«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου κ. Κώστα», είπε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου, σχολιάζοντας την αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά.

Μετά και 31 μήνες προφυλάκισης, χωρίς να έχει δικαστεί, ο Κώστας Σακκάς έκανε απεργία πείνας για 38 ημέρες. Όσο αναμενόταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και ενώ οι γιατροί εξέφραζαν φόβους για πρόκληση βλαβών σε ζωτικά όργανά του, αναπτύχθηκε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, που πολλές φορές αντιμετώπισε άγρια καταστολή. Όμως, χάρη σ’ αυτό, τελικά το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε θετικά.
Ωστόσο, μια βδομάδα μετά, ο Κώστας Σακκάς είναι ακόμη στη φυλακή, επειδή ένας από τους όρους αποφυλάκισης είναι η καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ, όταν για τον ιδιοκτήτη των σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης», που συνελήφθη για προϊόντα «μαϊμού», ορίστηκε εγγύηση 20.000 ή για τον lifestyle Λάκη Γαβαλά και την αδελφή του μόλις 2.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα παραμένουν ασύλληπτοι οι χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, το βράδυ της Τετάρτης 10/7, αν και οι αριθμοί κυκλοφορίας των μηχανών, στις οποίες επέβαιναν, είναι σε γνώση της αστυνομίας από το βράδυ της επίθεσης.
Η μακρόχρονη απεργία πείνας του 29χρονου Σακκά, οποίος κρατείται για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά, για μεγάλο διάστημα ήταν απαγορευμένο θέμα για τα «φιλοκυβερνητικά» ΜΜΕ που ασχολούνταν όμως με τα ψυχολογικά του Λάκη Γαβαλά και τις γαστρικές ενοχλήσεις του Σαμαρά.
Αλλά και όταν αναγκάστηκαν να ασχοληθούν, ως γνήσια φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής και προπαγάνδας, φρόντισαν να τον «δικάσουν» και να τον καταδικάσουν, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν «απλό» κρατούμενο, αλλά για έναν αναρχικό (άρα τρομοκράτη) και να κατηγορούν για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους υπερασπίστηκαν το δημοκρατικό δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη και τήρηση του ορίου προφυλάκισης, ότι συμμαχούν με τους τρομοκράτες.
Η κυβέρνηση του μνημονίου, της άγριας λιτότητας και ανεργίας, θέλει να επιβάλει το δόγμα «τάξις και ασφάλεια» και στην προσπάθειά της αυτή το δικαστικό σύστημα συνεπικουρεί, καταπατώντας νόμους και σύνταγμα και επιβάλλοντας όρους κατά το δοκούν.
Δεν πρέπει να αφήσουμε το «χαράτσι» των 30.000 ευρώ να αποτελέσει το «άλλοθι» για να παραμένει ο Κώστας Σακκάς στη φυλακή. Το κίνημα αλληλεγγύης και ο ΣΥΡΙΖΑ (που από την πρώτη στιγμή έδειξε την έμπρακτη συμπαράστασή του, μέσα κι έξω από τη Βουλή, στον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής του Σακκά) πρέπει να πουν «όχι» και στη νέα αντιδημοκρατική εκτροπή, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του.