Καμιά πενηνταριά χρυσαυγίτες με ρόπαλα και κράνη βεβήλωσαν το περασμένο Σάββατο τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, σκίζοντας πανό που ήταν αναρτημένο στη μνήμη του και βρομίζοντας τους τοίχους με τα φασιστικά τους συνθήματα.

Συνέχισαν το δρόµο τους και –ανενόχλητοι από την αστυνοµία– επιτέθηκαν στο τοπικό στέκι αντιεξουσιαστών «Ρεσάλτο», µε παράπλευρες απώλειες σε διπλανά σπίτια που δέχτηκαν βροχή από τούβλα, ενώ κινδύνεψαν ακόµα και νήπια από πέτρες που προσγειώθηκαν σε παιδικά δωµάτια. Τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά κόσµου από την περιοχή ήταν άµεσα και σχεδόν αµέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες και συγκρότησαν αντιφασιστική διαδήλωση, σβήνοντας τα συνθήµατα των χρυσαυγιτών.

Είναι η πρώτη φορά που επανεµφανίζεται µε την πιο καθαρή µορφή ένα τάγµα εφόδου της Χρυσής Αυγής, από τότε που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και προφυλακίστηκαν κάποια από τα ηγετικά τους στελέχη τις µέρες που στα ΜΜΕ κυριαρχούσε η κάλυψη της κυβέρνησης στους ράµπο του λιµενικού στο Φαρµακονήσι.

Σε συνδυασµό µε την προφανή ρατσιστική «πάσα» που επιχείρησαν να αξιοποιήσουν οι φασίστες, πρόκειται για απόπειρα επανασυσπείρωσης των σκληρών τραµπούκων της συµµορίας, µετά από τις «χλιαρές» εµφανίσεις συµπαράστασης στους προφυλακισµένους φασίστες και τις αποτυχηµένες απόπειρες δηµόσιας παρουσίας τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Παρά το γεγονός πως ο κρατικός µηχανισµός δεν ανταποκρίθηκε στο θεσµικό του ρόλο της «προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» από τους φασίστες –πράγµα που δεν µας εκπλήσσει ιδιαίτερα– το γεγονός αποδεικνύει τόσο το πραγµατικό πρόσωπο των Χρυσαυγιτών, όσο και τις αντιφάσεις τους, την ώρα που υποτίθεται πως οι Κασιδιάρης και σία έχουν αποδοθεί σε ανένδοτο αγώνα υπεράσπισης του «νόµιµου χαρακτήρα» του κόµµατός τους.

Το εάν πρόκειται για «τοπική» επίδειξη δύναµης ή για απαρχή γενικευµένης αφύπνισης των ταγµάτων εφόδου των νεοναζί, που θα αποµονώσει ακόµα περισσότερο τη συµµορία από την ευρύτερη εκλογική της επιρροή, θα το δούµε στην πορεία. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν µπορούµε να τους κοιτάµε απαθείς, καταγγέλλοντας απλώς την αστυνοµία.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σηµαντικές οι πρωτοβουλίες όπως του Αντιφασιστικού Συντονισµού Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Περάµατος που µαζί µε τοπικά συνδικάτα και φορείς της πόλης, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλούν την Παρασκευή 31/1 αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο σηµείο της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Πρόκειται για τη σωστή απάντηση που εµπλέκει τµήµατα της κοινωνίας και της Αριστεράς, πολύ ευρύτερα από την κινητοποίηση των πιο αποφασισµένων και «ετοιµοπόλεµων» αντιφασιστών. NO PASARAN!

Ετικέτες