Ως Συνέλευση 8ης Μάρτη, μετά το κάλεσμά μας για φεμινιστική απεργία και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Παγκόσμιας Μέρας των Γυναικών, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό των δράσεών μας καθώς και του τρόπου οργάνωσής μας, ώστε να βγουν συμπεράσματα και με βάση αυτά να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Ο απο­λο­γι­σμός πε­ρι­λαμ­βά­νει δύο πε­τυ­χη­μέ­νες δια­δη­λώ­σεις.

Η με­ση­με­ρια­νή πο­ρεία ση­μα­το­δό­τη­σε την πρώτη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία στην Ελ­λά­δα, που έγινε έτσι τμήμα της πα­γκό­σμιας απερ­γί­ας γυ­ναι­κών, η οποία ξε­κί­νη­σε το 2016 στην Πο­λω­νία και σή­με­ρα δι­κτυώ­νει πάνω από 50 χώρες. Η απερ­γία κα­λέ­στη­κε από πρω­το­βάθ­μια σω­μα­τεία και την ΑΔΕΔΥ, με την κα­θο­ρι­στι­κή και επί­μο­νη συμ­βο­λή μας, που είχε σαν απο­τέ­λε­σμα να εξα­να­γκα­στεί και η ΓΣΕΕ να κη­ρύ­ξει στάση ερ­γα­σί­ας. Στην πο­ρεία συμ­με­τεί­χαν με δυ­να­μι­κά και μα­ζι­κά μπλοκ ερ­γα­ζό­με­νες, άνερ­γες, φοι­τή­τριες, μα­θή­τριες και συ­ντα­ξιού­χες, μέλη σω­μα­τεί­ων, συν­δι­κα­λι­στι­κών πα­ρα­τά­ξε­ων και φε­μι­νι­στι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρό­νια, οι ερ­γα­ζό­με­νες-μα­θή­τριες-φοι­τή­τριες που ήθε­λαν να δια­δη­λώ­σουν είχαν ένα κι­νη­μα­τι­κό ρα­ντε­βού που έσπα­γε τη με­τα­τρο­πή της μέρας των γυ­ναι­κών σε «ροζ» μέρα και της έδινε την κοι­νω­νι­κή αξία της!

Η κα­θιε­ρω­μέ­νη πλέον απο­γευ­μα­τι­νή πο­ρεία, την οποία προ­ώ­θη­σε η Συ­νέ­λευ­ση 8ης Μάρτη ως ένα κε­κτη­μέ­νο που χρεια­ζό­ταν οπωσ­δή­πο­τε να δια­τη­ρη­θεί και να ενι­σχυ­θεί, ήρθε ως μα­ζι­κή και δυ­να­μι­κή συ­νέ­χεια της με­ση­με­ρια­νής απερ­γί­ας, με τη συμ­με­το­χή εκα­το­ντά­δων ερ­γα­ζό­με­νων και άνερ­γων γυ­ναι­κών, φοι­τη­τριών και μα­θη­τριών, φε­μι­νι­στι­κών και ΛΟ­ΑΤ­ΚΙΑ+ συλ­λο­γι­κο­τή­των, ορ­γα­νώ­σε­ων, δη­μο­τι­κών σχη­μά­των και φυ­σι­κά με­τα­να­στριών και προ­σφυ­γισ­σών, που ήρθαν ακόμα και από μα­κριά, όπως οι Κούρ­δισ­σες του Λαυ­ρί­ου, γε­μί­ζο­ντάς μας με ει­κό­νες και υπο­σχέ­σεις για μια ακόμα πιο αλ­λη­λέγ­γυα κοινή πο­ρεία, με­τα­ξύ των κα­τα­πιε­σμέ­νων γυ­ναι­κών που ζούμε και δου­λεύ­ου­με στην Ελ­λά­δα. Δια­δη­λώ­σα­με ενά­ντια σε ό,τι κα­τα­στρα­τη­γεί τα δι­καιώ­μα­τά μας, υπέρ της αυ­το­διά­θε­σης των σω­μά­των μας, ενά­ντια στο σύ­στη­μα που γεννά βια­σμούς και γυ­ναι­κο­κτο­νί­ες, ενά­ντια στην εκ­με­τάλ­λευ­ση και κάθε κα­τα­πί­ε­ση που απορ­ρέ­ει.

Συ­νο­λι­κά, εκτι­μά­με ότι πε­ρισ­σό­τε­ρα από 3.000 άτομα συμ­με­τεί­χαν στις δια­δη­λώ­σεις εκεί­νης της ημέ­ρας.

Πι­στεύ­ου­με ότι στις 8 Μάρτη 2019 κα­τα­γρά­φη­κε ένα αξιο­ση­μεί­ω­το και σο­βα­ρό βήμα για το ελ­λη­νι­κό γυ­ναι­κείο κί­νη­μα, με την αυ­ξη­μέ­νη συμ­με­το­χή σε σύ­γκρι­ση με άλλες χρο­νιές, αλλά επι­βάλ­λε­ται να προ­χω­ρή­σου­με σε μα­ζι­κό­τη­τα, να γί­νου­με αν­θρώ­πι­νο πο­τά­μι, όπως σε άλλες χώρες της Ευ­ρώ­πης και όχι μόνο. Μπήκε ένα πρώτο λι­θα­ρά­κι, πολύ βοη­θη­τι­κό για τις επό­με­νες μάχες (τρο­πο­ποί­η­ση άρ­θρου για βια­σμούς, γο­νεϊ­κές άδειες κ.ο.κ.), αλλά και για την 8η Μάρτη του 2020. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και είχαν σύν­θη­μα «Απερ­γία στο σπίτι, απερ­γία στη δου­λειά» ήταν ιδιαί­τε­ρα επι­τυ­χη­μέ­νες και μας γε­μί­ζουν αι­σιο­δο­ξία για το μέλ­λον του φε­μι­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος στην Ελ­λά­δα γιατί:

1. Η πρώτη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία στην Ελ­λά­δα έγινε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα! Και αυτό δεν ήταν κα­θό­λου δε­δο­μέ­νο, ει­δι­κά σε μια πε­ρί­ο­δο υπο­χώ­ρη­σης του ευ­ρύ­τε­ρου λαϊ­κού κι­νή­μα­τος.

2. Ο αριθ­μός των δια­δη­λω­τριών και των δια­δη­λω­τών, ει­δι­κά για τα δε­δο­μέ­να της Ελ­λά­δας μετά το 2015, είναι πολύ καλός. Είναι στο χέρι μας οι επό­με­νες κι­νη­το­ποι­ή­σεις να είναι πολ­λα­πλά­σιες σε μέ­γε­θος και παλμό – το πρώτο λι­θα­ρά­κι μπήκε!

3. Φω­νά­ξα­με ότι η δου­λειά δεν στα­μα­τά­ει στο σπίτι, αλλά ότι οι οι­κια­κές ερ­γα­σί­ες, που ακόμα και σή­με­ρα συ­νε­χί­ζου­με να επω­μι­ζό­μα­στε κυ­ρί­ως οι γυ­ναί­κες, συ­νι­στούν απλή­ρω­τη ερ­γα­σία και ότι ως εκ τού­του κα­τα­πιε­ζό­μα­στε διπλά, σε σπίτι και δου­λειά, επο­μέ­νως θα αγω­νι­στού­με και διπλά.

4. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις μας έδει­ξαν ότι οι φε­μι­νι­στι­κοί αγώ­νες είναι ορ­γα­νι­κό τμήμα του ερ­γα­τι­κού και ευ­ρύ­τε­ρου λαϊ­κού κι­νή­μα­τος, το οποίο πρέ­πει να νοη­μα­το­δο­τή­σου­με εκ νέου και με αυτή την οπτι­κή.

5. Ενώ­σα­με τη φωνή μας με τις αγω­νι­ζό­με­νες γυ­ναί­κες στην Τουρ­κία, την Αρ­γε­ντι­νή, την Ισπα­νία, το Ιράν, δεί­χνο­ντας έμπρα­κτη διε­θνι­στι­κή αλ­λη­λεγ­γύη, ενά­ντια σε κάθε εί­δους κα­τα­πί­ε­ση, τα­ξι­κή, έμ­φυ­λη, φυ­λε­τι­κή και γί­να­με ορα­τές.

6. Η σύν­θε­ση των δια­δη­λώ­σε­ων, αλλά και όλων των προ­πα­γαν­δι­στι­κών προ­ε­τοι­μα­σιών, απο­τυ­πώ­νει ζω­ντά­νια, μα­χη­τι­κό­τη­τα και τη συμ­με­το­χή νε­ο­λαί­ας, που ση­μαί­νει ότι οι αγώ­νες των γυ­ναι­κών εμπνέ­ουν και ενερ­γο­ποιούν ση­μα­ντι­κό τμήμα του κι­νή­μα­τος.

7. Σε επί­πε­δο ενη­μέ­ρω­σης για ευαι­σθη­το­ποί­η­ση και συμ­με­το­χή, πέρα από την πα­ρου­σία σε ρα­διο­φω­νι­κές και τη­λε­ο­πτι­κές εκ­πο­μπές και τη χρήση των μέσων κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης, έγι­ναν εξορ­μή­σεις και εκ­δη­λώ­σεις με αρ­κε­τή μα­ζι­κό­τη­τα, επα­να­συ­σπεί­ρω­σαν αγω­νί­στριες και αγω­νι­στές, απευ­θύν­θη­καν με εξω­στρέ­φεια στις γυ­ναί­κες που δεν είναι «ει­δι­κές» στον φε­μι­νι­σμό, στις γυ­ναί­κες που «δεν ξέ­ρουν πολλά», αλλά θέ­λουν επι­τέ­λους να αντι­δρά­σουν.

8. Το θέμα της γυ­ναι­κεί­ας εκ­με­τάλ­λευ­σης και κα­τα­πί­ε­σης μπό­ρε­σε να ανοί­ξει και να κα­το­χυ­ρω­θεί ως πρό­βλη­μα με το οποίο αξί­ζει να ασχο­λη­θού­με σο­βα­ρά στα σχο­λεία, στις σχο­λές, στα σω­μα­τεία, σε συλ­λο­γι­κό­τη­τες και πρω­το­βου­λί­ες.

9. Οι συ­ζη­τή­σεις και οι αντι­δρά­σεις του κό­σμου με τον οποίο ήρ­θα­με σε επαφή έδει­ξε ότι οι φε­μι­νι­στι­κές διεκ­δι­κή­σεις συ­νι­στούν σο­βα­ρό και υπαρ­κτό ζή­τη­μα και ότι οι ει­ρω­νεί­ες ή η ελα­φρό­τη­τα που επι­δει­κνυό­ταν σε αρ­κε­τές από τις συ­ζη­τή­σεις για το γυ­ναι­κείο ζή­τη­μα τα προη­γού­με­να χρό­νια πλέον μπαί­νουν στο πε­ρι­θώ­ριο.

Η Συ­νέ­λευ­ση 8ης Μάρτη λει­τούρ­γη­σε ανοι­χτά και αμε­σο­δη­μο­κρα­τι­κά, κα­το­χυ­ρώ­νο­ντας την ισό­τι­μη συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ πολ­λών ορ­γα­νω­μέ­νων γυ­ναι­κεί­ων συλ­λο­γι­κο­τή­των και ανέ­ντα­χτων συ­ντρο­φισ­σών, φε­μι­νι­στριών, αγω­νι­στριών, φοι­τη­τριών, μα­θη­τριών και συν­δι­κα­λι­στριών. Κο­μί­ζει έτσι ως πα­ρα­κα­τα­θή­κη στους αγώ­νες που έπο­νται ένα πρό­τυ­πο συ­μπε­ρι­λη­πτι­κής και ισό­τι­μης συ­νύ­παρ­ξης, καθώς και απο­τε­λε­σμα­τι­κής διορ­γά­νω­σης κι­νη­μα­τι­κών γε­γο­νό­των.

Η πα­ρέμ­βα­ση της Συ­νέ­λευ­σης 8ης Μάρτη βα­σί­στη­κε στις προ­τε­ραιό­τη­τες για μα­ζι­κή απεύ­θυν­ση, εξω­στρέ­φεια, δράση. Σε αυτό λο­γο­δο­τού­σε ο όλος σχε­δια­σμός, από τα υλικά μας (αφίσα, κεί­με­να, πανό), τις πε­ριο­δεί­ες σε ερ­γα­τι­κούς χώ­ρους, τις εξορ­μή­σεις σε σχο­λές και γει­το­νιές, τις εκ­δη­λώ­σεις σω­μα­τεί­ων, τις συ­ζη­τή­σεις σε σχο­λεία, μέχρι και τις ίδιες τις δια­δη­λώ­σεις. Ακόμη και οι­κο­νο­μι­κά, η Συ­νέ­λευ­ση στά­θη­κε στα πόδια της με αυ­το­χρη­μα­το­δό­τη­ση που ορ­γα­νώ­θη­κε σχε­δια­σμέ­να με συλ­λο­γι­κό τρόπο (συμ­βο­λή αγω­νι­στριών κι αγω­νι­στών πέρα από τα όρια της Συ­νέ­λευ­σης 8ης Μάρτη, αυ­το­κόλ­λη­τα οι­κο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης,  πάρτι που διορ­γα­νώ­θη­κε μετά τις δια­δη­λώ­σεις).

Στό­χος ήταν να απευ­θυν­θού­με στις πλητ­τό­με­νες γυ­ναί­κες, που συν­θλί­βο­νται με­τα­ξύ άγριων συν­θη­κών σε δου­λειά και σπίτι και που έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη μια μα­χη­τι­κή συλ­λο­γι­κό­τη­τα και μια απρο­ϋ­πό­θε­τη αλ­λη­λεγ­γύη για να μι­λή­σουν, να βγουν μπρο­στά, να γί­νουν ορα­τές.

Θε­ω­ρού­με ότι βα­δί­σα­με όντως προς μια τέ­τοια κα­τεύ­θυν­ση, ανοί­γο­ντας τον δρόμο για τη συ­νέ­χεια.

Η συ­νέ­χεια πε­ρι­λαμ­βά­νει τους αγώ­νες που ήδη ξε­δι­πλώ­νο­νται, έστω και πε­ριο­ρι­σμέ­να, για την προ­στα­σία της μη­τρό­τη­τας και των γυ­ναι­κών που αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα αδειών, απο­λύ­σεις, δια­κρί­σεις στους χώ­ρους δου­λειάς, με την ελα­στι­κή ερ­γα­σία να έχει επι­δρά­σει ιδιαί­τε­ρα αρ­νη­τι­κά στη ζωή των γυ­ναι­κών.

Πε­ρι­λαμ­βά­νει φυ­σι­κά και την προ­τει­νό­με­νη αλ­λα­γή του άρ­θρου 336 του Ποι­νι­κού Κώ­δι­κα, προς το δυ­σμε­νέ­στε­ρο, με τη νο­μι­κή αλ­λα­γή του ορι­σμού του βια­σμού, που όχι απλά δεν τον συ­σχε­τί­ζει με την έν­νοια της συ­ναί­νε­σης, αλλά τον πε­ριο­ρί­ζει στις κα­τα­στά­σεις με απει­λή ή άσκη­ση σω­μα­τι­κής βίας. Σε αυτό έχουν υπάρ­ξει ελ­πι­δο­φό­ρες αντι­δρά­σεις από το γυ­ναι­κείο κί­νη­μα και θε­ω­ρού­με ότι χρειά­ζε­ται και πάλι η μα­ζι­κή ενη­μέ­ρω­ση και απεύ­θυν­ση για ενερ­γο­ποί­η­ση του συ­νό­λου των γυ­ναι­κών.

Στην απο­λο­γι­στι­κή συ­νέ­λευ­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­σα­με στις 29.3.2019, στο πλαί­σιων των σκέ­ψε­ων και των προ­τά­σε­ων για την ανα­γκαία συ­νέ­χεια της πα­ρέμ­βα­σής μας, απο­φα­σί­στη­κε η συμ­με­το­χή μας στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις για την ερ­γα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά. Να βγουν μπρο­στά οι γυ­ναί­κες της δου­λειάς, της ανερ­γί­ας, της ανα­σφά­λι­στης και επι­σφα­λούς ερ­γα­σί­ας, οι γυ­ναί­κες του αγώνα για ένα σύγ­χρο­νο φε­μι­νι­στι­κό λαϊκό κί­νη­μα!

Συ­νε­χί­ζου­με φε­μι­νι­στι­κά, συλ­λο­γι­κά και ανυ­πο­χώ­ρη­τα!

Ετικέτες