Στις 31 του Μάρτη κα­τε­βαί­νουν σε απερ­γία 1500 ερ­γά­τες δέρ­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης, (...) Την ίδια μέρα κη­ρύ­χνε­ται γε­νι­κή πα­νερ­γα­τι­κή στο νομό Μεσ­ση­νί­ας σ' έν­δει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για το κλεί­σι­μο του ερ­γο­στα­σί­ου Οίνων Οι­νο­πνευ­μά­των».

Το δεύ­τε­ρο που όφει­λε να κάνει το ΚΚΕ ήταν να προ­ε­τοι­μά­σει τους όρους για γε­νι­κή πο­λι­τι­κή απερ­γία ενά­ντια στα σχέ­δια της αντί­δρα­σης για την επι­βο­λή δι­κτα­το­ρί­ας.

Όφει­λε να βάλει δυ­να­τά το ζή­τη­μα της Γε­νι­κής Απερ­γί­ας κα­λώ­ντας σ' ενό­τη­τα στη δράση την επί­ση­μη ρε­φορ­μι­στι­κή ΓΣΕΕ, προ­τεί­νο­ντας το συ­ντο­νι­σμό των αγώ­νων και την πα­ρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση τους.

Το κλίμα για ενό­τη­τα στις γραμ­μές των ερ­γα­ζο­μέ­νων δυ­νά­μω­νε ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ρο κάτω από τις επι­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης και των ερ­γο­δο­τών. Το ΚΚΕ όφει­λε να κα­λέ­σει σε συ­ντο­νι­σμό το σύ­νο­λο του κι­νή­μα­τος. Αν η δε­ξιά-ρε­φορ­μι­στι­κή ΓΣΕΕ απο­δε­χό­ταν το κά­λε­σμα, αυτό θα έδινε με­γα­λύ­τε­ρη μα­ζι­κό­τη­τα στις ερ­γα­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις και θα σφυ­ρη­λα­τού­σε τις σχέ­σεις των Κομ­μου­νι­στών με την υπό­λοι­πη ερ­γα­τι­κή τάξη (που για οποια­δή­πο­τε λόγο δεν ήταν ακόμη έτοι­μη να ακο­λου­θή­σει το ΚΚΕ). Αυτό θα επέ­τρε­πε στο ΚΚΕ να κερ­δί­σει μα­ζι­κά στρώ­μα­τα στις γραμ­μές του σε επό­με­νη φάση του κι­νή­μα­τος, όταν η «επί­ση­μη» ΓΣΕΕ θα ξε­που­λού­σε, πράγ­μα ανα­πό­φευ­κτο, τους τα­ξι­κούς αγώ­νες. Αν από την άλλη η ηγε­σία της ΓΣΕΕ έλεγε από την αρχή «όχι» στο κά­λε­σμα της «Ενω­τι­κής» αυτό θα την ξε­γύ­μνω­νε από την αρχή, πράγ­μα που επί­σης θα άφηνε πολύ με­γά­λα πε­ρι­θώ­ρια στην «Ενω­τι­κή» να κερ­δί­σει ερ­γά­τες στις δικές της γραμ­μές.

Αυτό ήταν κάτι που ως να βαθμό συ­νέ­βαι­νε ήδη σύμ­φω­να με την μαρ­τυ­ρία  του Κ. Θέου, μέ­λους του ΠΓ του ΚΚΕ. Στη μπρο­σού­ρα του «Ερ­γα­τι­κά Συν­δι­κά­τα» ο Θέος ανα­φέ­ρει:

«... στις αρχές του 1936 (...) οι ερ­γά­τες που ανή­κουν στα συν­δι­κά­τα  της ΓΣΕΕ του Κα­λο­μοί­ρη στις συ­νε­λεύ­σεις τους παίρ­νουν απο­φά­σεις να ενω­θούν με τα ενω­τι­κά συν­δι­κά­τα (σ.σ.: την Ενω­τι­κή ΓΣΕΕ που ελέγ­χε­ται από το ΚΚΕ) και να δια­κό­ψουν τις σχέ­σεις τους με τη ΓΣΕΕ μέ­χρις ότου συ­γκλη­θεί ενω­τι­κό συ­νέ­δριο για να ιδρύ­σει μια ενιαία και ανε­ξάρ­τη­τη από κάθε κρα­τι­κή επιρ­ροή ΓΣΕΕ».[2]

Με βάση το στόχο του συ­ντο­νι­σμού των αγώ­νων και τη Γε­νι­κή Απερ­γία η «Ενω­τι­κή» και τα στε­λέ­χη και μέλη του ΚΚΕ θα μπο­ρού­σαν να προ­χω­ρή­σουν στη συ­γκρό­τη­ση Ενιαιο­με­τω­πι­κών Επι­τρο­πών Δρά­σης στη βάση των ερ­γο­στα­σια­κών και απερ­για­κών επι­τρο­πών κατά κλάδο, βιο­μη­χα­νι­κή πε­ριο­χή και νομό, για την επι­τυ­χή ορ­γά­νω­ση και πε­ρι­φρού­ρη­ση της Γε­νι­κής Απερ­γί­ας.

Μετά έμενε να προσ­διο­ρι­στεί η κα­τάλ­λη­λη, ανά­λο­γα με τις εξε­λί­ξεις και τη συ­γκυ­ρία, χρο­νι­κή στιγ­μή για μια γε­νι­κευ­μέ­νη ανα­τρο­πή που να θέτει θέμα εξου­σί­ας για τα ερ­γα­τι­κά και λαϊκά στρώ­μα­τα.

Η πιο κα­τάλ­λη­λη στιγ­μή ήταν την πε­ρί­ο­δο της γε­νι­κής απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας των κα­πνερ­γα­τών της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η οποία είχε δη­μιουρ­γή­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μια γε­νι­κευ­μέ­νη, πα­ρό­τι χωρίς συ­ντο­νι­σμό, απερ­για­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σε όλη την Ελ­λά­δα και σε όλα τα στρώ­μα­τα της κοι­νω­νί­ας. Η βάση γι’ αυτό το γε­νι­κό ξε­ση­κω­μό ήταν οι  απερ­γί­ες συ­μπα­ρά­στα­σης προς τον ηρω­ι­κό αγώνα των ερ­γα­τών/ριων της Θεσ­σα­λο­νί­κης, απερ­γί­ες που εκτός της συ­μπα­ρά­στα­σης, βέ­βαια, έθε­ταν και δικά τους  αι­τή­μα­τα.

Όπως θα δεί­ξου­με στη συ­νέ­χεια, μέσα από την πα­ρά­θε­ση των γε­γο­νό­των, γύρω από τον αγώνα των κα­πνερ­γα­τών εί­χα­με στην ουσία την ανά­πτυ­ξη μιας εθνι­κής Γε­νι­κής Απερ­γί­ας χωρίς να την έχουν εξαγ­γεί­λει ούτε η «Ενω­τι­κή», ούτε η «επί­ση­μη» ΓΣΕΕ!!

μέρος β’

Το ΚΚΕ μπο­ρού­σε;

Είχε τη δυ­να­τό­τη­τα το ΚΚΕ και η «Ενω­τι­κή» να προ­χω­ρή­σουν σε τό­σους με­γά­λους στό­χους; Η απά­ντη­ση είναι ξε­κά­θα­ρα θε­τι­κή!!

Πριν απ' όλα γιατί το επέ­τρε­πε η ίδια η αντι­κει­με­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ο στό­χος της κα­τά­λη­ψης της εξου­σί­ας με εφαλ­τή­ριο το απερ­για­κό κί­νη­μα και την κή­ρυ­ξη Πα­νε­θνι­κής Απερ­γί­ας επι­βάλ­λο­νταν κατ' αρχή ενά­ντια στα σχέ­δια της αστι­κής τάξης για δι­κτα­το­ρία και στη συ­νέ­χεια για να δοθεί προ­ο­πτι­κή στους αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Υπήρ­χαν  στην αντι­κει­με­νι­κή κα­τά­στα­ση πολλά κοινά στοι­χεία με­τα­ξύ του Ρώ­σι­κου 1905 και του Ελ­λη­νι­κού 1936! Με τη συ­νεί­δη­ση της πρω­το­πο­ρί­ας ερ­γα­τι­κής τάξης σε αρ­κε­τά πιο προ­χω­ρη­μέ­νο συ­γκρι­τι­κά επί­πε­δο, γιατί είχε ήδη τις εμπει­ρί­ες του Ρώ­σι­κου 1905 και 1917 και όχι μόνο.

Δεν υπήρ­χαν βέ­βαια οι Μπολ­σε­βί­κοι και ο Μπολ­σε­βι­κι­σμός, τους είχε κα­θα­ρί­σει η στα­λι­νι­κή αντί­δρα­ση και αυτό ήτανε η με­γά­λη δια­φο­ρά. Είναι αλή­θεια ότι το ΚΚΕ μπήκε στη μάχη με μι­κρές δυ­νά­μεις και σχε­τι­κά χα­μη­λή επιρ­ροή όπως και οι Σο­σια­λι­στές στη Ρωσία πριν το 1905 και οι Μπολ­σε­βί­κοι το 1917. Αλλά ο νόμος της τα­ξι­κής πάλης γρά­φει ότι μέσα στη φωτιά των μαχών και των συ­γκρού­σε­ων η συ­νεί­δη­ση των ερ­γα­τών προ­χω­ρά­ει με άλ­μα­τα προς τις επα­να­στα­τι­κές ιδέες, μα­θαί­νει σε σύ­ντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα όσα δεν μπό­ρε­σε να μάθει δε­κά­δες χρό­νια πριν, γι’ αυτό και η ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση των μαζών προ­χω­ρά­ει με πρω­το­φα­νέ­ρω­τους ρυθ­μούς.

Οι νόμοι της τα­ξι­κής πάλης σε επα­να­στα­τι­κές συν­θή­κες δί­νουν τη δυ­να­τό­τη­τα σε επα­να­στα­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις ή μικρά επα­να­στα­τι­κά κόμ­μα­τα να ανα­πτυ­χθούν σε μα­ζι­κά με δε­κά­δες και εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες μέλη και επιρ­ροή. Προ­ϋ­πό­θε­ση γι’ αυτό βέ­βαια είναι να έχουν την σωστή πο­λι­τι­κή, πρό­γραμ­μα και τα­κτι­κή.

Κλασ­σι­κό πα­ρά­δειγ­μα οι Μπολ­σε­βί­κοι το 1917 όπου η επα­νά­στα­ση του Φλε­βά­ρη τους βρήκε με 8.000 μέλη στην αχανή Ρωσία και με την ηγε­σία τους στην εξο­ρία, στο εσω­τε­ρι­κό και το εξω­τε­ρι­κό και σαν μειο­ψη­φία στα Σο­βιέτ. Όμως κα­τά­φε­ραν σε 8 μήνες να αυ­ξή­σουν τα μέλη τους στις 265.000, πήραν την πλειο­ψη­φία στα Σο­βιέτ και κα­τέ­λα­βαν σχε­δόν αναί­μα­κτα την εξου­σία.

Το ΚΚΕ αυτή την πε­ρί­ο­δο γνω­ρί­ζει ση­μα­ντι­κή ανά­πτυ­ξη όπως μας πλη­ρο­φο­ρεί η Από­φα­ση του πο­λι­τι­κού γρα­φεί­ου της 23.4.1936 πάνω στα συ­μπε­ρά­σμα­τα της πα­νελ­λα­δι­κής σύ­σκε­ψης των γραμ­μα­τέ­ων των το­πι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων του ΚΚΕ.

«1. Η σύ­σκε­ψη των γραμ­μα­τέ­ων των κομ­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων και των κα­θο­δη­γη­τών μιας σει­ράς εξω­κομ­μα­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων... έδει­ξε ότι ύστε­ρα από το Συ­νέ­δριο, βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε μια γρή­γο­ρη ανά­πτυ­ξη τόσο των κομ­μα­τι­κών δυ­νά­με­ων (αύ­ξη­ση μελών ΚΚΕ κατά 50%) όσο και του μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος (πάνω από 200.000 απερ­γοί στο πρώτο τρί­μη­νο του 1936) των συν­δι­κα­λι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων, μπρο­στά σε πρό­ο­δο της ενό­τη­τας της ερ­γα­τι­κής τάξης...

»3. ... Σ' όλη  τη χώρα απ' τη μια άκρη ως την άλλη, σ' όλα τα ερ­γα­ζό­με­να στρώ­μα­τα φου­ντώ­νουν σο­βα­ροί αγώ­νες. Στην Ελ­λά­δα μέρα με τη μέρα με­γα­λώ­νουν οι κοι­νω­νι­κοί τρα­νταγ­μοί. Και­νούρ­γιες μάζες μπαί­νουν στους τα­ξι­κούς αγώ­νες».[3]

Το χρο­νι­κό του έπους του Μάη του '36 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη

Το έπος του Μάη του '36 με επί­κε­ντρο τα γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι γέν­νη­μα και επι­βε­βαί­ω­ση της προ­ε­πα­να­στα­τι­κής κα­τά­στα­σης που επι­κρα­τού­σε εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο στην Ελ­λά­δα.

Τα κι­νή­μα­τα, η εξέ­γερ­ση και τα επα­να­στα­τι­κά γε­γο­νό­τα δεν πέ­φτουν από τον ου­ρα­νό, δεν ακο­λου­θούν τις επι­θυ­μί­ες μας, τα γεν­νά­ει η ωρί­μαν­ση των αντι­κει­με­νι­κών συν­θη­κών μέσα από την όξυν­ση της τα­ξι­κής πάλης. Πολ­λές φορές ξε­σπά­νε απρό­σμε­να, αλλά τα γε­γο­νό­τα του Μάη του '36 ήταν προ­βλέ­ψι­μα! Η όξυν­ση της τα­ξι­κής πάλης την πε­ρί­ο­δο 1935-1936 εγκυ­μο­νού­σε το γε­γο­νός.

Και­ρός να δούμε το χρο­νι­κό των γε­γο­νό­των χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το υλικό του ίδιου του ΚΚΕ, μέσα από την προ­α­να­φερ­θεί­σα μπρο­σού­ρα «Ο Ηρω­ι­κός Μάης της Θεσ­σα­λο­νί­κης του '36».

«Η απερ­γία ξε­σπά­ει στις 29 του Απρί­λη 1936 μέρα Τε­τάρ­τη. Οι κα­πνερ­γά­τες της Θεσ­σα­λο­νί­κης που έφτα­ναν τις 12.000 ανά­με­σα στους οποί­ους οι 7.500 ήταν γυ­ναί­κες, στα­μά­τη­σαν τη δου­λειά στα κα­πνο­μά­γα­ζα στις 9.30 το πρωί (...) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε συ­γκέ­ντρω­ση στη διάρ­κεια της οποί­ας εξε­τά­σθη­καν τα μέτρα που έπρε­πε να παρ­θούν για να πε­ρι­φρου­ρη­θεί ο αγώ­νας τους (...) και εκλέ­χτη­κε επι­τρο­πή αγώνα». (Σελ. 25, υπο­ση­μεί­ω­ση 1 στη μπρο­σού­ρα).

Το βα­σι­κό αί­τη­μα της απερ­γί­ας των κα­πνερ­γα­τών ήταν η αύ­ξη­ση στα με­ρο­κά­μα­τα.

«Την επο­μέ­νη 30 Απρί­λη, η απερ­γία γε­νι­κεύ­ε­ται σ' όλη τη χώρα ανά­με­σα στους κα­πνερ­γά­τες που την εποχή εκεί­νη έφτα­ναν γύρω στις 40-50.000 (....) Οι κα­πνέ­μπο­ροι σε συ­νερ­γα­σία με σπεί­ρες κα­κο­ποιών και πα­ρα­κρα­τι­κούς... βά­ζουν φωτιά στις απο­θή­κες για να δυ­σφη­μή­σουν τον αγώνα και να ει­σπρά­ξουν τα ασφά­λι­στρα. Απο­φα­σί­ζε­ται να το­πο­θε­τη­θούν ερ­γα­τι­κές φρου­ρές στα κα­πνο­μά­γα­ζα και με προ­κή­ρυ­ξή τους στο λαό, οι κα­πνερ­γά­τες κα­ταγ­γέλ­λουν τις προ­βο­κα­τό­ρι­κες μέ­θο­δες της ερ­γο­δο­σί­ας».(«Ο Ηρω­ι­κός Μάης της Θεσ­σα­λο­νί­κης του '36» σελ. 25 – 6).

Αρ­χί­ζει να ανα­πτύσ­σε­ται ενερ­γό κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης προς τους απερ­γούς. Στη με­γά­λη συ­γκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποιεί­ται το πρωί της Δευ­τέ­ρας 4 του Μάη δια­βά­ζε­ται: 

«…τη­λε­γρά­φη­μα από το Βόλο..., που ανάγ­γελ­λε ότι ”Επαγ­γελ­μα­τι­καί, Βιο­τε­χνι­καί, Ερ­γα­του­παλ­λη­λι­καί ορ­γα­νώ­σεις Βόλου, σε ση­με­ρι­νήν σύ­σκε­ψιν, απο­φά­σι­σαν κα­τέλ­θουν παλ­λαϊ­κήν απερ­γία προς ενί­σχυ­σιν απερ­γών κα­πνερ­γα­τών”. Πα­ρό­μοιο τη­λε­γρά­φη­μα στάλ­θη­κε και από τη Δράμα».

Και συ­νε­χί­ζει η μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ:

»Την Τρίτη, 5 του Μάη, 7η μέρα της απερ­γί­ας, οι κα­πνερ­γά­τες συ­νε­χί­ζουν με αμεί­ω­το εν­θου­σια­σμό και πρω­το­φα­νή απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα παρά τις προ­σπά­θειες των αρχών να δη­μιουρ­γή­σουν εμπό­δια στον αγώνα τους.

»…Στο με­τα­ξύ όμως ο ερ­γα­τι­κός ξε­ση­κω­μός κλι­μα­κώ­νε­ται με την κά­θο­δο και άλλων κλά­δων ερ­γα­ζο­μέ­νων σε απερ­γία για δικά τους αι­τή­μα­τα αλλά και για συ­μπα­ρά­στα­ση στους κα­πνερ­γά­τες.

»…Ο λαός και οι ορ­γα­νώ­σεις του ...ανε­βά­ζουν τη συ­μπα­ρά­στα­ση τους προς τους απερ­γούς. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι Δήμοι και οι κοι­νό­τη­τες των πό­λε­ων ψη­φί­ζουν κον­δύ­λια για την ενί­σχυ­ση του άνι­σου αγώνα.

»…Από την άλλη όμως μεριά, το κε­φά­λαιο και οι υπη­ρέ­τες του, έντρο­μοι μπρο­στά στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των απερ­γών ετοι­μά­ζουν τα κα­τα­χθό­νια σχέ­διά τους. (....) Το σχέ­διο μα­το­κυ­λί­σμα­τος των ερ­γα­τών είχε κα­τα­στρω­θεί. (....) τέσ­σε­ρις μέρες αρ­γό­τε­ρα η πόλη θα γέ­μι­ζε νε­κρούς και ολό­κλη­ρη η Μα­κε­δο­νία μ' επι­κε­φα­λής την πρω­τεύ­ου­σα της, θα με­τα­βάλ­λο­νταν σ' ένα απέ­ρα­ντο νο­σο­κο­μείο».

Δυ­στυ­χώς όμως το ΚΚΕ δεν ετοί­μα­ζε μαζί με τους ερ­γά­τες απά­ντη­ση στα «κα­τα­χθό­νια σχέ­δια» της άρ­χου­σας τάξηςΠε­ριο­ρί­στη­κε  στο να

«κά­νουν (σ.σ.: οι βου­λευ­τές του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που / ΚΚΕ) διά­βη­μα στον αντι­πρό­ε­δρο της κυ­βέρ­νη­σης Λο­γο­θέ­τη και  ζη­τούν την ικα­νο­ποί­η­ση των κα­πνερ­γα­τι­κών αι­τη­μά­των». Όταν η «άλλη...μεριά το κε­φά­λαιο και οι υπη­ρέ­τες του, έντρο­μοι... ακό­νι­ζαν τα μα­χαί­ρια τους»!!

Η άρ­χου­σα τάξη «ακο­νί­ζει τα μα­χαί­ρια» της και προ­ε­τοι­μά­ζει το στρα­τό για να χτυ­πή­σει την εξέ­γερ­ση και πρα­ξι­κό­πη­μα για να κα­ταρ­γή­σει τα όποια δη­μο­κρα­τι­κά δι­καιώ­μα­τα υπάρ­χουν και η ηγε­σία του ΚΚΕ κα­τα­θέ­τει διά­βη­μα στην κυ­βέρ­νη­ση! Και με ποιο πε­ριε­χό­με­νο; Την ικα­νο­ποί­η­ση των κα­πνερ­γα­τι­κών αι­τη­μά­των!

Ο Λένιν σε μια αντί­στοι­χη κα­τά­στα­ση το Γε­νά­ρη του 1905 έγρα­φε για τα κα­θή­κο­ντα του κι­νή­μα­τος:

«Στη Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία (σ.σ.: η Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία των αρχών του 20ου αιώνα είχε ρι­ζο­σπα­στι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και απο­τε­λού­σε τα κύρια μα­ζι­κά κόμ­μα­τα της ερ­γα­τι­κής τάξης διε­θνώς) απο­μέ­νει να φρο­ντί­σει... για μια δρα­στή­ρια προ­πα­γάν­δα του συν­θή­μα­τος που από καιρό είχε ρίξει: παλ­λαϊ­κή ένο­πλη εξέ­γερ­ση».[4]

Έχου­με ήδη ανα­φερ­θεί στα αυ­θόρ­μη­τα ένο­πλα συλ­λα­λη­τή­ρια του Ηρα­κλεί­ου της Κρή­της και των στα­φι­δο­πα­ρα­γω­γών της Πε­λο­πον­νή­σου. Στη συ­νέ­χεια θα δεί­ξου­με πως το κλίμα μέσα στο στρα­τό ήταν υπέρ των ερ­γα­τι­κών κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων, σε βαθμό που το κρά­τος να μη μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τους φα­ντά­ρους για αν χτυ­πή­σει τους απερ­γούς. Το ΚΚΕ, με άλλα λόγια όφει­λε να προ­ε­τοι­μά­ζε­ται για με­τω­πι­κή σύ­γκρου­ση με όλα τα μέσα. Αντί γι’ αυτό έκανε δια­βή­μα­τα στον εχθρό, την κυ­βέρ­νη­ση.

Εκ των υστέ­ρων (ως συ­νή­θως) μισό αιώνα πε­ρί­που μετά, η μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ ανα­γκά­ζε­ται να πα­ρα­δε­χθεί πως

«Η κα­θο­δή­γη­ση του κόμ­μα­τος δεν κα­τα­νό­η­σε στο βάθος τους τα γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης».

Δεν μπο­ρεί όμως η ηγε­σία του ΚΚΕ της δε­κα­ε­τί­ας του 70 να φτά­σει τα συ­μπε­ρά­σμα­τα και την αυ­το­κρι­τι­κή πραγ­μα­τι­κά σε βάθος! Το ίδιο ισχύ­ει και για τη ση­με­ρι­νή ηγε­σία! Δεν μπο­ρούν να κα­τα­νο­ή­σουν πως ο λόγος που η ηγε­σία το ΚΚΕ το ’36 ήταν εκτός τόπου και χρό­νου είναι γιατί τους είχε «απο­βλα­κώ­σει» η από­φα­ση για την «αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κή επα­νά­στα­ση» η οποία εκ­πο­ρευό­ταν απευ­θεί­ας από τη Μόσχα και τον ίδιο τον Στά­λιν! Γι’ αυτό δεν έβλε­παν τα επα­να­στα­τι­κά γε­γο­νό­τα που ξε­τυ­λί­γο­νταν μπρο­στά στα μάτια τους, όχι μόνο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά σ' όλη την Ελ­λά­δα!!

Επα­νερ­χό­μα­στε στο χρο­νι­κό όπως το πα­ρα­θέ­τει η μπρο­σού­ρα του ΚΚΕ:

«Οι απερ­γοί κα­πνερ­γά­τες συ­νε­χί­ζουν τον αγώνα τους την Τε­τάρ­τη 6 του Μάη (8η μέρα της απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας) με την ίδια συ­νο­χή και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα... (Σελ. 29).

»…Στην Κα­βά­λα οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης απο­φα­σί­ζουν 24ωρη απερ­γία για ενί­σχυ­ση των κα­πνερ­γα­τών...

»…Στην Ξάνθη, όλα τα ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία... υιο­θε­τούν τα αι­τή­μα­τα των απερ­γών και τάσ­σο­νται αλ­λη­λέγ­γυα στον αγώνα τους.

»…Σο­βα­ρά επει­σό­δια ση­μειώ­νο­νται... έξω από τα υφα­ντουρ­γία Τσί­τση όπου είχαν συ­γκε­ντρω­θεί οι ερ­γά­τριες του ερ­γο­στα­σί­ου που απερ­γού­σαν. Η αστυ­νο­μία έκανε επί­θε­ση ενά­ντια στους απερ­γούς και τραυ­μά­τι­σε πολ­λές ερ­γά­τριες. Για τα επει­σό­δια της μέρας εκεί­νης η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομάδα του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που κα­ταγ­γέλ­λει την κυ­βέρ­νη­ση και τη Γε­νι­κή Διοί­κη­ση της Μα­κε­δο­νί­ας ότι παί­ζουν το παι­χνί­δι της ερ­γο­δο­σί­ας». (Σελ. 30).

Κα­τά­ντια «Κομ­μου­νι­στών»! Το κρά­τος των αφε­ντι­κών σφά­ζει τους ερ­γά­τες και αυτοί … ζη­τούν από το κρά­τος να μεί­νει ου­δέ­τε­ρο!! Φτά­νουν στη γε­λοιό­τη­τα να το κα­ταγ­γέλ­λουν ότι παί­ζει το παι­χνί­δι της ερ­γο­δο­σί­ας, λες και θα μπο­ρού­σε το κρά­τος της ερ­γο­δο­σί­ας, του κε­φα­λαί­ου να παί­ξει άλλο παι­χνί­δι!! Και καλά θα μπο­ρού­σε η κα­θο­δή­γη­ση να μην κα­τα­νο­ή­σει σε βάθος τα γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αλλά Κομ­μου­νι­στές που να μην έχουν κα­τα­νο­ή­σει τον τα­ξι­κό χα­ρα­κτή­ρα του κρά­τους, δεν κομ­μου­νι­στές, είναι Στα­λι­νι­κοί ή ρε­φορ­μι­στές-Σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες!

Η απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή αυτή κα­ταγ­γε­λία έδωσε τη δυ­να­τό­τη­τα, την επο­μέ­νη 7 Μάη –και ενώ η απερ­γία συνεχίζεται­– στον Με­τα­ξά, που βρέ­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη επι­στρέ­φο­ντας από το Βε­λι­γρά­δι, να σπε­κου­λάρει και να δη­μα­γω­γή­σει για το χα­ρα­κτή­ρα του κρά­τους δη­λώ­νο­ντας:

«ξε­διά­ντροπα στους δη­μο­σιο­γρά­φους ότι “το έργον της κυ­βερ­νή­σε­ώς μου είναι απο­λύ­τως ει­ρη­νι­κό». Και «...ότι το κρά­τος εν τη προ­κει­μέ­νη πε­ρι­πτώ­σει παί­ζει ρόλον συμ­βι­βα­στού των δι­ι­στά­με­νων από­ψε­ων με­τα­ξύ ερ­γα­τών και ερ­γο­δο­τών. Δεν δύ­να­ται να κτυ­πή­ση ούτε τη μίαν ούτε την άλλην πλευ­ράν. Η κυ­βέρ­νη­σις απο­βλέ­πει εις την εξα­σφά­λι­σιν απο­λύ­τως της τά­ξε­ως...»

Τι κάνει το ΚΚΕ σ’ αυτή τη συ­γκυ­ρία;

»…Μπρο­στά στην κλι­μά­κω­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας σε βάρος των απερ­γών και μετά την άρ­νη­ση της ερ­γο­δο­σί­ας να λύση τα αι­τή­μα­τα τους, το Ενω­τι­κό Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΚΚΕ) καλεί την ερ­γα­τι­κή τάξη να βρί­σκε­ται σε επι­φυ­λα­κή για 24ωρη απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας». (Σελ. 31)

Χρειά­ζε­ται σχό­λιο; Όχι! Μι­λά­ει μόνο του! Η απερ­γία βρί­σκε­ται στη 10η μέρα, σε μια σειρά πε­ριο­χές έχου­με, όπως ήδη  ανα­φέ­ρα­με γε­νι­κές το­πι­κές απερ­γί­ες, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν και τα μι­κρο­α­στι­κά στρώ­μα­τά, αγρό­τες, μι­κρο­μα­γα­ζά­το­ρες κλπ, και το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο του ΚΚΕ εξαγ­γέλ­λει επι­φυ­λα­κή για 24ωρη απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας!!

«Τόσο η κυ­βέρ­νη­ση όσο και η πλου­το­κρα­τι­κή ολι­γαρ­χία, έβλε­παν τις επι­κίν­δυ­νες γι’ αυ­τούς δια­στά­σεις που έπαιρ­νε το απερ­για­κό κύμα σ' ολό­κλη­ρη τη χώρα, με απο­τέ­λε­σμα ν' αρ­χί­ζει να τρί­ζει επι­κίν­δυ­να το σάπιο αστι­κό κα­θε­στώς. Κι αυτό το κλίμα ο ξε­ση­κω­μός εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων λαού, έπρε­πε με κάθε θυσία να κα­τα­πνι­γεί γιατί κιν­δύ­νευε η ...πα­τρίς».(Σελ. 32).

Είχε φτά­σει η στιγ­μή για τη βίαιη κα­τα­στο­λή του κι­νή­μα­τος πριν η κα­τά­στα­ση γίνει ανε­ξέ­λεγ­κτη!

«....Πα­ρα­σκευή 8 Μάη του 1936, 10η μέρα της κα­πνερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας και απο­τέ­λε­σε τη γε­νι­κή δο­κι­μή του αι­μα­τη­ρού πο­γκρόμ της άλλης μέρας. Το χρο­νι­κό των γε­γο­νό­των της μέρας εκεί­νης που ακο­λου­θεί είναι από το ΡΙ­ΖΟ­ΣΠΑ­ΣΤΗ….

»… Η αστυ­νο­μία έδει­ξε κα­θα­ρά(!) πως παί­ζει το ρόλο του υπη­ρέ­τη(!!) του κα­πνε­μπο­ρι­κού και του άλλου κε­φα­λαί­ου (!!) (σ.σ.: πραγ­μα­τι­κά όταν «κομ­μου­νι­στές» γρά­φουν αυτές τις αρ­λού­μπες δεί­χνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Μαρ­ξι­σμό-Λε­νι­νι­σμό – τι άλλο ρόλο θα μπο­ρού­σε να παί­ζει η αστυ­νο­μία;). Με αγριό­τη­τα και βαν­δα­λι­σμούς επι­τέ­θη­κε κατά των άο­πλων κα­πνερ­γα­τών και κα­πνερ­γα­τριών, των υφα­ντουρ­γών... και τους μα­το­κύ­λι­σε. Επί 31/2 ώρες η Θεσ­σα­λο­νί­κη βρι­σκό­τα­νε σε κα­τά­στα­ση μάχης, με­τα­ξύ των δυ­νά­με­ων της αστυ­νο­μί­ας και ενός μέ­ρους της ερ­γα­τι­κής τάξης. Η στάση της αστυ­νο­μί­ας έχει εξε­γεί­ρει το λαό.

»... (σε) συ­γκέ­ντρω­ση 7 χι­λιά­δων απερ­γών κα­πνερ­γα­τών έξω από τα γρα­φεία του σω­μα­τεί­ου… φω­νά­ζουν πως πρέ­πει εντο­νό­τε­ρα να διεκ­δι­κή­σου­νε τα αι­τή­μα­τά τους… “Πρέ­πει να τους δεί­ξου­με τη γρο­θιά μας..”». (Σελ. 33, οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας)

Το «μα­στί­γιο της αντί­δρα­σης» σπρώ­χνει το ερ­γα­τι­κό-λαϊ­κό κί­νη­μα προς τις επα­να­στα­τι­κές πρά­ξεις. Μετά τη συ­γκέ­ντρω­ση ακο­λου­θεί πο­ρεία προς τη Γε­νι­κή Διοί­κη­ση (κάτι ανά­λο­γο του ση­με­ρι­νού Υπουρ­γείο Β. Ελ­λά­δας) για να επι­δώ­σουν ψή­φι­σμα με τα αι­τή­μα­τα τους.

Στην Εγνα­τία «με­γά­λες δυ­νά­μεις πεζής και έφιπ­πης χω­ρο­φυ­λα­κής, στρα­τός και αντλί­ες» προ­σπα­θούν να στα­μα­τή­σουν την πο­ρεία, αλλά οι απερ­γοί απο­φα­σι­σμέ­νοι προ­χώ­ρη­σαν σπά­ζο­ντας τη ζώνη.

Και τότε ξε­κί­νη­σε η σύ­γκρου­ση.

Οι απερ­γοί δια­δη­λω­τές άν­δρες και γυ­ναί­κες αντι­με­τω­πί­ζουν σε μάχη σώμα με σώμα τους πά­νο­πλους χω­ρο­φύ­λα­κες με ότι βρού­νε, με τα χέρια, ξύλα, πέ­τρες κλπ.

«Μια ερ­γά­τρια τραυ­μά­τι­σε με τού­βλο και έριξε χάμω έναν αστυ­νο­μι­κό, ενώ άλλοι τρα­βού­σαν τα όπλα από τους χω­ρο­φύ­λα­κες (!!)...Οι κα­πνερ­γά­τες αφό­πλι­σαν πολ­λούς χω­ρο­φύ­λα­κες»!! (Σελ. 34).

Ταυ­τό­χρο­να,

«…Την ίδια πε­ρί­που ώρα...2500 απερ­γοί υφα­ντουρ­γοί και υφα­ντουρ­γί­νες, ύστε­ρα από συ­γκέ­ντρω­σή τους... δια­δή­λω­ναν προς την Γε­νι­κή Διοί­κη­ση».

Τα καλά του σή­με­ρα! Κα­νέ­νας συ­ντο­νι­σμός, ξε­χω­ρι­στές συ­γκε­ντρώ­σεις και πο­ρεί­ες, που κά­ποια στιγ­μή μπο­ρεί και να συ­να­ντη­θούν!!

Και τους υφα­ντουρ­γούς προ­σπα­θούν να τους στα­μα­τή­σουν ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυ­νά­μεις αλλά οι δια­δη­λω­τές δεν υπο­χω­ρούν και προ­σπα­θούν να δια­σπά­σουν τη ζώνη. Ακο­λου­θεί συ­μπλο­κή με τους ερ­γά­τες και τις ερ­γά­τριες να αντι­με­τω­πί­ζουν στα ίσα τους χω­ρο­φύ­λα­κες, τους οποί­ους απο­δο­κί­μα­ζαν άγρια «χι­λιά­δες πο­λί­τες».

Τε­λι­κά οι απερ­γοί κα­τά­φε­ραν και έφτα­σαν στη Γε­νι­κή Διοί­κη­ση

«που είχε κα­τα­λη­φθεί στρα­τιω­τι­κά... κι οι απερ­γοί κα­πνερ­γά­τες, τσα­γκα­ρά­δες κλπ απο­δο­κί­μα­ζαν συ­νε­χώς τους χω­ρο­φύ­λα­κες».

»Δια­τά­χθη­καν τότε οι φα­ντά­ροι να επι­τε­θούν κατά των απερ­γών. Μ' αυτοί αρ­νή­θη­καν ν' ακο­λου­θή­σουν τους επι­κε­φα­λής αξιω­μα­τι­κούς(!!!) Ανά­με­σα στους χω­ρο­φύ­λα­κες και τους φα­ντά­ρους προ­κλή­θη­κε ψυ­χρό­τη­τα κι άλ­λα­ξαν  βα­ριές φρά­σεις». (Σελ. 36, η υπο­γράμ­μι­ση δική μας).

Εί­χα­με φτά­σει στο κρί­σι­μο ση­μείο κάθε επα­να­στα­τι­κής εξέ­γερ­σης! Με ποιο στρα­τό­πε­δο θα συ­μπα­ρα­τα­χθεί ο στρα­τός.

Τε­λι­κά οι συ­γκρού­σεις συ­νε­χί­στη­καν μόνο ανά­με­σα στους απερ­γούς και τους πε­ζούς και έφιπ­πους χω­ρο­φύ­λα­κες, μέχρι που οι τε­λευ­ταί­οι κα­τά­φε­ραν, όχι εύ­κο­λα, να δια­λύ­σουν τους συ­γκε­ντρω­μέ­νους. Ο απο­λο­γι­σμός:

«...ήταν να τραυ­μα­τι­στούν στις συ­γκρού­σεις 70 πε­ρί­που απερ­γοί και να συλ­λη­φθούν γύρω στους 100 ερ­γά­τες».

Κάτω από όλη αυτή την τε­ρά­στια πίεση όλες οι δι­στα­κτι­κές, συμ­βι­βα­σμέ­νες ηγε­σί­ες του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος της πόλης ανα­γκά­ζο­νται να κα­λέ­σουν 24ωρη πα­νερ­γα­τι­κή απερ­γία. 

«Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη τα τρία ερ­γα­τι­κά κέ­ντρα... κα­λούν τις ορ­γα­νώ­σεις που ανή­κουν στη δυ­νά­μεις τους να κα­τέ­βουν την επο­μέ­νη σε 24ωρη πα­νερ­γα­τι­κή απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας… 24ωρη απο­φα­σί­ζουν επί­σης οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης...». (Σελ. 37).

Αξί­ζει να ση­μειώ­σου­με το τε­λευ­ταίο ση­μείο: τα με­σαία στρώ­μα­τα περ­νούν με τη μεριά των ερ­γα­τών στη σύ­γκρου­ση των τε­λευ­ταί­ων με την άρ­χου­σα τάξης. Ένα γνή­σιο στοι­χείο που χα­ρα­κτη­ρί­ζει μια κα­τά­στα­ση σαν επα­να­στα­τι­κή, σύμ­φω­να με το Λένιν, είναι και η εί­σο­δος των μι­κρο­α­στι­κών στοι­χεί­ων στο πεδίο της τα­ξι­κής πάλης δίπλα από τους ερ­γά­τες.

9 νε­κροί

«Ξη­με­ρώ­νο­ντας η 9 του Μάη η Θεσ­σα­λο­νί­κη πα­ρου­σί­α­ζε την όψη πο­λιορ­κη­μέ­νης πο­λι­τεί­ας. (....) πε­ρί­πο­λοι του στρα­τού και της χω­ρο­φυ­λα­κής, αντλί­ες και θω­ρα­κι­σμέ­να αυ­το­κί­νη­τα ανε­βο­κα­τέ­βαι­ναν τους δρό­μους.

»… Στα κε­ντρι­κά ση­μεία... στή­θη­καν πο­λυ­βό­λα (...) επί­σης τοι­χο­κολ­λεί­ται σ' όλους τους δρό­μους ανα­κοί­νω­ση του Γ΄ΣΣ (σ.σ.: του 3ου σώ­μα­τος στρα­τού) με διά­ταγ­μα επι­στρά­τευ­σις των απερ­γών σι­δη­ρο­δρο­μι­κών τρο­χιο­δρο­μι­κών και ηλε­κτρο­λό­γων.

»... και απει­λού­νται ότι ...θα συλ­λαμ­βά­νο­νται σαν λι­πο­τά­κτες και θα δι­κά­ζο­νται στα στρα­το­δι­κεία (...) οι απερ­γοί σι­δη­ρο­δρο­μι­κοί τρο­χιο­δρο­μι­κοί παίρ­νουν από­φα­ση να μην υπο­χω­ρή­σουν στις φο­βέ­ρες». («Ο Ηρω­ι­κός Μάης της Θεσ­σα­λο­νί­κης του '36», σελ. 39).

Είναι ξε­κά­θα­ρο ότι το κε­φά­λαιο προ­ε­τοι­μά­ζει το κρά­τος του για πό­λε­μο, με συ­γκρό­τη­ση, σχέ­διο και έμπει­ρο επι­τε­λείο. Με πλήρη τα­ξι­κή συ­νεί­δη­ση για το τι πρέ­πει να υπε­ρα­σπι­σθεί και με κα­θα­ρή εκτί­μη­ση της κα­τά­στα­σης. Σε αντί­θε­ση με το τι επι­κρα­τεί στο στρα­τό­πε­δο της ερ­γα­τι­κής τάξης και των συμ­μά­χων της.

Η ηγε­σία του ΚΚΕ είναι στην Αθήνα για να κάνει δια­βή­μα­τα δια­μαρ­τυ­ρί­ας και οι ερ­γά­τες/ιες πάνε στη σύ­γκρου­ση μόνο με το έν­στι­κτό τους χωρίς ου­σια­στι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και με πλήρη συ­νεί­δη­ση για το τι δια­κυ­βεύ­ε­ται. Οι ηγέ­τες των ερ­γα­τών βρέ­θη­καν το βράδυ σε

«...κοινή σύ­σκε­ψη των δύο Ερ­γα­τι­κών Κέ­ντρων και της Κε­ντρι­κής Απερ­για­κής Επι­τρο­πής με θέμα την κα­λύ­τε­ρη προ­ε­τοι­μα­σία της 24ω­ρης απερ­γί­ας και της ει­ρη­νι­κής δια­δή­λω­σης που θα πραγ­μα­το­ποιού­νταν». (Ο. π. σελ. 38)

Με τα πο­λυ­βό­λα στη­μέ­να και με την εξαγ­γε­λία, στην ουσία, στρα­τιω­τι­κού νόμου αυτοί μι­λά­νε για «ει­ρη­νι­κή δια­δή­λω­ση» – σαν να ζουν σε άλλο πλα­νή­τη!!

Η γε­νι­κή απερ­γία ση­μειώ­νει κα­θο­λι­κή επι­τυ­χία. Απερ­γούν οι πά­ντες δεν κι­νεί­ται τί­πο­τα, τα μα­γα­ζιά έχουν κλεί­σει,

«...η πόλη μένει δίχως ηλε­κτρι­κό ρεύμα (...) χωρίς ψωμί, (...) κη­ρύ­χνουν αποχή και τα συ­νερ­γα­ζό­με­να φοι­τη­τι­κά σω­μα­τεία της πόλης. (Σελ. 41)

»… Το πρωί οι απερ­γοί ερ­γά­τες (που ξε­περ­νούν τις 50.000) αρ­χί­ζουν να κα­τη­φο­ρί­ζουν από τις γει­το­νιές στο κέ­ντρο της πόλης… Οι κε­ντρι­κοί δρό­μοι πή­ζουν από κόσμο, ενώ αρ­χί­ζουν και οι πρώ­τες προ­κλή­σεις από τους ένο­πλους χω­ρο­φύ­λα­κες που προ­σπα­θούν με κάθε τρόπο να δια­λύ­σουν τους συ­γκε­ντρω­μέ­νους, δη­μιουρ­γώ­ντας συ­νε­χώς επει­σό­δια». (Σελ. 42).

Το βα­σι­κό σχέ­διο της αστυ­νο­μί­ας ήταν, κατά τα φαι­νό­με­να, να χτυ­πή­σει στις προ­συ­γκε­ντρώ­σεις πριν μα­ζευ­τεί ο όγκος των απερ­γών γιατί τότε τα πράγ­μα­τα θα δυ­σκό­λευαν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο για τους χω­ρο­φύ­λα­κες. Και αυτό προ­σπά­θη­σαν να κά­νουν σε πρώτη φάση, χτυ­πώ­ντας τις απερ­για­κές φρου­ρές και τους συ­γκε­ντρω­μέ­νους στα ερ­γο­στά­σια.

Ωστό­σο δεν μπό­ρε­σαν να απο­φύ­γουν μετά από λίγες ώρες, τη σύ­γκρου­ση με τους απερ­γούς στο κέ­ντρο της πόλης. Οι ερ­γά­τες κα­τά­φε­ραν να αμύ­νο­νται ενά­ντια στις επι­θέ­σεις της έφιπ­πης και πεζής χω­ρο­φυ­λα­κής πίσω από οδο­φράγ­μα­τα με επι­τυ­χία. Τα όπλα των απερ­γών δυ­στυ­χώς ήταν όπως και την προη­γού­με­νη μέρα, τα χέρια τους, πέ­τρες και οι­κο­δο­μι­κά υλικά.

«Άλλοι απερ­γοί υπε­ρα­σπί­ζουν τα οδο­φράγ­μα­τα και άλλοι με­τα­φέ­ρουν πέ­τρες και λι­θο­βο­λούν τους χω­ρο­φύ­λα­κες, ενώ κα­τα­φθά­νουν στο τόπο των συ­γκρού­σε­ων νέες ομά­δες οι­κο­δό­μων, τσα­γκα­ρά­δων, υφα­ντουρ­γών, τρο­χιο­δρο­μι­κών κ. α. Κά­ποια στιγ­μή οι χω­ρο­φύ­λα­κες υπο­χω­ρούν (με δια­τα­γή του αστυ­νο­μι­κού διευ­θυ­ντή Ντά­κου) και τότε οι απερ­γοί ξε­σπούν σε ζη­τω­κραυ­γές». (Σελ. 44).

Αλλά χωρίς έμπει­ρη επα­να­στα­τι­κή ηγε­σία δια­πράτ­τουν το λάθος και:

«Μετά την υπο­χώ­ρη­ση των αστυ­νο­μι­κών δυ­νά­με­ων οι απερ­γοί με επι­κε­φα­λής την κα­θο­δή­γη­σή τους απο­φα­σί­ζουν να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν δια­δή­λω­ση προς το διοι­κη­τή­ριο...».

Αυτό πε­ρί­με­νε και ο Ντά­κος, να βγουν από τα οδο­φράγ­μα­τα!

«Και μόλις ο κύ­ριος όγκος των δια­δη­λω­τών αρ­χί­ζει να κι­νεί­ται, ο Ντά­κος δίνει το σύν­θη­μα: “Βα­ρά­τε στο ψαχνό.” .... Οι ερ­γά­τες αρ­χί­ζουν να σκορ­πί­ζουν και προ­σπα­θούν να προ­φυ­λα­χτούν τα­μπου­ρω­μέ­νοι πίσω από κο­λό­νες, ει­σό­δους κτι­ρί­ων...”

Εί­χα­νε πλέον γίνει εύ­κο­λη λεία για την έφιπ­πη χω­ρο­φυ­λα­κή. Έτσι ο πρώ­τος νε­κρός είναι ο οδη­γός Τάσος Τού­σης.

Με το νεκρό στα χέρια πάνω σε μια πόρτα σχη­μα­τί­ζε­ται δια­δή­λω­ση η οποία καθώς πο­ρεύ­ε­ται στους δρό­μους της πόλης διαρ­κώς με­γα­λώ­νει από νέες ομά­δες δια­δη­λω­τών που κα­τα­φθά­νουν από όλες τις συ­νοι­κί­ες της. Οι κα­μπά­νες των εκ­κλη­σιών τόσο στο κέ­ντρο της πόλης, όσο και στις συ­νοι­κί­ες, στέλ­νουν το μή­νυ­μα για συ­να­γερ­μό, για συ­μπα­ρά­στα­ση. Κα­τά­ρες, βρι­σιές και συν­θή­μα­τα βγαί­νουν από τα ορ­γι­σμέ­να στό­μα­τα των απερ­γών-δια­δη­λω­τών,

«”Κάτω οι δο­λο­φό­νοι”, “Κάτω η κυ­βέρ­νη­ση της βίας”, “Να συλ­λη­φθεί ο Ντά­κος”, “Κάτω η εκ­με­τάλ­λευ­ση».

Η δια­δή­λω­ση σύσ­σω­μη τρα­γου­δά το «επέ­σα­τε θύ­μα­τα αδέλ­φια εσείς...». Και προ­χω­ρά­νε με μόνο εφό­διο το μίσος τους, χωρίς ηγε­σία που να ξέρει τι θέλει απέ­να­ντι στη δο­λο­φο­νι­κή επί­θε­ση της κρα­τι­κής μη­χα­νής του κε­φα­λαί­ου, που εκ­προ­σω­πού­σε τη δο­σμέ­νη στιγ­μή ο άναν­δρος  Ντά­κος και τα «πα­λι­κά­ρια» του. Εύ­κο­λη λεία για το τσα­κά­λι που ανα­ζη­τεί μια νέα ευ­και­ρία για να δια­τά­ξει «πυρ». Και τη βρί­σκει όταν η δια­δή­λω­ση έχει φτά­σει στην Εγνα­τία,

«…φω­νά­ζει στους απερ­γούς να δια­λυ­θούν. Κα­νέ­νας ερ­γά­της δεν κου­νιέ­ται από τη θέση του, ενώ ταυ­τό­χρο­να μια στε­ντό­ρεια ιαχή δονεί ολό­κλη­ρη τη Σα­λο­νί­κη: “Κάτω ο Φα­σι­σμός”, “Κάτω οι δο­λο­φό­νοι.” Το καυτό μο­λύ­βι αρ­χί­ζει να γα­ζώ­νει τα κορ­μιά των ηρω­ι­κών προ­λε­τα­ρί­ων της Θεσ­σα­λο­νί­κης. (Σελ. 48).

«…Φτά­νου­με στις 2 το με­ση­μέ­ρι. Οι συ­γκρού­σεις ύστε­ρα από 4 ολό­κλη­ρες ώρες, γε­μά­τες από συ­νε­χείς ηρω­ι­κές μάχες, στα­μα­τούν. Οι ερ­γά­τες απο­τρα­βιού­νται στις πα­ρό­δους, όπου κυ­νη­γιού­νται ακόμα από τις με­νό­με­νες ορδές των χω­ρο­φυ­λά­κων.(...) Ο αι­μα­τη­ρός απο­λο­γι­σμός των γε­γο­νό­των είναι:9 νε­κροί, 32 βαριά τραυ­μα­τι­σμέ­νοι και 250 ελα­φρά».

Και θα ήταν πολύ με­γα­λύ­τε­ρος αν οι στρα­τιώ­τες δεν αρ­νού­νταν να υπα­κού­σουν στις εντο­λές των αξιω­μα­τι­κών, αν δεν συ­νέ­βαι­νε:

«Πολ­λοί στρα­τιώ­τες βλέ­πο­ντας το δο­λο­φο­νι­κό αμόκ που είχε πιά­σει τους χω­ρο­φύ­λα­κες, προ­σπα­θού­σαν να τους συ­γκρα­τή­σουν και σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις τους αφό­πλι­ζαν». (Σελ. 49)

μέρος γ’

Κυ­ρί­αρ­χος της πόλης

Το δο­λο­φο­νι­κό κτύ­πη­μα των απερ­γών δεν έκαμ­ψε το ηθικό τους αντί­θε­τα:

«Μόλις... μα­θεύ­τη­κε το μα­το­κύ­λι­σμα των ερ­γα­τών, ξε­χύ­θη­καν στους κε­ντρι­κούς δρό­μους απ' όλες τις συ­νοι­κί­ες της πόλης αμέ­τρη­τα πλήθη λαού γε­μά­τα οργή για τα όσα είχαν προη­γη­θεί. Ο λαός δια­δη­λώ­νει έξω από τα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα ζη­τώ­ντας την τι­μω­ρία των δο­λο­φό­νων και απει­λεί να λιν­τσά­ρει όσους πρω­το­στά­τη­σαν στη σφαγή των ερ­γα­τών».

Με δια­τα­γή του διοι­κη­τή του Γ' Σώ­μα­τος Στρα­τού οι χω­ρο­φύ­λα­κες ήταν κλει­σμέ­νοι στα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τους είχε μα­ντρώ­σει η οργή του λαού, ο οποί­ος είχε γρά­ψει «στα παλιά του τα πα­πού­τσια» τον στρα­τιω­τι­κό νόμο του στρα­τη­γού που απα­γό­ρευε

«...πάσαν συ­γκέ­ντρω­ση και ολί­γων ακόμη προ­σώ­πων εις κλει­στόν και ανοι­κτόν χώρον.... με απο­τέ­λε­σμα ο λαός να βρε­θεί για 36 ώρες κυ­ρί­αρ­χος της πόλης». («Ο Ηρω­ι­κός Μάης της Θεσ­σα­λο­νί­κης του '36», σελ. 52).

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εί­χα­με δυα­δι­κή εξου­σία!

Το αστι­κό κρά­τος δεν μπο­ρού­σε να ασκή­σει την εξου­σία του. Γιατί

«Παρά την απα­γό­ρευ­ση ο εξα­γριω­μέ­νος λαός συ­νε­χί­ζει να κα­τα­κλύ­ζει το κέ­ντρο της πόλης και να πραγ­μα­το­ποιεί δια­δη­λώ­σεις σ' έν­δει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας». (Σελ. 53).

Σύμ­φω­να με το ρε­πορ­τάζ του «Ρι­ζο­σπά­στη» της ημέ­ρας  εκεί­νης:

«...οι δια­δη­λω­τές φτά­νουν τις 20.000…»

και τα συν­θή­μα­τα που κυ­ριαρ­χούν είναι:

«Κάτω οι δο­λο­φό­νοι» , «Κάτω ο Με­τα­ξάς», «ΕΚ­ΔΙ­ΚΗ­ΣΗ, ΕΚ­ΔΙ­ΚΗ­ΣΗ»

Και συ­νε­χί­ζει το ρε­πορ­τάζ:

«Από το με­ση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του και μετά, ο λαός είναι στη κυ­ριο­λε­ξία κυ­ρί­αρ­χος της πόλης. Και ο λαός όταν έχει σωστή κα­θο­δή­γη­ση ξέρει πως πρέ­πει να φερ­θεί». (Οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας).

Σωστή κα­θο­δή­γη­ση λοι­πόν! Η οποία σαν τέ­τοια, κα­τα­φέρ­νει να συ­γκρα­τή­σει τους εξε­γερ­μέ­νους καθώς

«...δεν ση­μειώ­νε­ται κα­νέ­να απο­λύ­τως επει­σό­διο, δεν πα­ρα­τη­ρεί­ται καμιά βίαιη και πα­ρά­νο­μη πράξη».

Συγ­χα­ρη­τή­ρια στην «σωστή κα­θο­δή­γη­ση» του ΚΚΕ που δια­σφα­λί­ζει ότι τη στιγ­μή που σφά­ζο­νται ερ­γά­τες, δεν γί­νε­ται καμία «βίαιη» και καμία «πα­ρά­νο­μη» πράξη, με βάση το αστι­κό δί­καιο, από μέ­ρους των ερ­γα­τών.

Την ίδια στιγ­μή ωστό­σο, υπάρ­χουν προ­χω­ρή­μα­τα, καθώς η βάση του κι­νή­μα­τος προ­χω­ρά στο να κτί­σει, εκ των πραγ­μά­των, δικά όρ­γα­να εξου­σί­ας για να κα­λύ­ψει το κενό που έχει δη­μιουρ­γη­θεί!!

«Η Κε­ντρι­κή Απερ­για­κή Επι­τρο­πή σχη­μα­τί­ζει “λαϊ­κές φρου­ρές” που απο­βλέ­πουν στην τή­ρη­ση της τάξης, ενώ οι ερ­γο­στα­σια­κές φρου­ρές οπλί­ζο­νται με ρό­πα­λα και δεν επι­τρέ­πουν σε κα­νέ­να να πλη­σιά­σει στα ερ­γο­στά­σια για να μην πά­θουν ζημιά τα μη­χα­νή­μα­τα».

Συ­ντε­λεί­ται την ίδια στιγ­μή ένα άλλο, κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας βήμα, καθώς:

«...ο λαός συ­νε­νώ­νε­ται με το στρα­τό. (...) Οι ερ­γά­τες και οι στρα­τιώ­τες συ­να­δελ­φώ­νο­νται, αγκα­λιά­ζο­νται, φι­λιού­νται και ορ­κί­ζο­νται κοινό αγώνα. Ένα τάγμα μά­λι­στα του στρα­τού που δια­τά­χθη­κε για την τή­ρη­ση της τάξης, δια­λύ­θη­κε και οι στρα­τιώ­τες ενώ­θη­καν με τον λαό». (Σελ 54 – 57).

Ηγε­σία κα­τώ­τε­ρη των πε­ρι­στά­σε­ων

Οι συν­θή­κες είναι συν­θή­κες «δυα­δι­κής εξου­σί­ας». Η ερ­γα­τι­κή τάξη δη­μιουρ­γεί από τα κάτω δικά της όρ­γα­να για να κα­λύ­ψουν το κενό που υπάρ­χει. Η «σωστή κα­θο­δή­γη­ση» όμως δεν επι­τρέ­πει στα όρ­γα­να αυτά να αμ­φι­σβη­τή­σουν την εξου­σία της άρ­χου­σας τάξης, των κομ­μά­των της και του κρά­τους της. Έτσι,

«...με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ γί­νε­ται διά­βη­μα των  βου­λευ­τών... στη Γε­νι­κή Διοί­κη­ση (για) ... να δώσει άδεια συ­γκέ­ντρω­σης και να ανοι­χτούν όλα τα ερ­γα­τι­κά κέ­ντρα».!!

Με το λαό κυ­ρί­αρ­χο της πόλης, εξα­γριω­μέ­νο και εξε­γερ­μέ­νο στους δρό­μους, να έχει στη πράξη κα­ταρ­γή­σει το στρα­τιω­τι­κό νόμο και τη διοί­κη­ση του στρα­τη­γού και την πόλη κα­τει­λημ­μέ­νη από το πλή­θος των συ­να­δελ­φω­μέ­νων ερ­γα­τών στρα­τιω­τών, με τους χω­ρο­φύ­λα­κες  μα­ντρω­μέ­νους στα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα για να μην τους λιν­τσά­ρει ο λαός, οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ ζη­τούν άδεια(!!!) από τη γε­νι­κή διοί­κη­ση για να κά­νουν συ­γκέ­ντρω­ση! Πρό­κει­ται για πλήρη ανα­γνώ­ρι­ση και απο­δο­χή της εξου­σί­ας του κε­φα­λαί­ου! Για δή­λω­ση πί­στης, ότι δεν πρό­κει­ται να αμ­φι­σβη­τη­θεί αυτή η εξου­σία! Για δή­λω­ση υπο­τα­γής στο κε­φά­λαιο και το αστι­κό κρά­τος!

Απο­τέ­λε­σμα:

«Αργά το από­γευ­μα του μα­τω­μέ­νου Σαβ­βά­του η επι­τρο­πή αγώνα των απερ­γών πήρε μετά από συ­νεν­νό­η­ση με τις στρα­τιω­τι­κές αρχές την άδεια για να γίνει η κη­δεία των σκο­τω­μέ­νων ερ­γα­τών...»!! (Σελ. 57).

Στην ουσία με­τέ­τρε­ψαν τη δυ­να­τό­τη­τα κα­τά­λη­ψης της εξου­σί­ας σε υπο­τέ­λεια και την κη­δεία σε «λι­τα­νεία»!

Η υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα όμως ξε­ση­κώ­νε­ται:

«... Η εί­δη­ση της άναν­δρης δο­λο­φο­νί­ας των απλών ερ­γα­τών ξε­σή­κω­σε θύ­ελ­λα δια­μαρ­τυ­ριών απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα. Ξε­σπούν αμέ­σως παλ­λαϊ­κές απερ­γί­ες δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Κα­βά­λα, το Αγρί­νιο, στη Λά­ρι­σα[5], το Κιλ­κίς, στη Λαμία, στη Κο­μο­τη­νή. Στην Κοκ­κι­νιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται με­γά­λη δια­δή­λω­ση χι­λιά­δων ερ­γα­τών με κε­ντρι­κό σύν­θη­μα “εκ­δί­κη­ση”».

Αλλά «η σωστή κα­θο­δή­γη­ση» αντί να συ­ντο­νί­σει τον Πα­νελ­λα­δι­κό ξε­ση­κω­μό σ' ένα κί­νη­μα διαρ­κεί­ας και να του δώσει έστω και τώρα την προ­ο­πτι­κή μιας γε­νι­κής πο­λι­τι­κής απερ­γί­ας πάνω στη βάση του αι­τή­μα­τος των κι­νη­μά­των για την ανα­τρο­πή της κυ­βέρ­νη­σης του Με­τα­ξά, για την ερ­γα­τι­κή εξου­σία, κα­τευ­θύ­νει ξανά το κί­νη­μα στο κοι­νο­βου­λευ­τι­κό δρόμο: Πα­ρα­δί­νει την πρω­το­βου­λία των κι­νή­σε­ων στα αστι­κά κόμ­μα­τα και ιδιαί­τε­ρα στους Φι­λε­λεύ­θε­ρους, οι οποί­οι ανοι­χτά στή­ρι­ζαν τη κυ­βέρ­νη­ση του Με­τα­ξά και τις με­θό­δους της για την συ­ντρι­βή του ανερ­χό­με­νου επα­να­στα­τι­κού κι­νή­μα­τος των μαζών.

Έτσι πάνω σ' αυτή τη πο­λι­τι­κή  βάση και λο­γι­κή εί­χα­με πρώτα τη συ­νε­δρί­α­ση και ανα­κοί­νω­ση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας (ΚΟ) του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που και μετά δύο μέρες την ανα­κοί­νω­ση με τις θέ­σεις του ΚΚΕ!

Στις 10 του Μάη

«…το από­γευ­μα του μα­τω­μέ­νου Σαβ­βά­του...» συ­νε­δριά­ζει η ΚΟ και «...αφού συ­ζή­τη­σε πάνω στη κα­τά­στα­ση ύστε­ρα από το μα­το­κύ­λι­σμα του λαού της Θεσ­σα­λο­νί­κης...Και έλαβε γνώση του ψη­φί­σμα­τος του παλ­λαϊ­κού συλ­λα­λη­τη­ρί­ου ...που υιο­θε­τεί από­λυ­τα απο­φα­σί­ζει:

1. Να ζη­τή­σει την άμεση πα­ραί­τη­ση της κυ­βέρ­νη­σης Με­τα­ξά.

2. Τον άμεσο σχη­μα­τι­σμό κυ­βέρ­νη­σης από τη δη­μο­κρα­τι­κή πλειο­ψη­φία (σ.σ.: πού, επι­τέ­λους, βλέ­πα­νε τη «δη­μο­κρα­τι­κή πλειο­ψη­φία»; Όταν γνώ­ρι­ζαν πολύ καλά και μά­λι­στα το είχαν κα­ταγ­γεί­λει και δη­μό­σια ότι ο Σο­φού­λης στή­ρι­ζε τον Με­τα­ξά;!) και την άμεση και από­λυ­τη εφαρ­μο­γή του συμ­φώ­νου Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που- Φι­λε­λευ­θέ­ρων». (Σ.σ.: επι­μέ­νουν σ’ αυτό πα­ρό­τι ο Σο­φού­λης είχε αρ­νη­θεί ότι υπήρ­χε τέ­τοιο Σύμ­φω­νο).

3. Την άμεση σύ­γκλι­ση της Βου­λής για το ξε­κα­θά­ρι­σμα της κα­τά­στα­σης σύμ­φω­να με την παλ­λαϊ­κή θέ­λη­ση όπως εκ­δη­λώ­θη­κε στο ση­με­ρι­νό συλ­λα­λη­τή­ριο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Σε πε­ρί­πτω­ση που η Βουλή δεν κλη­θεί, είτε η πλειο­ψη­φία της τα­χθεί αλ­λη­λέγ­γυα με τα κυ­βερ­νη­τι­κά εγκλή­μα­τα, η ΚΟ του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που θα αγω­νι­σθεί  για την άμεση διά­λυ­ση της Βου­λής και την προ­κή­ρυ­ξη εκλο­γών για συ­ντα­κτι­κή συ­νέ­λευ­ση». (Σελ. 58, οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας).

Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός κρε­τι­νι­σμός σ' όλο του το με­γα­λείο!! Με το λαό ξε­ση­κω­μέ­νο απ' άκρη  σ' άκρη σ' όλη την Ελ­λά­δα το μόνο που έχει να προ­τεί­νει το ΚΚΕ είναι η βουλή να κα­ταγ­γεί­λει την κυ­βέρ­νη­ση, δια­φο­ρε­τι­κά να γί­νουν νέες εκλο­γές.

Είναι αλή­θεια, βέ­βαια, ότι αφού έχει δο­ξά­σει τον «κοι­νο­βου­λευ­τι­κό δρόμο», στην πα­ρά­γρα­φο 5 της ανα­κοί­νω­σης,

«...καλεί όλον τον ερ­γα­ζό­με­νο Λαό στην άμεση κή­ρυ­ξη γε­νι­κής Παλ­λαϊ­κής Πα­νελ­λα­δι­κής Απερ­γί­ας για το σά­ρω­μα της κυ­βέρ­νη­σης των δο­λο­φό­νων…»

Αλλά δεν την ορί­ζει συ­γκε­κρι­μέ­να!! Ποιο το νόημα να κα­λείς σε γε­νι­κή απερ­γία χωρίς να ορί­ζεις συ­γκε­κρι­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία γι’ αυτήν την οποία και να με­τα­τρέ­ψεις κε­ντρι­κό ση­μείο συ­σπεί­ρω­σης όλων των δυ­νά­με­ων με στόχο το με­γα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό πλήγ­μα στον τα­ξι­κό εχθρό;

Στην πα­ρά­γρα­φο 6,

«καλεί τον ερ­γα­ζό­με­νο Λαό να σχη­μα­τί­σει κατά πόλιν επι­τρο­πές Λαϊ­κής Σω­τη­ρί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση της κα­τά­στα­σης».

Για να προ­χω­ρή­σει στη συ­νέ­χεια η ΚΟ του Παλ­λαϊ­κού Με­τώ­που στην κο­ρύ­φω­ση της «επα­να­στα­τι­κής της πρό­τα­σης», εξαγ­γέλ­λο­ντας ότι:

«...θα κα­λέ­σει σή­με­ρα όλα τα κόμ­μα­τα και θα κάνει διά­βη­μα στο Βα­σι­λιά (!!!)για το ξε­κα­θά­ρι­σμα της κα­τά­στα­σης σύμ­φω­να με την παλ­λαϊ­κή θέ­λη­ση».[6]

Δεν υπάρ­χουν λέ­ξεις να πε­ρι­γρά­ψουν ή να σχο­λιά­σουν αυτό τον εκ­φυ­λι­σμό της ηγε­σί­ας του ΚΚΕ! Πρό­κει­ται για τον από­λυ­το εξευ­τε­λι­σμό ενός κόμ­μα­τος που μιλά στο όνομα των πα­ρα­δό­σε­ων του ρω­σι­κού Οκτώ­βρη.

Και στις 12 του Μάη έρ­χε­ται και η «Ανα­κοί­νω­ση της κε­ντρι­κής επι­τρο­πής του ΚΚΕ» (τόσο γρή­γο­ρα!) για να ξε­κα­θα­ρί­σει στις λαϊ­κές μάζες ότι:

«...δια­στρε­βλώ­νουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των δο­λο­φο­νιών τους.. (όταν προ­σπα­θούν να πα­ρου­σιά­σουν τα επα­να­στα­τι­κά γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης)...για κομ­μου­νι­στι­κές εξε­γέρ­σεις κλπ».

Ας μην υπάρ­χει λοι­πόν καμία πα­ρε­ξή­γη­ση! Το ΚΚΕ δεν εν­δια­φέ­ρε­ται για «κομ­μου­νι­στι­κές εξε­γέρ­σεις»! Κι όσοι υπο­στη­ρί­ζουν κάτι τέ­τοιο είναι συ­κο­φά­ντες! Πρέ­πει να πα­ρα­δε­χτού­με πως σ’ αυτή την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ η ηγε­σία του λέει την αλή­θεια όπως πραγ­μα­τι­κά είναι. Η εξέ­γερ­ση δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα δικών της πρω­το­βου­λιών και προ­θέ­σε­ων. Ήταν απο­τέ­λε­σμα της αυ­θόρ­μη­της αντί­δρα­σης των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών στρω­μά­των στη δο­λο­φο­νι­κή επί­θε­ση της κρα­τι­κής μη­χα­νής.

Αιτία της εξέ­γερ­σης, γρά­φει η ανα­κοί­νω­ση της Κ.Ε., είναι:

«...η μο­ναρ­χι­κή κυ­βέρ­νη­ση (που) δο­λο­φό­νη­σε δε­κά­δες ερ­γα­ζο­μέ­νων…».

»Αυτό ξε­σή­κω­σε από­λυ­τη δι­καιο­λο­γη­μέ­νη παλ­λαϊ­κή θύ­ελ­λα σ' όλη τη χώρα. Ο λαός ζητά ικα­νο­ποί­η­ση.

»Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα Ελ­λά­δας εκ­πρό­σω­πος της πιο πρω­το­πό­ρας με­ρί­δας του ερ­γα­ζό­με­νου λαού, δια­κη­ρύσ­σει ότι σή­με­ρα άμεσα συμ­φέ­ρον του λαού και της χώρας (σ.σ.: σε ποια τάξη ανή­κει η χώρα;) είναι η εκ­δί­ω­ξη της με­τα­ξι­κής κυ­βέρ­νη­σης… και ο σχη­μα­τι­σμός κυ­βέρ­νη­σης από τη δη­μο­κρα­τι­κή πλειο­ψη­φία της Βου­λής, που θα ικα­νο­ποι­ή­σει τα πιο άμεσα οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά αι­τή­μα­τα του λαού».

Ξανά το πα­ρα­μύ­θι της «δη­μο­κρα­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας» που θα ικα­νο­ποι­ή­σει τα αι­τή­μα­τα του λαού! Το ΚΚΕ, με αυτή τη θέση, πρό­σφε­ρε την εξου­σία σε μια ανύ­παρ­κτη φι­λε­λεύ­θε­ρη αστι­κή τάξη που εκεί­νη με τη σειρά της θα την πα­ρέ­δι­δε στο δι­κτά­το­ρα Με­τα­ξά!! Η ηγε­σία του ΚΚΕ μέσα σε μια κα­τά­στα­ση επα­να­στα­τι­κή, πε­ριό­ρι­ζε την πρό­τα­σή της στην ανά­γκη να ικα­νο­ποι­η­θούν «τα πιο άμεσα οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κά αι­τή­μα­τα του λαού». Πέ­τα­γε, με άλλα λόγια, από τα χέρια της σαν καφτό κάρ­βου­νο το κα­θή­κον της εξου­σί­ας που της έβαζε  η αντι­κει­με­νι­κή κα­τά­στα­ση και  η ιστο­ρία! Δεν ήταν λάθος, ήταν προ­δο­σία!!

Συ­νε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση:

«Ο λαός και ο στρα­τός πρέ­πει ενω­μέ­νοι και κατά το πα­ρά­δειγ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης να μα­ταιώ­σουν τα εγκλη­μα­τι­κά σχέ­δια των πιο λυσ­σα­σμέ­νων εχθρών της Ελ­λά­δας και να επι­βάλ­λουν τη λαϊκή θέ­λη­ση.”[7]

Ποιοι είναι οι εχθροί της Ελ­λά­δας στους οποί­ους ανα­φέ­ρε­ται η ανα­κοί­νω­ση της Κ.Ε. χωρίς να τους προσ­διο­ρί­ζει; Και ποιας Ελ­λά­δας είναι εχθροί; Της Ελ­λά­δας του κε­φα­λαί­ου ή των ερ­γα­ζο­μέ­νων; Για να «επι­βλη­θεί η λαϊκή θέ­λη­ση» όπως ζη­τού­σε το ΚΚΕ θα έπρε­πε το ίδιο να μπει επι­κε­φα­λής του αγώνα για ρι­ζι­κή πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ανα­τρο­πή. Αυτό ήταν που η ηγε­σία από­φευ­γε πάση θυσία – και με­τέ­θε­τε την ευ­θύ­νη γι’ αυτό σε μία ανύ­παρ­κτη φι­λε­λεύ­θε­ρη αστι­κή τάξη.

Ο Σο­φού­λης αρ­χη­γός του κόμ­μα­τος των Φι­λε­λεύ­θε­ρων, ένας έξυ­πνος πο­λι­τι­κός και πι­στός υπη­ρέ­της των συμ­φε­ρό­ντων της τάξης του, μπρο­στά στην λαϊκή κα­τα­κραυ­γή ανα­γκά­ζε­ται να κα­τα­δι­κά­σει με δη­λώ­σεις του,

«τα αι­μα­τη­ρά γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, εξε­πέ­ρα­σαν κάθε προη­γού­με­νη απάν­θρω­πον συ­μπε­ρι­φο­ρά του κρά­τους και των ορ­γά­νων του κατά της ερ­γα­τι­κής τά­ξε­ως». («Ο ηρω­ι­κός Μάης…» σελ. 58, υπο­ση­μεί­ω­ση 1)

Αλλά όσο αφορά το αί­τη­μα για την «Εκ­δί­ω­ξη της Με­τα­ξι­κής κυ­βέρ­νη­σης» και το «σχη­μα­τι­σμό κυ­βέρ­νη­σης από τη δη­μο­κρα­τι­κή πλειο­ψη­φία της Βου­λής» το αγνο­εί! Γιατί το συμ­φέ­ρον της χώρας όπως το κα­τα­λά­βαι­νε η τάξη του κε­φα­λαί­ου που εκ­προ­σω­πού­σε, τους υπο­χρέ­ω­νε να συ­νε­χί­σουν να «...υπο­στη­ρί­ζουν την κυ­βέρ­νη­ση Με­τα­ξά».

Άλ­λω­στε για την άρ­χου­σα τάξη, ο Με­τα­ξάς δεν ήταν δο­λο­φό­νος, ήταν αυτός που είχε πο­λε­μή­σει τον τα­ξι­κό εχθρό, το ερ­γα­τι­κό-λαϊ­κό κί­νη­μα! Γι’ αυτό το μόνο που κάνει, ο Σο­φού­λης, για τα μάτια του κό­σμου που ακο­λου­θεί τους Φι­λε­λεύ­θε­ρους είναι να το ρίξει στις κα­τά­ρες:

«το αίμα των πε­σό­ντων θα πέση επί της κε­φα­λής των ορ­γά­νων του κρά­τους, τα οποία με τόσην αναλ­γη­σί­αν εσκό­τω­σαν τους απερ­γούς...». (ο. π.).

Θα μπο­ρού­σε επί πλέον να συ­μπλή­ρω­νε: «τι ψυχή θα πα­ρα­δώ­σουν όλοι αυτοί στο Με­γα­λο­δύ­να­μο;».

Όσο αφορά το πε­ρί­φη­μο «Σύμ­φω­νο Σκλά­βαι­να-Σο­φού­λη» όπως μας πλη­ρο­φο­ρεί η ανα­κοί­νω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ την 1η Ιούνη του 1936,

«...το κόμμα των φι­λε­λευ­θέ­ρων κάτω από την πίεση των αντι­δρα­στι­κών πλου­το­κρα­τι­κών κο­ρυ­φών άρ­χι­σε πια ανοι­χτά  (σ.σ.: γιατί πριν το έκανε στα μου­λω­χτά) να προ­δί­δει και να εγκα­τα­λεί­πει το σύμ­φω­νο, παρά το αναμ­φι­σβή­τη­το γε­γο­νός ότι η τέ­τοια πο­λι­τι­κή... έρ­χε­ται σε ρι­ζι­κή αντί­θε­ση με τα πλα­τιά λαϊκά στρώ­μα­τα που τους ακο­λου­θούν».[8]

Είναι απί­στευ­το το πώς κα­τά­ντη­σε ο στα­λι­νι­σμός την πο­λι­τι­κή σκέψη των κομ­μου­νι­στών με τη «θε­ω­ρία των στα­δί­ων» σε ση­μείο να εκλι­πα­ρούν τους αστούς για την εφαρ­μο­γή «του Συμ­φώ­νου» για συ­νερ­γα­σία και να υπο­δει­κνύ­ουν, από την άλλη, στους αστούς ποιο είναι το δήθεν συμ­φέ­ρον τους, αντί να κα­ταγ­γέλ­λουν τους Φι­λε­λεύ­θε­ρους ότι πα­ρέ­δι­δαν την εξου­σία στο Βα­σι­λιά και το αν­δρεί­κε­λο του τον Με­τα­ξά!!

Κάτω λοι­πόν από την «σωστή κα­θο­δή­γη­ση» μετά την κη­δεία-δια­δή­λω­ση:

«Το βράδυ ο λαός κα­τά­κο­πος από την υπε­ρέ­ντα­ση του ση­μα­δε­μέ­νου από την ιστο­ρία δι­η­μέ­ρου, απο­σύ­ρε­ται για να ξε­κου­ρα­στεί. Είναι η δεύ­τε­ρη μέρα που νοιώ­θει ότι είναι αφέ­ντης της πόλης και μο­να­δι­κή εξου­σία (σ.σ.: ξέ­χα­σαν οι συ­ντά­κτες της μπρο­σού­ρας ότι για να γίνει η συ­γκέ­ντρω­ση, η πο­ρεία και η κη­δεία η «μο­να­δι­κή εξου­σία» ζή­τη­σε άδεια από το στρα­τη­γό!!). Κι αρ­χί­ζει να κάνει όνει­ρα για τη δια­τή­ρη­ση αυτής της εξου­σί­ας».

Δεν είχε κα­τα­λά­βει ότι η «σωστή κα­θο­δή­γη­ση» την είχε ήδη πα­ρα­δώ­σει την εξου­σία και ότι πράγ­μα­τι ανήκε στη σφαί­ρα του ονεί­ρου, η «δια­τή­ρη­ση αυτής της εξου­σί­ας».

Και του λόγου το αλη­θές:

«Για τις αδυ­να­μί­ες και τα λάθη που έγι­ναν τότε, λέει σ' ένα άρθρο του στην ΚΟΜΕΠ του Μάη του 1975 ο πα­λαί­μα­χος αγω­νι­στής Μι­χά­λης Σι­νά­κος γρά­φει: “Το­πι­κά η κομ­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης και η πε­ρι­φε­ρεια­κή κομ­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση της Μα­κε­δο­νί­ας δεν πήραν από την πρώτη στιγ­μή όλα τα επι­βαλ­λό­με­να μέτρα για την πε­ρι­φρού­ρη­ση της πα­νερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας. Επα­να­παύ­τη­καν στις επι­τυ­χί­ες των δύο πρώ­των ημε­ρών της 9 και 10 του Μάη (...) Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό γε­γο­νός οι ερ­γα­τι­κές φρου­ρές που πε­ρι­φρου­ρού­σαν την τάξη μαζί με στρα­τιω­τι­κές μο­νά­δες τη νύχτα της 10 του Μάη δια­λύ­θη­καν. Έτσι στις 11 του Μάη το πρωί, πέ­τυ­χε η μα­νια­σμέ­νη εξόρ­μη­ση των δυ­νά­με­ων της χω­ρο­φυ­λα­κής και της ασφά­λειας, που βρί­σκο­ντας απε­ρι­φρού­ρη­τη την απερ­γία μπό­ρε­σαν με τις μα­ζι­κές συλ­λή­ψεις και τους εκτο­πι­σμούς να την απο­κε­φα­λί­σουν και να την στα­μα­τή­σουν». (Σελ. 71 – 72 ).

Στις 13 του Μάη γί­νε­ται 24ωρη πα­νελ­λα­δι­κή απερ­γία σ' έν­δει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τα γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, χωρίς το αί­τη­μα της πα­ραί­τη­σης της κυ­βέρ­νη­σης Με­τα­ξά(!!)

«…Μετά την αναγ­γε­λία της απερ­γί­ας... η κυ­βέρ­νη­ση καλεί τους εκ­προ­σώ­πους των δύο Συ­νο­μο­σπον­διών σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις (...) Στο τέλος, τόσο η κυ­βέρ­νη­ση όσο και οι εκ­πρό­σω­ποι των κα­πνε­μπό­ρων που κα­λού­νται στη σύ­σκε­ψη, δέ­χο­νται ικα­νο­ποι­ή­σουν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα αι­τή­μα­τα των κα­πνερ­γα­τών και απο­φα­σί­ζε­ται η λήξη της απερ­γί­ας».

Το ΚΚΕ και η ηγε­σία των συν­δι­κά­των έστει­λαν τους ερ­γά­τες στα σπί­τια τους. Έχο­ντας πε­ριο­ρί­σει τον ορί­ζο­ντα της εξέ­γερ­σης του ερ­γα­τι­κού-λαϊ­κού κι­νή­μα­τος στα αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κά κα­θή­κο­ντα δη­λα­δή στην με­ρι­κή ικα­νο­ποί­η­ση των αι­τη­μά­των των απερ­γών, άφη­σαν να τους ξε­φύ­γει μια ακόμη επα­να­στα­τι­κή κα­τά­στα­ση.

Παρ' όλα αυτά το κί­νη­μα επι­μέ­νει:

«Η 24ωρη πα­νελ­λα­δι­κή απερ­γία ση­μειώ­νει κα­θο­λι­κή επι­τυ­χία σ' ολό­κλη­ρη την χώρα 500 χι­λιά­δες ερ­γά­τες και υπάλ­λη­λοι παίρ­νουν μέρος σ' αυτή, ενώ η απερ­γία σε πολ­λές πό­λεις, όπως ο Βόλος, η Πάτρα, η Κα­λα­μά­τα και η Κα­βά­λα, παίρ­νει γε­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα με τη συμ­με­το­χή και των επαγ­γελ­μα­το­βιο­τε­χνών». (Σελ. 61 – 62).

Χωρίς ηγε­σία όμως, το κί­νη­μα δεν έχει προ­ο­πτι­κή.

«Με τη λήξη της 24ω­ρης πα­νελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας η Θεσ­σα­λο­νί­κη γνω­ρί­ζει νέα πε­ρί­ο­δο στρα­το­κρα­τί­ας. Οι συλ­λή­ψεις δί­νουν και παίρ­νουν. Πιά­νο­νται όλοι οι δρα­στή­ριοι συν­δι­κα­λι­στές με πρώ­τους και κα­λύ­τε­ρους τους κομ­μου­νι­στές». (Σελ 65 – 66).

Η αντε­πα­νά­στα­ση έχει ξε­κι­νή­σει το έργο της από την στιγ­μή που ο με­γα­λειώ­δης επα­να­στα­τι­κός αγώ­νας δεν βρήκε προ­ο­πτι­κή και διέ­ξο­δο και για μια ακόμη φορά προ­δό­θη­κε.

Στις 4 του Αυ­γού­στου, 3 μήνες, μετά η αντε­πα­νά­στα­ση θα ολο­κλη­ρώ­σει το έργο της με την επι­βο­λή της Με­τα­ξι­κής δι­κτα­το­ρί­ας.

Συ­μπέ­ρα­σμα, την πε­ρί­ο­δο του 1935-1936 εί­χα­με μια κα­θα­ρά από κάθε άποψη προ­ε­πα­να­στα­τι­κή κα­τά­στα­ση όπου στα γε­γο­νό­τα της Θεσ­σα­λο­νί­κης με­τε­τρά­πη  σ' επα­να­στα­τι­κή. Απερ­γί­ες απλές, απερ­γί­ες διαρ­κεί­ας, κι­νη­το­ποι­ή­σεις μα­χη­τι­κές των αγρο­τών και των φτω­χών μι­κρο­α­στι­κών στρω­μά­των των πό­λε­ων, ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση και κί­νη­ση προς τα αρι­στε­ρά της κοι­νω­νί­ας, εξέ­γερ­ση και κα­τά­λη­ψη της Θεσ­σα­λο­νί­κης και σε άλλες πό­λεις της χώρας όπως στο Ηρά­κλειο της Κρή­της, ένο­πλα συλ­λα­λη­τή­ρια, με­τω­πι­κές συ­γκρού­σεις εμ­φυ­λιο­πο­λε­μι­κού χα­ρα­κτή­ρα με τους χω­ρο­φύ­λα­κες, συ­νε­χείς ανα­τρο­πές κυ­βερ­νή­σε­ων, αλλά κοι­νω­νι­κή ανα­τρο­πή, ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας της άρ­χου­σας τάξης δεν εί­χα­με γι’ αυτό και τε­λι­κά εί­χα­με ήττα και όχι νίκη του κι­νή­μα­τος! Γιατί η νίκη ήταν δε­μέ­νη με την κα­τά­λη­ψη της εξου­σί­ας και όχι μόνο με την επί­λυ­ση των αι­τη­μά­των των ερ­γα­τών. Γιατί το κόμμα της ερ­γα­τι­κής τάξης το ΚΚΕ γύ­ρι­σε την πλάτη στην επα­να­στα­τι­κή κα­τά­στα­ση για χάρη της συμ­μα­χί­ας με τους Φι­λε­λεύ­θε­ρους, εκλι­πα­ρώ­ντας τους για την εφαρ­μο­γή του συμ­φώ­νου Σκλά­βαι­να -Σο­φού­λη. Αντί να προ­χω­ρή­σει στην κα­τά­λη­ψη της εξου­σί­ας πα­ρα­χώ­ρη­σε, στο όνομα της «δη­μο­κρα­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας», την εξου­σία. Κι αυτό θα το επα­να­λάμ­βα­νε το 1945 με την συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας στο όνομα της «Εθνι­κής Ενό­τη­τας»!!

 

[1]              Επι­λο­γή του Βα­σι­λιά εξ αι­τί­ας της αδυ­να­μί­ας των δύο με­γά­λων αστι­κών κομ­μά­των να σχη­μα­τί­σουν κυ­βέρ­νη­ση. Η κυ­βέρ­νη­σή του στη­ρί­χτη­κε και από τους Φι­λε­λεύ­θε­ρους.

[2]              Εκ­δό­σεις «'Ει­ρή­νη» σελ. 8

[3]              ΚΚΕ, Επί­ση­μα κεί­με­να, τόμος 4ος  σελ. 356-357 εκδ. «Σύγ­χρο­νη Εποχή»

[4]              Άπα­ντα Λένιν, τόμος 9, σελ. 221, εκδ. «Σύγ­χρο­νη Εποχή»

[5]

[6]              ΚΚΕ Επί­ση­μα Κεί­με­να 4ος τόμος σελ. 362-363 εκδ «Σύγ­χρο­νη Εποχή» 

[7]              Οπ. π. σελ. 364-365

[8]              ΚΚΕ, Επί­ση­μα κεί­με­να 4ος τόμος σελ. 384

Ετικέτες