Ενημερώνουμε τους πολίτες.

Πού σχε­διά­ζε­ται να γίνει το νέο γή­πε­δο;

Σε χώρο που πα­ρα­χω­ρή­θη­κε από το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο στο ερα­σι­τε­χνι­κό σω­μα­τείο ΑΕΚ και πε­ρι­λαμ­βά­νει αυτό που είχε πα­ρα­χω­ρη­θεί τη δε­κα­ε­τία του 1930 και 6 στρέμ­μα­τα επι­πλέ­ον από το άλσος (Ν.4277/2014). Ο χώρος αυτός βρί­σκο­νταν τότε στα όρια του πο­λε­ο­δο­μι­κού ιστού και προ­ο­ρι­ζό­ταν για ερα­σι­τε­χνι­κή άθλη­ση. Το γή­πε­δο στα­δια­κά συ­μπλη­ρώ­θη­κε και λει­τούρ­γη­σε μέχρι το 2003, οπότε η τότε διοί­κη­ση της ΑΕΚ το κα­τε­δά­φι­σε. Σή­με­ρα ο χώρος αυτός βρί­σκε­ται στο κέ­ντρο του Δήμου:

  • μέσα σε πυκνό οι­κι­στι­κό ιστό, με στενό και ανε­παρ­κές οδικό δί­κτυο
  • χωρίς πρό­σβα­ση από με­γά­λες οδι­κές αρ­τη­ρί­ες,
  • χωρίς εξυ­πη­ρέ­τη­ση από Μετρό ή Τραμ και
  • χωρίς χώ­ρους στάθ­μευ­σης, ελεύ­θε­ρους ή ορ­γα­νω­μέ­νους.

Τι προ­βλέ­πει το νέο σχέ­διο και τι δια­φο­ρές υπάρ­χουν από το παλιό;

Το νέο σχέ­διο προ­βλέ­πει ένα γή­πε­δο 32.000 θε­α­τών, σε δια­φο­ρε­τι­κή μορφή από το παλιό: συ­μπα­γές και ογκώ­δες, με βαριά κα­τα­σκευή από μπε­τόν, με δι­πλά­σιο ύψος (28μ. ένα­ντι 14μ.), χωρίς τον ανα­γκαίο ακά­λυ­πτο χώρο για την κυ­κλο­φο­ρία των θε­α­τών. Για τον λόγο αυτό προ­βλέ­πει υπο­γειο­ποι­ή­σεις των δη­μό­σιων δρό­μων μπρο­στά και κά­θε­τα στο γή­πε­δο. Επί­σης προ­βλέ­πει πε­ζο­δρο­μή­σεις και σο­βα­ρές κυ­κλο­φο­ρια­κές πα­ρεμ­βά­σεις στο κέ­ντρο, δια­φο­ρε­τι­κές από την υπάρ­χου­σα κυ­κλο­φο­ρια­κή με­λέ­τη του Δήμου. Τέλος προ­βλέ­πει τον απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμό και την αφαί­ρε­ση 6 στρεμ­μά­των δα­σι­κής έκτα­σης από το Άλσος της Ν. Φι­λα­δέλ­φειας.

Στην με­λέ­τη που κα­τα­τέ­θη­κε δεν προ­βλέ­πο­νται θέ­σεις στάθ­μευ­σης για τους θε­α­τές, παρά ελά­χι­στες εκτός γη­πέ­δου (200) που όμως δεν προσ­διο­ρί­ζε­ται ούτε καν η θέση τους.

Σύ­γκρι­ση του ύψους του νέου γη­πέ­δου με τα ύψη των γει­το­νι­κών σπι­τιών του προ­σφυ­γι­κού οι­κι­σμού. Η τε­ρά­στια δυ­σαρ­μο­νία όγκων και υψών είναι εμ­φα­νής

Ποια είναι τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα;

  • Σε αντί­θε­ση με το παλιό που διέ­θε­τε χώ­ρους και για άλλα αθλή­μα­τα, το νέο γή­πε­δο προ­ο­ρί­ζε­ται απο­κλει­στι­κά για αγώ­νες επαγ­γελ­μα­τι­κού πο­δο­σφαί­ρου. Ως συ­νέ­πεια, κά­ποια τμή­μα­τα της ερα­σι­τε­χνι­κής ΑΕΚ κα­ταρ­γού­νται, άλλα υπο­λει­τουρ­γούν και άλλα θα συ­νε­χί­σουν να στε­γά­ζο­νται σε δη­μο­τι­κούς χώ­ρους, που είναι ήδη υπερ­κο­ρε­σμέ­νοι.
  • Το γή­πε­δο δεν δια­θέ­τει πε­ρι­με­τρι­κές ζώνες για τον έλεγ­χο των θε­α­τών αλλά και για την ασφα­λή εκ­κέ­νω­σή του σε πε­ρί­πτω­ση έκτα­κτης ανά­γκης, δεν εναρ­μο­νί­ζε­ται με τους διε­θνείς κα­νο­νι­σμούς και τα κρι­τή­ρια σχε­δια­σμού της FIFA .
  • Δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται με επάρ­κεια το θέμα πυ­ρα­σφά­λειας για τον οι­κι­σμό, το Άλσος και τους θε­α­τές, από φωτιά που μπο­ρεί να προ­κλη­θεί από τυ­χαίο γε­γο­νός π.χ. ρίψη φω­το­βο­λί­δας ή σκό­πι­μα.
  • Δεν εξα­σφα­λί­ζει ασφα­λή δια­κί­νη­ση με­γά­λου αριθ­μού επι­βα­τών από τους σταθ­μούς του ΗΣΑΠ (Πε­ρισ­σός-Πευ­κά­κια), λόγω έλ­λει­ψης των κα­τάλ­λη­λων υπο­δο­μών και προ­δια­γρα­φών.
  • Πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται ο κίν­δυ­νος τρο­χαί­ων ατυ­χη­μά­των εξαι­τί­ας της πο­ρεί­ας των πεζών σε στε­νούς δρό­μους, με στενά ως ανύ­παρ­κτα πε­ζο­δρό­μια
  • Επι­δει­νώ­νο­νται μό­νι­μα οι κυ­κλο­φο­ρια­κές συν­θή­κες στο κέ­ντρο της πόλης και ιδιαί­τε­ρα τις ημέ­ρες των αγώ­νων θα προ­κα­λεί­ται κυ­κλο­φο­ρια­κή ασφυ­ξία.
  • Υπάρ­χουν σο­βα­ροί κίν­δυ­νοι λόγω πρό­κλη­σης επει­σο­δί­ων, βαν­δα­λι­σμών κ.ά, δη­λα­δή πε­ρι­στα­τι­κών που εί­χα­με δει επα­νει­λημ­μέ­να στην πόλη μας.
  • Αλ­λοιώ­νει τη φυ­σιο­γνω­μία του προ­στα­τευό­με­νου προ­σφυ­γι­κού οι­κι­σμού, μο­να­δι­κού στο είδος του για όλη την Αθήνα και με­γά­λο πλε­ο­νέ­κτη­μα για την μνήμη, την αι­σθη­τι­κή και την ανά­πτυ­ξη της πε­ριο­χής μας.
  • Υπο­βαθ­μί­ζε­ται η ποιό­τη­τα ζωής, με τη σκί­α­ση των πολύ χα­μη­λό­τε­ρων γει­το­νι­κών κτι­ρί­ων, την πα­ρε­μπό­δι­ση της θέας, τη φω­το­ρύ­παν­ση και την ηχο­ρύ­παν­ση.
  • Επη­ρε­ά­ζε­ται αρ­νη­τι­κά το μι­κρο­κλί­μα της πε­ριο­χής, με τη «θερ­μι­κή νη­σί­δα» που δη­μιουρ­γεί­ται.
  • Επι­βα­ρύ­νε­ται ση­μα­ντι­κά το οι­κο­σύ­στη­μα Άλ­σους - ρε­μά­των Για­μπουρ­λά και Πο­δο­νί­φτη από τη ρύ­παν­ση και την εντα­τι­κή χρήση (αύ­ξη­ση διε­λεύ­σε­ων, πα­ρά­νο­μες σταθ­μεύ­σεις κλπ).
  • Ανοί­γει ο δρό­μος και για μελ­λο­ντι­κές απο­δό­σεις τμη­μά­των του Άλ­σους για διά­φο­ρες χρή­σεις.

Σε ποιόν θα ανή­κει το γή­πε­δο; Ποιος πλη­ρώ­νει για όσα σχε­διά­ζο­νται;

Το νέο γή­πε­δο δεν θα ανή­κει στην ΑΕΚ αλλά ούτε στην Πο­λι­τεία ή στο Δήμο. Μια Ανώ­νυ­μη Εται­ρεία με την επω­νυ­μία ΔΙ­ΚΕ­ΦΑ­ΛΟΣ Α.Ε. θα δια­χει­ρί­ζε­ται το γή­πε­δο. Πρό­κει­ται για μια ιδιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που το σχέ­διο της ανα­πτύσ­σε­ται σε οι­κό­πε­δο του δη­μο­σί­ου αλλά και σε δη­μό­σιους δρό­μους και χώ­ρους εκτός του οι­κο­πέ­δου. Επι­πλέ­ον απαι­τεί δη­μό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση άνω των 35 εκα­τομ­μυ­ρί­ων (20 για το γή­πε­δο, 15 για υπο­γειο­ποι­ή­σεις δρό­μων), χωρίς να υπο­λο­γι­στούν οι δα­πά­νες υπο­δο­μών που θα επι­βα­ρύ­νουν τον Δήμο. Και όλα αυτά χωρίς μέχρι σή­με­ρα να έχει απο­δε­χθεί καμία αλ­λα­γή στο αρ­χι­κό σχέ­διο παρά τις προ­τά­σεις του Δήμου, τις πα­ρα­τη­ρή­σεις της Πε­ρι­φέ­ρειας Ατ­τι­κής αλλά και πολ­λών δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών (δα­σι­κής, με­τα­φο­ρών, μη­τρο­πο­λι­τι­κού σχε­δια­σμού κλπ).

Τι άποψη έχει ο Δήμος για το προ­τει­νό­με­νο γή­πε­δο; Τι κάνει για να αντι­με­τω­πί­σει τις επι­πτώ­σεις;

Ο Δήμος δεν έχει απο­φα­σι­στι­κή αρ­μο­διό­τη­τα για το γή­πε­δο και παρά τα όσα δια­δί­δο­νται, δεν επη­ρε­ά­ζει την πο­ρεία της κα­τα­σκευ­ής του. Ο θε­σμι­κός ρόλος του πε­ριο­ρί­ζε­ται στην έκ­φρα­ση γνώ­μης. Το δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο έχει δη­λώ­σει από την αρχή ότι επι­θυ­μεί την κα­τα­σκευή γη­πέ­δου της ΑΕΚ, θέ­το­ντας τους ανα­γκαί­ους όρους για να δια­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα και την ομαλή λει­τουρ­γία της πόλης και την ποιό­τη­τα ζωής των πο­λι­τών. Για τον λόγο αυτό γνω­μο­δό­τη­σε αρ­νη­τι­κά στο σχέ­διο της ΔΙ­ΚΕ­ΦΑ­ΛΟΣ Α.Ε. και έθεσε ως ελά­χι­στες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να μειω­θούν οι σο­βα­ρές αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις τα ακό­λου­θα ση­μεία:

  • Μεί­ω­ση του ύψους του γη­πέ­δου για την αρ­μο­νι­κή γειτ­νί­α­ση με τον προ­σφυ­γι­κό συ­νοι­κι­σμό.
  • Μέτρα πυ­ρο­προ­στα­σί­ας και ηχο­προ­στα­σί­ας του οι­κι­σμού και του Άλ­σους, προ­στα­σί­ας από βαν­δα­λι­σμούς, ατυ­χή­μα­τα, ρύ­παν­ση & υπερ­βο­λι­κή διέ­λευ­ση, πρό­νοια για τη μεί­ω­ση του ενερ­γεια­κού απο­τυ­πώ­μα­τος του γη­πέ­δου, μεί­ω­ση των φαι­νο­μέ­νων θερ­μι­κής νη­σί­δας στην πόλη και πε­ρι­με­τρι­κές ζώνες για λό­γους ασφα­λεί­ας.
  • Μέτρα, έργα και πα­ρεμ­βά­σεις που θα εκτο­νώ­νουν την κυ­κλο­φο­ρια­κή συμ­φό­ρη­ση. Επί­σπευ­ση της κα­τα­σκευ­ής της γραμ­μής 4 του Μετρό και της επέ­κτα­σής της ως τον Πε­ρισ­σό. Βελ­τί­ω­ση των υπό­λοι­πων Μέσων Μα­ζι­κής Με­τα­φο­ράς για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των θε­α­τών.
  • Εξα­σφά­λι­ση επαρ­κούς αριθ­μού θέ­σε­ων στάθ­μευ­σης.
  • Δη­μιουρ­γία εγκα­τα­στά­σε­ων για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση τμη­μά­των της ερα­σι­τε­χνι­κής ΑΕΚ, οι οποί­ες υπήρ­χαν στο κα­τε­δα­φι­σμέ­νο στά­διο.

Από την άλλη πλευ­ρά, η δη­μο­τι­κή αρχή:

  • Εξα­σφά­λι­σε χρη­μα­το­δό­τη­ση για την Ανά­πλα­ση του Άλ­σους από την Πε­ρι­φέ­ρεια με 800.000 ευρώ.
  • Κα­τε­δά­φι­σε αυ­θαί­ρε­τα κτί­σμα­τα εντός του Άλ­σους (Κέ­νταυ­ρος, Ρώ­σι­κα).
  • Έχει ολο­κλη­ρώ­σει τη δια­χει­ρι­στι­κή με­λέ­τη για το Άλσος.
  • • Προ­γραμ­μα­τί­ζει την απο­μά­κρυν­ση των δη­μο­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων (αμα­ξο­στά­σιο, Σταθ­μός με­τα­φόρ­τω­σης απορ­ριμ­μά­των κ.λπ.) που επί πολλά χρό­νια βρί­σκο­νται μέσα στο Άλσος.
  • Σχε­διά­ζει ολο­κλη­ρω­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση ανα­βάθ­μι­σης με σε­βα­σμό στη μορφή και τη λει­τουρ­γία του.
  • Διεκ­δι­κεί την επα­να­φο­ρά της δια­χεί­ρι­σης του Άλ­σους στο Δήμο και όχι σε ΝΠΙΔ, όπως προ­βλέ­πει ο Νόμος 4277/2014.

ΝΑΙ ΣΤΟ ΓΗ­ΠΕ­ΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟ­ΒΑΘ­ΜΙ­ΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟ­ΛΙ­ΤΩΝ ΤΗΣ