Σε ολόκληρη την τελευταία περίοδο του τέλους του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου, αναδείχθηκαν στο προσκήνιο οι τρεις σημαντικές περιπτώσεις ήττας και χρεοκοπίας των πολιτικών και στρατηγικών που είχαν κυριαρχήσει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό αριστερό κίνημα:

Της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, του πα­ρα­δο­σια­κού κομ­μου­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος και της ανα­νε­ω­τι­κής (ευ­ρω­κομ­μου­νι­στι­κής) εκ­δο­χής της Αρι­στε­ράς.

Σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία, ευ­ρω­κομ­μου­νι­σμός, και υπαρ­κτός σο­σια­λι­σμός

          Α) Η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία συ­σπεί­ρω­σε την με­γά­λη πλειο­νό­τη­τα των ερ­γα­τι­κών τά­ξε­ων στην Δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη και στην Ελ­λά­δα με το ΠΑΣΟΚ, οι οποί­ες προ­σέ­βλε­παν σε μια ορι­σμέ­νη βελ­τί­ω­ση της κοι­νω­νι­κής τους θέσης, ενώ ταυ­τό­χρο­να τις απω­θού­σε το δι­κτα­το­ρι­κό και αυ­ταρ­χι­κό κα­θε­στώς του «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού» της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης. Και πραγ­μα­τι­κά τα σο­σια­λι­στι­κά κόμ­μα­τα επε­δί­ω­ξαν και επέ­τυ­χαν με την κυ­βερ­νη­τι­κή τους δια­χεί­ρι­ση μιαν ορι­σμέ­νη ανα­δια­νο­μή ει­σο­δή­μα­τος προς όφε­λος της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας, και την στή­ρι­ξη του κρά­τους πρό­νοιας και ορι­σμέ­να μέτρα εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού των αντί­στοι­χων κοι­νω­νιών. Αυτό βέ­βαια πά­ντο­τε εντός των πλαι­σί­ων της κυ­ριαρ­χί­ας των κα­πι­τα­λι­στι­κών πα­ρα­γω­γι­κών σχέ­σε­ων, που σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν αμ­φι­σβη­τού­νταν από τις σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές δυ­νά­μεις.

          Εντού­τοις με το ξέ­σπα­σμα της κρί­σης υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης της δε­κα­ε­τί­ας του 1970, με την αρ­χό­με­νη κυ­ριαρ­χία του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, καθώς  και με την ανά­δει­ξη της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης το 2008, οι με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κές επι­διώ­ξεις των σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τών άρ­χι­σαν να πε­ρι­θω­ριο­ποιού­νται μέχρι τε­λι­κής εξα­φα­νί­σε­ως, στο βαθμό που το ζή­τη­μα που ετί­θε­το πλέον είχε να κάνει με την ίδια την απο­κα­τά­στα­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας και ανα­πα­ρα­γω­γής του κε­φα­λαί­ου. Η στα­δια­κή αυτή με­τα­τό­πι­ση των σο­σια­λι­στι­κών κομ­μά­των προς τις θέ­σεις του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, και στην ελ­λη­νι­κή πε­ρί­πτω­ση από το 1996, τα οδή­γη­σε τε­λι­κά να λει­τουρ­γή­σουν ως εμπρο­σθο­φυ­λα­κή της επι­βο­λής των πο­λι­τι­κών του ακραί­ου νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, πράγ­μα που επέ­φε­ρε και την ίδια τους τη συρ­ρί­κνω­ση.

Στη ση­με­ρι­νή συ­γκυ­ρία η σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τία απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο τμήμα των μη­χα­νι­σμών υλο­ποί­η­σης των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο, όπως συμ­βαί­νει με το ΠΑΣΟΚ, το Γαλ­λι­κό Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα, τους γερ­μα­νούς σο­σιαλ­δη­μο­κρά­τες κλπ. Οι εξε­λί­ξεις αυτές ση­μα­το­δό­τη­σαν μια μορφή ήττας για τις ευ­ρω­παϊ­κές ερ­γα­τι­κές τά­ξεις, που ξε­κί­νη­σαν να απο­σύ­ρουν την πο­λι­τι­κή τους υπο­στή­ρι­ξη προς τον με­ταρ­ρυθ­μι­σμό, σε με­γα­λύ­τε­ρο ή μι­κρό­τε­ρο βαθμό, ανά­λο­γα με την κάθε επι­μέ­ρους χώρα. Απο­δεί­χθη­κε έτσι πε­ρί­τρα­να ότι οι κοι­νω­νι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις δεν είναι εφι­κτές μέσα σε μια πα­ρα­τε­τα­μέ­νη κρίση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης του κε­φα­λαί­ου, και γι’ αυτό και εγκα­τα­λεί­φθη­καν άτα­κτα από τους ευ­ρω­παί­ους σο­σια­λι­στές.

Β) Από την άλλη πλευ­ρά η εκ­κω­φα­ντι­κή κα­τάρ­ρευ­ση του υπο­δείγ­μα­τος του «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού», χωρίς καμία δια­με­σο­λά­βη­ση ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών αντι­δρά­σε­ων, και η τα­χεία επι­κρά­τη­ση νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων συ­ντη­ρη­τι­κών πο­λι­τι­κών στις ανα­το­λι­κές χώρες, έπλη­ξε κα­θο­ρι­στι­κά το ευ­ρω­παϊ­κό πα­ρα­δο­σια­κό κομ­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα, οδη­γώ­ντας το είτε στην εξα­φά­νι­ση και πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση, είτε σε ισχυ­ρή μεί­ω­ση της κοι­νω­νι­κής του εμ­βέ­λειας. Τα γε­γο­νό­τα του 1989 σ’ ολό­κλη­ρη την Ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη ση­μα­το­δό­τη­σαν εξί­σου μια οδυ­νη­ρή ήττα για τους κομ­μου­νι­στές ολό­κλη­ρης της Ευ­ρώ­πης, που έχα­σαν τις δυ­να­τό­τη­τες πα­ρέμ­βα­σης και επη­ρε­α­σμού των εξε­λί­ξε­ων προς όφε­λος των λαϊ­κών τά­ξε­ων.

Η πλή­ρης συ­νει­δη­το­ποί­η­ση του γε­γο­νό­τος ότι ο «υπαρ­κτός σο­σια­λι­σμός» είχε οδη­γη­θεί τε­λι­κά σε μια μορφή δι­κτα­το­ρι­κού κρα­τι­κού κα­πι­τα­λι­σμού (με εν­δει­κτι­κό­τε­ρο πα­ρά­δειγ­μα την σύγ­χρο­νη Κίνα), στη λει­τουρ­γία εκ­με­ταλ­λευ­τι­κών πα­ρα­γω­γι­κών σχέ­σε­ων, στην κυ­ριαρ­χία μιας διευ­θυ­ντι­κής κρα­τι­κής, κομ­μα­τι­κής και τε­χνο­κρα­τι­κής γρα­φειο­κρα­τί­ας, στην ώθηση της ερ­γα­ζό­με­νης κοι­νω­νί­ας στην εκτε­λε­στι­κή ερ­γα­σία και στην στέ­ρη­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών δι­καιω­μά­των και ελευ­θε­ριών, οδή­γη­σε ση­μα­ντι­κά τμή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων να πά­ρουν τις απο­στά­σεις τους από τον «κομ­μου­νι­σμό», όπως έμπρα­κτα απο­τυ­πώ­νο­νταν στα κα­θε­στώ­τα της Ανα­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης.

Το επα­να­στα­τι­κό ρήγμα που είχε ανα­δει­χθεί στις αρχές του 20ου αιώνα έτει­νε να απο­κα­τα­στα­θεί προς το τέλος αυτού του αιώνα. Η κα­τάρ­ρευ­ση του «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού» δεν έπλη­ξε μόνον τις δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς στη Δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη,  αλλά συ­νέ­τει­νε στην αντί­στοι­χη πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­σή τους στην Ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη. Κι’ ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο η ιδέα της Αρι­στε­ράς ως δύ­να­μης κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης και χει­ρα­φέ­τη­σης υπέ­στη ισχυ­ρό πλήγ­μα, στο βαθμό που κοι­νω­νι­κά κα­θε­στώ­τα που βα­σί­ζο­νταν στην τα­ξι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση και στον αντι­δη­μο­κρα­τι­κό αυ­ταρ­χι­σμό, χρη­σι­μο­ποιού­σαν την επί­κλη­ση του «σο­σια­λι­σμού» προ­κει­μέ­νου να νο­μι­μο­ποι­ή­σουν την υπό­στα­σή τους.

Γ) Τέλος τρίτη πε­ρί­πτω­ση ιστο­ρι­κής χρε­ο­κο­πί­ας του αρι­στε­ρού κι­νή­μα­τος, με την τε­λευ­ταία πράξη της να δια­δρα­μα­τί­ζε­ται στην ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, στά­θη­κε η εξέ­λι­ξη της «ανα­νε­ω­τι­κής – ευ­ρω­κομ­μου­νι­στι­κής» Αρι­στε­ράς, που ξε­κί­νη­σε από τον «ιστο­ρι­κό συμ­βι­βα­σμό» του πρώ­του μισού της δε­κα­ε­τί­ας του 1970 του ιτα­λι­κού κομ­μου­νι­σμού, για να κα­τα­λή­ξει στην μνη­μο­νια­κή με­τάλ­λα­ξη της κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΣΑ την τε­λευ­ταία πε­ρί­ο­δο. Η αντί­λη­ψη αυτή ξε­κι­νού­σε από την αφε­τη­ρία της δια­πί­στω­σης της απου­σί­ας «δη­μο­κρα­τί­ας» στο ανα­το­λι­κό κοι­νω­νι­κό πρό­τυ­πο, θε­ω­ρώ­ντας προ­φα­νώς ότι στην οι­κο­νο­μι­κή υπο­δο­μή λει­τουρ­γού­σε κά­ποιου εί­δους «πρω­το­γε­νής» σο­σια­λι­σμός, χωρίς κρι­τι­κή απο­τί­μη­ση του χα­ρα­κτή­ρα των αντί­στοι­χων σχέ­σε­ων πα­ρα­γω­γής.

Η στρο­φή προς τον δη­μο­κρα­τι­σμό του αστι­κού κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού, στην τα­ξι­κή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των δύο κύ­ριων αντα­γω­νι­στι­κών δυ­νά­με­ων (ερ­γα­σί­ας και κε­φα­λαί­ου) και των αντί­στοι­χων κομ­μά­των, η πο­λι­τι­κή της «αντι­μο­νο­πω­λια­κής» συμ­μα­χί­ας και η υπό­κλι­ση απέ­να­ντι στα θε­με­λια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του κα­πι­τα­λι­στι­κού τρό­που πα­ρα­γω­γής, επέ­φε­ραν μια ήττα για το ευ­ρω­παϊ­κό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα. Το ιτα­λι­κό κομ­μου­νι­στι­κό κί­νη­μα εξου­δε­τε­ρώ­θη­κε ολο­σχε­ρώς και πε­ρι­ήλ­θε στην πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση, με την στα­δια­κή με­τάλ­λα­ξη του ιστο­ρι­κού ιτα­λι­κού ΚΚ στο ση­με­ρι­νό κε­ντρο­α­ρι­στε­ρό και νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα. Αντί­στοι­χα το γαλ­λι­κό ΚΚ από την ηγε­μο­νι­κή θέση που κα­τεί­χε στην γαλ­λι­κή Αρι­στε­ρά και στην ερ­γα­τι­κή τάξη απο­ψι­λώ­θη­κε στα­δια­κά βλέ­πο­ντας τις δυ­νά­μεις του να υπό-δε­κα­πλα­σιά­ζο­νται.

Τα πε­πραγ­μέ­να της πο­λι­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στον τε­λευ­ταίο ενά­μι­ση χρόνο έρ­χο­νται να κλεί­σουν πλέον την αυ­λαία της χρε­ο­κο­πί­ας της Αρι­στε­ράς της «ανα­νέ­ω­σης» και του ευ­ρω­κομ­μου­νι­σμού, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας την τε­λευ­ταία πράξη αυτού του δρά­μα­τος. Η υπό­κλι­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις απαι­τή­σεις της πο­λι­τι­κής της αστι­κής τάξης της χώρας που απαι­τού­σε συ­νέ­χι­ση της εφαρ­μο­γής της μνη­μο­νια­κής πο­λι­τι­κής και ακόμη πα­ρα­πέ­ρα εντα­τι­κο­ποί­η­σή της, και η συ­να­κό­λου­θη συμ­μόρ­φω­σή τους προς τις δη­μο­σιο­νο­μι­κές και νο­μι­σμα­τι­κές ρυθ­μί­σεις της ευ­ρω­ζώ­νης, έθε­σαν τέρμα στις προσ­δο­κί­ες για την αντι­στρο­φή της πο­ρεί­ας των πραγ­μά­των και εκ­μη­δέ­νι­σαν τον λαϊκό ρι­ζο­σπα­στι­σμό που ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε εκλο­γι­κά εκ­προ­σω­πή­σει.

Δ) Επι­πρό­σθε­τα δεν μπο­ρεί να μην δεν γίνει στοι­χειώ­δης ανα­φο­ρά σε εγ­χει­ρή­μα­τα του αρι­στε­ρού κι­νή­μα­τος, που επι­χεί­ρη­σαν μέσα σε δυ­σχε­ρείς και αντί­ξο­ες συν­θή­κες να υπερ­βούν αυτά τα τρία ιστο­ρι­κά  φαι­νό­με­να ήττας του κι­νή­μα­τος του 20ου αιώνα. Ωστό­σο, πα­ρό­λες τις επε­ξερ­γα­σί­ες τους, την συ­νέ­πειά τους, τον αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό τους προ­σα­να­το­λι­σμό, δεν κα­τόρ­θω­σαν να γειω­θούν στο ερ­γα­τι­κό λαϊκό κί­νη­μα έτσι ώστε να ανα­δεί­ξουν μια ευ­ρύ­τε­ρη εναλ­λα­κτι­κή προ­ο­πτι­κή χει­ρα­φέ­τη­σης (πε­ρι­πτώ­σεις Νέου Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος, ρι­ζο­σπα­στι­κών ρευ­μά­των του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Νέου Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος). Εν­δε­χο­μέ­νως οι συ­νέ­πειες των τριών μορ­φών ήττας της ιστο­ρι­κής Αρι­στε­ράς να ήταν τόσο κα­τα­λυ­τι­κές, και η υπο­χώ­ρη­ση του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος να ήταν τόσο ση­μα­ντι­κή, με απο­τέ­λε­σμα να πα­ρα­μεί­νουν σε έναν πε­ριο­ρι­σμέ­νο κύκλο επιρ­ρο­ής. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση αντι­προ­σω­πεύ­ουν πο­λι­τι­κές ρι­ζο­σπα­στι­κές υπο­κει­με­νι­κό­τη­τες που μπο­ρούν να δια­δρα­μα­τί­σουν έναν γό­νι­μο ανα­συν­θε­τι­κό ρόλο στην ση­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο που δια­νύ­ου­με.

Σ’ αυτή την πε­ρί­πτω­ση οι αι­τί­ες που κα­θή­λω­σαν αυτά τα εγ­χει­ρή­μα­τα «επα­νί­δρυ­σης» της Αρι­στε­ράς στά­θη­καν ο πο­λι­τι­κός «δια­κη­ρυ­κτι­σμός» χωρίς υλι­κές κοι­νω­νι­κές αντι­στοι­χή­σεις, η «πε­ρι­χα­ρά­κω­ση» σε έναν πε­ριο­ρι­σμέ­νο πο­λι­τι­κό χώρο που ορί­ζο­νταν με όρους «επα­να­στα­τι­κής κα­θα­ρό­τη­τας», ο μα­ξι­μα­λι­σμός των δια­τυ­πού­με­νων αι­τη­μά­των όπου σε κάθε πε­ρί­πτω­ση έθε­ταν το συ­νο­λι­κό πλαί­σιο αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής ανα­τρο­πής στη χώρα, η με­θο­δο­λο­γι­κή πο­λι­τι­κή ανα­κο­λου­θία εφό­σον προ­τάσ­σο­νταν πά­ντο­τε στρα­τη­γι­κοί στό­χοι στο επί­πε­δο συ­γκε­κρι­μέ­νων τα­κτι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων στη συ­γκυ­ρία. Άρα, μπο­ρεί αυτοί οι σχη­μα­τι­σμοί να μην χρε­ώ­νο­νται με τις ήττες του πα­ρα­δο­σια­κού αρι­στε­ρού κι­νή­μα­τος, εντού­τοις όμως ση­μα­το­δο­τούν μια ανε­πάρ­κεια εφό­σον επί μακρά σειρά ετών δεν κα­τόρ­θω­σαν να εξέλ­θουν από το «προ­πύρ­γιό» τους και να δια­χυ­θούν στα πεδία της κοι­νω­νι­κής δια­πά­λης.

Μια βαριά κλη­ρο­νο­μιά και η ιστο­ρι­κή της υπέρ­βα­ση

Βέ­βαια το γε­γο­νός ότι όλες αυτές οι τρεις ιστο­ρι­κές εμπει­ρί­ες οδη­γή­θη­καν στην ήττα και την χρε­ο­κο­πία, συ­μπα­ρα­σύ­ρο­ντας τα αντί­στοι­χα ερ­γα­τι­κά κι­νή­μα­τα, δεν ση­μαί­νει ότι μπο­ρεί κα­νείς να μη­δε­νί­σει συλ­λή­βδην το σύ­νο­λο των χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών που ανέ­δει­ξαν: Μπο­ρεί το κυ­ρί­αρ­χο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της κάθε μιας πε­ρί­πτω­σης να επέ­φε­ρε τε­λι­κά την πα­ρα­φθο­ρά, εντού­τοις δευ­τε­ρο­γε­νή τους χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά δια­τη­ρούν την επι­και­ρό­τη­τα και γο­νι­μό­τη­τά τους. Μ’ αυτή την έν­νοια ο κοι­νω­νι­κός με­ταρ­ρυθ­μι­σμός απο­τε­λεί μια διά­στα­ση της σύγ­χρο­νης αρι­στε­ρής πο­λι­τι­κής, εφό­σον όμως εντάσ­σε­ται στο πεδίο της αμ­φι­σβή­τη­σης των κυ­ρί­αρ­χων αστι­κών σχέ­σε­ων πα­ρα­γω­γής. Η επα­να­στα­τι­κή κα­τά­κτη­ση της πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας, με όρους δη­μο­κρα­τί­ας και κι­νή­μα­τος, είναι ένα ανα­γκαίο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό, στο μέτρο όμως που το­πο­θε­τεί­ται στην τρο­χιά εγκα­θί­δρυ­σης μιας λαϊ­κής ερ­γα­τι­κής κυ­ριαρ­χί­ας. Ο δη­μο­κρα­τι­σμός είναι απα­ραί­τη­τος στην φυ­σιο­γνω­μία της ση­με­ρι­νής Αρι­στε­ράς, στο βαθμό όμως που δεν εξα­ντλεί­ται στην αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του εκ­δο­χή, αλλά έχει γε­νι­κευ­μέ­να κοι­νω­νι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Έτσι, από μια πρώτη άποψη, η διε­ρεύ­νη­ση των όρων της χρε­ο­κο­πί­ας των τριών πα­ρα­δο­σια­κών αρι­στε­ρών πο­λι­τι­κών, μπο­ρεί να μας εφο­διά­σει δευ­τε­ρο­γε­νώς με αξιο­ση­μεί­ω­τα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά στοι­χεία ανα­σύν­θε­σης της σύγ­χρο­νης Αρι­στε­ράς.

Κατά συ­νέ­πεια η υπέρ­βα­ση των όρων χρε­ο­κο­πί­ας των πα­ρα­δο­σια­κών αρι­στε­ρών στρα­τη­γι­κών, μπο­ρεί αρ­χι­κά να συ­νο­δεύ­ε­ται από την αξιο­ποί­η­ση επι­μέ­ρους πλευ­ρών τους, που να μπο­ρούν να απο­κτή­σουν μιαν ορι­σμέ­νη λαϊκή συ­σπει­ρω­τι­κή δυ­να­μι­κή : Η προ­α­γω­γή κοι­νω­νι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που σή­με­ρα ταυ­τί­ζε­ται με την ακύ­ρω­ση των μνη­μο­νια­κών ρυθ­μί­σε­ων (π.χ. απο­κα­τά­στα­ση μι­σθών συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, γε­νι­κευ­μέ­νο επί­δο­μα ανερ­γί­ας στους μα­κρο­χρό­νια ανέρ­γους κ.ά.), εκ των πραγ­μά­των ωθεί­ται σε μια αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή κα­τεύ­θυν­ση, εφό­σον το κοι­νω­νι­κό κό­στος τέ­τοιου εί­δους αλ­λα­γών δεν μπο­ρεί να κα­λυ­φθεί παρά με την απαλ­λο­τρί­ω­ση ση­μα­ντι­κού μέ­ρους της επι­χει­ρη­μα­τι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας. -  Η υιο­θέ­τη­ση όρων και πρα­κτι­κών επα­να­στα­τι­κής κα­τά­κτη­σης της πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας θέτει την ανά­γκη συν­δυα­σμού της επι­δί­ω­ξης κα­τά­κτη­σης της σχε­τι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας με δια­δι­κα­σί­ες δια­μόρ­φω­σης ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών αντί – εξου­σιών, με τον άμεσο ενερ­γό ρόλο του λαϊ­κού κι­νη­μα­τι­κού πα­ρά­γο­ντα. - Ο δη­μο­κρα­τι­σμός, απα­γκι­στρω­μέ­νος από την αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του εκ­δο­χή, δεν μπο­ρεί παρά να δια­περ­νά το σύ­νο­λο των κοι­νω­νι­κών με­τα­σχη­μα­τι­σμών, σε όλα τα επί­πε­δα, κα­ταρ­γώ­ντας άλ­λω­στε κάθε μορφή εξου­σί­ας που οχυ­ρώ­νε­ται πίσω από τους μη­χα­νι­σμούς του αστι­κού κρά­τους. Αυτά τα τρία ιστο­ρι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά είναι ανα­γκαία για τους ση­με­ρι­νούς αρι­στε­ρούς επα­να­προσ­διο­ρι­σμούς, εντού­τοις βέ­βαια δεν είναι επαρ­κείς όροι για την σύγ­χρο­νη έκ­φρα­ση της λαϊ­κής χει­ρα­φέ­τη­σης.

Πέρα άρα από αυ­τούς τους ιστο­ρι­κούς όρους (αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κός με­ταρ­ρυθ­μι­σμός, επα­να­στα­τι­κή με­θο­δο­λο­γία, δη­μο­κρα­τι­κή λει­τουρ­γία), είναι ανα­γκαία η συ­μπλή­ρω­ση με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που οδη­γούν στη διεύ­ρυν­ση και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στη ση­με­ρι­νή ιστο­ρι­κή πε­ρί­ο­δο. Εντού­τοις οι τρεις αυτές δια­δο­χι­κές χρε­ο­κο­πί­ες, οδή­γη­σαν ευ­ρύ­τα­τα στρώ­μα­τα της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας και της νε­ο­λαί­ας μα­κράν των αρι­στε­ρών πο­λι­τι­κών σχη­μα­τι­σμών και των τα­ξι­κών συν­δι­κα­λι­στι­κών σχη­μα­το­ποι­ή­σε­ων. Η κα­τάρ­ρευ­ση του ανα­το­λι­κού κοι­νω­νι­κού προ­τύ­που στο με­ταίχ­μιο του 1990, επέ­φε­ρε την άμεση συρ­ρί­κνω­ση της επιρ­ρο­ής του ΚΚΕ, πράγ­μα που και συ­νε­χί­ζε­ται μέχρι σή­με­ρα, με την συ­νέρ­γεια προ­φα­νώς και άλλων πα­ρα­γό­ντων (πο­λι­τι­κός απο­μο­νω­τι­σμός, πα­ρα­πο­μπή της λαϊ­κής εξου­σί­ας στο «υπερ­πέ­ραν» κλπ.). Ιδιαί­τε­ρα μά­λι­στα στην ερ­γα­τι­κή τάξη αυτή η συρ­ρί­κνω­ση στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα εμ­φα­νής για τις τότε δυ­νά­μεις της ΕΣΑΚ. Η χρε­ο­κο­πία της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας του ΠΑΣΟΚ και η με­τά­πτω­σή του στον μνη­μο­νια­κό νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό μετά το 2010, είχε σαν απο­τέ­λε­σμα να το εγκα­τα­λεί­ψει η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα της κοι­νω­νι­κής λαϊ­κής του βάσης, με έντο­νο αυτό το φαι­νό­με­νο και στην συν­δι­κα­λι­στι­κή του επιρ­ροή, και έτσι ερ­γα­τι­κές δυ­νά­μεις που αντι­τά­χθη­καν στη μνη­μο­νια­κή πο­λι­τι­κή  στρά­φη­καν εκλο­γι­κά προς τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τον Μάιο – Ιού­νιο 2012. Αυτή η με­τα­στρο­φή ωστό­σο δεν είχε παρά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά εκλο­γι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης και όχι ορ­γα­νι­κών κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων με την μι­σθω­τή ερ­γα­σία.

Τέλος η πρό­σφα­τη με­τάλ­λα­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, η εγκα­τά­λει­ψη και του πλέον με­τριο­πα­θούς σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού του προ­γράμ­μα­τος, η απε­μπο­λή του στό­χου κα­τάρ­γη­σης των μνη­μο­νί­ων, η προ­σθή­κη ενός ακόμη τρί­του μνη­μο­νί­ου, η υπη­ρέ­τη­ση των όρων της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης της οι­κο­νο­μί­ας και των δη­μο­σιο­νο­μι­κών απαι­τή­σε­ων των ευ­ρω­παϊ­κών υπε­ρε­θνι­κών θε­σμών, όλη αυτή η χρε­ο­κο­πία απο­μα­κρύ­νει πλέον για τρίτη ιστο­ρι­κά φορά τον ερ­γα­ζό­με­νο λαϊκό κόσμο από την εκ­δο­χή της ανα­νε­ω­τι­κής – εκ­συγ­χρο­νι­στι­κής Αρι­στε­ράς. Είναι έτσι τε­ρά­στιο πο­λι­τι­κό ζή­τη­μα το γε­γο­νός ότι μέσα στην τε­λευ­ταία 25ε­τία, για τρεις φορές τα λαϊκά αι­τή­μα­τα των ρι­ζο­σπα­στι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, των κοι­νω­νι­κών αλ­λα­γών, της ει­σο­δη­μα­τι­κής ανα­δια­νο­μής, της απα­σχό­λη­σης της ερ­γα­τι­κής τάξης, του βα­θιού κοι­νω­νι­κού εκ­δη­μο­κρα­τι­σμού κλπ. προ­σέ­κρου­σαν τε­λι­κά πάνω στα τείχη των τριών ιστο­ρι­κών αρι­στε­ρών εκ­δο­χών. Έτσι δεν είναι να απο­ρεί κα­νείς πλέον σή­με­ρα για την συν­δι­κα­λι­στι­κή αδρα­νο­ποί­η­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων, για την απο­δο­χή της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ιδε­ο­λο­γί­ας, για τον πε­ριο­ρι­σμό της εμ­βέ­λειας των σχη­μα­τι­σμών που θέ­λουν να επι­μέ­νουν «αρι­στε­ρά», δη­λα­δή αντι­μνη­μο­νια­κά, ρι­ζο­σπα­στι­κά και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κά. Και βέ­βαια αυτό δεν μπο­ρεί να γί­νε­ται με όρους που ανα­σύ­ρο­νται από παλιά αρι­στε­ρά οπλο­στά­σια, που απο­τε­λούν μά­λι­στα στοι­χεία των προη­γού­με­νων χρε­ο­κο­πιών, και που πε­ρι­βάλ­λο­νται από μια εκ­δο­χή «συ­νέ­πειας», ένα­ντι της «ασυ­νέ­πειας» των τριών προη­γού­με­νων εγ­χει­ρη­μά­των.

Ορό­ση­μα μιας πο­ρεί­ας σύγ­χρο­νης λαϊ­κής χει­ρα­φέ­τη­σης

Χρειά­ζε­ται έτσι να στο­χα­στού­με και να ανα­στο­χα­στού­με σε βάθος την ανά­δει­ξη των σύγ­χρο­νων όρων ενός κι­νή­μα­τος γε­νι­κευ­μέ­νης λαϊ­κής χει­ρα­φέ­τη­σης, που να ξε­περ­νά ανε­πι­στρε­πτί τα τρία ιστο­ρι­κά υπο­δείγ­μα­τα της ήττας, αξιο­ποιώ­ντας προ­φα­νώς δευ­τε­ρο­γε­νείς τους πλευ­ρές:

α) Να μι­λή­σου­με με τους όρους της δικής μας στρα­τη­γι­κής, δη­λα­δή του σο­σια­λι­σμού ως επεί­γου­σας ανα­γκαιό­τη­τας στην ση­με­ρι­νή εξα­θλί­ω­ση των μνη­μο­νί­ων και της κρί­σης, να πο­λι­τευ­τού­με με άξονα τους σο­σια­λι­στι­κούς με­τα­σχη­μα­τι­σμούς, να μην πα­ρα­πέμ­ψου­με για μια και­νού­ρια φορά την κα­θο­λι­κή κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση στις ελ­λη­νι­κές κα­λέν­δες.

β) Να ορί­σου­με με κα­θα­ρό­τη­τα αυτή μας την επι­δί­ω­ξη που δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει χωρίς την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση της πα­ρα­γω­γής και ανταλ­λα­γής, χωρίς την κα­τάρ­γη­ση του ιε­ραρ­χι­κού κα­τα­με­ρι­σμού ερ­γα­σί­ας (αντί­θε­σης δια­νοη­τι­κής / εκτε­λε­στι­κής ερ­γα­σί­ας), χωρίς την κα­τά­κτη­ση της πα­νε­πι­στη­μια­κής γνώ­σης για το σύ­νο­λο των ερ­γα­ζο­μέ­νων, χωρίς το ξε­πέ­ρα­σμα του συ­ντη­ρη­τι­σμού της αστι­κής οι­κο­γε­νεια­κής κοι­νω­νι­κής δομής κλπ.

γ) Να συν­δέ­σου­με την διεκ­δί­κη­ση ικα­νο­ποί­η­σης των άμε­σων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών (μι­σθο­λο­γι­κές, θε­σμι­κές, ασφα­λι­στι­κές, παι­δεί­ας, πε­ρί­θαλ­ψης κ.ά.) με τους απαι­τού­με­νους αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κούς με­τα­σχη­μα­τι­σμούς της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας (ρι­ζι­κή ανα­δια­νο­μή ει­σο­δή­μα­τος, γε­νι­κευ­μέ­νος ερ­γα­τι­κός έλεγ­χος, κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νη λει­τουρ­γία των κλει­στών επι­χει­ρή­σε­ων), μα­κράν οποιασ­δή­πο­τε λο­γι­κής στή­ρι­ξης της εθνι­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής οι­κο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης.

δ) Να δούμε εξαι­ρε­τι­κά σο­βα­ρά τον δρόμο της με­τά­βα­σης, δη­λα­δή τον συν­δυα­σμό των ανα­τρε­πτι­κών κι­νη­μα­τι­κών δια­δι­κα­σιών και της δη­μιουρ­γί­ας αντί – εξου­σιών, με τις δη­μο­κρα­τι­κές κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, έτσι ώστε η πλά­στιγ­γα να μην γέρ­νει ούτε προς την αστι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εν­σω­μά­τω­ση, αλλά ούτε και προς τον τυφλό και αδιέ­ξο­δο κι­νη­μα­τι­σμό.

ε) Να συμ­βά­λου­με στην δρο­μο­λό­γη­ση ενός κρι­τι­κού ρεύ­μα­τος στην τέχνη και στον πο­λι­τι­σμό, που είναι απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για οποια­δή­πο­τε κοι­νω­νι­κή αλ­λα­γή, και μά­λι­στα σε μια πε­ρί­ο­δο «από­συρ­σης» των λαϊ­κών τά­ξε­ων από την καλ­λι­τε­χνι­κή δη­μιουρ­γία, όπου την θέση του κρι­τι­κού κι­νη­μα­το­γρά­φου και θε­ά­τρου έχει κα­τα­λά­βει η τη­λε­ό­ρα­ση της χει­ρα­γώ­γη­σης, και όπου τα κρι­τι­κά λο­γο­τε­χνι­κά έργα μετά βίας συ­μπλη­ρώ­νουν μία πρώτη έκ­δο­ση.

στ) Να προ­σα­να­το­λί­σου­με την πα­ρέμ­βα­σή μας στα πεδία της τα­ξι­κής δια­πά­λης και των κοι­νω­νι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, ξε­φεύ­γο­ντας από τον «μο­νό­λο­γο» των γε­νι­κών πο­λι­τι­κών ανα­φο­ρών, δη­μιουρ­γώ­ντας ένα πο­λύ­μορ­φο λαϊκό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα μέσα από τα ση­με­ρι­νά του συ­ντρίμ­μια, και ανα­βα­πτί­ζο­ντας τις δομές των πο­λι­τι­κών μας λει­τουρ­γιών με μια νέα κοι­νω­νι­κή δυ­να­μι­κή.

ζ) Να δια­μορ­φώ­σου­με τον δικό μας λαϊκό τα­ξι­κό συ­να­σπι­σμό δυ­νά­με­ων της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας, της ανερ­γί­ας, των συ­ντα­ξιού­χων, της νε­ο­λαί­ας, της μι­κρο­α­στι­κής αυ­το­α­πα­σχό­λη­σης, που έχει από μα­κράν το ανα­γκαίο εύρος για να προ­ά­γει τις αντι­μνη­μο­νια­κές επι­διώ­ξεις, και δεν χρειά­ζε­ται την συμ­μα­χία ούτε με την μι­κρο­α­στι­κή τε­χνο­κρα­τία των δια­τα­ξι­κών επι­με­λη­τη­ρί­ων, του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού και των επι­χει­ρή­σε­ων, ούτε πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο τη συ­μπα­ρά­τα­ξη με δυ­νά­μεις της μι­κρής και με­σαί­ας ερ­γο­δο­σί­ας.

η) Να προ­ω­θή­σου­με τον ευ­ρω­παϊ­κό και ευ­ρύ­τε­ρο ερ­γα­τι­κό διε­θνι­σμό, στην κα­τεύ­θυν­ση μιας πάλης που επι­διώ­κο­ντας να ανα­τρέ­ψει την αστι­κή τα­ξι­κή κυ­ριαρ­χία στην κάθε επι­μέ­ρους χώρα, έρ­χε­ται εκ των πραγ­μά­των σε αντι­πα­λό­τη­τα με τις ευ­ρω­παϊ­κές οι­κο­νο­μι­κές και νο­μι­σμα­τι­κές ρυθ­μί­σεις, συν­δέ­ο­ντας ορ­γα­νι­κά την αντι­πα­ρά­θε­ση με τους θε­σμούς της ευ­ρω­παϊ­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής διε­θνο­ποί­η­σης με την άμεση επι­και­ρό­τη­τα του σο­σια­λι­σμού.

θ) Να τρο­φο­δο­τή­σου­με τον πιο έντο­νο και πο­λύ­μορ­φο κρι­τι­κό διά­λο­γο, με αφε­τη­ρία τις αρχές και τη με­θο­δο­λο­γία του μαρ­ξι­σμού, με όλα τα σύγ­χρο­να ιδε­ο­λο­γι­κά ρεύ­μα­τα, επι­διώ­κο­ντας να κα­τα­κτή­σου­με την ηγε­μο­νία με δη­μο­κρα­τι­κούς όρους, να απο­κα­τα­στή­σου­με τη σκέψη και τη δια­νό­η­ση του ερ­γα­τι­κού και αρι­στε­ρού κό­σμου που έχουν δε­χθεί κα­θο­ρι­στι­κά πλήγ­μα­τα, απο­φεύ­γο­ντας τον απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νο ακα­δη­μαϊ­σμό, αλλά και τον εύ­κο­λο ερ­γα­τι­σμό.

ι) Να αμ­φι­σβη­τή­σου­με τον ση­με­ρι­νό κα­πι­τα­λι­σμό της εξα­γω­γής μορ­φών από­λυ­της υπε­ρα­ξί­ας και των μνη­μο­νια­κών του υπα­γο­ρεύ­σε­ων, να ανα­δει­χθού­με στον τρίτο κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­κό πόλο στο κε­ντρι­κό πα­νελ­λα­δι­κό σκη­νι­κό, ένα­ντι τόσο του ακραί­ου νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού του «ευ­ρω­παϊ­κού» αστι­κού μνη­μο­νια­κού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πο­τά­μι), όσο και του κε­ντρο­α­ρι­στε­ρού νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού του μι­κρο­α­στι­κού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, των κα­πι­τα­λι­στι­κών του δε­σμεύ­σε­ων και των ευ­ρω­παϊ­κών του γο­νυ­κλι­σιών.

Ετικέτες