Επέμβαση πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης 20/5 διμοιρίες των ΜΑΤ με δεκάδες αστυνομικούς στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εξακρίβωση στοιχείων ενώ ο κόσμος που κάθόταν στα γύρω παγκάκια είχε περικυκλωθεί και όσοι δεν είχαν ταυτότητα προσήχθησαν.

Η νε­ο­λαία δεν φά­νη­κε να δια­τα­ράσ­σε­ται από το κλίμα πα­νι­κού που επι­χεί­ρη­σε να επι­βάλ­λει η αστυ­νο­μία, ενώ οι πε­ρί­που 60 προ­σα­χθέ­ντες με­τα­φέρ­θη­καν στα αστυ­νο­μι­κά τμή­μα­τα του Λευ­κού Πύρ­γου, Άνω Πόλης και Βαρ­δά­ρη με πε­ρι­πο­λι­κά και με συμ­βα­τι­κά της ασφά­λειας.  Νω­ρί­τε­ρα νε­α­ρός που προ­σή­χθη με το πο­δη­λα­το του δή­λω­σε πως δεν μπο­ρεί να αφή­σει το όχημα του φο­βού­με­νος μην κλα­πεί και για τον λόγο αυτό αστυ­νο­μι­κός τον συ­νο­δεύ­ει πεζό μέχρι το αστυ­νο­μι­κό τμήμα. Σε άλλη πε­ρί­πτω­ση επει­δή οι προ­σα­χθέ­ντες δεν χω­ρού­σαν στο πε­ρι­πο­λι­κό άτομο με­τα­φέρ­θη­κε στο πορτ-μπα­γάζ του αυ­το­κι­νή­του.! 

Πε­ρισ­σό­τε­ρα και video, εδώ. 

Χθες το βράδυ (21/5), τα ΜΑΤ ήταν πάλι εκεί. Στην περιοχή βρέθηκε και η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη, καταγγέλλοντας το περιστατικό, σε ανακοίνωσή της: 

Η επέμβαση των ΜΑΤ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 20ης Μάη στον πεζόδρομο της Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη και είχε χαρακτηριστικά «επέλασης», η προσαγωγή 60 νεαρών που καθόντουσαν στα παγκάκια και η ασφυκτική παρουσία των ΜΑΤ που συνεχίστηκε και χθες Πέμπτη, στο πάνω μέρος της Ικτίνου ακόμη και μπροστά στα σχολεία με πλήρη εξάρτυση των αστυνομικών δυνάμεων, δικαιολογημένα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και εγείρει πολλά ερωτηματικά, κυρίως επειδή η όλη επιχείρηση είναι εντελώς αναίτια.

Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, στη συμβολή των οδών Ζεύξιδος και Ικτίνου, έχει δημιουργηθεί ένας ακόμα τόπος συνάντησης νέων ανθρώπων της πόλης - από τους λίγους που διαθέτει η Θεσσαλονίκη - που με μπύρες και ποτά από το περίπτερο βρίσκουν αυτό τον τρόπο να συναντηθούν, να γνωριστούν, να διασκεδάσουν, όχι γιατί είναι «μόδα» αλλά γιατί διαθέτουν λίγα χρήματα, λόγω οικονομικής κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε ενορχηστρωμένη επίθεση από τον τοπικό τύπο, καταστηματάρχες και «πολίτες» της περιοχής, καθώς και από τη δημοτική αρχή, που χαρακτήριζαν κατ’ επανάληψη την περιοχή «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Όμως, η προχθεσινή επέμβαση έγινε χωρίς να υπάρχει καταγγελία συγκεκριμένου περιστατικού, όπως αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι οι νεαροί και νεαρές προσήχθησαν μόνο για εξακρίβωση στοιχείων και δεν τους απαγγέλθηκε καμία κατηγορία. Ο μεγάλος αριθμός των προσαχθέντων επιβεβαιώνει και την παρατήρηση του επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νίκου Σαμανίδη, ότι την ώρα που έγινε η επέμβαση ο κύριος όγκος των νεαρών ήταν μαθητές και μαθήτριες που όπως και σε άλλες περιπτώσεις συναντιούνται τις ελεύθερες ώρες τους μπροστά από τα σχολεία τους.

Εξάλλου, ο χώρος που συναθροίζονται οι νεαροί και νεαρές, μπροστά στα σχολεία, είναι το μοναδικό σημείο, ελεύθερο από τραπεζοκαθίσματα αφού και οι δύο πεζόδρομοι είναι σχεδόν αδιάβατοι από αυτά, σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από τα σχολεία, όπως ορίζει ο νόμος, και υπάρχουν θαμώνες ως αργά το βράδυ.

Χθες αργά το βράδυ επισκέφθηκε την περιοχή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, και δήλωσε τα ακόλουθα:

«Aναρωτιόμαστε προς τι αυτή η επιλεκτική επίθεση αν όχι για να τρομοκρατήσουν αυτό το κομμάτι νεολαίας που μάλιστα είναι και το πιο φτωχό και να του υποδείξουν πως ο μόνος αποδεκτός τρόπος συνάθροισης είναι σε καταστήματα καταβάλλοντας και το αντίστοιχο αντίτιμο.

Επειδή, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, η νεολαία θα συνεχίσει να διεκδικεί τον δημόσιο χώρο, καταγγέλλουμε το συγκεκριμένο γεγονός που καμία σχέση δεν έχει με «προστασία του πολίτη» αλλά θυμίζει «επιχείρηση Αρετή» άλλων εποχών που δεν αρμόζει στην πρακτική μιας Αριστερής κυβέρνησης.

Όσον αφορά την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων της περιοχής αλλά και ευρύτερα της πόλης, αυτή δε θα προέλθει από την καταστολή της νεολαίας αλλά από τον αγώνα όλων μας για δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Από τον αγώνα να καταργηθούν τα μνημόνια, η λιτότητα και η ανεργία».

Ετικέτες