to top

Φεμινιστικό Φεστιβάλ

11.06.2022 - 18:00

Από τη Συνέλευση 8 Μάρτη. Στον κήπο του ΣΕΑ (Σύλλογος Αρχαιολόγων, Ερμού 134)

Ως Συνέλευση 8 Μάρτη οργανώνουμε το Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2022 γιατί πιστεύουμε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να βαθύνει ο διάλογος που έχει ανοίξει πλατιά στην κοινωνία για το σεξισμό και την έμφυλη ανισότητα και να οργανώσουμε τις δράσεις και παρεμβάσεις μας στους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τα σχολεία και κάθε κοινωνικό χώρο.

Στις 11 και 12 Ιουνίου θα βρεθούμε στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνοντας πολιτικές εκδηλώσεις – συζητήσεις, workshops, εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά ακραίας σεξιστικής βίας (γυναικοκτονίες, βιασμοί, trafficking, παρενοχλήσεις, “revenge porn”, κ.ά.) που κατέκλυσαν την επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν με επώδυνο τρόπο ότι ο σεξισμός αποτελεί κανονικότητα στις έμφυλες σχέσεις ακόμη και στις σύγχρονες κοινωνίες της «πολιτισμένης Δύσης». Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας ο τραγικός απολογισμός του 2021 έκλεισε στις 17 επίσημα καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες, με τους πραγματικούς αριθμούς να παραμένουν άγνωστοι λόγω της περιορισμένης καταγγελίας και της υποκαταγραφής από τις αρχές. 

Παράλληλα, βλέπουμε να ξεδιπλώνονται πολλαπλές θεσμικές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις ζωές των γυναικών και των έμφυλων μειονοτήτων. Η ολιγωρία των αρχών στη διαχείριση των καταγγελιών έμφυλης βίας, η θεσμική ασυλία που απολαμβάνουν κοινωνικά και οικονομικά επιφανείς δράστες, η διάλυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στήριξης, η αντιδραστική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου με το νόμο Τσιάρα είναι εκφάνσεις μίας κρατικής πολιτικής που συντηρεί τις έμφυλες ανισότητες.

Παρά τις υποκριτικές εξαγγελίες που ακολούθησαν το κίνημα #metoo, η Κυβέρνηση με την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αρνήθηκε να ικανοποιήσει το ώριμο κοινωνικό αίτημα για νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Τη στιγμή που οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε χώρους δουλειάς είναι σχεδόν αόρατες και οι αρμόδιες δομές ανύπαρκτες, ο Νόμος Χατζηδάκη αναθέτει στην εργοδοσία την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και παρενόχλησης. Συγχρόνως, παγιώνει τη γυναικεία ελαστική (τηλ)εργασία χάριν της «εναρμόνισης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».

Στη συνθήκη της πανδημίας, οι γυναίκες βρεθήκαμε πολλαπλά εγκλωβισμένες στη φτώχεια, την ανεργία, την απλήρωτη οικιακή εργασία, την ενδοοικογενειακή βία. Με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανύπαρκτη, με κλειστά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, οι γυναίκες επωμίστηκαν την «ατομική ευθύνη» της 24ωρης κατ’ οίκον φροντίδας των αρρώστων, των ηλικιωμένων, των παιδιών.

Και απέναντι στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ξεχειλίζει η υποκρισία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που ενώ έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να περάσουν μια εικόνα «προοδευτική» και «συμπεριληπτική» με διάφορα τεχνάσματα, συνεχίζουν τις διακρίσεις όσον αφορά το οικογενειακό δίκαιο και την τεκνοθεσία, αφήνοντας στο έλεος της θεσμικής ανισότητας όλες τις οικογένειες που δεν ανήκουν στο πατριαρχικο ετεροκανονικό μοτίβο της πυρηνικής οικογένειας. Παράλληλα, παρακολουθούμε καθημερινά τα περιστατικά ακραίας ομοφοβίας και τρανσφοβιας σε όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας (απολύσεις λοατκι+ ατόμων, ακραίος ρατσιστικός λόγος στην δίκη για την δολοφονία του Ζακ, στην δίκη του βιαστή Λιγνάδη, καθημερινές εκπομπές κ.ά). 

Την ίδια στιγμή, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στη γειτονιά μας σπέρνει το θάνατο, την εξαθλίωση και την προσφυγιά. Γνωρίζουμε ότι σε συνθήκες πολέμου και ανθρωπιστικής κρίσης, οι γυναίκες, ως πολλαπλά καταπιεζόμενες, πληρώνουν το δικό τους φόρο αίματος. Στεκόμαστε απέναντι στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, το μιλιταρισμό, τη φτώχεια, την ξενοφοβία. Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στις Ουκρανές αδελφές μας, σε κάθε προσφύγισσα και πρόσφυγα. Συντασσόμαστε με το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα και εμπνεόμαστε από τους αγώνες που δίνουν οι Ρωσίδες αδελφές μας στην ίδια τους τη χώρα ενάντια στον πόλεμο.

Όμως, και μέσα σε αυτή τη συνθήκη έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξες. Το συνεχιζόμενο κίνημα #metoo, οι μεγάλες και ζωντανές αντισεξιστικές κινητοποιήσεις, η εδραίωση της 8ης Μάρτη ως ημέρας φεμινιστικής απεργίας σε σπίτι και δουλειά μαρτυρούν την αυξημένη ορατότητα και την περιορισμένη ανοχή που πλέον επιδεικνύει η κοινωνία στις έμφυλες διακρίσεις.

Οργανώνουμε το Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2022:

- Για να δώσουμε φωνή στην καταπίεση που βιώνει κάθε μη προνομιούχα γυναίκα.

- Για να καταγράψουμε εμπειρίες, να ανταλλάξουμε ιδέες, να διαμορφώσουμε διεκδικήσεις.

- Για να διεκδικήσουμε ορατότητα του λόγου, της δράσης και της ύπαρξής μας στο δημόσιο χώρο.

- Γιατί θέλουμε να δρούμε, να κοινωνικοποιούμαστε, να διασκεδάζουμε συλλογικά σε περιβάλλοντα ασφαλή, με όρους ισότητας και σεβασμού.

Καλούμε κάθε γυναίκα, κάθε ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομο, κάθε άτομο αλληλέγγυο στις φεμινιστικές διεκδικήσεις να συμμετάσχει στην πρώτη προσπάθεια για την οργάνωση Φεμινιστικού Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Καλούμε σωματεία, φορείς, συνδικαλιστικές παρατάξεις να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο αυτή την προσπάθεια.

Καλούμε κάθε καλλιτέχνιδα και καλλιτέχνη με κοινωνική ευαισθησία στα έμφυλα ζητήματα να πλαισιώσει τις δράσεις του Φεμινιστικού Φεστιβάλ, στέλνοντας ένα μήνυμα συστράτευσης της τέχνης στον αγwώνα ενάντια στο σεξισμό, τη βία, τις διακρίσεις.

Για να απαντήσουμε στη δυστοπία

του σεξισμού, του πολέμου,

της κοινωνικής αδικίας με συλλογικότητα, διεκδίκηση, αλληλεγγύη!

Συζητήσεις

Σάββατο 11/6, 3:30 – 5:30μμ

Ζωντανές μας θέλουμε: Έμφυλη βία και γυναικοκτονίες. #Πες την με το όνομά της

Το φεστιβάλ ανοίγει με μια εκδήλωση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, με ένα θέμα δηλαδή που συγκλόνισε και κινητοποίησε το φεμινιστικό κίνημα όσο τίποτε άλλο τα τελευταία χρόνια. Δεν ξεχνάμε τις δολοφονημένες αδερφές μας, ούτε πως κάθε φορά που διαδηλώνουμε κάποιες δεν είναι μαζί μας. Η σκέψη μας όμως είναι και σε όλες αυτές που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να καταγγείλουν εμπειρίες έμφυλης κακοποίησης. Σε αυτή τη συζήτηση κουβεντιάζουμε για την κλιμακούμενη έμφυλη βία που οδηγεί στη γυναικοκτονία, για τη νομική κατοχύρωση του όρου αλλά και για τις ανύπαρκτες δομές πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και υποστήριξης των κακοποιημένων. Στόχος μας να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων και στ-οργής που δεν θα αφήνει καμία μόνη, γιατί «Ζωντανές μας θέλουμε». Γνωστοποιούμε επίσης την καμπάνια  της Συνέλευσής μας #πες την με το όνομά της.

Συντονίστρια: Χρύσα Τσικαλουδάκη,  Συνέλευση 8 Μάρτη

Μαρία Λούκα, δημοσιογράφος-σεναριογράφος

Νατάσσα Κεφαλληνού,  υπεύθυνη επικοινωνίας-Κέντρο Διοτίμα

Αγγελική Σεραφείμ,  δικηγορίνα 

Δήμητρα Τζανάκη,  ιστορικός- πολιτική επιστημόνισσα, ΚΕΔΙΒΙΜ-κριτικές ανθρωπιστικές επιστήμες (ΕΚΠΑ)

Αναστασία Χαλκιά,  Δρ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ 

Σάββατο 11/6, 6:00 – 8:30μμ

Oύτε πόλεμο που μας καταστρέφει ούτε ειρήνη που μας καταπιέζει: Φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση

Όμως οι πόλεμοι δεν πλήττουν μόνο τα σώματά μας. Από το φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να λείπει μια συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Σάββατο συνεχίζουμε τη συζήτηση  στέλνοντας μήνυμα φεμινιστικής αντιπολεμικής αντίστασης και παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες όπως το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό μανιφέστο. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές φεμινιστικό αντιπολεμικό κίνημα, συζητάμε τι σημαίνει  σήμερα φεμινιστική αντιπολεμική στάση στη χώρα που ζούμε και παρουσιάζουμε την ιστορία του αντιπολεμικού-φεμινιστικού κινήματος. Η ιστορία αυτή μας εμπνέει ακόμη καθώς σκεφτόμαστε τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, το αντί-πυρηνικό φεμ κίνημα του Greenham Common ή τις Donne en Nero.  Καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταγγέλλουμε το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που οδηγούν στους πολέμους, τη στρατιωτικοποίηση και την προσφυγιά. Είμαστε αλληλέγγυες με τα φεμινιστικά κινήματα σε Ρωσία και Ουκρανία, αλληλέγγυες με κάθε προσφύγισσα που έρχεται στη χώρα μας για να ξεφύγει από τον πόλεμο,  από όπου και αν προέρχεται. Ξερουμε καλά ότι τα εγκλήματα πολέμου πλήττουν ιδιαίτερα τα πολλαπλά καταπιεζόμενα άτομα και ότι ο πόλεμος αποτελεί κορυφαίο δείγμα μιας ιμπεριαλιστικής-πατριαρχικής αποικιοποίησης συνόρων, λαών και σωμάτων.

Συντονίστρια: Κατερίνα Γιαννούλια, Συνέλευση 8 Μάρτη και Γραμματεία  Ισότητας ΑΔΕΔΥ

Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας και  ιστορικός τέχνης

Τζούντιθ Καρρέρας, Ισπανία, υπογράφουσα του Φεμινιστικού αντιπολεμικού μανιφέστου, περιοδικό Viento Sur

Σίσσυ Βωβού, μέλος του σωματείου για τα γυναικεία δικαιώματα «Το ΜΩΒ» 

Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος

Προβολή ταινίας : Mothers of Revolution (2021) για το αντί-πυρηνικό φεμ κίνημα του Greenham Common

Κυριακή 12/6, 3:00 – 5:00μμ

Δεν είναι ισότητα αν δεν είναι για όλες/α: Ίσα δικαιώματα στο γάμο, στη γονεϊκότητα, στην εργασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

H Κυριακή στο φεστιβάλ ξεκινά με μια συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ατόμων. Το αυτονόητο δικαίωμα στο γάμο ως δυνατότητα επιλογής ακόμα και για όσες/α είναι εντάντια στο γάμο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αυτή τη συγκυρία. Για μας ο όρος ισότητα είναι κενό γράμμα αν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολλά από εμάς αναπόσπαστο τμήμα του φεμινιστικού κινήματος, δεν απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα με τις/τους υπόλοιπους πολίτες. Άλλωστε τα φεμινιστικά κινήματα αποτελούν βασικό σύμμαχο των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων στους αγώνες ενάντια στην καταπίεση. Το ετεροπατριαχικό σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης  θέτει εμπόδια και διακρίσεις στους χώρους εργασίας, και αυτό σε συνθήκες γενικότερης κρίσης και επισφάλειας εντείνεται, ενώ τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποκλείονται από αυτονόητα δικαιώματα όπως η γονεϊκότητα, η εργασία κ.α.  Η άγρια δολοφονία του Ζακ και το κίνημα μνήμης και διεκδίκησης που γεννήθηκε μέσα από  το συλλογικό πένθος,  αποτέλεσαν σταθμούς που μας κινητοποίησαν και μας οργάνωσαν ακόμα περισσότερο. Η επόμενη μέρα του φεστιβάλ ανοίγει με τη βδομάδα Pride-ΛΟΑΤΚΙ+ περηφάνιας και το φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει ένα χώρο συνάντησης για τις επόμενες κινητοποιήσεις μας ενάντια στην ομοφοβία και την τρανσφοβία.

Συντονίστρια: Δήμητρα Γεωργιάδου, κοινωνική ανθρωπολόγος

Ελευθερία Κουμάντου,  δημοσιογράφος 

Εκπρόσωπος Orlando-Ψυχική υγεία χωρίς στίγμα 

Βανέσα Βενέτη, τρανς ακτιβίστρια 

Αντώνης Σιγάλας,  λυρικός τραγουδιστής και ακτιβιστής

Κυριακή 12/6 - 5:30-7:30μμ

Σωματεία ενάντια στο σεξισμό: Η έμφυλη βία στη δουλειά μας – Οι φεμινιστικές αντιστάσεις

Το φεστιβάλ κλείνει με μια συζήτηση για την έμφυλη βία στην εργασία και τις φεμινιστικές αντιστάσεις που μπορούν να οργανωθούν από τα σωματεία στους χώρους εργασίας. Συζητάμε εμπειρίες έμφυλης παρενόχλησης και βίας, πολιτικές προστασίας και αλληλεγγύης, για τρόπους και για δομές που χρειάζεται να οικοδομήσουμε για να  αντισταθούμε στο σεξισμό και την έμφυλη καταπίεση. Οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουμε διαθεματικά την εργασιακή εκμετάλλευση καθώς το φύλο, η τάξη και η καταγωγή, μας καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτες σε αφεντικά και σεξιστικές συμπεριφορές. Το κίνημα #metoo έδωσε το έναυσμα για να αποκαλυφθει η πολλαπλή βία που βιώνουμε στους χώρους εργασίας. Αυτή τη συζήτηση θέλουμε να συνεχίσουμε με τα μάτια στραμμένα σε εκείνες που δουλεύουν στις πιο επισφαλείς και κακοποιητικές συνθήκες. Τις αόρατες που χωρίς αυτές ο κόσμος δεν γυρνά. Σε εκείνες που όταν τελειώνει το εργασιακό ωράριο συνεχίζουν να εργάζονται στο σπίτι. Τι πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν τα σωματεία προκειμένου να εργαζόμαστε με ασφάλεια και ισότητα;

Συντονίστρια: Καλλιρρόη Γεντιλίνη, ΣΕΜΙΣΕΑ-Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής 

Ράνια Παπαγεωργίου, Συνέλευση 8 Μάρτη,  μέλος συλλόγου εργαζομένων ΓΓ Εμπορίου

Χαρά Νίκα, πρόεδρος ΕΛΜΕ Εύβοιας

Φύλλη Γεωργιάδου, μέλος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής & μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Αντριάνα Ανδρέοβιτς, ΣΕΗ-Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Κατερίνα Χουδαλάκη, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Μάνια Σωτηροπούλου,  ΣΕΡΕΤΕ –Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Γεωργία Πετράκη,  Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Workshops: Κυριακή 12/6, 4:30-5.30μμ (παράλληλη διεξαγωγή και των 2)

1.      ΗΠΑ-Αμβλώσεις. Τις θέλουμε δημόσιες, ασφαλείς, δωρεάν. Χωρίς κηδεμονίες ή ερωτήσεις

 Συντονισμός: Πόπη Καλογεροπούλου, Συνέλευση 8 Μάρτη / Αναστασία Χαλκιά, Δρ. κοινωνιολογίας

Αλέκα Μακρή, γυναικολόγος

Σάρον Σμιθ, αμερικανίδα φεμινίστρια/πολιτική ακτιβίστρια

2.    Κύκλος φεμινιστικής ποίησης: «Μια Λιτανεία Επιβίωσης»

Συντονισμός: Ελένη Χριστοπούλου, ποιήτρια και εργαζόμενη στο δήμο Καλλιθέας,  Κατερίνα Σεργίδου, ερευνήτρια σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, Συνέλευση 8 Μάρτη

Συνομιλούν:  Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας

Αναστασία Μιχοπούλου, ιστορικός τέχνης, ποιήτρια

Ισότητα, φιλοσοφία και  φεμινισμός για παιδιά

Σάββατο 11/6: 

6:00- 8:00μμ Κύκλος φιλοσοφικού διαλόγου (P4C) για παιδιά και εφήβους

Οι φιλοσοφικοί διάλογοι πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της Φιλοσοφίας για Παιδιά (P4C) υπό τον συντονισμό της υπ. Δρ. Φιλοσοφίας για Παιδιά Άννας Ντιντή.

Κυριακή 12/6:

5:00-6:00μμΘεατρικό εργαστήρι για παιδιά  Α,Β,Γ Δημ. από  την ομάδα ΑΠ!ΚΟ 

Εμψύχωση εργαστηρίου:

Αριάδνη Ζωίδη: ψυχολόγος, παιδαγωγός θεάτρου και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

Παναγιώτα Σταθάκου: μουσικοπαιδαγωγός, παιδαγωγός θεάτρου και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Ξένη Ασημακοπούλου: ψυχοπαιδαγωγός (MA),  συστημική ψυχοθεραπεύτρια, εμψυχώτρια παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού

Ψωμί και Τριαντάφυλλα για όλες

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι επίσης πολύ πλούσιο και επιθυμία μας είναι να διασκεδάσουμε νιώθοντας όμορφα και ασφαλή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστές καλλιτέχνιδες/ες, συγκροτήματα αλλά και standup κωμικούς που αποδομούν το κύριαρχο σεξιστικό και ετεροπατριαρχικό χιούμορ.

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ ενώ στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Αργυρός θα ετοιμάζει  γκουρμέ συνταγές για άτομα ποικίλων διατροφικών επιλογών, παρουσιάζοντας γεύσεις που θα περιλαμβάνουν vegan σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, τορτίγιες με αργοψημένο χοιρινό ή κοτόπουλο, βουτυρένια brioche και άλλα κρύα πιάτα.

Έκθεση φωτογραφίας 

*Έκθεση φωτογραφίας της Χλόης Κριθαρά, φωτογράφου – φωτορεπόρτερ, από την 8η Μάρτη 2022 στο Μεξικό. 

Συναυλίες

Σάββατο 11/6, 9:00-12:30μμ

Ηλίας Βαμβακούσης

Μυρτώ Βασιλείου

Σαβίνα Γιαννάτου

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης

Δάφνη Κριθαρά

Γιάννης Παπαγεωργίου

Αγγελική Τουμπανάκη

Eliana one woman band

Nalyssa Green

JazzMatazz

Idra Kayne

Κυριακή 12/6, 8:30μμ

Stand up comedy

Δήμητρα Θωμά

Οδέττη Κουγέα

Μαρία Κουφομανώλη

Νικολέτα Μαντά

Δήμητρα Νικητέα

Έμιλυ Ντάνου

Αγγέλα Πατσιαδά

Κυριακή 12/6, 9:00-12:00μμ

Τραγούδι Μήνυμα Αντίστασης

Ζυγιά Αλάι

Babo Koro

Καλούμε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, κάθε αλληλέγγυο στις φεμινιστικές μας διεκδικήσεις να στηρίξει το φεμινιστικό φεστιβάλ.

Γιατί  καμία μόνη, γιατί όλες μαζί είμαστε πιο δυνατές, γιατί χωρίς εμάς παύει ο κόσμος.

Σ8Μ

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6945754555

Στοe-mail: sineleusi8m@gmail.com

Στη σελίδα fb: Συνέλευση 8 Μάρτη