Η κατάσταση στη Λέσβο είναι χαρακτηριστική για τη χρεοκοπία της άθλιας ρατσιστικής συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Χθες και προχθές πραγματοποιήθηκαν ξενοφοβικές κινητοποιήσεις στη Μόρια και την πόλη της  Μυτιλήνης. Σε αυτές λιγοστοί φασίστες χρυσαβγίτες προσπάθησαν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, επιτιθέμενοι μάλιστα σε φοιτήτριες, δημοσιογράφους και αλληλέγγυους, με τις ευλογίες της αστυνομίας. Σε αυτό το κλίμα χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η «φήμη» ότι επίκεινται ομαδικές απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία. Αυτό οδήγησε 300 πρόσφυγες να δραπετεύσουν από το στρατόπεδο-φυλακή της Μόριας επιχειρώντας  πορεία διαμαρτυρίας προς τη Μόρια. Η ίδια η αστυνομία που έδωσε κάλυψη στους ναζί και τους ρατσιστές να διασπείρουν τα αίσχη τους, επιτέθηκε – χέρι-χέρι με ‘αγανακτισμένους’ φασίστες! – στους πρόσφυγες, υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στο στρατόπεδο. Ακολούθησε η πυρκαγιά που έκαψε ολοσχερώς το στρατόπεδο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες (ανάμεσά τους και εκατοντάδες ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα) να δραπετεύουν και να μένουν άστεγοι, ενώ αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με κυνηγητό , ξύλο και χημικά.

Ποιος είναι ο «εμπρηστής»;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια «πυρκαγιά» που αναζωπυρώθηκε τώρα αλλά καίει εδώ και αρκετούς μήνες. Την τελευταία χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου  αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κι εξεγέρσεις προφύγων (και βέβαια όχι μόνο στη Μόρια), για τη στέρηση της ελευθερίας τους, τις απελάσεις, τον απάνθρωπο στοίβαγμά τους (στη Μόρια 3.800 με χωρητικότητα έως 2000)  με κάκιστο φαγητό και χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το ίδιο διάστημα επίσης πραγματοποιήθηκαν επίσης αρκετές επιθέσεις φασιστών σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους.  Στα τελευταία επεισόδια του δράματος, πρόσφυγες συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Μόρια γιατί 500 άτομα έμειναν χωρίς φαγητό. Την επόμενη μέρα κυκλοφόρησε η είδηση (;)ότι 8 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε κοντέϊνερ μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία για την απίστευτη καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους. Αυτό είναι το υπόβαθρο για να κατανοήσουμε την απελπισία και την οργή των προσφύγων που ξεχειλίζει. Οι ευθύνες βαραίνουν καθαρά τα μνημονιακά κόμματα. Αφενός τα κυβερνητικά, που ενώ υποκρίνονται «αντιρατσισμό» εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα φυλάκισης, εξόντωσης και απελάσεων πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους, θύματα των πολέμων και της φτώχειας. Αφετέρου της ΝΔ και των δορυφόρους της που χαϊδεύουν τα ρατσιστικά και φασιστικά ακροατήρια, ζητώντας ακόμα πιο απάνθρωπη αντιμετώπιση. Οι ευθύνες επίσης βαραίνουν τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει τον ελεεινό ρόλο του φερέφωνου και του πλυντηρίου του μνημονιακού κέντρου: αντί να κάνουν κριτική στις ρατσιστικές πολιτικές, καλλιεργούν απροκάλυπτα το ρατσισμό και τροφοδούν τους Ναζί:  Βαφτίζουν φασίστες «κατοίκους»,  κατασκευάζουν ειδήσεις με ανοιχτά γκεμπελίστικες μεθόδους (όπως ότι η πορεία προσφύγων την Κυριακή εμπόδισε την υποστολή της σημαίας, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε καν πορεία προσφύγων την Κυριακή!), βαφτίζουν τις δίκαιες εξεγέρσεις των προσφύγων «εθνοτικές συγκρούσεις», συνδέουν  το κάψιμο ελαιοκτημάτων με την πυρκαγιά στο στρατόπεδο (που δεν έγινε μετά την εξέγερση των προσφύγων, αλλά νωρίτερα, μετά την κινητοποίηση των κατοίκων της Μόριας, και άρα μοιάζει περισσότερο με στημένη ακροδεξιά προβοκάτσια).

100% αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-  Να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο ρατσισμό και το φασισμό

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, στους καταπιεσμένους, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε μαζί τους για να γκρεμίσουμε τα στρατόπεδα και τους φράχτες, ενάντια στις πολιτικές που γεννάνε τη φτώχεια, τον πόλεμο, το ρατσισμό και το φασισμό. Η κοινωνία της Λέσβου και όλης της χώρας, παραμένει δημοκρατική στην πλειοψηφία της . Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εχθρός μας είναι τα μνημόνια και οι τραπεζίτες και όχι οι πρόσφυγες, να παλέψουμε για τη συντριβή των ρατσιστικών ιδεών και να απομονώσουμε τους φασίστες.

Να ανατρέψουμε τη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας Σύνορα ανοιχτά.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα-φυλακές. Θέλουμε σχολεία και νοσοκομεία.

Νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο στους πρόσφυγες

Πλατιές αντιρατσιστικές επιτροπές και κινητοποιήσεις για να φράξουμε τους δρόμους στα ναζιστικά φίδια που ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους.



 

Ετικέτες