to top

Απεργία ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ

28.02.2024 - 11:00

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση ΜΑΧΗ καλεί στην πλάτεια Κλαυθμώνος στις 11πμ με προσυγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας

Έκρηξη αγώνων για ζωή και δικαιώματα

Σε μια συγκυρία γεμάτη με προκλήσεις από μεριάς της Κυβέρνησης, με αγωνίες από τη σκοπιά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και με μεγάλους αγώνες (φοιτητικό κίνημα, αγροτικές κινητοποιήσεις κα), η απεργία ΕΚΑ – ΑΔΕΔΥ στις 28/2, στη συμπλήρωση ενός έτους από τη μαύρη επέτειο του εγκλήματος στα Τέμπη,  μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό! 

Η σύμπτωση των μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων με την ανθεκτικότητα και τη μαζικότητα που έχει δείξει το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχουν ήδη διαμορφώσει πολιτικό αντίκτυπο, τον οποίο χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη: οι ελιγμοί με κάποιες παραχωρήσεις προς τους αγρότες από τη μία και η συστηματική επιδίωξη (με εισαγγελείς, ΜΑΤ και τηλε-εξετάσεις) να καμφθεί η φοιτητική αγωνιστικότητα από την άλλη δείχνουν ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι απολύτως πραγματικές, ότι έχει θαμπώσει η εικόνα παντοδυναμίας της, ότι η απαισιοδοξία του «δεν γίνεται τίποτα» όχι μόνο δεν είναι ακριβής αλλά φαίνεται και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση! Ειδικά δε το φοιτητικό κίνημα, το οποίο διανύει την 7η πλέον εβδομάδα καταλήψεων και συνεχίζει με μαχητικότητα, παρά τις προσπάθειες «στραγγαλισμού» του, μπορεί να γίνει ο αγώνας που θα υποχρεώσει  την κυβέρνηση να έχει πλέον και μια μεγάλη πολιτική ήττα!

Οι παραπάνω μεγάλοι αγώνες δεν είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πλήρης εικόνα συμπεριλαμβάνει σειρά από άλλες εστίες αντίστασης, οι οποίες επίσης είναι ενεργές και απειλούν με γενίκευση: οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, όπου έχει προκηρυχθεί  απεργία στις 22/2, ενάντια στη διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αλλά και στην έμμεση ιδιωτικοποίηση με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.  Στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, ενάντια στη διάλυση των σχετικών δομών και την εκποίηση των υπηρεσιών τους. Στους οικοδόμους - και όχι μόνο – για αυξήσεις και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.  Στους συνταξιούχους για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς κλπ. Αυτοί οι αγώνες έχουν ήδη συναντηθεί στο δρόμο, όπως στη μεγάλη διαδήλωση για τη δημόσια Παιδεία στις 8/2 και μπορούν να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι στην απεργία στις 28/2 που θα στείλει το μήνυμα της συνολικής αντίστασης!

Όμως, η απεργία στις 28 Φλεβάρη έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν επιπλέον λόγο, καθώς τότε θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη,  για το οποίο ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο καλύτερος τρόπος για να δικαιωθούν οι νεκροί είναι να μην επιτρέψουμε να γίνει απλά «μνημόσυνο», να φωνάξουμε ξανά το τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών, να τη μετατρέψουμε ξανά σε ημέρα αγώνα.  Η μαύρη επέτειος των Τεμπών υπενθυμίζει τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στη χώρα μετά την περίοδο των αντιμνημονιακών αγώνων, όταν παρουσιάστηκε ως δύναμη στο δρόμο η συσσωρευμένη οργή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Απέναντι στην ολοζώντανη μνήμη του τι συνέβη, αλλά και στο διαρκές «πάμε και όπου βγει» (πλημμύρες, πυρκαγιές, εργατικά ατυχήματα), τα οποία αποτελούν συνειδητές επιλογές από μεριάς κυβέρνησης και κεφαλαίου, μπορούμε και πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα εκείνων των στιγμών που φαινομενικά μόνο διακόπηκε από τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού. 

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ζωές και τα δικαιώματά μας βρίσκονται σε πλήρη αμφισβήτηση και οι αγώνες που ξεδιπλώνονται αποτελούν αντανάκλαση αυτής της πραγματικότητας. Η απεργία στις 28/2 μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα στο να ενωθούν και να συνολικοποιηθούν!

• Να απαιτήσουμε αυξήσεις στους μισθούς και έλεγχο στις τιμές, ενάντια στην απόλυτη ασυδοσία των καρτέλ στα τρόφιμα και την ενέργεια!

• Να παλέψουμε για το δικαίωμά μας σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης!

• Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην στέγη, απέναντι σε πλειστηριασμούς και εξώσεις και στην ανεξέλεγκτη αύξηση των ενοικίων!

• Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τώρα οι εξοπλισμοί, όλα αυτά τα δις να δοθούν για τις ανάγκες μας και όχι για φρεγάτες που υποστηρίζουν της γενοκτονίας των Παλαιστινίων!

• Να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες, απέναντι σε όσους και όσα αφήνουν ειδικά τους πιο ευάλωτους και ευάλωτες στην τύχη τους.

Στις μέρες που μένουν να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ 28/2

ΔΕΑ/Rproject.gr