Έγινε στη Θεσσαλονίκη, από τις εκδόσεις RedMarks, η παρουσίαση του βιβλίου "Ρωγμές στο Γύψο - Παράνομος Τύπος, Λογοκρισία και Προπαγάνδα στην Ελλάδα των Συνταγματαρχών [1967-1974]".

Ομιλητές ήταν ο Χρήστος Λάσκος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ο Χάρης Δ. Ραϊτσίνης, συγγραφέας του βιβλίου και ο Παναγιώτης Λίλλης από τη μεριά των εκδόσεων RedMarks. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δήμητρα Χριστάκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο φιλόξενος χώρος του café Manifesto γέμισε με ανθρώπους της Αριστεράς και των κινημάτων.

Στις τρεις εισηγήσεις αναδείχθηκε η σημασία του βιβλίου που αποτελεί πρωτότυπη διδακτορική έρευνα και καλύπτει ένα κενό στην καταγραφή του παράνομου τύπου στα χρόνια της χούντας, που υπήρχε μέχρι την έκδοσή του. Οι ομιλητές πέρα από την ανάλυση της σημασίας του βιβλίου ασχολήθηκαν με ερωτήματα όπως το αν η χούντα ήταν φασισμός ή δικτατορία, τι χαρακτήρα έχουν οι κυβερνήσεις στην Βραζιλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία κ.α, τι ανοίγει το δρόμο στο φασισμό. Ακόμα ποιες είναι οι διαφορές του φασισμού που εμφανίστηκε την εποχή του Β΄Π.Π. και του φασισμού που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αλλά και πως μπορούμε να εμποδίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αμέσως μετά τις εισηγήσεις, όσοι και όσες παρακολούθησαν τη βιβλιοπαρουσίαση θέλησαν όχι μόνο να συζητήσουν για το βιβλίο αλλά και, με ερωτήματα και τοποθετήσεις, να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους τόσο για την άνοδο της ακροδεξιάς όσο και για το ποια θα έπρεπε να είναι η απάντηση από τη μεριά της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η εκδήλωση τέλειωσε με την προσπάθεια των τριών ομιλητών να απαντήσουν στις ερωτήσεις και στα ερωτήματα που τέθηκαν. Ακολουθούν τα βίντεο των ομιλιών:

  1. Εισήγηση Παναγιώτης Λίλλης

https://youtu.be/8Tug4i45_mw

  1. Εισήγηση Χρήστος Λάσκος

https://youtu.be/VHMa61KGNIk

  1. Εισήγηση Χάρης Δ. Ραϊτσίνης

https://youtu.be/S6WlbUF0K2A

  1. Κλείσιμο Χάρης Δ. Ραϊτσίνης

https://youtu.be/feKrEJQLRsw

  1. Κλείσιμο Χρήστος Λάσκος

https://youtu.be/V43neCLV57Y

  1. Κλείσιμο Παναγιώτης Λίλλης

https://youtu.be/SXDX9DPV9oE

Ετικέτες