Πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

Την έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας των πρώ­των «μη κρα­τι­κών» πα­νε­πι­στη­μί­ων το φθι­νό­πω­ρο του 2025 ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός παι­δεί­ας και θρη­σκευ­μά­των Κυ­ριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, μετά την ψή­φι­ση του νο­μο­σχε­δί­ου με τίτλο «Ελεύ­θε­ρο Πα­νε­πι­στή­μιο». Ένα αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό νο­μο­σχέ­διο που έγινε νόμος με μο­να­δι­κό υπο­στη­ρι­κτή του την κυ­βέρ­νη­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, ενά­ντια σε γε­μά­τα αμ­φι­θέ­α­τρα από φοι­τη­τές/-τριες στις γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις, φοι­τη­τι­κές κα­τα­λή­ψεις σε όλη την χώρα, δυ­να­μι­κές δια­δη­λώ­σεις, απερ­γί­ες σω­μα­τεί­ων και ανα­κοι­νώ­σεις πα­νε­πι­στη­μια­κών φο­ρέ­ων και συ­νταγ­μα­το­λό­γων. Υπήρ­ξαν, ακόμη, και συ­νταγ­μα­το­λό­γοι θε­τι­κά προ­σκεί­με­νοι προς τα ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια που τό­νι­ζαν την αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τα του νο­μο­σχε­δί­ου και πρό­τει­ναν τη προ­βλε­πό­με­νη, νό­μι­μη οδό της ανα­θε­ώ­ρη­σης και όχι της πα­ρά­καμ­ψης του άρ­θρου 16. Όχι μόνο επι­λέ­χθη­κε ο δρό­μος της κα­τα­πά­τη­σης του συ­ντάγ­μα­τος, αλλά η δη­μό­σια δια­βού­λευ­ση κρά­τη­σε μόλις μία βδο­μά­δα μετά την πα­ρου­σί­α­ση του νο­μο­σχε­δί­ου, ενώ υπήρ­ξαν δια­τά­ξεις κα­θο­ρι­στι­κές προς το πε­ριε­χό­με­νο του που προ­στέ­θη­καν -ή πα­ρα­λή­φθη­καν- τε­λευ­ταία στιγ­μή. Το ερώ­τη­μα που εύ­λο­γα προ­κύ­πτει πα­ρα­τη­ρώ­ντας τις σπα­σμω­δι­κές κι­νή­σεις της κυ­βέρ­νη­σης, είναι «γιατί τόση βια­σύ­νη, για ένα μέτρο που δεν απα­ντά σε καμία άμεση, κοι­νω­νι­κή ανά­γκη και απαί­τη­ση;», η κα­λύ­τε­ρα… «για ποιους;». 

Το πα­ρά­δειγ­μα της CVC

Κε­ντρι­κό ση­μείο στην επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία υπέρ του νο­μο­σχε­δί­ου υπήρ­ξε η ανα­βάθ­μι­ση της τρι­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης, μέσα από την προ­σέλ­κυ­ση κο­ρυ­φαί­ων, ξένων πα­νε­πι­στη­μί­ων με μακρά, ακα­δη­μαϊ­κή ιστο­ρία , όπως το Harvard και το Yale. Πίσω από όλη την υπο­σχε­σιο­λο­γία της κυ­βέρ­νη­σης περί δήθεν βελ­τί­ω­σης του δη­μο­σί­ου πα­νε­πι­στή­μιου μέσα απ’ την συ­νερ­γα­σία του με τα ιδρύ­μα­τα αυτά, με­γά­λοι, επεν­δυ­τι­κοί κύ­κλοι, όπως το αμε­ρι­κά­νι­κο hedge fund της CVC, τρί­βουν τα χέρια τους. Η CVC ως ένας «πα­γκό­σμιος δια­χει­ρι­στής εναλ­λα­κτι­κών επεν­δύ­σε­ων» κα­τέ­χει στον ελ­λα­δι­κό χώρο, το 10% του με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου της ΔΕΗ, το 90% της Vivartia (εται­ρεία πα­ρα­γω­γής τρο­φί­μων, με έδρα στα Σπάτα Ατ­τι­κής), το 90.01% των με­το­χών της Εθνι­κής Ασφα­λι­στι­κής και ελέγ­χει τον κλάδο της ιδιω­τι­κής υγεί­ας έχο­ντας εξα­γο­ρά­σει έξι με­γά­λα νο­σο­κο­μεία της χώρας. Σύμ­φω­να με κυ­πρια­κά και ελ­λη­νι­κά ΜΜΕ, η συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ της CVC και του με­γα­λύ­τε­ρου -σε αριθ­μό φοι­τη­τών- ιδιω­τι­κού πα­νε­πι­στη­μί­ου της Κύ­πρου, το Πα­νε­πι­στή­μιο Λευ­κω­σί­ας (UNIC), που ήδη υφί­στα­ται στην γεί­το­να χώρα, προ­βλέ­πε­ται να επε­κτα­θεί με την ίδρυ­ση της πρώ­της ιδιω­τι­κής Ια­τρι­κής στην Ελ­λά­δα. Η στό­χευ­ση αυτή εξη­γεί, φυ­σι­κά, και την επι­μο­νή της κυ­βερ­νη­τι­κής επι­χει­ρη­μα­το­λο­γί­ας με την «πρό­τυ­πη ως προς το μο­ντέ­λο της με­τα­σχο­λι­κής μόρ­φω­σης, Κύ­πρου». Βέ­βαια, η ιδιό­τη­τα της CVC ως του κυ­ρί­αρ­χου παί­χτη στον τομέα της ιδιω­τι­κής υγεί­ας, έχει άμεση και οφθαλ­μο­φα­νή σχέση με την πρώτη επέν­δυ­ση της στην ελ­λη­νι­κή, ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση, αφού τα νο­σο­κο­μεια­κά της ιδρύ­μα­τα θα χρη­σι­μεύ­ουν για τις πρα­κτι­κές των φοι­τη­τών/- τριών και θα λει­τουρ­γούν ως κρά­χτες. Ο πρό­σφα­τος, επί­σης, νόμος για τα απο­γευ­μα­τι­νά επί πλη­ρω­μή χει­ρουρ­γεία- υπουρ­γί­ας Άδωνι Γε­ωρ­γιά­δη- που υπο­βαθ­μί­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας, θέ­το­ντας στυ­γνά ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια στη λει­τουρ­γία του, χα­ρί­ζει ζεστό χρήμα σε funds, όπως και αυτό της CVC. 

 Μία χρή­σι­μη, ακόμη πλη­ρο­φο­ρία που ανα­φέ­ρε­ται στα σχε­τι­κά δη­μο­σιεύ­μα­τα, είναι η εγκα­θί­δρυ­ση της σχο­λής αυτής στην πε­ριο­χή του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου του Ελ­λη­νι­κού, όπου απ’ την πρώτη στιγ­μή το­πι­κοί φο­ρείς και συλ­λο­γι­κό­τη­τες διεκ­δι­κούν την αξιο­ποί­η­ση του ως ανοι­χτού χώρου πρα­σί­νου για όλους και για όλες και όχι πε­ρί­κλει­στου και δια­θέ­σι­μου μόνο σε μια προ­νο­μια­κή ελίτ του­ρι­στών και πα­ρα­θε­ρι­στών. Όμως, όταν πρό­κει­ται για τους φί­λους της, η κυ­βέρ­νη­ση δια­θέ­τει τα πιο κερ­δο­φό­ρα πε­ρι­βό­λια, αφού πέρα απ’ την στέ­γα­ση της επέν­δυ­σης της CVC, το συ­νο­λι­κό έργο ανά­πλα­σης του Ελ­λη­νι­κού έχει ανα­λά­βει η Lamda Development του κυ­ρί­ου Σ. Λάτση, σ’ ένα ακόμη κρε­σέ­ντο εκ­ποί­η­σης της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας. Ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός λει­τουρ­γεί τέ­λεια όταν πρό­κει­ται για με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις και ποτέ για τις ανά­γκες των από τα κάτω. Οι στε­νές σχέ­σεις της οι­κο­γέ­νειας Μη­τσο­τά­κη με το hedge fund είναι γνω­στές, άλ­λω­στε, και μέσα από την ερ­γα­σία της κόρης σε υψηλή θέση στην ιε­ραρ­χία της CVC, η οποία δια­κό­πη­κε τον Ιού­λιο του 2023, λίγο πριν την ανα­κοί­νω­ση της συ­νερ­γα­σί­ας CVC και UNIC, διότι η πα­ρα­μο­νή της εκεί θα έκανε την σύν­δε­ση κάπως… εξό­φθαλ­μη. 

Εξό­φθαλ­μη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση

Ο όμι­λος επι­κοι­νω­νί­ας BBDO είναι ο επό­με­νος που έκανε την εμ­φά­νι­ση του λίγο μετά το νόμο για τα ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια, με την υπο­γρα­φή μνη­μο­νί­ου συ­νερ­γα­σί­ας με το Πά­ντειο Πα­νε­πι­στή­μιο στον τομέα της επι­κοι­νω­νί­ας στο ψη­φια­κό πε­ρι­βάλ­λον, για την πα­ρο­χή τόσο ερευ­νη­τι­κού υλι­κού όσο και φθη­νού ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, μέσω της πρα­κτι­κής άσκη­σης, αλλά και την δυ­να­τό­τη­τα δια­μόρ­φω­σης του προ­γράμ­μα­τος σπου­δών, προς όφε­λος της BBDO Greece. Ένα πα­ρά­δειγ­μα του επι­χει­ρη­μα­τι­κού πα­νε­πι­στη­μί­ου και μία από­δει­ξη της όλο και με­γα­λύ­τε­ρης εμπλο­κής της ιδιω­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας στον χώρο της τρι­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης.

Τα πα­ρα­πά­νω στοι­χεία, λοι­πόν, έρ­χο­νται να επι­βε­βαιώ­σουν τα επι­χει­ρή­μα­τα του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος περί ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης και όχι ανα­βάθ­μι­σης ή διε­θνο­ποί­η­σης του δη­μό­σιου πα­νε­πι­στη­μί­ου, όπως πα­ρα­πλα­νη­τι­κά δια­κή­ρυτ­ταν τα κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Όλη η συ­ζή­τη­ση περί επι­στρο­φής της ελ­λη­νι­κής φοι­τη­τιώ­σας νε­ο­λαί­ας του εξω­τε­ρι­κού, της με­τα­τρο­πής της χώρας σε ακα­δη­μαϊ­κό κέ­ντρο της Με­σο­γεί­ου, της απε­λευ­θέ­ρω­σης της τρι­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης από το μο­νο­πώ­λιο του δη­μο­σί­ου, απο­τέ­λε­σε απο­κλει­στι­κά και μόνο το επι­κοι­νω­νια­κό πε­ρί­βλη­μα, κάτω απ’ το οποίο σχε­διά­ζο­νταν συμ­φω­νί­ες εκα­τομ­μυ­ρί­ων πάνω στο δη­μό­σιο κοι­νω­νι­κό αγαθό της παι­δεί­ας. Αν και τα ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια απο­τε­λούν πλέον νόμο του κρά­τους, το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα κα­τά­φε­ρε να προ­βλέ­ψει, να συ­νο­λι­κο­ποι­ή­σει και να γνω­στο­ποι­ή­σει τις στο­χεύ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης που πλέον γί­νο­νται ορα­τές στην κοι­νω­νία, ενά­ντια στις οποί­ες θα συ­νε­χί­σει να μά­χε­ται την επό­με­νη μέρα.  

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες