Στο φως της δημοσιότητας έφερε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ μεγάλων επιχειρήσεων και άλλων «επιφανών» διαπλεκόμενων, τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φοροληστεία μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και όχι μόνο. Είχε προηγηθεί κατάληψη του Κέντρου Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ από μέλη του συνδικάτου, στην οδό Μεσογείων το βράδυ της Κυριακής 7/10, με σκοπό την ανεύρεση των στοιχείων που αποδεικνύουν την κοροϊδία.

Η κα­τά­λη­ψη έληξε με επέμ­βα­ση των ΜΑΤ και 18 συν­δι­κα­λι­στές οδη­γή­θη­καν στη ΓΑΔΑ και από εκεί, την επό­με­νη μέρα, στον ει­σαγ­γε­λέα. Τε­λι­κά αφέ­θη­καν ελεύ­θε­ροι και η δίκη τους ορί­στη­κε για τις 18 Ια­νουα­ρί­ου. Ήταν ακόμα μια επί­δει­ξη αυ­ταρ­χι­σμού της κυ­βέρ­νη­σης ενά­ντια σε κι­νη­το­ποί­η­ση σω­μα­τεί­ου, μετά και τις πρό­σφα­τες συλ­λή­ψεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά.

Από τα στοι­χεία που πα­ρου­σί­α­σε ο πρό­ε­δρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φω­τό­που­λος στους δη­μο­σιο­γρά­φους, φαί­νε­ται κα­θα­ρά ότι με τις ευ­ερ­γε­τι­κές δια­τά­ξεις του νόμου, με­γα­λοϊ­διο­κτή­τες (κτί­ρια τρα­πε­ζών, εμπο­ρι­κά κέ­ντρα, κα­νά­λια κλπ.) γλι­τώ­νουν εκα­τομ­μύ­ρια από τη μειω­μέ­νη ή κα­θό­λου κα­τα­βο­λή του χα­ρα­τσιού, ενώ μι­σθω­τοί, άνερ­γοι και συ­ντα­ξιού­χοι σέρ­νο­νται στα γρα­φεία της ΔΕΗ και τις εφο­ρί­ες, επει­δή δεν έχουν να πλη­ρώ­σουν. Ως γνω­στόν, για ακί­νη­τα πέρα από τα 1.000 τε­τρα­γω­νι­κά ορί­ζε­ται έκ­πτω­ση 30% και για πάνω από 2.000 τε­τρα­γω­νι­κά έκ­πτω­ση 60%.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της ΓΕΝΟΠ, είναι εν­δει­κτι­κό ότι  ο Βωβός (που μπήκε χθες στο άρθρο 99 για πτώ­χευ­ση), ο ΣΚΑΪ, το Κα­ζί­νο της Πάρ­νη­θας, το ΙΚΕΑ, ο ΔΟΛ και άλλα «ανα­ξιο­πα­θού­ντα» αφε­ντι­κά, δεν κα­τα­βάλ­λουν το τέλος ακι­νή­των ή το πλη­ρώ­νουν μειω­μέ­νο, γλι­τώ­νο­ντας χι­λιά­δες ευρώ.
Για άλλη μια φορά οι πλού­σιοι αυτής της χώρας, και οι πο­λι­τι­κές ηγε­σί­ες που νο­μο­θε­τούν για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, βρή­καν τον τρόπο να φο­ρο­δια­φύ­γουν. Είναι οι ίδιοι βέ­βαια που εντε­λώς προ­κλη­τι­κά απαι­τούν την πε­ρι­κο­πή μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων, για να πε­ριο­ρι­στούν τα ελ­λείμ­μα­τα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.
Και με το χα­ρά­τσι της ΔΕΗ και με την κα­τα­στο­λή των ερ­γα­τι­κών κα­τα­λή­ψε­ων, κυ­βέρ­νη­ση και τρόι­κα απο­δει­κνύ­ε­ται, για άλλη μια φορά, ότι είναι στο πλευ­ρό και την υπη­ρε­σία του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου. Μας έχουν κη­ρύ­ξει τον πό­λε­μο με όπλο την άδικη και τα­ξι­κή πο­λι­τι­κή τους. Τέ­τοια μόνο πρέ­πει να είναι και η δική μας απά­ντη­ση: ενω­τι­κή και τα­ξι­κή.

Ετικέτες