Μήνας πυκνός από πολιτικές εξελίξεις θα είναι ο Αύγουστος, με φόντο και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση έχοντας εγκαταλείψει οριστικά, ήδη από την επαύριο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, την πλειονότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που τη στήριξαν, σύρεται στην τελική φάση για την υπογραφή του Μνημονίου-3.
Το κυριότερο ζήτημα σε αυτή την περίοδο είναι αν οι συζητήσεις με την τρόικα (που έγινε κουαρτέτο: Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) θα καταλήξουν σε μια «πλήρη συμφωνία» για την επόμενη τριετία ή αν θα έχουμε μία ακόμα συμφωνία για χρηματοδότηση-«γέφυρα», προκειμένου να αποπληρωθεί εγκαίρως το ομόλογο που διακρατεί η ΕΚΤ και λήγει στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οριστικές επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρίαση του Eurogroup, που κατά πληροφορίες ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου.
Αν και η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει πλήρη συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου και να αναβάλει για τους επόμενους μήνες κάποια από τα επώδυνα μέτρα, ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, «τεχνικού» χαρακτήρα, που οδηγούν στην εκτίμηση ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι μάλλον στον «αέρα». Βεβαίως, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποδείξει εμπράκτως τις τελευταίες εβδομάδες την αποφασιστικότητά του να προωθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ολοκληρωτική εξόντωση των εργαζομένων, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε επιπλέον υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των πιστωτών.
«Εδώ που φτάσαμε, θα τα βρούμε», έλεγαν χαρακτηριστικά «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου. Ή όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, «η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 84 δισ. ευρώ». Ο κύριος Αλέκος προσέθεσε, μάλιστα, ότι το «ζητούμενο δεν είναι πώς θα απεγκλωβιστούμε, αλλά αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα παράλληλο σύστημα, το οποίο θα παρέχει στην κοινωνία ανάσες». Μάλλον, για παράλληλη πραγματικότητα ήθελε να μιλήσει...
«Τεχνικά» ζητήματα, κατεξοχήν πολιτικά
Μια εκκρεμότητα «τεχνικού» χαρακτήρα είναι το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Επιπλέον, μια νέα χρηματοδότηση-«γέφυρα» θα περιλαμβάνει νέα προαπαιτούμενα μέτρα. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι ο επικαιροποιημένος κανονισμός του ESM προβλέπει ότι προϋπόθεση για την παροχή χρηματοδότησης είναι τα προαπαιτούμενα και οι εγγυήσεις επιστροφής των δανεικών.
Το κυριότερο, όμως, «τεχνικό» ζήτημα είναι επί της ουσίας πολιτικό και αφορά την διαφωνία της ευρωπαϊκής πλευράς με το ΔΝΤ σχετικά με την ομαλή αποπληρωμή των πιστωτών. Από την πλευρά του ΔΝΤ, το πρόγραμμα του οποίου διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2016, «περισσεύουν» περί τα 15 δισ. ευρώ από το Μνημόνιο-2. Για να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα, ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τετραγωνίσουν τον κύκλο ή με άλλα λόγια να διασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» του χρέους. Καθώς η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση -η ίδια η Μέρκελ δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου, δηλαδή στα τέλη του 2015- είναι προφανές ότι υπάρχει αδιέξοδο.
Σε αυτό το αδιέξοδο άλλωστε οφείλεται και η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην άφιξη της τετραμερούς στην Αθήνα. Εντός της εβδομάδας, ξεκινούν επισήμως οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των εκπροσώπων των «θεσμών». Ένα από τα σημαντικότερα θέματα των συζητήσεων με την κυβέρνηση είναι βεβαίως και το δημοσιονομικό κενό τόσο για το 2015 όσο για το 2016. Με την ύφεση να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος κοντά στο 3% με 4%, είναι προφανές ότι χρειάζονται επιπλέον περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ θα είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή με το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου» (κατάγεται από περιοχή των Καρπαθίων στη Ρουμανία), λόγω της σκληρής αντικοινωνικής πολιτικής που προωθεί. Η Βελκουλέσκου, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρόικα που οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, λέγεται ότι κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και αυτόν τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Ίσως στην Ελλάδα θα έχει πιο ευχάριστο έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσει με ορισμένα εκλεκτά μέλη της κυβέρνησης «κοινωνικής σωτηρίας». Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό θα βοηθήσει και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, όταν την πληροφορήσει λεπτομερώς για το μεγαλεπήβολο σχέδιο «εκστρατείας κατά της δραχμής» που ετοιμάζει...