Yπερθέρμανση του πλανήτη, ακραία ξηρασία στην Ευρώπη, καύσωνες, η χιονοστιβάδα (ή η αλυσιδωτή αντίδραση) μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων κρίσης... Κίνδυνος βίαιων αλλαγών της ωκεανικής κυκλοφορίας με ανυπολόγιστες συνέπειες... Αυτό το άρθρο καταπιάνεται με τρία ζητήματα: την εξήγηση αυτής της αναμφισβήτητης διαπίστωσης, τη δυνατή εξέλιξη, και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν.

Δεν χρειά­ζε­ται να ανα­φερ­θού­με σε αυτό το άρθρο σε στοι­χεία και αριθ­μούς που απο­δει­κνύ­ουν την ακραία κρι­σι­μό­τη­τα της ξη­ρα­σί­ας που πλήτ­τει την ευ­ρω­παϊ­κή ήπει­ρο. Ακόμα και όσοι δεν πα­ρα­κο­λου­θούν πολύ στενά την επι­και­ρό­τη­τα έχουν δει τις τρο­μα­κτι­κές ει­κό­νες με τον πο­τα­μό Πάδο να έχει στε­γνώ­σει, τον Λί­γη­ρα να έχει γίνει μια στενή λω­ρί­δα νερού, τον Τά­με­ση να έχει στε­γνώ­σει στην πηγή του και σε μήκος οκτώ χι­λιο­μέ­τρων, τον Ρήνο να έχει κα­τέ­βει τόσο χα­μη­λά που η ναυ­σι­πλο­ΐα να έχει κα­τα­στεί αδύ­να­τη... Αυτή η πρω­το­φα­νής κα­τά­στα­ση είναι απο­τέ­λε­σμα της σο­βα­ρής έλ­λει­ψης βρο­χο­πτώ­σε­ων, που συσ­σω­ρεύ­τη­καν από το τέλος του χει­μώ­να, μετά από πολλά συ­νε­χή χρό­νια ξη­ρα­σί­ας. Το νερό έχει γίνει σπά­νιο και, σε ορι­σμέ­νες πε­ριο­χές, πολύ σπά­νιο.

Είναι εξί­σου άσκο­πο να απα­ριθ­μή­σου­με στοι­χεία για τον καύ­σω­να. Να πούμε ότι οι θερ­μο­κρα­σί­ες είναι "πάνω από τους επο­χι­κούς μέ­σους όρους", όπως λένε στην τη­λε­ό­ρα­ση, ση­μαί­νει ότι υπο­τιμούμε το πρό­βλη­μα: είναι πολύ πάνω από αυ­τούς. Το όριο των 40°C έχει ξε­πε­ρα­στεί αρ­κε­τές φορές σε πολ­λές πε­ριο­χές - συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των θα­λάσ­σιων εύ­κρα­των πε­ριο­χών, όπως η Βρε­τα­νία. Ο καύ­σω­νας προ­φα­νώς επι­δει­νώ­νει την ξη­ρα­σία. Ο ση­με­ρι­νός συν­δυα­σμός των δύο φαι­νο­μέ­νων είναι εξαι­ρε­τι­κός ως προς τη γε­ω­γρα­φι­κή του έκτα­ση, την έντα­ση και τη διάρ­κειά του.

Θα κα­τα­πια­στού­με εν συντο­μία με τρία ζη­τή­μα­τατις εξη­γή­σεις και τις αιτίες τουςτην πι­θα­νή εξέ­λι­ξη και τις πο­λι­τι­κές που πρέ­πει να εφαρ­μο­στούν.

Εξη­γή­σεις και αι­τιό­τη­τα

Ας ξε­κι­νή­σου­με με τις εξη­γή­σεις. Θα ήταν χρή­σι­μο να ανα­τρέ­ξε­τε σε αυτό το καλό άρθρο εκλα­ΐ­κευ­σης στον ιστό­το­πο RTBF-Info. [1]. Εξη­γεί απλά, με δια­γράμ­μα­τα, με ποιο τρόπο η διά­σπα­ση του πο­λι­κού jet stream κλει­δώ­νει μια πε­ριο­χή υψη­λής πί­ε­σης σε μια γε­ω­γρα­φι­κή πε­ριο­χή, έτσι ώστε μια μάζα θερ­μού αέρα να πα­ρα­μέ­νει μό­νι­μα απο­κλει­σμέ­νη πάνω από αυτήν.

Η σχέση με­τα­ξύ της διά­σπα­σης του jet stream και της κί­νη­σης προς βορρά του αντι­κυ­κλώ­να των Αζο­ρών απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο συ­ζή­τη­σης με­τα­ξύ των επι­στη­μό­νων. Όπως το θέτει ο συγ­γρα­φέ­ας του άρ­θρου: για ορι­σμέ­νους, "είναι ο αντι­κυ­κλώ­νας που προ­κα­λεί τη διά­σπα­ση του jet stream"- για άλ­λους, "είναι η διά­σπα­ση που ευ­νο­εί την άνοδο του αντι­κυ­κλώ­να". Ένα πράγ­μα είναι βέ­βαιο: "η διά­σπα­ση είναι μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που αυ­ξά­νει την έκτα­ση των ξηρών και θερ­μών πε­ριό­δων στα γε­ω­γρα­φι­κά μας πλάτη".

Μια άλλη βε­βαιό­τη­τα είναι ότι δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία πως η υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη είναι η βα­σι­κή αιτία της διά­σπα­σης του jet stream. Η στα­θε­ρό­τη­τα του jet stream κα­θο­ρί­ζε­ται από τη δια­φο­ρά θερ­μο­κρα­σί­ας με­τα­ξύ του πόλου και του ιση­με­ρι­νού. Καθώς η αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στην Αρ­κτι­κή είναι με­γα­λύ­τε­ρη από τον πα­γκό­σμιο μέσο όρο, η δια­φο­ρά απο­δυ­να­μώ­νε­ται και το jet stream γί­νε­ται πιο ακα­νό­νι­στο, πιο αργό και πιο ιδιόρ­ρυθ­μο, γε­γο­νός που μπο­ρεί να οδη­γή­σει στη διά­σπα­σή του.

WaterΕπο­μέ­νως, οι καύ­σω­νες και οι ξη­ρα­σί­ες οφεί­λο­νται ξε­κά­θα­ρα στην κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, για την οποία η IPCC προει­δο­ποιεί τα τε­λευ­ταία τριά­ντα χρό­νια. Σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταία έκ­θε­ση της IPCC (WG1) "είναι σχε­δόν βέ­βαιο ότι η συ­χνό­τη­τα και η έντα­ση των κυ­μά­των καύ­σω­να έχουν αυ­ξη­θεί από το 1950 (σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο) και θα συ­νε­χί­σουν να αυ­ξά­νο­νται στο μέλ­λον, ακόμη και αν η πα­γκό­σμια υπερθέρ­μαν­ση στα­θε­ρο­ποι­η­θεί στους 1,5°C". Η έκ­θε­ση ανα­φέ­ρει ότι "ο συν­δυα­σμός των κυ­μά­των καύ­σω­να και της ξη­ρα­σί­ας είναι πι­θα­νό να έχει αυ­ξη­θεί" και ότι "η τάση αυτή θα συ­νε­χι­στεί". Για την Ευ­ρώ­πη, η έκ­θε­ση προ­βλέ­πει (με υψηλό επί­πε­δο εμπι­στο­σύ­νης στη πρό­βλε­ψη) αύ­ξη­ση των πλημ­μυ­ρών από βρο­χο­πτώ­σεις στα ΒΑ της ηπεί­ρου και αύ­ξη­ση των ξη­ρα­σιών στην πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου, με μειω­μέ­νες κα­λο­και­ρι­νές βρο­χο­πτώ­σεις στα ΝΑ.

Καμία έκ­πλη­ξη, λοι­πόν: η πα­ρα­τη­ρού­με­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι σύμ­φω­νη με τις επι­στη­μο­νι­κές προ­βλέ­ψεις. Εκτός, και αυτό δεν είναι λε­πτο­μέ­ρεια, ότι τις ξε­περ­νά κατά πολύ. Και μά­λι­στα, πάρα πολύ.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όλα εξε­λίσ­σο­νται πολύ πιο γρή­γο­ρα από ό,τι δεί­χνουν τα μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα. Σε συ­νέ­ντευ­ξη τους στον Τύπο, οι κλι­μα­το­λό­γοι δεν κρύ­βουν την έκ­πληξη τους για τις θερ­μο­κρα­σί­ες που ξαφ­νι­κά αυ­ξή­θη­καν κατά 4° ή 5°C πάνω από τους επο­χι­κούς μέ­σους όρους. Τέ­τοια ακραία φαι­νό­με­να ανα­με­νό­ταν μάλ­λον να εμ­φα­νι­στούν γύρω στο 2030 ή και αρ­γό­τε­ρα - αν οι κυ­βερ­νή­σεις συ­νέ­χι­ζαν να μην κά­νουν (σχε­δόν) τί­πο­τα.

Αυτό πρέ­πει να το έχου­με κατά νου όταν ερ­χό­μα­στε στο δεύ­τε­ρο ζή­τη­ματην πιθανή εξέλιξη.

Τι μας επι­φυ­λάσ­σει το μέλ­λον και τι κιν­δυ­νεύ­ει να μας επι­φυ­λάξει

Όπως και άλλοι, έχω συχνά επι­στή­σει την προ­σο­χή σε μια αρ­κε­τά πρό­σφα­τη επι­στη­μο­νι­κή δη­μο­σί­ευ­ση που έχει προ­κα­λέ­σει πολύ θό­ρυ­βο [2]. Έχο­ντας υπο­γρα­φεί από κο­ρυ­φαί­ους επι­στή­μο­νες, αυτή ασχο­λεί­ται με τις θε­τι­κές ανα­δρά­σεις της αύ­ξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας (δη­λα­δή τις επι­πτώ­σεις της αύ­ξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας που προ­ά­γουν την αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας). Η πρω­το­τυ­πία της έγκει­ται στην εξέ­τα­ση του τρό­που με τον οποίο οι θε­τι­κές ανα­δρά­σεις θα μπο­ρού­σαν να αλ­λη­λο­τρο­φο­δο­τού­νται σε ένα είδος χιο­νο­στι­βά­δας ή αλυ­σι­δω­τής αντί­δρα­σης.

Το ακό­λου­θο από­σπα­σμα είναι ξε­κά­θαρο: "οι αλυ­σι­δω­τές ανα­τρο­φο­δο­τή­σεις θα μπο­ρού­σαν να ωθή­σουν το γήινο σύ­στη­μα προς ένα πα­γκό­σμιο κα­τώ­φλι που, αν ξε­πε­ρα­στεί, θα μπο­ρού­σε να απο­τρέ­ψει τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση του κλί­μα­τος σε εν­διά­με­σες αυ­ξή­σεις της θερ­μο­κρα­σί­ας και να προ­κα­λέ­σει συ­νε­χή υπερ­θέρ­μαν­ση προς έναν "πλα­νή­τη κλί­βα­νο", ακόμη και αν μειω­θούν οι αν­θρώ­πι­νες εκ­πο­μπές”.

Σύμ­φω­να με τους συγ­γρα­φείς του άρ­θρου, η δια­δι­κα­σία θα μπο­ρού­σε να ξε­κι­νή­σει σε ένα σχε­τι­κά χα­μη­λό επί­πε­δο υπερθέρ­μαν­σης, με­τα­ξύ +1°C και +3°C.

Fish

Μία από τις πιο πι­θα­νές ανα­δρά­σεις που θα πυ­ρο­δοτούσουν τη δια­δι­κα­σία είναι η απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση του πα­γο­κα­λύμ­μα­τος της Γροι­λαν­δί­ας. Το πα­γο­κά­λυμ­μα της Γροι­λαν­δί­ας απο­τε­λεί ένα ιδιαί­τε­ρο ση­μείο ευ­πά­θειας. Οι ει­δι­κοί εκτι­μούν ότι το ση­μείο κα­μπής για την αποσάθρω­ση του είναι κάπου με­τα­ξύ +1° (+1,5°C σύμ­φω­να με την IPCC) και +3°C της μέσης αύ­ξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας. Επο­μέ­νως, βρι­σκό­μα­στε ήδη στην επι­κίν­δυ­νη ζώνη ή θα την πλη­σιά­ζου­με με τα­χείς ρυθ­μούς (με αμε­τά­βλη­τες πο­λι­τι­κές, το όριο των +1,5°C θα ξε­πε­ρα­στεί πριν από το 2040, σύμ­φω­να με την IPCC).

Εάν ξε­πε­ρα­στεί αυτό το ση­μείο κα­μπής, ποιες θα είναι οι συ­νέ­πειες; Πρώ­τον, η εισ­ροή νερού στον ωκε­α­νό θα επιτάχυνε την άνοδο της στάθ­μης της θά­λασ­σας. Η δια­δι­κα­σία θα χρεια­ζό­ταν πολύ χρόνο για να φτά­σει στο τέλος της – σε ένα νέο ση­μείο ισορ­ρο­πί­ας - αλλά θα ήταν μη ανα­στρέ­ψι­μη. Από την άλλη πλευ­ρά, αυτή η εισ­ροή θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε μια ξαφ­νι­κή, από­το­μη κα­τάρ­ρευ­ση της ωκε­α­νι­κής κυκλο­φο­ρί­ας που απο­κα­λεί­ται AMOC (Atlantic Middle Ocean Circulation), η οποία κα­θο­ρί­ζει το κλίμα των πε­ριο­χών που βρέ­χο­νται από τον Ατλα­ντι­κό. Και τότε οι επι­πτώ­σεις θα ήταν άμε­σες.

Αυτό λέει η πρό­σφα­τη έκ­θε­ση της Ομά­δας Ερ­γα­σί­ας 1 της IPCC σχε­τι­κά με τον κίν­δυ­νο κα­τάρ­ρευ­σης της AMOC: "Η εξα­σθέ­νη­ση της AMOC δεν θα πε­ρι­λαμ­βά­νει μια από­το­μη κα­τάρ­ρευ­ση πριν από το 2100 (μέ­τρια εμπι­στο­σύ­νη). ΑΛΛΑ μια τέ­τοια κα­τάρ­ρευ­ση θα μπο­ρού­σε εν­δε­χο­μέ­νως (might) να προ­κλη­θεί από μια απροσ­δό­κη­τη εισ­ροή (υδά­τι­νων μαζών) από το πα­γο­κά­λυμ­μα της Γροι­λαν­δί­ας. Εάν κα­τέρ­ρεε, θα προ­κα­λού­σε πι­θα­νό­τα­τα από­το­μες ανα­τρο­πές στα πε­ρι­φε­ρεια­κά κλί­μα­τα και στον κύκλο του νερού: με­τα­τό­πι­ση της τρο­πι­κής ζώνης βρο­χής προς τα νότια, εξα­σθέ­νη­ση των μου­σώ­νων στην Αφρι­κή και την Ασία, ενί­σχυ­ση των μου­σώ­νων στο νότιο ημι­σφαί­ριο και ξή­ραν­ση στην Ευ­ρώ­πη" (WG1, Τε­χνι­κή πε­ρί­λη­ψη, σ. 73, η υπο­γράμ­μι­ση δική μου).

Τα πάντα βρί­σκο­νται προ­φα­νώς σε αυτό το "αλλά", το οποίο ανοί­γει τη δυ­να­τό­τη­τα "από­το­μων ανα­τρο­πών". Ένα πράγ­μα είναι βέ­βαιο: οι συ­νέ­πειες τέ­τοιων ανα­τρο­πών θα είναι εξαι­ρε­τι­κά σο­βα­ρές για τα οι­κο­συ­στή­μα­τα και τους πλη­θυ­σμούς. Ει­δι­κά, φυ­σι­κά, για τις φτω­χές μάζες της Ασίας και της Αφρι­κής. Εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι θα αντι­με­τώ­πι­ζαν δρα­μα­τι­κές κα­τα­στά­σεις.

Όπως το δια­βά­σα­με, η Ευ­ρώ­πη δεν θα γλι­τώ­σει. Η Ιβη­ρι­κή Χερ­σό­νη­σος απει­λεί­ται ιδιαί­τε­ρα. Η ερη­μο­ποί­η­ση εξε­λίσ­σε­ται εκεί εδώ και χρό­νια. Θα ξε­πε­ρά­σει ένα ποιο­τι­κό όριο, μη ανα­στρέ­ψι­μο σε αν­θρώ­πι­νη κλί­μα­κα.

Ποια είναι η εν­δε­χό­με­νη σχέση με την τρέ­χου­σα ξη­ρα­σία και τον καύ­σω­να, δε­δο­μέ­νου ότι η Γροι­λαν­δία δεν κλει­δώ­νε­ται από τη διά­σπα­ση του jet stream που την εξη­γεί; Η σχέση είναι ότι, για διά­φο­ρους λό­γους, η αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας στην Αρ­κτι­κή είναι δι­πλά­σια από τον πα­γκό­σμιο μέσο όρο. Σύμ­φω­να με την IPCC, είναι "ου­σια­στι­κά βέ­βαιο" ότι το πα­γο­κά­λυμ­μα της Γροι­λαν­δί­ας χάνει μάζα από το 1990: οι ει­δι­κοί εκτι­μούν ότι 4890 γι­γα­τό­νοι (δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια τόνοι) πάγου (+- 460) έχουν λιώ­σει με­τα­ξύ 1992 και 2020, προ­κα­λώ­ντας άνοδο της στάθ­μης της θά­λασ­σας κατά 13,5 χι­λιο­στά.

Η IPCC το­νί­ζει (για άλλη μια φορά!) ένα ση­μα­ντι­κό ση­μείο: οι προ­βλέ­ψεις αυτές βα­σί­ζο­νται απο­κλει­στι­κά και μόνο σε εκτι­μή­σεις για το λιώ­σι­μο των πάγων: δεν πε­ρι­λαμ­βά­νουν τις δυ­να­μι­κές δια­δι­κα­σί­ες που θα επι­τά­χυ­ναν την απώ­λεια μάζας (την απο­κόλ­λη­ση τε­ρά­στιων τμη­μά­των του πα­γο­κα­λύμ­μα­τος που γλι­στρούν στον ωκε­α­νό), επει­δή "η πο­σο­τι­κο­ποί­η­σή τους είναι εξαι­ρε­τι­κά αβέ­βαιη", γρά­φει η IPCC.

Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τι συμ­βαί­νει αλλού στον πλα­νή­τη, δεν είναι πα­ρά­λο­γο να φο­βό­μα­στε ότι η εξέ­λι­ξη στη Γροι­λαν­δία θα είναι επί­σης τα­χύ­τε­ρη από ό,τι προ­βλέ­πουν τα μο­ντέ­λα. Πρό­κει­ται για έναν ευ­φη­μι­σμό. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, υπάρ­χουν ορι­σμέ­νες σα­φείς εν­δεί­ξεις ότι αυτό ήδη συμ­βαί­νει.

Για πα­ρά­δειγ­μα, στα τέλη Ιου­λί­ου του 2022, η θερ­μο­κρα­σία στη Γροι­λαν­δία ήταν πολύ υψη­λό­τε­ρη από τις επο­χι­κές νόρ­μες. Οι πάγοι έλιω­σαν δι­πλά­σια πο­σό­τη­τα από ό,τι άλλες χρο­νιές στην ίδια πε­ρί­ο­δο. Μέσα σε τρεις ημέ­ρες, πε­ρί­που 18 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια τόνοι πάγου με­τα­τρά­πη­καν σε νερό. Οι επι­στή­μο­νες υπο­λό­γι­σαν ότι η πο­σό­τη­τα του νερού που θα απε­λευ­θε­ρω­νό­ταν θα κά­λυ­πτε το έδα­φος της Δυ­τι­κής Βιρ­τζί­νια (62.259 km2 ) με ένα στρώ­μα νερού πε­ρί­που 30 εκα­το­στών. Αυτή η επι­τά­χυν­ση της δια­δι­κα­σί­ας τήξης είναι χωρίς προη­γού­με­νο.

Δεν χρειά­ζε­ται να στα­θού­με πε­ρισ­σό­τε­ρο σε αυτό: το κλι­μα­τι­κό μέλ­λον είναι πιο απει­λη­τι­κό από ποτέ. Το φω­τά­κι είναι στο κόκ­κι­νο, ανα­βο­σβή­νει επί­μο­να και οι φτω­χό­τε­ροι και πιο ευά­λω­τοι είναι πι­θα­νό να πλη­γούν ολο­μέ­τω­πα.

Τι να κά­νου­με; (γνω­στό ρε­φρέν)

EarthΑς προ­χω­ρή­σου­με στις πο­λι­τι­κές που πρέ­πει να εφαρ­μο­στούν. Η κα­τα­στρο­φή βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και η IPCC μας λέει ότι θα συ­νε­χί­σει να εξε­λίσ­σε­ται "ακόμη και αν η αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας πε­ριο­ρι­στεί στον 1,5°C". Ση­μειώ­στε πα­ρε­μπι­πτό­ντως ότι η ση­με­ρι­νή κα­τα­στρο­φή είναι το προ­ϊ­όν μιας αύ­ξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας κατά "μόλις" 1,2°C σε σύ­γκρι­ση με την προ­βιο­μη­χα­νι­κή εποχή. Δεν είναι πολύ δύ­σκο­λο να φα­ντα­στεί κα­νείς τι θα συμ­βεί στη συ­νέ­χεια…

Δε­δο­μέ­νης της κα­τά­στα­σης, είναι αυ­το­νό­η­το ότι δεν μπο­ρού­με απλώς να απαι­τή­σου­με ρι­ζο­σπα­στι­κά μέτρα για τη μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών αε­ρί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου: τα μέτρα αυτά είναι προ­φα­νώς απα­ραί­τη­τα - πε­ρισ­σό­τε­ρο από ποτέ! - πρέ­πει όμως να συν­δυα­στούν με μια άμεση και πολύ συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τι­κή προ­σαρ­μο­γής στην πα­ρα­τη­ρού­με­νη και προ­βλέ­ψι­μη αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας.

Απέ­να­ντι σε έναν όλο και πιο συχνό και έντο­νο συν­δυα­σμό ξη­ρα­σί­ας και καύ­σω­να, τι μπο­ρεί να γίνει για την προ­στα­σία των αν­θρώ­πων, των φυτών και των ζώων; Χρειά­ζε­ται ένα βρα­χυ­πρό­θε­σμο, με­σο­πρό­θε­σμο και μα­κρο­πρό­θε­σμο όραμα. Θα πρέ­πει να στο­χεύ­ει στην επε­ξερ­γα­σία ενός δη­μό­σιου σχε­δί­ου προ­σαρ­μο­γής το οποίο θα είναι δε­σμευ­τι­κό (για να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό) και ευ­έ­λι­κτο (για να μπο­ρεί να προ­σαρ­μό­ζε­ται στα απρό­βλε­πτα).

Το σχέ­διο αυτό πρέ­πει να δίνει προ­τε­ραιό­τη­τα στους το­μείς της δια­χεί­ρι­σης των υδά­των, της πρό­λη­ψης των επι­πτώ­σε­ων της ακραί­ας ζέ­στης στην υγεία (για τα ευά­λω­τα άτομα και στις πό­λεις που αντι­με­τω­πί­ζουν το φαι­νό­με­νο των "θερ­μι­κών νη­σί­δων"), της γε­ωρ­γί­ας/δα­σο­κο­μί­ας, του σχε­δια­σμού χρή­σε­ων γης, των υπο­δο­μών και της ενέρ­γειας.

Η τε­λευ­ταία έκ­θε­ση της Δεύ­τε­ρης Ομά­δας Ερ­γα­σί­ας της IPCC μπο­ρεί να δώσει ιδέες για το πως πρέ­πει να γίνει η σύλ­λη­ψη του σχε­δί­ου και πως να αγω­νι­στού­με για το σχέ­διο με αφε­τη­ρία τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα. Η έκ­θε­ση προ­φα­νώς δεν είναι αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή, αλλά δια­βά­ζου­με σε αυτήν ότι "οι κυ­ρί­αρ­χες στρα­τη­γι­κές ανά­πτυ­ξης λει­τουρ­γούν ενά­ντια στην αει­φό­ρο ανά­πτυ­ξη για το κλίμα". Οι λόγοι που ανα­φέ­ρο­νται είναι: η διεύ­ρυν­ση των ει­σο­δη­μα­τι­κών ανι­σο­τή­των, η ανε­ξέ­λεγ­κτη αστι­κο­ποί­η­ση, οι εξα­να­να­γκα­στι­κές με­τα­να­στεύ­σεις και με­τα­κι­νή­σεις πλη­θυ­σμών, η συ­νε­χής αύ­ξη­ση των εκ­πο­μπών αε­ρί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου, οι συ­νε­χι­ζό­με­νες αλ­λα­γές στις χρή­σεις γης, η αντι­στρο­φή της μα­κρο­πρό­θε­σμης τάσης για αύ­ξη­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής... (IPCC, AR6, WG2, πλή­ρης έκ­θε­ση, 27/2/2022).

Η κα­ταγ­γε­λία των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών είναι έμ­με­ση, αλλά αρ­κε­τά ξε­κά­θα­ρη.

Στα θε­τι­κά της είναι ότι η έκ­θε­ση της IPCC ορθώς επι­μέ­νει ότι η προ­σαρ­μο­γή στην κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή πρέ­πει να είναι ολι­στι­κή, κοι­νω­νι­κή, δη­μο­κρα­τι­κή, συμ­με­το­χι­κή, να μειώ­νει τις ανι­σό­τη­τες, να στη­ρί­ζε­ται στις πιο αδύ­να­μες κοι­νω­νι­κές ομά­δες, να ενι­σχύ­ει τις κοι­νω­νι­κές θέ­σεις των γυ­ναι­κών, των νέων και των μειο­νο­τή­των κ.λπ. Όμως η προ­σέγ­γι­σή της επι­κε­ντρώ­νε­ται στους υπεύ­θυ­νους λήψης απο­φά­σε­ων που επι­διώ­κει να πεί­σει και όχι στα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα και τους αγώ­νες τους. Αλλά είναι από αυτά τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα που εξαρ­τώ­νται τα πάντα, όχι από τις κυ­βερ­νή­σεις.

Εδώ δεν είναι ο κα­τάλ­λη­λος χώρος για να πα­ρα­θέ­σου­με ένα κα­τά­λο­γο αι­τη­μά­των- θα αρ­κε­στού­με σε με­ρι­κές εν­δεί­ξεις και προ­βλη­μα­τι­σμούς.

Η δια­χεί­ρι­ση των υδά­των απο­τε­λεί ζή­τη­μα κλει­δί. Όπως γρά­φει η IPCC (WG2), "η δια­τή­ρη­ση του κα­θε­στώ­τος του νερού ως δη­μό­σιου αγα­θού έχει κε­ντρι­κή ση­μα­σία για τα ζη­τή­μα­τα ισό­τη­τας". Είναι το αλ­φά­δι.

Αυτό συ­νε­πά­γε­ται, με­τα­ξύ άλλων, την αμ­φι­σβή­τη­ση της μο­νο­πώ­λη­σης των υδά­τι­νων πόρων από κα­πι­τα­λι­στι­κούς ομί­λους που πα­ρά­γουν εμ­φια­λω­μέ­νο νερό και διά­φο­ρα ποτά, της μο­νο­πώ­λη­σης των δασών από πα­ρα­γω­γούς χαρ­το­πολ­τού, πελ­λέτ ή άλλων προ­ϊ­ό­ντων (βλ. την οι­κο­λο­γι­κή και αν­θρώ­πι­νη ζημιά που προ­κα­λούν οι φυ­τεί­ες ευ­κα­λύ­πτου στην Πορ­το­γα­λία!) και της μο­νο­πώ­λη­σης των υπό­γειων υδά­των από τις αγρο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις (στην Αν­δα­λου­σία, για πα­ρά­δειγ­μα).

Όμως, το αλ­φά­δι του νερού ως δη­μό­σιου αγα­θού συ­νε­πά­γε­ται επί­σης ένα πλή­θος πιο άμε­σων συ­γκε­κρι­μέ­νων διεκ­δι­κή­σε­ων: να γυ­ρί­σει πίσω το ρολόι στην αδια­βρο­χο­ποί­η­ση των επι­φα­νειών, στην απο­στράγ­γι­ση του βρό­χι­νου νερού, στη διόρ­θω­ση των ρε­μά­των, στην κα­τα­στρο­φή των υγρο­τό­πων. Να προ­ω­θη­θούν γε­ωρ­γι­κές και δα­σο­κο­μι­κές τε­χνι­κές που απο­κα­θι­στούν το έδα­φος και την απορ­ρο­φη­τι­κή του ικα­νό­τη­τα πε­ριο­ρί­ζο­ντας την απορ­ροή. Να ανα­προ­σα­να­το­λι­στεί η γε­ωρ­γία πολύ πιο ρι­ζι­κά προς την αγρο-οι­κο­λο­γία. Να μην ξε­χνά­με τις επεν­δύ­σεις στο δί­κτυο δια­νο­μής (στη Βαλ­λω­νία, για πα­ρά­δειγ­μα, το 20% του πα­ρα­γό­με­νου νερού δεν τι­μο­λο­γεί­ται - η διαρ­ροή του δι­κτύ­ου είναι επο­μέ­νως πολύ υψηλή).

Η ορ­θο­λο­γι­κή, κοι­νω­νι­κή και οι­κο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση του νερού απαι­τεί μια δια­φο­ρε­τι­κή τι­μο­λο­για­κή πο­λι­τι­κή. Η φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή του "κό­στος-αλή­θεια" είναι κοι­νω­νι­κά άδικη, δε­δο­μέ­νου ότι όλοι οι κα­τα­να­λω­τές πλη­ρώ­νουν για τον κα­θα­ρι­σμό με­γά­λων πο­σο­τή­των νερών μο­λυ­σμέ­νων από τη βιο­μη­χα­νία. Επι­πλέ­ον, η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή εν­θαρ­ρύ­νει τη σπα­τά­λη του νερού, αφού τα οι­κο­νο­μι­κά έσοδα του δια­νο­μέα εξαρ­τώ­νται εν μέρει από το γε­γο­νός ότι οι χρή­στες πλη­ρώ­νουν επί­σης για τον - άχρη­στο - κα­θα­ρι­σμό του βρό­χι­νου νερού που κα­τα­λή­γει στην απο­χέ­τευ­ση…

Θα πρέ­πει να εφαρ­μο­στεί ένα άλλο σύ­στη­μα: για τα νοι­κο­κυ­ριά, δω­ρε­άν κα­τα­νά­λω­ση που αντι­στοι­χεί στην εύ­λο­γη ικα­νο­ποί­η­ση πραγ­μα­τι­κών ανα­γκών (πό­σι­μο, πλύ­σι­μο, κα­θα­ρι­σμός σπι­τιού, πλύ­σι­μο πιά­των και ρού­χων...), και στη συ­νέ­χεια τα­χεία προ­ο­δευ­τι­κή τι­μο­λό­γη­ση πέραν αυτού του επι­πέ­δου.

Η προ­στα­σία των αν­θρώ­πων θα πρέ­πει να είναι μια άλλη απο­τε­λε­σμα­τι­κή προ­τε­ραιό­τη­τα. Αυτό δεν συμ­βαί­νει σή­με­ρα. Η Πλατ­φόρ­μα της Βαλ­λω­νί­ας για την IPCC, με επι­κε­φα­λής τον κλι­μα­το­λό­γο JP van Ypersele, ση­μειώ­νει ότι ο καύ­σω­νας του 2003 προ­κά­λε­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 1.200 θα­νά­τους, ενώ ο καύ­σω­νας του 2020 προ­κά­λε­σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 1.400 θα­νά­τους... Άρα με­τα­ξύ των δύο ημε­ρο­μη­νιών, τί­πο­τα δεν έχει γίνει... παρά τις υπο­σχέ­σεις [3]…

Ένα δη­μό­σιο σχέ­διο για την προ­σαρ­μο­γή στην ακραία ζέστη θα πρέ­πει του­λά­χι­στον να ορ­γα­νώ­νει το συ­στη­μα­τι­κό πρα­σί­νι­σμα των αστι­κών πε­ριο­χών (δέ­ντρα πα­ντού, για να πα­ρέ­χουν σκιά), καθώς και τη θερ­μο­μό­νω­ση όλων των νο­σο­κο­μεί­ων, των σχο­λεί­ων, των κα­τοι­κιών για ηλι­κιω­μέ­νους ή άτομα με ει­δι­κές ανά­γκες.

eco socialismΓε­νι­κό­τε­ρα, πρέ­πει να επι­βε­βαιώ­σου­με την επεί­γου­σα ανά­γκη μό­νω­σης και ανα­καί­νι­σης όλων των κα­τοι­κιών. Όχι μόνο για τη δρα­στι­κή μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών θέρ­μαν­σης (και κλι­μα­τι­σμού!), αλλά και για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ευ­ε­ξί­ας. Σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε άλ­λους, είναι σαφές ότι οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές κι­νή­τρων που βα­σί­ζο­νται στους μη­χα­νι­σμούς της αγο­ράς είναι τόσο οι­κο­λο­γι­κά ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κές όσο και κοι­νω­νι­κά άδι­κες. Αυτή η κο­ντό­φθαλ­μη πο­λι­τι­κή θα πρέ­πει να πα­ρα­χω­ρή­σει τη θέση της στη δη­μό­σια πρω­το­βου­λία, δια­φο­ρε­τι­κά θα επι­κρα­τή­σουν ατο­μι­κές λύ­σεις, όπως η αγορά κλι­μα­τι­στι­κών, που θα οδη­γή­σουν στην αύ­ξη­ση της κα­τα­νά­λω­σης ενέρ­γειας και σε εκ­πο­μπές CO2.

Η IPCC το­νί­ζει τη ση­μα­σία μιας ολι­στι­κής πο­λι­τι­κής, η οποία εξε­τά­ζει ταυ­τό­χρο­να την προ­σαρ­μο­γή στην αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας και την μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών (« mitigation » στην επι­στη­μο­νι­κή ορο­λο­γία) Συ­νή­θως, ο το­μέ­ας της ενέρ­γειας εκτεί­νε­ται και στους δύο το­μείς. Υπάρ­χει έλ­λει­ψη νερού για την ψύξη των πυ­ρη­νι­κών αντι­δρα­στή­ρων. Δε­δο­μέ­νων των προ­βλέ­ψε­ων, αυτή η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μπο­ρεί μόνο να επι­δει­νω­θεί τα επό­με­να χρό­νια, έτσι ώστε η πο­λι­τι­κή προ­σαρ­μο­γής να βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με εφιαλ­τι­κές εναλ­λα­κτι­κές λύ­σεις: θα πρέ­πει το νερό να χρη­σι­μο­ποιεί­ται κυ­ρί­ως για την ψύξη των σταθ­μών πα­ρα­γω­γής ενέρ­γειας (θερ­μαί­νο­ντας τα πο­τά­μια!) για την πα­ρα­γω­γή ηλε­κτρι­σμού; για πό­σι­μο νερό; ή για το πό­τι­σμα των καλ­λιερ­γειών; (και ποιων καλ­λιερ­γειών;) Ένας λόγος πα­ρα­πά­νω (υπάρ­χουν πολ­λοί άλλοι!) για να μην βα­σι­στού­με στην πυ­ρη­νι­κή ενέρ­γεια ως λύση "mitigation"…

Δεν θα επα­νέλ­θω εδώ στα μέτρα που πρέ­πει να λη­φθούν για τη διαρ­θρω­τι­κή μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών αε­ρί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου, καθώς έχω ήδη γρά­ψει γι' αυτό σε πολλά άρθρα. Εν ολί­γοις: η ενέρ­γεια και το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύ­στη­μα πρέ­πει να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θούν, όπως και το νερό, πρέ­πει να βγού­με από την αγρο­τoβιο­μη­χα­νία και να ορ­γα­νώ­σου­με το γρή­γο­ρο τέλος της κι­νη­τι­κό­τη­τας που βα­σί­ζε­ται στο ιδιω­τι­κό αυ­το­κί­νη­το. Αυτή η δέσμη βα­θιών διαρ­θρω­τι­κών με­τα­σχη­μα­τι­σμών απο­τε­λεί την ανα­γκαία -αλλά όχι επαρ­κή- προ­ϋ­πό­θε­ση για την τα­χεία και απο­τε­λε­σμα­τι­κή απαν­θρα­κο­ποί­η­ση της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μί­ας.

Χωρίς αυτό το βαρύ αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό για­τρι­κό, θα είναι αυ­στη­ρά αδύ­να­το να τη­ρη­θούν οι κλι­μα­τι­κοί πε­ριο­ρι­σμοί που έχουν δια­τυ­πω­θεί ρητά από τους επι­στή­μο­νες. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, ο "πλα­νή­της κλί­βα­νος" του Johann Rockström και των άλλων συγ­γρα­φέ­ων που ανα­φέρ­θη­καν πα­ρα­πά­νω θα γίνει σί­γου­ρα μια μη ανα­στρέ­ψι­μη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αυτό θα σή­μαι­νε έναν αν­θρώ­πι­νο και οι­κο­λο­γι­κό κα­τα­κλυ­σμό δια­στά­σε­ων που δεν τους χω­ρά­ει ο νους. Είναι αδια­νό­η­το.

"Αφη­ρη­μέ­νη" κλι­μα­τι­κή πο­λι­τι­κή ή οι­κο­σο­σια­λι­σμός;

Ουδέν κακό αμι­γές καλού: όλοι και όλες μπο­ρούν πλέον σή­με­ρα να συ­νει­δη­το­ποι­ή­σουν την ακραία κρι­σι­μό­τη­τα της κα­τά­στα­σης και του τρο­με­ρού κιν­δύ­νου που αντι­με­τω­πί­ζου­με. Ανα­πα­ρά­γω εδώ ένα από­σπα­σμα από μια ανάρ­τη­ση που δη­μο­σιεύ­τη­κε στις 11 Αυ­γού­στου στα κοι­νω­νι­κά δί­κτυα, σχε­τι­κά με την ξη­ρα­σία στην Ευ­ρώ­πη:

"Με τις πλημ­μύ­ρες (του 2021 στο Βέλ­γιο και τη Γερ­μα­νία), η κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή, μας έδωσε μια ρο­πα­λιά στο κε­φά­λι. Μια ρο­πα­λιά στο κε­φά­λι πο­νά­ει, μπο­ρεί να σκο­τώ­σει όσους βρί­σκο­νται στην πρώτη γραμ­μή. Με την ξη­ρα­σία, η υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη δεί­χνει ότι μπο­ρεί να μας αρ­πά­ξει από το λαιμό και να μας σφί­ξει αργά, κάθε μέρα λίγο πε­ρισ­σό­τε­ρο, χωρίς βια­σύ­νη, έτσι ώστε να έχου­με αρ­κε­τό χρόνο για να δούμε το θά­να­το να προ­χω­ρά - οι πιο διαυ­γείς τον βλέ­πουν ήδη: το θά­να­το των φυτών, το θά­να­το των πο­τα­μών, το θά­να­το των ζώων, το δικό μας θά­να­το. Γιατί πώς μπο­ρού­με να επι­βιώ­σου­με όταν τα πάντα εξα­φα­νί­ζο­νται;" [4]

Μπρο­στά σε αυτή την πρό­κλη­ση, ο κα­θέ­νας και η κα­θε­μία μπο­ρούν επί­σης να συ­νει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι οι κυ­βερ­νη­τι­κές πο­λι­τι­κές είναι εντε­λώς ανε­παρ­κείς, και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εγκλη­μα­τι­κές.

Οι πο­λι­τι­κές αυτές δεν επι­τρέ­πουν την τα­χεία μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών (οι εκ­πο­μπές συ­νε­χί­ζουν να αυ­ξά­νο­νται!), ώστε να επι­τευ­χθεί "μη­δε­νι­κός άν­θρα­κας" το 2050. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, συμ­βαί­νει μά­λι­στα το αντί­θε­το: η ανά­καμ­ψη μετά την παν­δη­μία και ο πό­λε­μος του Πού­τιν κατά του ου­κρα­νι­κού λαού έχουν προ­κα­λέ­σει την απρο­σχη­μά­τι­στη εξόρ­μη­ση των πά­ντων για την αγορά ορυ­κτών καυ­σί­μων (άν­θρα­κα στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρ­κία, λι­γνί­τη στη Γερ­μα­νία, σχι­στο­λι­θι­κό αέριο στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, φυ­σι­κό αέριο στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση). Το απο­τέ­λε­σμα είναι μια φρε­νί­τι­δα νε­ο­α­ποι­κια­κής αρ­πα­κτι­κό­τη­τας, αντα­γω­νι­σμών των ισχυ­ρών και βάρ­βα­ρης δια­χεί­ρι­σης της με­τα­νά­στευ­σης.

Οι κυ­βερ­νη­τι­κές πο­λι­τι­κές για το κλίμα όχι μόνο είναι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κές, όχι μόνο αυ­ξά­νουν τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες, αλλά και απο­τυγ­χά­νουν να προ­στα­τεύ­σουν τους αν­θρώ­πους από τις κα­τα­στρο­φές. Αυτή η προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού είναι, θε­ω­ρη­τι­κά, στοι­χειώ­δες συ­νταγ­μα­τι­κό κα­θή­κον κάθε κυ­βέρ­νη­σης, κάθε κρά­τους.

Αυτή η τρο­με­ρά χα­ο­τι­κή δια­χεί­ρη­ση είναι ένας δυ­νη­τι­κός πα­ρά­γο­ντας για τη θε­α­μα­τι­κή εμ­βά­θυν­ση της κρί­σης νο­μι­μό­τη­τας των ισχυ­ρών αυτού του κό­σμου, σε όποιο "στρα­τό­πε­δο" και αν ανή­κουν.

Η αστά­θεια που δη­μιουρ­γεί­ται με αυτόν τον τρόπο είναι βέ­βαιο ότι θα έχει ιδε­ο­λο­γι­κές επι­πτώ­σεις. Εί­χα­με ένα πα­ρά­δειγ­μα αυτού πρό­σφα­τα στο Βέλ­γιο με το ελεύ­θε­ρο βήμα με τη μορφή αυ­το­κρι­τι­κής που δη­μο­σί­ευ­σε ο κ. Bruno Colmant στην εφη­με­ρί­δα "La Libre Belgique" [5].

Σε αυτό το κεί­με­νο, ο πρώην επι­κε­φα­λής του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου του πολύ φι­λε­λεύ­θε­ρου Didier Reynders, ο οι­κο­νο­μο­λό­γος που επι­νό­η­σε την απάτη του "πλα­σμα­τι­κού συμ­φέ­ρο­ντος", θε­ω­ρεί ότι "ο νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρος κα­πι­τα­λι­σμός δεν είναι πλέον συμ­βα­τός με την κλι­μα­τι­κή πρό­κλη­ση".

Ο κ. Colmant έχει δίκιο: η "ελεύ­θε­ρη αγορά" δεν θα μας βγά­λει από το αδιέ­ξο­δο. Η αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­τι­κής πρό­κλη­σης απαι­τεί ένα δη­μό­σιο σχέ­διο, κοι­νω­νι­κούς και οι­κο­λο­γι­κούς στό­χους δια­φο­ρε­τι­κούς από το κέρ­δος, δη­μό­σια μέσα και, επο­μέ­νως, μια ρι­ζι­κή ανα­δια­νο­μή του πλού­του, σε αντί­θε­ση με τις "νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις".

Ωστό­σο, αφού επέ­κρι­νε το "νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κα­πι­τα­λι­σμό", ο κ. Colmant βρί­σκε­ται στη άβολη θέση εκεί­νου που στα­μα­τά με­σο­στρα­τίς.

Πράγ­μα­τι, το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο δόγμα της ελεύ­θε­ρης αγο­ράς δεν είναι το μόνο εμπό­διο στο δρόμο για την ορ­θο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση της κλι­μα­τι­κής κα­τα­στρο­φής: η κα­πι­τα­λι­στι­κή υπο­χρέ­ω­ση για ανά­πτυ­ξη είναι ένα άλλο, ακόμη πιο θε­με­λιώ­δες εμπό­διο, το οποίο ο κ. Colmant δεν είναι έτοι­μος να ξε­πε­ρά­σει. Ένας μη φι­λε­λεύ­θε­ρος, κεϋν­σια­νός ή νε­ο­κεϋν­σια­νός κα­πι­τα­λι­σμός μπο­ρεί να υπάρ­ξει. Ένας κα­πι­τα­λι­σμός χωρίς ανά­πτυ­ξη είναι, όπως έλεγε ο Σου­μπέ­τερ, μια αντί­φα­ση στους όρους. Χωρίς απο­α­νά­πτυ­ξη της τε­λι­κής κα­τα­νά­λω­σης ενέρ­γειας - και επο­μέ­νως χωρίς απο­α­νά­πτυ­ξη της πα­ρα­γω­γής και των με­τα­φο­ρών - απο­κλεί­ε­ται να φτά­σου­με στις "μη­δε­νι­κές εκ­πο­μπές" το 2050. Ακόμη και αν κρύ­ψου­με τον άν­θρα­κα κάτω από το χαλί με "αντι­σταθ­μι­στι­κά", "πα­γί­δευ­ση-δέ­σμευ­ση" και άλλες "πλα­σμα­τι­κές μειώ­σεις των εκ­πο­μπών", αυτό απο­κλεί­ε­ται να συμ­βεί.

Είναι μια αντι­κει­με­νι­κή ανα­γκαιό­τη­τα: πρέ­πει να πα­ρά­γου­με λι­γό­τε­ρο, να ερ­γα­ζό­μα­στε λι­γό­τε­ρο, να με­τα­φέ­ρου­με λι­γό­τε­ρο, να μοι­ρα­ζό­μα­στε τον πλού­το και να φρο­ντί­ζου­με προ­σε­κτι­κά και δη­μο­κρα­τι­κά τους αν­θρώ­πους και τα πράγ­μα­τα. Με άλλα λόγια, πρέ­πει να σπά­σου­με την κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­ρα­γω­γι­κί­στι­κη μη­χα­νή. Πα­ρα­γω­γι­κί­στι­κη; Θα έπρε­πε μάλ­λον να πούμε "κα­τα­στρο­φι­κί­στι­κη", καθώς είναι σαφές ότι "το Κε­φά­λαιο κα­τα­στρέ­φει τις δύο μο­να­δι­κές πηγές κάθε πλού­του: τη Γη και τον ερ­γά­τη" (όπως έλεγε ο Μαρξ μετά την αντι­πα­ρα­γω­γι­κί­στι­κη με­τα­στρο­φή του).

Ο πό­λε­μος για το κλίμα έχει ξε­κι­νή­σει και είναι ένας τα­ξι­κός πό­λε­μος. Με αυτό εννοώ ότι απαι­τεί να προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στις ΠΡΑΓ­ΜΑ­ΤΙ­ΚΕΣ ανά­γκες των αν­δρών και των γυ­ναι­κών, δη­λα­δή σε ένα προ­σα­να­το­λι­σμό απαλ­λαγ­μέ­νο από την εμπο­ρευ­μα­τι­κή αλ­λο­τρί­ω­ση και τον αγώνα για το εγω­ϊ­στι­κό κέρ­δος που κάνει τους αν­θρώ­πους να βλέ­πουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ανα­πο­δο­γυ­ρι­σμέ­νη.

green marxΈξω από έναν οι­κο­σο­σια­λι­στι­κό, διε­θνι­στι­κό, φε­μι­νι­στι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, δεν θα υπάρ­ξει σω­τη­ρία. Ας ορ­γα­νω­θού­με για να το πούμε και για να δρά­σου­με με αυτό τον προ­σα­να­το­λι­σμό, πέρα από σύ­νο­ρα, "στρα­τό­πε­δα" και "μπλοκ". Εν ολί­γοις, ήρθε η ώρα να τολ­μή­σου­με να γί­νου­με επα­να­στά­τες.

Daniel Tanuro, 13 Αυ­γού­στου 2022

Ση­μειώ­σεις

[1https://​www.​rtbf.​be/​article/​le-​double-​jet-​stream-​un-​phenomene-​a-​l-​origine-​des-​vagues-​de-​chaleur-​en-​europe-​11045816?​fbc​lid=IwA​R3gp​cICH​L4Mp​FufQ​GFJs​tE4O​gcip​y7cc​U2To​FDAr​6T8_​Iv4​iqvv​nrxf​JXU

[2https://​www.​pnas.​org/​doi/​10.​1073/​pnas.​1810141115

[3https://​www.​plateforme-​wallonne-​giec.​be/​adaptation

[4https://​www.​facebook.​com/​dalloooniel.​tao​ghgh​hjjh​jhj)

[5https://​www.​lalibre.​be/​debats/​opinions/​2022/​08/​07/​le-​capitalisme-​neoliberal-​nest-​plus-​compatible-​avec-​le-​defi-​climatique-​INN​ZVTO​FBRH​UHMH​JD2Z​QKDA​3WA/?​fbc​lid=IwA​R1MP​d8Rg​LkyU​YpSK​Cqlr​FSTG​aUGn​3SMp​Fmxs​jyTl​ka_​bcCnSKuId20-​rBs

Με­τά­φρα­ση-επι­μέ­λεια: Γιώρ­γος Μη­τρα­λιάς