Σταματήστε, μωρέ, την κριτική… Ποιες ελλείψεις, ποιες μάσκες, ποιες ΜΕΘ, ποια τεστ; Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και αυτό διαλαλεί μια τεράστια κυβερνητική επιτυχία. Δείτε πόσες ζωές «παίρνει» κάθε ημέρα ο Covid- 19 σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Άντε, κάντε πληθυσμιακές αναγωγές, κάντε τις συγκρίσεις με τα δικά μας και σιωπήστε.

Του­λά­χι­στον… Διότι κα­νο­νι­κά θα έπρε­πε, τι­θα­σεύ­ο­ντας την κα­κο­πι­στία και τη μι­κρο­ψυ­χία σας, να εξυ­μνεί­τε μαζί μας τον Κούλη, τον Κι­κί­λια, τον Χαρ­δα­λιά. Α, ναι, είναι και οι ερ­γα­ζό­με­νοι στον τομέα της δη­μό­σιας Υγεί­ας… ΟΚ, θα τους χει­ρο­κρο­τή­σου­με ξανά, αλλά, τι τα θέ­λε­τε, αν δεν τα είχε σχε­διά­σει όλα άψογα (ή σχε­δόν όλα) το «γκου­βέρ­νο», τώρα θα θρη­νού­σα­με σαν τους Ιτα­λούς και τους Ισπα­νούς.

Με το εν λόγω «θε­ώ­ρη­μα – επι­χεί­ρη­μα» βομ­βαρ­δί­ζε­ται η έγκλει­στη κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά μας. Είτε συ­ντε­λεί­ται με δια­τυ­πώ­σεις «κομ­ψό­τε­ρες» (πχ σε με­ρι­κά ΜΜΕ) είτε γί­νε­ται  ακόμη πιο «άγαρ­μπα» και «χου­λι­γκα­νι­κά» (σε social media), ο συ­στη­μι­κός και συ­στη­μα­τι­κός αυτός βομ­βαρ­δι­σμός επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει μα­ζι­κή «τύ­φλω­ση», βα­σι­ζό­με­νος, ο ίδιος, στην εκού­σια «ρε­πορ­τα­ζια­κή» μυω­πία.

«Μυω­πία» εί­πα­με; Λάθος. Πρε­σβυω­πία. Διότι πρε­σβυω­πι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι να  βλέ­πεις τα μα­κρι­νά κι όχι τα κο­ντι­νά. Να «πιά­νει» το μάτι σου όσες χώρες ή πε­ρι­φέ­ρειες κρα­τών (άλλη η παν­δη­μία στη Λομ­βαρ­δία κι άλλη στην Κα­μπα­νία) βρέ­θη­καν στη δίνη του κυ­κλώ­να, αλλά να «μην βλέ­πεις» τί­πο­τε από την Ανα­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη και τα Βαλ­κά­νια, δη­λα­δή από τη γε­ω­γρα­φι­κή «γει­το­νιά», στην οποία κι εμείς βρι­σκό­μα­στε. Κι αφού δεν βλέ­πεις, δεν κά­νεις και τις δέ­ου­σες συ­γκρί­σεις…

Ε, ας τις κά­νου­με λοι­πόν εμείς! Εάν τεκ­μαί­ρε­ται κά­ποιο «κα­τόρ­θω­μα» της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης επει­δή εδώ οι θά­να­τοι από τον Covid 19 είναι 10 ανά ένα εκα­τομ­μύ­ριο  κα­τοί­κους, τότε ας μην βια­στούν τα τη­λε­ο­πτι­κά κα­νά­λια να απο­νεί­μουν κά­ποιο «διε­θνές βρα­βείο»  στον Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη. Προη­γού­νται πολ­λοί ομό­λο­γοί του, όπως φαί­νε­ται εδώ. Από τη Σλο­βα­κία (1 θά­να­τος ανά 1 εκατ. κα­τοί­κων), Βουλ­γα­ρία (5), Μαυ­ρο­βού­νιο (6), Κρο­α­τία (8), Πο­λω­νία (8), Αλ­βα­νία (9), κλπ.

Ο ελ­λη­νι­κός «δεί­κτης» είναι όμοιος με τον κυ­πρια­κό, ελα­φρά κα­λύ­τε­ρος του σερ­βι­κού και του βοσ­νια­κού (11 και 12 αντί­στοι­χα) και αι­σθη­τά κα­λύ­τε­ρος του τουρ­κι­κού, ρου­μα­νι­κού, βο­ρειο­μα­κε­δο­νι­κού και σλο­βε­νι­κού (18, 20, 22, 29 αντί­στοι­χα).

Με βάση αυτόν το δεί­κτη, λοι­πόν, η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται σε κα­λύ­τε­ρη θέση από τις «μισές συν κάτι» βαλ­κα­νι­κές χώρες. Εάν, τώρα, «ανοί­ξου­με» τον υπό εξέ­τα­ση χάρτη, τόσο προς «κε­ντρο­ευ­ρω­παϊ­κή», όσο και προς βο­ρειο­α­να­το­λι­κή κα­τεύ­θυν­ση, θα δια­πι­στώ­σου­με: Πρώ­τον, ότι οι θά­να­τοι ανά 1 εκα­τομ. πλη­θυ­σμού είναι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους εν Ελ­λά­δι σε Ουγ­γα­ρία (15) και Τσε­χία (16). Λι­γό­τε­ροι – όπως ήδη ανα­φέ­ρα­με- είναι σε Σλο­βα­κία και Πο­λω­νία. Δεύ­τε­ρον: Ότι στα­τι­στι­κή απεί­ρως ηπιό­τε­ρη από την ελ­λη­νι­κή (με δεί­κτες από 0,1 έως 6)  «απο­λαμ­βά­νουν» οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με τρεις μόνον εξαι­ρέ­σεις. Λι­θουα­νία, Εσθο­νία, Μολ­δα­βία.

Είναι σαν να βλέ­που­με και να ακού­με τους… ευ­λα­βι­κούς προ­πα­γαν­δι­στές να ψελ­λί­ζουν (κάπως όψιμα) ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις συ­γκρί­σεις, αλλά ας συ­νε­χί­σου­με: Στις διε­θνείς στα­τι­στι­κές κα­τα­γρά­φο­νται πάνω από 50 χώρες που πα­ρου­σιά­ζουν δεί­κτη θα­νά­του κάτω της μο­νά­δας, δη­λα­δή αντι­στοι­χούν πάνω από ένα εκ. πλη­θυ­σμού σε κάθε απώ­λεια από τον Covid 19. Σε πε­ρί­πτω­ση που κά­ποιοι επι­μέ­νουν ότι αυτά είναι εξ ορι­σμού κυ­βερ­νη­τι­κά επι­τεύγ­μα­τα (κι αν θε­ω­ρού­νται τέ­τοια στην Ελ­λά­δα, γιατί όχι πα­ντού;), τότε ας απο­νεί­μουν τα τι­μη­τι­κό­τε­ρα εύ­ση­μα στους ηγέ­τες των κρα­τών του «μηδέν κόμμα…». Θα κου­ρα­στούν να με­τρούν κράτη της υπο­σα­χά­ριας Αφρι­κής, καθώς και χώρες όπως Μπα­γκλα­ντές, Ελ Σαλ­βα­δόρ, Ιορ­δα­νία…

Ας σο­βα­ρευ­τούν, κά­ποια στιγ­μή, τα εγ­χώ­ρια «πα­πα­γα­λά­κια» κι ας δουν τον «οδικό χάρτη» της παν­δη­μί­ας. Είναι προ­φα­νές πως τα χει­ρό­τε­ρα πλήγ­μα­τα τα υπέ­στη­σαν χώρες και πε­ριο­χές, των οποί­ων η κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα και οι «λει­τουρ­γί­ες» ήταν πε­ρισ­σό­τε­ρο κο­σμο­πο­λί­τι­κες, «εξω­στρε­φείς», «διε­θνο­ποι­η­μέ­νες». Φυ­σι­κά, πολλά κρί­νο­νται και θα κρι­θούν από τις κατά τό­πους επι­λο­γές για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, από τις υπο­δο­μές, από το έγκαι­ρο ή το κα­θυ­στε­ρη­μέ­νο δρά­σε­ων και μέ­τρων, κλπ. Δεν παύει όμως ο πλα­νή­της να διαι­ρεί­ται σε δια­φο­ρε­τι­κές «ζώνες», ως προς τη «δε­κτι­κό­τη­τα» στον ιό και τη σφο­δρό­τη­τα με την οποία αυτός έχει εφορ­μή­σει, ως τώρα.  

Όποιος (κάνει ότι) δεν βλέ­πει τις δια­φο­ρε­τι­κές «κα­τη­γο­ρί­ες» κι έτσι επι­δί­δε­ται σε βο­λι­κές συ­γκρί­σεις, ανα­μει­γνύ­ει την εξα­πά­τη­ση με την κου­το­πο­νη­ριά. Είναι ανό­η­το  να υμνείς την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση (αφή­νου­με το πόσα πρέ­πει να ξε­χά­σεις, για να το κά­νεις …), πι­στώ­νο­ντάς της το γε­γο­νός ότι ο πι­κρός εγ­χώ­ριος  απο­λο­γι­σμός των 10 θα­νά­των ανά ένα εκ. πλη­θυ­σμού είναι πολύ ελα­φρύ­τε­ρος ακόμη και από τον αντί­στοι­χο της Γερ­μα­νί­ας (45 ανά 1 εκατ.). Όσο ανό­η­το θα ήταν να θε­ω­ρείς ότι το Ουζ­μπε­κι­στάν, το Κα­ζακ­στάν και το Κιρ­γι­στάν κυ­βερ­νώ­νται από «θαυ­μα­τουρ­γούς», επει­δή ο δικός τους δεί­κτης είναι κάτω της μο­νά­δας, την ώρα που η Λι­θουα­νία  και η Εσθο­νία βρί­σκο­νται στο 11 και το 27, αντί­στοι­χα.

Εξυ­πα­κού­ε­ται πως αν ο ιός είχε κάνει την «εξόρ­μη­σή του» σε κα­λο­και­ρι­νή, του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δο, η κα­τά­στα­ση θα ήταν κατά πολύ χει­ρό­τε­ρη, σε αρ­κε­τές χώρες, της Ελ­λά­δας συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νης. Υπό αυτήν την έν­νοια, ίσως πρέ­πει να θυ­μη­θού­με το κλισέ «τυ­χε­ροί μέσα στην ατυ­χία μας». Δεν είναι όμως η τύχη, αυτή που τε­λι­κά θα κρί­νει τη μάχη ενα­ντί­ον του Covid 19, αλλά και ενα­ντί­ον του αντι­κοι­νω­νι­κού status που θα επι­χει­ρη­θεί να εγκα­θι­δρυ­θεί στο όνομα του «ανα­πό­φευ­κτου». Είναι πολλά. Κι ανά­με­σά τους, φυ­σι­κά, συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η ικα­νό­τη­τα - επαρ­κής ή μη, θα φα­νεί- της κοι­νω­νί­ας να απο­φεύ­γει επι­κοι­νω­νια­κές «φόλες»,  που είναι φυ­σι­κό να πα­ρά­γο­νται συ­νε­χώς. Διότι με 11 ζεστά εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ που πήραν, τα τη­λε­ο­πτι­κά «πα­ρα­σκευα­στή­ρια» δεν θα ξε­μεί­νουν από όρεξη, ούτε από φα­ντα­σία…

Ετικέτες