Το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μετά τις 20.09.2015, τη διεθνή δραστηριότητά της, καθώς και τα επόμενά της βήματα παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, η τέως Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής, Γιώργος Κασιμάτης (ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) και Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος, δημοσιογράφος).

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έκανε η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου στις κυ­βερ­νη­τι­κές επι­θε­σεις που δέ­χθη­κε η Επι­τρο­πή Αλή­θειας το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα. Μί­λη­σε για την εξα­φά­νι­ση του πο­ρί­σμα­τος από την ιστο­σε­λί­δα της Βου­λής, την πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή κή­ρυ­ξη λήξης ερ­γα­σιών, την πα­ρα­βί­α­ση των γρα­φεί­ων της Επι­τρο­πής, αλλά και του δικού της γρα­φεί­ου με εντο­λή του Προ­έ­δρου της Βου­λής, Ν. Βού­τση, γνω­στο­ποιώ­ντας ότι κα­τέ­θε­σε μή­νυ­ση για το γε­γο­νός. 

"Η Επι­τρο­πή Αλή­θειας Δη­μο­σί­ου Χρέ­ους διώ­κε­ται πο­λι­τι­κά από τους νε­ο­μνη­μο­νια­κούς", υπο­γράμ­μι­σε η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, προ­σθέ­το­ντας πως "δεν έχει προη­γού­με­νο ο τρα­μπου­κι­σμός και ο αυ­ταρ­χι­σμός που εκ­δη­λώ­νει η νε­ο­μνη­μο­νια­κή τάξη πραγ­μά­των". Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στα πρό­σφα­τα ει­ρω­νι­κά σχό­λια του Πρω­θυ­πουρ­γού από το βήμα της Βου­λής, σχε­τι­κά με τον επο­νεί­δι­στο και πα­ρά­νο­μο χα­ρα­κτή­ρα του χρέ­ους, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας πως την ορο­λο­γία αυτή χρη­σι­μο­ποιού­σε ο ίδιος ο κ. Τσί­πρας πριν συν­θη­κο­λο­γή­σει. 

Η τέως Πρό­ε­δρος της Βου­λής μί­λη­σε, επί­σης, για τη διε­θνή δρα­στη­ριό­τη­τα της Επι­τρο­πής και την πα­ρου­σί­α­ση των Πο­ρι­σμά­των της σε διε­θνή συ­νέ­δρια και ακα­δη­μαϊ­κά ιδρύ­μα­τα. Συ­γκε­κρι­μέ­να, η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου συμ­με­τεί­χε σε διε­θνή συ­νέ­δρια στις Βρυ­ξέλ­λες, στη Βαρ­κε­λώ­νη, στο Λον­δί­νο και στο Πα­ρί­σι ενώ ήταν κε­ντρι­κή ομι­λή­τρια σε εκ­δη­λώ­σεις των πα­νε­πι­στη­μί­ων Columbia (Νέα Υόρκη) και LSE (Λον­δί­νο). Ση­μεί­ω­σε πως σε όλες τις εκ­δη­λώ­σεις δια­νε­μή­θη­καν τα Πο­ρί­σμα­τα της Επι­τρο­πής. Πρό­σθε­σε ότι ήδη ανα­λαμ­βά­νο­νται αντί­στοι­χες πρω­το­βου­λί­ες είτε κα­τα­τέ­θη­καν αι­τή­μα­τα για λο­γι­στι­κό έλεγ­χο του χρέ­ους σε χώρες όπως η Αρ­γε­ντι­νή, η Ισπα­νία, η Τυ­νη­σία, η Γαλ­λία και το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο.

Μί­λη­σε, τέλος, για την συ­νά­ντη­ση της Επι­τρο­πής με τον Ανε­ξάρ­τη­το Εμπει­ρο­γνώ­μο­να του ΟΗΕ για το χρέος κ τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­να­τα, ο οποί­ος πα­ρα­χώ­ρη­σε συ­νέ­ντευ­ξη τύπου στις 8.12.2015, ανα­φε­ρό­με­νος στη ση­μα­σία της ίδρυ­σης και του έργου της Επι­τρο­πής, στην ανά­γκη συ­νέ­χι­σης του λο­γι­στι­κού ελέγ­χου του χρέ­ους και στην από­λυ­τη ανα­γκαιό­τη­τα ελά­φρυν­σης του δη­μο­σί­ου χρέ­ους για την προ­στα­σία των δι­καιω­μά­των των πο­λι­τών.

Ανα­φο­ρι­κά με το μέλ­λον της Επι­τρο­πής Αλή­θειας, η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου γνω­στο­ποί­η­σε ότι βρέ­θη­κε χώρος για να στε­γα­στεί η υπό πο­λι­τι­κή δίωξη Επι­τρο­πή, αφού ο Γιάν­νης Μαύ­ρος, γιος του Γε­ωρ­γί­ου Μαύ­ρου, προ­σέ­φε­ρε το γρα­φείο του πα­τέ­ρα του χωρίς αντάλ­λαγ­μα για να συ­νε­δριά­ζει και να δια­τη­ρεί τα γρα­φεία της η Επι­τρο­πή. Επί­σης ανέ­φε­ρε ότι η Επι­τρο­πή πρό­κει­ται να απο­κτή­σει σύ­ντο­μα νέα νο­μι­κή μορφή ώστε να συ­νε­χί­σει τις ερ­γα­σί­ες της ανε­πη­ρέ­α­στη από τον πό­λε­μο και τη δίωξη που δέ­χε­ται από το νε­ο­μνη­μο­νια­κό κα­θε­στώς.

Ετικέτες