Ήδη μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα έχουν ακυρωθεί λόγω κινητοποιήσεων οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης στο Χαροκόπειο αλλά και στο ΤΕΙ Πειραιά.

Παράλληλα κάποιες σχολές όπως το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ αλλά και σύλλογοι του Ε.Μ. Πολυτεχνείου έχουν αποφασίσει καταλήψεις μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις. Ο σύλλογος ΔΕΠ  πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκεται απεργία διαρκείας, ενώ και η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ έχει καλέσει τους συλλόγους σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε ετοιμότητα για απεργία διαρκείας. Ήδη για την Παρασκευή 12 Οκτώβρη προγραμματίζεται συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από συλλόγους φοιτητών και ΔΕΠ.

Η κυβέρνηση έχει βάλει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 25 Οκτώβρη να γίνουν εκλογές παντού και ήδη υπάρχουν πολλές ημερομηνίες κόμβοι σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το Πάντειο και η ΑΣΟΕΕ, αλλά και το Πολυτεχνείο.

Στο Πολυτεχνείο συγκεκριμένα ο πρύτανης συγκάλεσε στα κρυφά πρυτανικό συμβούλιο για να προετοιμάσει τις εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί. Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές έχουν καταλάβει την πρυτανεία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με πρώτο σταθμό τη γενική απεργία στις 18 Οκτώβρη οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις οι οποίες να είναι σε άμεσο συντονισμό με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους μέσα από κοινές πρωτοβουλίες.

Φέτος η μάχη θα είναι πιο δύσκολη από πέρυσι αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε, με πανεκπαιδευτικό συντονισμό για να χτίσουμε ένα αγωνιστικό κίνημα διαρκείας.

Ενημέρωση

Την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, το φοιητικό κίνημα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δρόμο. Δημοσιεύουμε σχετικό κείμενο που μας έστειλε ο Χρήστος Βαλασίδης.

Σήμερα 12/10 οι φοιτητικοί σύλλογοι φυσικού, μαθηματικού, πληροφορικής, νομικής, ιατρικής και Ε.Μ.Π. κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με αιτήματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και σπουδές. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία (1000 άτομα περίπου) με στόχο αρχικά το υπουργείο οικονομικών (όπου και φτάσαμε) και στη συνέχεια το υπουργείο εργασίας. Δύο κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το μπλοκ των φοιτητών στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας. Συνεχίζαμε να φωνάζουμε συνθήματα μπροστά στα ΜΑΤ για μία ώρα ακόμα περίπου και στη συνέχεια αποχωρήσαμε ειρηνικά. Ήταν η πρώτη φετινή παρουσία του φοιτητικού κινήματος στο δρόμο μετά τις ανακοινώσεις για επιβολή διδάκτρων, κόψιμο των δωρεάν συγγραμμάτων και διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη. Και μπορούμε να πούμε πως ήταν άκρως ενθαρρυντική αφού είχε πρωτόγνωρο παλμό και πάθος απ΄όλους τους φοιτητές-φοιτήτριες.