Στα όρια της κατάρρευσης λειτουργεί πλέον το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία στη Δ.Μακεδονία.

Η τραγελαφική κατάσταση με τις εφημερίες σε Παιδιατρική και Μαιευτική να λειτουργούν ...εκ περιτροπής σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, ήταν μόνο η αρχή.  Στη συνέχεια , το τμήμα με την μεγαλύτερη κίνηση ασθενών, το ΤΕΠ, άρχισε ήδη να παραπέμπει κόσμο στην Κοζάνη λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.Τελικά τις προηγούμενες μέρες οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο της Παθολογικής και του ΤΕΠ, και την παραίτηση διοικητή Χρήστου Κατσίνα, που κατήγγειλε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όπου ο Αγάπιος Γαβριηλίδης, ο Μίμης Δημητριάδης κι άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Όπως ότι «προκηρύχθηκαν θέσεις αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους γιατρούς».

Οι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας ωστόσο εξηγούν ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, η υπερεντατικοποιημένη εργασία, η κακοπληρωμένη εργασία, η απλήρωτη εργασία, η επισφάλεια με τις συμβάσεις ενός έτους...

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ά. Αγγελόπουλος, μάλιστα, ανέφερε ότι οι ανάγκες για προσλήψεις είναι τουλάχιστον πενταπλάσιες από όσες προκηρύχθηκαν. Ανέφερε επίσης ότι αυτή η άθλια κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία επί της ουσίας αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, με στόχο τη συρρίκνωση κι η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.

Στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Θ.Καρυπίδης προθυμοποιήθηκε να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση προσφέροντας ...απλόχερα δεσμεύσεις για διάθεση του 20% του τοπικού πόρου για τις νοσοκομειακές ανάγκες σε προσωπικό.  Είναι ακριβώς αυτός ο διακηρυγμένος στόχος των μνημονιακών κυβερνήσεων: οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό να μετακυλιστούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά στους ιδιώτες. Εμείς όμως απαιτούμε να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες για να απολαμβάνουμε όλοι και όλες δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τα λεφτά από τους φόρους και τα χαράτσια που πληρώνουμε διαρκώς και αντί να πηγαίνουν στην δημόσια υγεία πηγαίνουν στην μάυρη τρύπα του χρέους!

Τελικά, μετά τη Σύσκεψη το Νοσοκομείο «μπάλωσε» τα προβλήματα με προσωρινες μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας αλλά είναι φανερό όμως ότι πρόκειται για τη «νημεμία πριν την (επόμενη) καταιγίδα». Δεν επιτρέπεται να συνηθίσουμε να ζούμε αποδεχόμενοι ένα διαλυμένο Μποδοσάκειο που θα απαξιώνεται όλο και περισσότερο! Είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε!

Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί  ένα κέντρο αγώνα από σωματεία,φορείς και δημοτικές κινήσεις για την διάσωση του νοσοκομείου που να καλέσει σε μια μεγάλη λαϊκή συνέλευση, με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Λιγους μήνες πριν,  7 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Κοζάνη. Ο κόσμος είναι «στα κάγκελα» για το φλέγον ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και ψάχνει αφορμή να διαδηλώσει την οργή του. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι για ένα τέτοιο θέμα, τότε για ποιο;

Ο κόσμος όλο και περισσότερο καταφεύγει στα Δημόσια Νοσοκομεία , το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του, η κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη.... Διεκδικούμε ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γενναία χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας από τον κρατικό προυπολογισμό,αξιοπρεπείς μισθούς και πληρωμές στην ώρα τους για το προσωπικό, για να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία

Περικοπές να γίνουν στα δισεκατομμύρια που πήραν οι τράπεζες (που «ανακεφαλαιοποιούνται» κάθε τόσο από την τσέπη μας), στα δισεκατομμύρια που βγάζει ο Μπόμπολας από τα διόδια, ο Μελισσανίδης από τον ΟΠΑΠ ...

Για να σώσουμε την Υγεία μας, για να μη θρηνήσουμε θύματα, πρέπει να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε πραγματικές και μόνιμες λύσεις εδώ και τώρα!

Χωρίς βέβαια να έχουμε αυταπάτες: οριστική λύση στο ζήτημα της Δημόσια Υγείας χωρίς την ανατροπή της λιτότητας, των μνημονίων , χωρίς μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή από το κίνημα και την Αριστερά, δεν πρόκειται να υπάρξει. 

Ετικέτες