Η τάση που είχε ήδη διαφανεί μετά το άδοξο τέλος της «ουκρανικής αντεπίθεσης» έχει πλέον εμπεδωθεί: Η πρωτοβουλία κινήσεων έχει περάσει στο ρωσικό στρατό, που επιχειρεί αλλού πιο «στατικά» (πχ στο Νότο) και αλλού καταγράφοντας σταθερά εδαφικά κέρδη (Ντονμπάς), ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περιοριστεί σε θέσεις άμυνας.

Η ρω­σι­κή αε­ρο­πο­ρία διε­ξά­γει μια με­γά­λη εκ­στρα­τεία κα­τα­στρο­φής της ενερ­γεια­κής υπο­δο­μής της Ου­κρα­νί­ας, πολύ πιο συ­ντρι­πτι­κή από την αντί­στοι­χη του προ­πε­ρα­σμέ­νου χει­μώ­να. Αρ­κε­τοί ντό­πιοι ση­μειώ­νουν με ανα­κού­φι­ση ότι του­λά­χι­στον αυτή τη φορά δεν συ­νέ­βη στη διάρ­κεια του χει­μώ­να, αλλά υπο­γραμ­μί­ζουν ότι και το κα­λο­καί­ρι τα βά­σα­να για τη ζωή του πλη­θυ­σμού χωρίς ενέρ­γεια δεν είναι κα­θό­λου μικρά. Πα­ράλ­λη­λα, η με­γα­λύ­τε­ρη ενερ­γο­ποί­η­ση της αε­ρο­πο­ρί­ας σε σχέση με το πα­ρελ­θόν, διευ­κο­λύ­νει και την κά­λυ­ψη της προ­ώ­θη­σης των ρω­σι­κών δυ­νά­με­ων στο έδα­φος. Αυτή η προ­ώ­θη­ση γί­νε­ται εφι­κτή και γιατί ο ου­κρα­νι­κός στρα­τός ξε­μέ­νει από πυ­ρο­μα­χι­κά. Στα μέσα Απρί­λη, η ανα­λο­γία πυ­ρο­μα­χι­κών υπο­λο­γι­ζό­ταν σε «1 προς 5» και σύμ­φω­να με κά­ποιους αξιω­μα­τι­κούς «οδεύ­ει τα­χύ­τα­τα σε 1 προς 10». 

Λει­ψαν­δρία

Μαζί με την έλ­λει­ψη πυ­ρο­μα­χι­κών, εμ­φα­νί­ζε­ται και το πρό­βλη­μα της λει­ψαν­δρί­ας. Ο ου­κρα­νι­κός στρα­τός έχει συσ­σω­ρεύ­σει μα­ζι­κές απώ­λειες μετά από πάνω από 2 χρό­νια συ­νε­χούς πο­λέ­μου, ενώ όσοι έσπευ­σαν να κα­τα­τα­γούν το 2022, πο­λε­μά­νε αστα­μά­τη­τα. Την ίδια ώρα, έχει υπάρ­ξει αλ­λα­γή κλί­μα­τος στα με­τό­πι­σθεν. Ενώ το 2022 εθε­λο­ντές σχη­μά­τι­ζαν τε­ρά­στιες ουρές έξω από τα στρα­το­λο­γι­κά γρα­φεία, σή­με­ρα χι­λιά­δες νέοι άν­δρες επι­χει­ρούν (και κα­τα­φέρ­νουν) να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα για να απο­φύ­γουν μια πι­θα­νή στρά­τευ­ση. Στις δυ­τι­κές και βό­ρειες πε­ριο­χές, δη­λα­δή τις απο­μα­κρυ­σμέ­νες από το μέ­τω­πο, συ­νυ­πάρ­χει η γε­νι­κή στή­ρι­ξη στη συ­νέ­χεια του πο­λέ­μου με την απρο­θυ­μία της συμ­με­το­χής σε αυτόν. Πολ­λοί θέ­λουν μια επι­στρο­φή στην «κα­νο­νι­κό­τη­τα», άλλοι απο­θαρ­ρύ­νο­νται από τις ιστο­ρί­ες φίλων και συγ­γε­νών στο μέ­τω­πο, ενώ ένας συμ­βα­τι­κός πό­λε­μος χα­ρα­κω­μά­των στο Ντο­νιέ­τσκ δεν «συ­γκι­νεί» το ίδιο με την αί­σθη­ση της κα­τε­πεί­γου­σας υπαρ­ξια­κής απει­λής για τις πό­λεις και τις γει­το­νιές που ετοι­μά­ζο­νταν να υπε­ρα­σπι­στούν χι­λιά­δες Ου­κρα­νοί το Φλε­βά­ρη-Μάρ­τη, κατά τη ρω­σι­κή αστρα­πιαία επί­θε­ση προς το Κίεβο και τις με­γά­λες πό­λεις. 

Η ου­κρα­νι­κή Ράντα πρό­σφα­τα ενέ­κρι­νε τη μεί­ω­ση του ορίου ηλι­κί­ας των ατό­μων που επι­τρέ­πε­ται να επι­στρα­τευ­θούν από τα 27 έτη στα 25, την επι­και­ρο­ποί­η­ση των στοι­χεί­ων των στρα­τεύ­σι­μων για να είναι στη διά­θε­ση των Αρχών και την κα­τάρ­γη­ση του 3ε­τούς ορίου στην ενερ­γή-εμπό­λε­μη θη­τεία. Πρό­κει­ται για ένα συμ­βι­βα­σμό ανά­με­σα στην αρ­χι­κή πρό­τα­ση (για ευ­ρύ­τε­ρη υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­το­λό­γη­ση, με δρα­κό­ντειες ποι­νές σε πε­ρί­πτω­ση άρ­νη­σης κλπ) και την κοι­νω­νι­κή κα­τα­κραυ­γή που προ­κά­λε­σε, ωθώ­ντας τον Ζε­λέν­σκι να πα­ρα­δε­χτεί ότι το θέμα «είναι ευαί­σθη­το» κι ότι τα εξα­να­γκα­στι­κά μέτρα «δεν είναι δη­μο­φι­λή». Πέρα από τους πο­λι­τι­κούς δι­σταγ­μούς του Ζε­λέν­σκι, υπάρ­χουν και άλλοι υπο­λο­γι­σμοί –που ανα­δει­κνύ­ουν την ευ­ρύ­τε­ρη διά­στα­ση της λει­ψαν­δρί­ας. Στη δια­φω­νία με το Επι­τε­λείο, ο Ου­κρα­νός πρό­ε­δρος επε­σή­μα­νε ότι δεν πρό­κει­ται απλώς για τη δυ­σκο­λία να βρε­θούν «άλλες 500.000 στρα­τιώ­τες». Αλλά και για το γε­γο­νός ότι για την (οι­κο­νο­μι­κή) συ­ντή­ρη­ση κάθε ενός στρα­τευ­μέ­νου απαι­τού­νται άλλοι 3 ερ­γα­ζό­με­νοι στην οι­κο­νο­μία. Πρό­σφα­τα, το ου­κρα­νι­κό κρά­τος ανα­κοί­νω­σε ότι στα­μα­τά να πα­ρέ­χει προ­ξε­νι­κές υπη­ρε­σί­ες στους άντρες στρα­τεύ­σι­μης ηλι­κί­ας που βρί­σκο­νται στο εξω­τε­ρι­κό (800.000 υπο­λο­γί­ζο­νται στην ΕΕ). Ενώ μαζί με τις ροές εξό­δου αντρών από τη χώρα, αυ­ξά­νο­νται τα κρού­σμα­τα σκλη­ρής κα­τα­σταλ­τι­κής αντι­με­τώ­πι­σης όσων εντο­πι­στούν να επι­χει­ρούν να φύ­γουν. 

Στρα­τιω­τι­κή βο­ή­θεια

Στο ζή­τη­μα της έλ­λει­ψης πυ­ρο­μα­χι­κών και μέσων αε­ρά­μυ­νας, η κυ­βέρ­νη­ση Ζε­λέν­σκι βρήκε μια λύση. Μετά από 6 πε­ρί­που μήνες πα­ρά­λυ­σης, ελιγ­μών και πα­ζα­ριών, το αμε­ρι­κα­νι­κό Κο­γκρέ­σο ενέ­κρι­νε ένα νέο πα­κέ­το δε­κά­δων δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων που αφορά τη ροή στρα­τιω­τι­κής βο­ή­θειας από το Πε­ντά­γω­νο προς την Ου­κρα­νία, το Ισ­ρα­ήλ και την Ταϊ­βάν. 

Υπό την πίεση προ­βλέ­ψε­ων κα­τάρ­ρευ­σης του ου­κρα­νι­κού στρα­τού, αλλά  και ιδιαί­τε­ρα στο κλίμα «επι­τα­κτι­κής ανά­γκης υπε­ρά­σπι­σης του Ισ­ρα­ήλ» (μετά την πυ­ραυ­λι­κή απά­ντη­ση της Τε­χε­ρά­νης στο προ­κλη­τι­κό χτύ­πη­μα κατά της ιρα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Συρία), ο Ρε­που­μπλι­κά­νος Πρό­ε­δρος της Βου­λής Μάικ Τζόν­σον πιέ­στη­κε να άρει τις εν­στά­σεις του και να φέρει προς ψή­φι­ση τις πο­λε­μι­κές δα­πά­νες και για την Ου­κρα­νία και για το Ισ­ρα­ήλ ως «πα­κέ­το» (ενώ μέχρι πρό­τι­νος αρ­νού­νταν, θέ­λο­ντας να διευ­κο­λύ­νει τους Ρε­που­μπλι­κά­νους συ­να­δέλ­φους του να στη­ρί­ξουν το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ χωρίς να εγκρί­νουν στή­ρι­ξη στην Ου­κρα­νία).

Είχε προη­γη­θεί η με­τα­τό­πι­ση του Τραμπ, ο οποί­ος με τη λιτή δή­λω­ση «υπο­στη­ρί­ζω τον Πρό­ε­δρο της Βου­λής», κά­λυ­ψε τον Τζόν­σον απέ­να­ντι στις ορ­γι­σμέ­νες επι­θέ­σεις της ακρο­δε­ξιάς πτέ­ρυ­γας του Ρε­που­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος, η οποία τον πε­ρα­σμέ­νο Οκτώ­βρη είχε ανα­τρέ­ψει τον προη­γού­με­νο πρό­ε­δρο και έχει ανα­δεί­ξει τον Τζόν­σον ακρι­βώς για να μπλο­κά­ρει τη συ­νέ­χεια της οι­κο­νο­μι­κής-στρα­τιω­τι­κής στή­ρι­ξης στο Κίεβο. 

Έχει τεκ­μη­ριω­θεί και από φι­λο-ρω­σι­κές και φι­λο-ου­κρα­νι­κές πηγές (με δια­φο­ρε­τι­κά πο­λι­τι­κά-επι­κοι­νω­νια­κά κί­νη­τρα) ότι στα 60 δισ. του πα­κέ­του που αφο­ρού­σαν την Ου­κρα­νία, πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται χρή­μα­τα που θα κα­τευ­θυν­θούν στην ανα­πλή­ρω­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού οπλο­στα­σί­ου, χρή­μα­τα που αφο­ρούν δυ­να­τό­τη­τες μελ­λο­ντι­κών πα­ραγ­γε­λιών του Πε­ντα­γώ­νου σε αμε­ρι­κα­νι­κές οπλο­βιο­μη­χα­νί­ες ασφα­λώς, χρή­μα­τα για αμε­ρι­κα­νι­κές-να­τοϊ­κές «υπο­δο­μές» γε­νι­κώς στην Ευ­ρώ­πη, κι ένα τμήμα μόνο θα φτά­σει στο Κίεβο. Αυτά έχουν μια αξία ως υπεν­θύ­μι­ση τις προ­τε­ραιό­τη­τες, τα κί­νη­τρα και τη μορφή της «αμε­ρι­κα­νι­κής βο­ή­θειας». Πα­ρό­λα αυτά, είναι προ­φα­νές ότι το πα­κέ­το θα συμ­βά­λει στη στή­ρι­ξη των δυ­να­το­τή­των του ου­κρα­νι­κού στρα­τού.  

Όμως το πρό­βλη­μα των αν­θρώ­πι­νων απω­λειών, του ηθι­κού, της διά­θε­σης για συμ­με­το­χή στον πό­λε­μο, των ανα­γκαί­ων οι­κο­νο­μι­κών πόρων (πέρα από τις εξο­πλι­στι­κούς), είναι βα­θύ­τε­ρα πο­λι­τι­κό και η ου­κρα­νι­κή αστι­κή ηγε­σία δεν θα μπο­ρέ­σει να το λύσει επεν­δύ­ο­ντας στην εξω­τε­ρι­κή βο­ή­θεια. 

Ρωσία

Σε προη­γού­με­να φύλλα έχου­με πε­ρι­γρά­ψει πιο ανα­λυ­τι­κά την κα­τά­στα­ση του ρω­σι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, που δεί­χνει -σε αυτό το «φεγ­γά­ρι»- να ενι­σχύ­ει τις προ­ο­πτι­κές του «πο­λέ­μου φθο­ράς και αντο­χής» στον οποίο έχει επεν­δύ­σει η Μόσχα μετά την απο­τυ­χία του αρ­χι­κού σχε­δια­σμού της στα 2022. Εν συ­ντο­μία, η «οι­κο­νο­μία των όπλων» (με τον προ­σα­να­το­λι­σμό της πα­ρα­γω­γής στους διαρ­κείς εξο­πλι­σμούς), συν­δυα­σμέ­νη με την «πε­τρε­λαϊ­κή οι­κο­νο­μία» (που εξα­κο­λου­θεί να απο­φέ­ρει με­γά­λα έσοδα στα κρα­τι­κά τα­μεία) έχουν συ­ντη­ρή­σει τις δυ­να­τό­τη­τες του ρω­σι­κού κρά­τους να «επι­πλέ­ει» μέσα στις απαι­τή­σεις ενός μα­κρο­χρό­νιου πο­λέ­μου και τις δυ­σκο­λί­ες των κυ­ρώ­σε­ων. Μπο­ρεί επί­σης να συ­ντη­ρεί/ανα­νε­ώ­νει (εν μέσω διαρ­κών μα­ζι­κών απω­λειών) έναν στρα­τό επαγ­γελ­μα­τιών «συμ­βα­σιού­χων», προ­σφέ­ρο­ντας απο­λα­βές πολύ με­γα­λύ­τε­ρες από εκεί­νες του μέσου ερ­γά­τη. 

Τα όρια αυτής της δυ­να­τό­τη­τας και οι πι­θα­νό­τη­τες να υπο­νο­μευ­τεί από εσω­τε­ρι­κές εξε­λί­ξεις και πιέ­σεις είναι επί­σης γνω­στά: Αφο­ρούν είτε την «αντι­συ­σπεί­ρω­ση» που προ­κα­λεί (πχ με­τα­ξύ μου­σουλ­μά­νων και εθνο­τι­κών μειο­νο­τή­των) η κρα­τι­κή από­πει­ρα συ­σπεί­ρω­σης γύρω από τον Με­γα­λο­ρω­σι­κό – Χρι­στια­νορ­θό­δο­ξο εθνι­κι­σμό, είτε το πιε­σμέ­νο βιο­τι­κό επί­πε­δο καθώς ο πό­λε­μος απορ­ρο­φά τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, είτε την αγω­νία και το θυμό των συγ­γε­νών των στρα­τευ­μέ­νων. Μια κα­μπά­νια αρ­κε­τών γυ­ναι­κών, για την επι­στρο­φή των συ­ζύ­γων τους, η οποία ξε­κί­νη­σε με­τριο­πα­θώς αλλά τμή­μα­τά της ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποιού­νται και ως προς την γε­νι­κό­τε­ρη στάση τους απέ­να­ντι στις Αρχές και ως προς την ενα­ντί­ω­σή τους συ­νο­λι­κό­τε­ρα στον πό­λε­μο, είναι ένα μικρό δείγ­μα αυτής της προ­ο­πτι­κής όσο ο πό­λε­μος μα­κραί­νει. 

Αλλά στο σή­με­ρα, η συ­γκυ­ρία ευ­νο­εί τη Μόσχα. Επι­χει­ρη­σια­κά, το εν­δια­φέ­ρον έχει στρα­φεί στο Τσά­σιβ Γιαρ, στο οποίο συ­γκε­ντρώ­νο­νται μα­ζι­κά ρω­σι­κές και ου­κρα­νι­κές δυ­νά­μεις για μια με­γά­λη μάχη για τον έλεγ­χο της πόλης. Σε αντί­θε­ση με την κυ­ρί­ως συμ­βο­λι­κή «μάχη του Μπαχ­μούτ», εδώ υπάρ­χει επί­δι­κο. Πρό­κει­ται για πόλη σε ευ­νοϊ­κό στρα­τη­γι­κό ύψωμα που διευ­κο­λύ­νει τον δρόμο προς το Σλα­βιάνσκ και το Κρα­μα­τόρσκ, τις καλά οχυ­ρω­μέ­νες πό­λεις που δια­τη­ρεί υπό τον έλεγ­χό της η ου­κρα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση στην πε­ρι­φέ­ρεια του Ντο­νιέ­τσκ. 

Η δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση αντι­με­τω­πί­ζει τις ση­με­ρι­νές ρω­σι­κές επι­χει­ρή­σεις ως πρε­λού­διο, προ­βλέ­πο­ντας μια «με­γά­λη θε­ρι­νή επί­θε­ση». Αυτή -αν πέσει το Τσά­σιβ Γιαρ- μπο­ρεί να βάζει στόχο την ολο­κλή­ρω­ση της κα­τά­κτη­σης του Ντο­νιέ­τσκ. Δεν απο­κλεί­ε­ται να πε­ρι­λαμ­βά­νει και από­πει­ρα κα­τά­λη­ψης του Χαρ­κό­βου. Αυτή η με­γά­λη και ση­μα­ντι­κή πόλη έχει δε­χτεί το πιο ανε­λέ­η­το σφυ­ρο­κό­πη­μα σε όλες τις υπο­δο­μές της. Από πολ­λούς θε­ω­ρεί­ται προ­α­ναγ­γε­λία χερ­σαί­ας ει­σβο­λής. Αν και κά­ποιοι Ρώσοι «στρα­τιω­τι­κοί μπλό­γκερ» πε­ρι­γρά­φουν και ένα πιο βάρ­βα­ρο σε­νά­ριο: την «με­θο­δι­κή κα­τα­στρο­φή των υπο­δο­μών» που -χω­ρίς να χρεια­στεί χερ­σαία επι­χεί­ρη­ση- θα με­τα­τρέ­ψει το Χάρ­κο­βο σε «γκρί­ζα ζώνη», σε «μέρος όπου είναι απί­θα­νο να ζήσει κα­νείς». 

Αν και αξί­ζει να ση­μειώ­σου­με (για την δια­φη­μι­σμέ­νη «προ­έ­λα­ση» των ρω­σι­κών δυ­νά­με­ων) ότι ενό­ψει κα­λο­και­ριού, ο στρα­τός ει­σβο­λής στην ουσία ξα­να­βά­ζει στον εαυτό του τα ίδια ακρι­βώς κα­θή­κο­ντα τα οποία είχε και πριν… 2 χρό­νια, η επι­τυ­χία αυτών των στό­χων σε μια «θε­ρι­νή επί­θε­ση» θα απο­τε­λεί ένα γε­γο­νός-κα­μπή στην πο­ρεία του πο­λέ­μου. 

Δια­θέ­σεις

Σε αυτό το υπό­βα­θρο, οι δη­λώ­σεις Ρώσων αξιω­μα­τού­χων συ­νε­χί­ζουν να εκ­πέ­μπουν «διπλό μή­νυ­μα» ως προς τους στό­χους της Μό­σχας. 

Αφε­νός, γί­νο­νται ανα­φο­ρές στις ει­ρη­νευ­τι­κές συ­νο­μι­λί­ες της άνοι­ξης του 2022 ως «βάση συ­ζή­τη­σης», που εξα­κο­λου­θεί να εν­δια­φέ­ρει τη Ρωσία, αλλά «παίρ­νο­ντας υπόψη τις αλ­λα­γές που προ­κύ­πτουν εν τω με­τα­ξύ στο έδα­φος» -μια ανα­φο­ρά στις 4 επαρ­χί­ες που δεν ελέγ­χει απο­λύ­τως ο ρω­σι­κός στρα­τός αλλά έχει εδραιω­μέ­νη πα­ρου­σία σε μέρος τους και έχει ανα­κοι­νώ­σει επί­ση­μα την προ­σάρ­τη­σή τους.  

Αφε­τέ­ρου, δεν λεί­πουν οι επί­μο­νες ανα­φο­ρές στην ανά­γκη να «πάψει να υπάρ­χει Ου­κρα­νία», στον στόχο «επι­στρο­φής της Οδη­σού στη Ρωσία», στην πε­ρι­γρα­φή του Κιέ­βου ως «ιστο­ρι­κά πο­λύ­τι­μο για τη Ρωσία» και ταυ­τό­χρο­να ως «κέ­ντρο εκ­δή­λω­σης των εξω­τε­ρι­κών συ­νω­μο­σιών ενα­ντί­ον της» (όσο μένει «απο­σπα­σμέ­νο» από τη Μη­τέ­ρα Ρωσία).  

Στην ου­κρα­νι­κή πλευ­ρά, ενώ έχει εμπε­δω­θεί ότι βρί­σκε­ται σε φάση σκλη­ρής και δύ­σκο­λης άμυ­νας και έχουν εγκα­τα­λει­φθεί -προς το πα­ρόν- τα με­γά­λα λόγια περί «ανά­κτη­σης και της Κρι­μαί­ας», επι­σή­μως εξα­κο­λου­θεί να απορ­ρί­πτε­ται κάθε εκ­δο­χή «γης για ει­ρή­νη» ως «συν­θη­κο­λό­γη­ση». Δη­λώ­νο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει καμιά εμπι­στο­σύ­νη σε όποιες δε­σμεύ­σεις του Πού­τιν, το Κίεβο ου­σια­στι­κά συν­δέ­ει τις προ­ο­πτι­κές ει­ρή­νευ­σης απο­κλει­στι­κά με μια απο­φα­σι­στι­κή στρα­τιω­τι­κή ήττα της Μό­σχας. 

Στην Ουά­σινγ­κτον, η 6μηνη πε­ρι­πέ­τεια του «πα­κέ­του βο­ή­θειας» και ο τρό­πος που τε­λι­κά εγκρί­θη­κε απο­τυ­πώ­νει τις δια­φω­νί­ες μέσα στο κρά­τος. Αλλά η συ­ναί­νε­ση που επι­τεύ­χθη­κε τε­λι­κά έστει­λε ένα σήμα ότι εξα­κο­λου­θεί να κυ­ριαρ­χεί η γραμ­μή -του­λά­χι­στον- απο­τρο­πής μιας απο­φα­σι­στι­κής ρω­σι­κής νίκης στην Ου­κρα­νία, με γε­ω­πο­λι­τι­κούς υπο­λο­γι­σμούς που ξε­κι­νά­νε από την Πο­λω­νία και φτά­νουν στον Ει­ρη­νι­κό. Η συμ­φω­νία σε αυτόν τον «μί­νι­μουμ» στόχο, ενο­ποιεί προς ώρας τους θερ­μούς οπα­δούς της επι­δί­ω­ξης μιας «στρα­τη­γι­κής ήττας της Ρω­σί­ας» και όσους θα ήθε­λαν να απε­γκλω­βι­στούν οι ΗΠΑ από αυτό το μέ­τω­πο, αλλά όχι πριν προ­κύ­ψει κά­ποια συμ­φω­νία που να διευ­θε­τεί ή να πα­γώ­νει τη σύρ­ρα­ξη. 

Αυτό το κλίμα, που εί­χα­με πε­ρι­γρά­ψει στην επέ­τειο 2 χρό­νων από την ει­σβο­λή με τον τίτλο «Ο πό­λε­μος θα συ­νε­χι­στεί και στη διάρ­κεια του 2024», χα­μη­λώ­νει τις προσ­δο­κί­ες για τη διε­θνή διά­σκε­ψη που θα γίνει στα μέσα Ιούνη στην Ελ­βε­τία. Ωστό­σο από όλες τις δια­σκέ­ψεις που έχουν προη­γη­θεί, η συ­γκε­κρι­μέ­νη ξε­χω­ρί­ζει για μια σειρά λό­γους. 

Ελ­βε­τία

Κα­ταρ­χήν επει­δή είναι πρω­το­βου­λία και διορ­γά­νω­ση του ελ­βε­τι­κού κρά­τους με το γνω­στό ιστο­ρι­κό του ρόλο στο «διε­θνή κα­τα­με­ρι­σμό ερ­γα­σιών». Ασφα­λώς, η συμ­με­το­χή της Ελ­βε­τί­ας στις κυ­ρώ­σεις αντι­με­τω­πί­στη­κε με κα­ταγ­γε­λί­ες της Μό­σχας περί ακύ­ρω­σης του ρόλου «ου­δε­τε­ρό­τη­τας», αλλά οι «κακές γλώσ­σες» ισχυ­ρί­ζο­νται ότι η συ­νερ­γα­σία της Ελ­βε­τί­ας με το μπλοκ των κυ­ρώ­σε­ων γί­νε­ται με έναν τρόπο αρ­κε­τά… «ελ­βε­τι­κό».

Έπει­τα είναι η πρώτη διά­σκε­ψη της οποί­ας οι ίδιοι οι διορ­γα­νω­τές δη­λώ­νουν με­γά­λες φι­λο­δο­ξί­ες. Σε αντί­θε­ση με τις γε­νι­κό­λο­γες δια­κη­ρύ­ξεις «ανά­γκης να συ­ζη­τή­σου­με» άλλων προ­σπα­θειών, η ελ­βε­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση δη­λώ­νει έτοι­μη να «πα­τή­σει πάνω στα πε­πραγ­μέ­να και τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη εμπει­ρία προη­γού­με­νων συ­ζη­τή­σε­ων» για να εκ­κι­νή­σει τον Ιούνη μια «δια­δι­κα­σία προς την επί­τευ­ξη ει­ρή­νης». 

Τέλος, αν και -όπως και σε προη­γού­με­νες συ­σκέ­ψεις- δεν έχει κα­λε­στεί η Ρωσία, προ­κα­λώ­ντας τον Πού­τιν να χα­ρα­κτη­ρί­σει την πρω­το­βου­λία ως κενή νο­ή­μα­τος, είναι ρητά δια­τυ­πω­μέ­νη η ελ­βε­τι­κή πρό­θε­ση να προ­σέλ­θει και η ρω­σι­κή πλευ­ρά στα επό­με­να στά­δια της «δια­δι­κα­σί­ας».

Η ελ­βε­τι­κή πρω­το­βου­λία μπο­ρεί να απο­δει­χθεί πυ­ρο­τέ­χνη­μα. Ακόμα κι αν πα­ρά­ξει απο­τέ­λε­σμα, θα πρό­κει­ται μόνο για το πρώτο βήμα μιας «δια­δι­κα­σί­ας» που θα τρα­βή­ξει σε βάθος. Για τις προ­ο­πτι­κές να ανοί­ξει όντως ένα τέ­τοιο πα­ράλ­λη­λο-δι­πλω­μα­τι­κό μέ­τω­πο, ενώ θα μένει ενερ­γό το στρα­τιω­τι­κό, θα μά­θου­με πε­ρισ­σό­τε­ρα μετά την έκ­βα­ση της διά­σκε­ψης. 

Ει­ρή­νη;

Πρό­σφα­τα ένα ερευ­νη­τι­κό ρε­πορ­τάζ εξέ­τα­σε έγ­γρα­φα που δεν είχαν δη­μο­σιευ­τεί, συ­νο­μί­λη­σε με Ρώ­σους και Ου­κρα­νούς αξιω­μα­τού­χους και δια­πί­στω­σε ότι τον Απρί­λη του 2022, αρ­κε­τά ση­μεία τρι­βής δεν είχαν ακόμα επι­λυ­θεί, αλλά «και ο Ζε­λέν­σκι και ο Πού­τιν είχαν δεί­ξει προ­θυ­μία να συ­ζη­τή­σουν υπο­χω­ρή­σεις που φά­ντα­ζαν αδια­νό­η­τες», ενώ απο­κά­λυ­πτε ότι οι ανταλ­λα­γές προ­σχε­δί­ων συ­νε­χί­στη­καν για ένα διά­στη­μα και μετά την απο­κά­λυ­ψη των ρω­σι­κών εγκλη­μά­των στην Μπού­τσα (που σύμ­φω­να με την ου­κρα­νι­κή αφή­γη­ση πεί­σμω­σε τον Ζε­λέν­σκι) και μετά την επί­σκε­ψη Μπό­ρις Τζόν­σον στο Κίεβο (που σύμ­φω­να με τη ρω­σι­κή αφή­γη­ση, με­τέ­φε­ρε «δυ­τι­κή εντο­λή» να τερ­μα­τι­στεί η δι­πλω­μα­τία). 

Το γε­νι­κό πε­ρί­γραμ­μα της «ατζέ­ντας» του Απρί­λη του 2022 (ου­δέ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κά Ου­κρα­νία, από­συρ­ση του ρω­σι­κού στρα­τού από τα εδάφη που κα­τέ­λα­βε και 15ετή δια­πραγ­μά­τευ­ση για πο­λι­τι­κή λύση των ζη­τη­μά­των του Ντον­μπάς και της Κρι­μαί­ας, πο­λυ­με­ρείς εγ­γυ­η­τι­κές συμ­φω­νί­ες κλπ) εξα­κο­λου­θεί να πε­ρι­γρά­φει μια λύση. 

Αλλά μετά από 2 χρό­νια πο­λέ­μου, εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες νε­κρούς, τις αλ­λα­γές που προ­κά­λε­σε στο εσω­τε­ρι­κό των κρα­τών και των κοι­νω­νι­κών τους σχη­μα­τι­σμών, αλλά και τη «διε­θνο­ποί­η­ση» της αντι­πα­ρά­θε­σης, μοιά­ζει ευ­σε­βής πόθος των συ­ντα­κτών η υπό­μνη­ση ότι «μπο­ρεί να ξα­να­δεί­ξουν μια τέ­τοια προ­θυ­μία» [για με­γά­λες υπο­χω­ρή­σεις]. 

Ενώ έκτο­τε μπή­καν σε κί­νη­ση πολύ ευ­ρύ­τε­ρες διερ­γα­σί­ες: Επα­νε­ξο­πλι­σμός της Ευ­ρώ­πης, επέ­κτα­ση των δυ­τι­κών κυ­ρώ­σε­ων, διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ, ιδε­ο­λο­γι­κή-ρη­το­ρι­κή ανα­πλαι­σί­ω­ση του πο­λέ­μου από τη Μόσχα ως «ένα επει­σό­διο στον προ­αιώ­νιο αγώνα ενά­ντια στη συλ­λο­γι­κή Δύση», εκα­τέ­ρω­θεν κι­νή­σεις κι απει­λές που αφο­ρούν την Μολ­δα­βία, την Βαλ­τι­κή, τη Σκαν­δι­ναυία. 

Σε αυτόν τον νέο κόσμο που ανα­δύ­ε­ται γύρω μας, που ξε­περ­νά τον ίδιο τον ου­κρα­νι­κό πό­λε­μο, μια δί­καιη και διαρ­κής ει­ρή­νη είναι υπό­θε­ση των αγώ­νων των ερ­γα­ζο­μέ­νων κι όχι των δι­πλω­μα­τών. Η επι­δί­ω­ξή της συν­δέ­ε­ται άρ­ρη­κτα με τον αγώνα για την ανα­τρο­πή του κοι­νω­νι­κού συ­στή­μα­τος που στις κρί­σεις του σπρώ­χνει εγ­γε­νώς την αν­θρω­πό­τη­τα προς νέα σφα­γεία, ανε­ξάρ­τη­τα από τη «σω­φρο­σύ­νη» που μπο­ρεί να επι­κρα­τεί ή όχι στα εκά­στο­τε πο­λι­τι­κά επι­τε­λεία…

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες