Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς
Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Κι ενώ όλες οι εκκλήσεις για ατομική και κοινωνική ευθύνη έχουν εισακουστεί και με το παραπάνω, παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου να διαδραματίζεται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας από πλευράς της Κυβέρνησης. Από τη μία αναδεικνύεται η μάχη για την συλλογική υγεία ως η ύψιστη μάχη της περιόδου, από την άλλη οι ίδιοι οι γιατροί και υγειονομικοί φιμώνονται απροκάλυπτα όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν τους κινδύνους και τα προβλήματα. Ενώ παρακολουθούμε κάθε μέρα ενημερώσεις από τον κο Τσιόδρα, η συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) -δηλαδή των καθ’ ύλην αρμόδιων για την εξέλιξη και τη διασπορά της νόσου στη χώρα μας- δεν προβλήθηκε από κανένα κανάλι. Είμαστε οι πρώτοι που μαθαίνουμε για δωρεές σε μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό, αλλά οι γιατροί λογοκρίνονται όταν προσπαθούν να καταγγείλλουν ότι καμία μάσκα, κανένας νέος αναπνευστήρας δεν έχει φτάσει στα νοσοκομεία τους.
Πως φτασαμε, όμως, μέχρι εδώ και πως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα ειδικά για μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα που αναμένεται να πληγούν και περισσότερο; Στο πλαίσιο της συμβολής μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, θεωρούμε πως αξίζει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας μια σειρά από αποφάσεις “αναδιάρθρωσης” των φορέων υγείας οι οποίες είχαν -εκτός των άλλων- και ειδικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο.Το έτος είναι 2012 και με αρχή το κλείσιμο του 1ου Θεραπευτήριου του ΙΚΑ μία προς μία οι μεγαλύτερες μονάδες που συγκροτούν τους φορείς Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Δήμο Αθηναίων θα έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη του 2013. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Πατησίων, 3ο και 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, μονάδες υγείας που όχι μόνο κάλυπταν με επιμερισμό τις καθημερινές ανάγκες δεκάδων χιλιάδων πολιτών του Δήμου Αθηναίων, αλλά ήταν και αναγνωρισμένες για την εξειδίκευσή τους -κατα περίπτωση- σε τομείς όπως η οφθαλμιατρική, αγγειακά νοσήματα, νόσο του Crohn κλπ και συνέβαλαν στην φροντίδα υγείας της ευρύτερης μητροπολιτικής Αθήνας. Με πρόσχημα τη λιτότητα, το “αποδοτικότερο management” και την ανάγκη συμπτυξης λειτουργικών εξόδων, οι πάροχοι δευτεροβάθμιας και εξειδικευμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μία πόλη 700.000 κατοίκων διαλύονται ολοκληρωτικά μέσα σε 1,5 χρόνο. Η δε πρωτοβάθμια φροντίδα που στην Αθήνα παρεχόταν ήδη κατα κόρον από ιδιώτες γιατρούς, συμπτύσσεται ακόμα περισσότερο και επαφίεται στα ελάχιστα και με μεγάλες ελλείψεις δημοτικά ιατρεία να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες.
Την ίδια μοιρα, είχαν και οι υπόλοιποι φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην ευρύτερη μητροπολιτική Αθήνα, ενώ παράλληλα χρόνο με το χρόνο και με την παύση προσλήψεων, το υγειονομικό δυναμικό μαζί και οι κλίνες μειώνονταν. Ακολούθησε η επίθεση στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ – ΕΟΠΠΥ στα οποία προσέφευγε η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων για εξετάσεις και συνταγογράφηση. Παρ’ότι με αγώνες οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα αυτά κατάφεραν να μην υπάρξουν απολύσεις, τα υποκαταστήματα υποβαθμίστηκαν και οι αντίστοιχες ΤΟ.Μ.Υ που δημιουργήθηκαν ήταν ελάχιστες και δεν αναπλήρωσαν ποτέ το κενό. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μία κατάσταση όπου από τους 3 βασικούς πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -(α) πρόληψη και προάσπιση της υγείας (β) διάγνωση, περίθαλψη, θεραπεία (γ) παρακολούθηση, αποκατάσταση, κοινωνική επανένταξη- υλοποιείται μόνο ο δεύτερος και μάλιστα κουτσουρεμένος. Η δε δευτεροβάθμια υγεία, τα μεγάλα κέντρα υγείας, τα γενικά νοσοκομεία έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Με την αναδιάρθρωση του 2017 ενώ επικοινωνείται η πρόθεση να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, η υλοποίηση καταλήγει στη δημιουργία νέων Κέντρων Υγείας τα οποία ούτε έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν έκτακτα περιστατικά (και να συνδεθούν έτσι με τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα) αλλά ούτε έχουν μόνιμο προσωπικό ώστε να συντελέσουν σε ένα σχέδιο παρακολούθησης Υγείας της Κοινότητας. Παράλληλα από τον κεντρικό σχεδιασμό, αποκλείονται πλήρως τα ήδη υπάρχοντα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης μας τα οποία αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου Αθηναίων αν θα τα εξοπλίσει, πως θα τα εξοπλίσει ποιες ειδικότητες και τι σχεδιασμό θα έχουν.Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2020 με όλους τους φορείς δημόσιας υγείας πλήρως υποβαθμισμένους, με μειωμένο προσωπικό, με μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα, με κατακερματισμένες αρμοδιότητες και υπερσυγκέντρωση διαγνωστικών και θεραπευτικών αρμοδιοτήτων στα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο Δήμο Αθηναίων καταφέρουν να λειτουργούν 6 Δημοτικά Ιατρεία με μόνο ένα πολυδύναμο (αυτό της 5ης Δημοτική Κοινότητας), με μεγάλα κενά μέσα στο χρόνο καθώς λήγουν οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις των γιατρών προτού προσληφθούν νέοι, με κατα περιόδους μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα (θυμίζουμε καταγγελίες για οδοντιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό, για ελλείψεις betadine κα) και ένα μέρος του ιατρικού προσωπικού να είναι εθελοντές!
Αλλά, όπως προείπαμε, παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Γιατί ενώ σε όλους τους τόνους διατυπώνεται καθημερινά η ανάγκη να αποσυμφορηθούν των Νοσοκομεία για ν’ αντέξει το σύστημα υγείας, κανένας λόγος δεν γίνεται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα κέντρα υγείας που θα μπορούσαν να φιλτράρουν και να αναλαμβάνουν περιστατικά που δεν σχετίζονται με την επιδημία ωστε να μην φτάσουν στο σημείο να χρειάζεται να διακομιστούν σε Νοσοκομείο. Και ήδη φαίνεται ότι ούτε η διοικούσα παράταξη του Δήμου Αθηναίων προτίθεται να εξάγει συμπεράσματα από την σημερινή κρίση. Από τις 400 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν ως μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, λιγότερες από 100 αφορούν ειδικότητες του ευρύτερου κλάδου υγείας και η πραγματικότητα είναι ότι όλες πρόκειται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, οι οποίες λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας που διανύουμε γίνονται πιο εμφανείς σήμερα. Κι ενώ οι ανάγκες θα υπάρχουν και την επαύριο της επιδημίας, οι προσλήψεις είναι για 4 μήνες.
Την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας,οι γιατροί και υγειονομικοί ανά την επικράτεια καλούν σε ημέρα πανελλαδικής δράσης με σύνθημα “Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού”. Ανταποκρινόμενες/οι, λοιπόν, στο κάλεσμα ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιζόμενους/ες γιατρούς για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διεκδικούμε σήμερα αλλά και κάθε μέρα την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, το άνοιγμα όλων των δομών που έκλεισαν στην Αθήνα και τη διασύνδεσή τους με τα Δημοτικά Ιατρεία, την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Γενικά Νοσοκομεία. Καλούμε τον Δήμο να διεκδικήσει κονδύλια για το σχεδιασμό ενός προγράμματος διασφάλισης και προστασίας της Υγείας της Κοινότητας σε κάθε περιοχή του Δήμου.Ενίσχυση των δομών υγείας κανένας/καμία εκτός πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Δημοτική Κίνηση Ανυπότακτη Αθήνα