to top

4ο Θερινό Βιβλιοστάσιο 15-18 Ιουλίου

18.07.2021 - 18:00

Το τετραήμερο 15 με 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το Θερινό Βιβλιοστάσιο. [Διαβάστε Περισσότερα]

Μετά από την αναγκαστική απουσία το καλοκαίρι του 2020, λόγω των έκτακτων συνθηκών της επιδημίας, δεκάδες εναλλακτικά εκδοτικά εγχειρήματα επιστρέφουν στον γνώριμο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο. Το Θερινό Βιβλιοστάσιο έχει κατοχυρωθεί ως μια γιορτή του βιβλίου, μια εξαιρετική ευκαιρία μικροί – και λιγότερο μικροί – εκδότες να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους. Ανάμεσά τους και οι εκδόσεις RedMarks με όλους τους νέους τίτλους τους. Από το Βιβλιοστάσιο δεν θα λείψουν ούτε και φέτος οι εκδηλώσεις, ενώ στο χώρο θα υπάρχει και μπαρ. 

Αγαπώ αυτά που με τρέφουν:

το πιοτό, το φαΐ, τα βιβλία. 

Étienne de La Boétie

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο, που φέτος διοργανώνεται για 4η χρονιά, προέκυψε από την ιδιαίτερη συνάντηση μικρών εκδοτικών εγχειρημάτων με πολύ διαφορετικές αφετηρίες αλλά συνδιαλεγόμενες διαδρομές.

Στόχος μας είναι το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γίνει και πάλι ένας τόπος συνάντησης με αφορμή τα βιβλία. Τα βιβλία που απευθύνονται σε ανήσυχα πνεύματα και φλογερές ψυχές, τα βιβλία που μετουσιώνουν τη μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική, που ασκούν κριτική στο υπάρχον, που φιλοδοξούν να δημιουργούν ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται τοίχοι.

Αυτή είναι η κοινή αντίληψη για το βιβλίο όλων εμάς που συμμετέχουμε στη Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων, και στο φετινό Θερινό Βιβλιοστάσιο θέλουμε να τη μοιραστούμε με όλους και όλες εσάς που είστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας.

Σας καλούμε να βρεθούμε, λοιπόν, ξανά, επιμένοντας στη συμπόρευση, την αλληλεγγύη, την αντίσταση, τη δημιουργία. Σας καλούμε να συζητήσουμε, να μοιραστούμε αναζητήσεις, απόψεις και ιδέες. Γνωρίζουμε πως έτσι μόνο μπορούμε να δώσουμε το στίγμα ενός διαφορετικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού συνεργασίας, παρέμβασης και αμφισβήτησης.

Θέλουμε το Θερινό Βιβλιοστάσιο να γεμίσει και αυτό το καλοκαίρι με φίλες και φίλους των βιβλίων, ώστε να γίνει εκ νέου εφαλτήριο για την άνθηση της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής, στην οποία βλέπουμε και τη δική μας εκδοτική δραστηριότητα.

Ελάτε!

Η Σύμπραξη Εκδοτικών Εγχειρημάτων

Συμμετέχουν:

Ακυβέρνητες Πολιτείες / Αλφειός  / Angelus Novus  / Αντίποδες / Απρόβλεπτες Εκδόσεις / Ασίνη / Βαβέλ / Βιβλιοπέλαγος / Biblioteque du temps perdu / Εκδόσεις των ξένων / Εκδόσεις των Συναδέλφων / Εκτός Γραμμής  / Ενύπνιο / Έρασμος  / Έρμα  / Εύμαρος / Ισνάφι / Κέλευθος / Κυψέλη / Μάγμα / Opportuna / Οposito / Πανοπτικόν / Redmarks / Red n’ Νoir / Σοφίτα / Τεφλόν / Φαρφουλάς / futura / Ψηφίδες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 15–07–2021

21.00–23.00

retro-crime: Ο Γεώργιος Βιζυηνός στα ίχνη της αστυνομίας λογοτεχνίας 

Ποιος ήταν ο φονιάς του αδελφού του; 

Κουβέντα με την Εύα Γανίδου (υποψήφια διδακτόρισσα νεοελληνικής φιλολογίας ΑΠΘ) και τον Τάσο Θεοφίλου (εκδόσεις Red n’ Noir).

Παρασκευή 16–07–2021

19:00–21.00

Για την Εξομολόγηση του Μιχαήλ Μπακούνιν

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Άρης Μαραγκόπουλος συνομιλούν για (και με αφορμή) την Εξομολόγηση του Μιχαήλ Μπακούνιν (Εκδόσεις των Συναδέλφων).

21:00–23.00

Σύγχρονοι στοχασμοί για το πολιτικό

Η Βίκυ Ιακώβου, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Παν/μιο Αιγαίου, και ο Γιάννης Κτενάς, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Kaboom, συζητούν για το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Κιουπκιολή Το πολιτικό – Σύγχρονοι στοχασμοί (εκδόσεις Έρμα).Σάββατο 17–07–2021

19.00–21.00

Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους

Η Δήμητρα Τζανάκη, δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΕΚΠΑ, και ο Γιώργος Καλαμπόκας, υ.δ. Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ και μέλος της εκδοτικής ομάδας του Εκτός Γραμμής, συζητούν για τη Μύηση στη φιλοσοφία για τους μη φιλοσόφους, με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Louis Althusser (εκδόσεις Εκτός Γραμμής).

21.00–23.00

Τι ξέρω από βία: Μια συζήτηση για τη σύγχρονη φεμινιστική γραφή στη Ρωσία

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του ημερολογίου φυλακής της Μαρίας Αλιόχινας (Pussy Riot), με τίτλο Riot Days (εκδόσεις Red n’ Noir) και τις μεταφράσεις σύγχρονης ρωσόφωνης φεμινιστικής και κουίρ ποίησης που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος του ποιητικού σκεύους Τεφλόν, η μεταφράστρια από τα ρώσικα Νίκη Καραγεώργου και μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού συζητούν για τις γυναικείες φυλακές στη Ρωσία, τις μικρές και μεγάλες εξουσίες που αναπτύσσονται μέσα στο ασφυκτικό τους περιβάλλον αλλά και τις σχέσεις συντροφικότητας που δημιουργούν οι κρατούμενες μεταξύ τους. Για τις «νέες γλώσσες» που πλάθει η φεμινιστική και κουίρ ποίηση προκειμένου να αναδείξει «τη σύνδεση της κρατικής βίας με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή, καθώς και με τα εγκλήματα μίσους εναντίον κουίρ ατόμων», σε έναν κόσμο όπου «η βία έχει γίνει υποχρεωτική συνθήκη στη ζωή [μας]» και «τις γυναίκες/ που λένε την αλήθεια/ τις βαφτίζουν μάγισσες και τρελές».

Κυριακή 18–07–2021

19.00–20.00

Εκδόσεις Ενύπνιο – Εν παραλλήλω:

Μαριάνο Ασουέλα, Οι καταδικασμένοι

Μπαλδομέρο Λίγιο, Ο λάκκος του διαβόλου

20:00–21:00

Παρουσίαση βιβλίου: Σταμάτης Πολενάκης,

Η πάλη με τον Άγγελο (εκδόσεις Ενύπνιο)

Συμμετέχουν: Στάθης Ιντζές, Σταμάτης Πολενάκης, Πελαγία Φυτοπούλου

21.00–23.00

Ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία

Ο Φώτης Τερζάκης (συγγραφέας, μεταφραστής) και ο Πρόδρομος Αβακουμίδης (εκπαιδευτικός) παρουσιάζουν τα άρθρα του Ντέιβιντ Κέιλυ, Πανδημικές αποκαλύψεις. Ερωτήματα για την τρέχουσα πανδημία υπό τη θεώρηση του Ίβαν Ίλλιτς (εκδόσεις Αλήστου Μνήμης).

facebook.com/bibliostasio

instagram.com/vivliostasio/