Η εφημερίδα "Εποχή" φιλοξένησε σε δύο διαδοχικά φύλλα έναν διάλογο "για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε", παρουσιάζοντας απαντήσεις νέων του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία ερωτήματα. Εδώ αναδημοσιεύουμε συγκεντρωμένα όλα τα κείμενα.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκινήσαμε, μέσα από τις σελίδες της «Εποχής», μια συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε. Και θα τη συνεχίσουμε. Αυτή την εβδομάδα οι νέοι έχουν την τιμητική τους, αφού διοργάνωσαν και πραγματοποιούν το 1ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, και αποφασίσαμε, σε δύο συνέχειες, να καλέσουμε τους νέους να συμμετάσχουν στο διάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, αλλά και για τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε να έχουν οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους η διοργάνωση του Φεστιβάλ ήταν η αφετηρία μιας πορείας. Καλέσαμε, λοιπόν, τον Αδάμο Ζαχαριάδη από την Ομάδα Ρόζα, τον Δημήτρη Καραμάνη, μέλος της Γραμματείας του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού, τον Βασίλη Καφετζόπουλο από τους νέους της ΚΟΕ και την Κατερίνα Σεργίδου, από τη νεολαία της ΔΕΑ, να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις:
1. Ποια είναι τα επιτακτικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι σήμερα και πώς χρειάζεται να τα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
2. Ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται, κατά τη γνώμη σου, να έχει η οργάνωση των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ;
3. Εν όψει της συγκρότησής του, πώς οραματίζεσαι τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΓΙΔΟΥ
Η εμπειρία των ρευμάτων είναι πλούτος
1. Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των νέων σήμερα. Με όπλο την ανεργία και τη μαύρη εργασία, ρίχνουν τους μισθούς οδηγώντας μας στην εξαθλίωση και τον ανταγωνισμό. Οι τυχεροί θα παίρνουν ένα χαρτζιλίκι αντί για μισθό και θα λένε και ευχαριστώ, ενώ οι άτυχοι θα μένουν άνεργοι και απομονωμένοι. Σε αυτή την κατάσταση το απολυτήριο ή πολύ περισσότερο το πτυχίο δεν έχουν κανένα εργασιακό αντίκρυσμα. Το δεύτερο βασικό ζήτημα είναι η ιδιωτικοποίηση της παιδείας με πιο άμεσες συνέπειες τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, την κατάργηση του σχολικού βιβλίου αλλά και τη σύνδεση σχολείων και σχολών με χορηγούς-εταιρείες. Η απουσία δημόσιων και ελεύθερων χώρων είναι ένα ακόμα θέμα. Οι νέοι όχι μόνο δεν έχουν γήπεδα, χώρους πολιτισμού και αναψυχής αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή παρουσία της αστυνομίας στην πόλη, την καταστολή κ.ά. Ως ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται εδώ και τώρα να οργανώσουμε την αντίσταση στους χώρους νεολαίας, να χτίσουμε σωματεία, ομάδες στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα σχολεία, που το φαινόμενο του φασισμού παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα, να συμβάλουμε έτσι ώστε η δυσαρέσκεια απέναντι στο μνημόνιο να γίνει πολιτικός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση, ενάντια στο σύστημα ολόκληρο που γεννάει την καταπίεση και την εκμετάλλευση.
2. Ο τρόπος οργάνωσης της νεολαίας μπορεί να διαφέρει από χώρο σε χώρο. Στα πανεπιστήμια γίνονται ήδη προσπάθειες για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινές συνελεύσεις με τους εργαζόμενους. Παράλληλα χρειάζεται και η ενδυνάμωση των πρωτοβουλιών αγώνα όπου συναντιούνται καθηγητές, διοικητικοί, φοιτητές αλλά και η αριστερά. Στις γειτονιές είναι κομβικής σημασίας η συμμετοχή των νέων στις τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η ξεχωριστή συγκρότησή τους. Η παρουσία και η δράση τους θα προσφέρουν ζωντάνια και μαζικότητα στις τοπικές, θα συνδέσουν τα αιτήματα και τις αντιστάσεις μας με τις γενικότερες διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Η ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα των νέων είναι αυτή που θα καθορίσει και τα χαρακτηριστικά μας.
3. H ενότητα στη δράση είναι το μέσο για να φτάσουμε στον άμεσο στόχο της εποχής μας, που είναι σε πρώτο επίπεδο η ανατροπή των μνημονίων, της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να προχωρήσει σε ακόμα πιο ενιαίες διαδικασίες που θα δίνουν χώρο, λόγο και κυρίως πεδίο για δράση σε όλο τον κόσμο. Οι ιδεολογικές αναφορές της κάθε συνιστώσας και συλλογικότητας είναι πολύτιμες σε αυτή τη διαδικασία γιατί, από τη μία, ρίχνουν φως στο στρατηγικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το σοσιαλισμό, και, από την άλλη, καθορίζουν το αν η πολιτική μας εντός και εκτός βουλής συμβαδίζει με αυτόν το στόχο. Η δράση μας μπορεί να είναι ενιαία αλλά σίγουρα η αντίληψη για το όραμα και το πώς θα φτάσουμε σε αυτό δεν είναι. Για μένα, η διπλή ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις συνιστώσες του είναι ο πιο δημοκρατικός, ειλικρινής και κυρίως αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής. Οι προσπάθειες μας να ανατρέψουμε το μνημόνιο θα μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με νέα πιο δύσκολα καθήκοντα, την ανατροπή της κυβέρνησης, το χτίσιμο μιας κυβέρνησης της αριστεράς, τη διεκδίκηση μιας άλλης κοινωνίας. Η ιστορία και η εμπειρία των ρευμάτων είναι πλούτος και όχι εμπόδιο στην πορεία συγκρότησης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση ότι θα βρούμε τους τρόπους να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό το εγχείρημά μας. Κατά τη γνώμη μου, η ενιαιοποίηση δεν μπορεί να γίνει με τεχνητούς τρόπους. Θα προχωράμε παλεύοντας και ξεκαθαρίζοντας σε κάθε χώρο, σε κάθε μάχη, καθημερινά.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο επίκαιρο
1. Μιλώντας για τα προβλήματα τις νεολαίας, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει στερηθεί από τους νέους ανθρώπους η δυνατότητα να ονειρευτούν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.
Όπου και να κοιτάξει κανείς, από τα στατιστικά για την ανεργία και τις ουρές στον ΟΑΕΔ έως τις χιλιάδες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, θα βρει προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Θα βρει μια σαπίλα και μια παρακμή που καταπνίγει κάθε ελπίδα.
Όταν ένας στους δύο ανθρώπους κάτω των 25 είναι άνεργος, δεν αντικρίζουμε απλά μια παραφωνία, αλλά μια γενοκτονία. Όταν αναγκάζεται η νέα γενιά να μεταναστεύσει, μιλάμε για τη δολοφονία μιας χώρας. Όταν σπουδάζεις χωρίς να ξέρεις γιατί και αν τελικά θα σου χρησιμεύσουν οι σπουδές σου. Όταν δεν σπουδάζεις, γιατί δεν μπορείς. Όταν ζεις για να πεις «τη βγάλαμε και σήμερα», ενώ θα έπρεπε να σχεδιάζεις τη ζωή σου. Όταν λιποθυμάς στο σχολείο σου απ’ την πείνα. Να σε προορίζουν για καταστροφή, εσένα και τη χώρα σου. Και άλλα πολλά, που σε εξοργίσουν ή σε θλίβουν.
2. Μπορεί να υπάρξει μια νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα έχει σχέση με αυτά τα προβλήματα; Που δεν θα θέλει να λύσει καταρχήν αυτά; Η απάντηση είναι πιθανώς αρνητική.
Εάν θελήσουμε να είμαστε αυτοί που θα οργανώσουν τη νεολαία και τους αγώνες της για να μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και να ονειρευτεί ξανά, πρέπει να φτιάξουμε και τους εαυτούς μας, τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορούν να δει ο καθένας που αγωνίζεται τον εαυτό του ως μέρος της.
Πώς αλλιώς θα μπορέσει να χειραφετηθεί ο νέος άνθρωπος, παρά μέσα από τους αγώνες του; Να πάμε προς και να φέρουμε τους νέους προς τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ εμφανής η ανάγκη και οι επιθυμία πολλών νέων να διεκδικήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή στην πατρίδα τους. Πρέπει να συνυπάρξουμε μαζί τους για το «ποιος» και το «με ποιο τρόπο».
Μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στα σχολεία, μέσα στις γειτονιές να μπορέσουν να ενωθούν. Για να συνεισφέρουμε μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες με αποκαλυπτικό και χειραφετητικό τρόπο στο σκοπό μας, σε μια μεγάλη αλλαγή. Να οικοδομήσουμε το νέο.
3. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, βρίσκεται στη γέννα. Μια γέννα που δεν είναι εύκολη ή χωρίς πόνους. Πρέπει μέσα από τον εαυτό του να φτιάξει κάτι καινούργιο, πιο χρήσιμο, πιο επίκαιρο. Αλλά δεν είναι μόνος του. Έχει από πίσω του μια μεγάλη ώθηση που τον σπρώχνει προς τα μπροστά. Άρα και να μείνει ίδιος και να αλλάξει. Και με τα δικά του μέσα, και με τη θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων που τον στήριξαν ή ελπίζουν σε αυτόν.
Όπως πάντα, και αυτό είναι μια θετική παρακαταθήκη της δικιάς μας αριστεράς, έχουμε ένα βασικό στόχο και ένα βασικό αντίπαλο. Και πάνω σε αυτόν ενωνόμαστε. Και σε αυτόν προσκαλούμε και τους γύρω μας να αγωνιστούν μαζί μας.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιλαμβάνεται τη κρισιμότητα της στιγμής και την ανάγκη, ζωτική ανάγκη, να σταματήσει ο κατήφορος. Να απαλλαγούμε από τις «λίστες» αυτού του τόπου. Και να οικοδομήσουμε μια καινούργια χώρα, με δημοκρατία και χειραφέτηση. Να φτιάξουμε και να προβάλουμε το όραμά μας για το σήμερα.
Δεν θα είναι εύκολο, ούτε μπορούμε μόνοι μας. Αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε έτσι τους εαυτούς μας, ώστε να βοηθήσουμε σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, μια μετάβαση με πρωταγωνιστή το λαό, έναν ΣΥΡΙΖΑ φορέα αυτής της μετάβασης.
ΑΔΑΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Ο ενιαίος πολιτικός φορέας να είναι υπόδειγμα δημοκρατίας
1. Οι πολιτικές του μνημονίου, όπως αυτές εκπορεύονται από την τρόικα και υλοποιούνται από την τρικομματική κυβέρνηση, είναι πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο κυρίως τη δική μας γενιά. Για πολλά χρόνια, υπήρξε η ψευδαίσθηση της ατομικής ανέλιξης, της ανάθεσης και της «ανταμοιβής των κόπων». Οι δρόμοι αυτοί όχι μόνο δεν υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να είναι επιλογή για κανένα νέο σήμερα. Είναι γνωστά τα νούμερα ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας στους νέους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η πλειοψηφία των νέων δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, βιώνει ένα συνολικό αίσθημα αδιεξόδου. Ειδικά η ηλικία 25-30 είναι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όταν καλείσαι να παλεύεις καθημερινά για την επιβίωσή σου, ο ορίζοντας και οι δημιουργικές δυνατότητες έκφρασης μιας γενιάς είναι σαφώς περιορισμένες. Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικής και υπαρξιακής επισφάλειας, οι συλλογικοί τρόποι συνάντησης και οργάνωσης είναι αναγκαίοι, προκειμένου να ξαναοργανώσουμε την καθημερινότητά μας και να επανεπινοήσουμε τις αξίες μας.
2. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας σε όλες τις «μάχες» που δίνονται σήμερα. Η οργανωτική δομή είναι κάτι που μπορούμε να το βρούμε στην πορεία. Κανείς δεν έχει έτοιμες λύσεις και κανείς δεν πρέπει να ξεκινά έχοντας στο μυαλό του παλιά μοντέλα οργάνωσης αριστερών νεολαιών. Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα θεματικά δίκτυα και στην οργάνωση από τα κάτω. Να προκρίνουμε τη δράση μας σε όλα τα κινήματα χωρίς να μπαίνουμε στον πειρασμό της υποκατάστασης και του καπελώματος. Να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη δημιουργία οριζόντιων δομών αντίστασης και αλληλεγγύης. Να δούμε τομείς παρέμβασης που μέχρι τώρα είτε αγνοούσαμε, είτε υποτιμούσαμε. Για παράδειγμα ο χώρος του πολιτισμού. Είναι αδιανόητο η παρέμβαση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του πολιτισμού να εξαντλείται σε ό,τι γίνεται μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων.
3. Πρώτα να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι είμαστε, επιτέλους, στο σημείο όπου καλούμαστε να μιλήσουμε για τον τρόπο που οραματιζόμαστε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα, όμως, δεν είναι γραμμένο σε λευκό πίνακα. Έτσι, ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» δεν ξεκινάει από το μηδέν αλλά διατηρεί τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης περιόδου. Είναι πολιτικός φορέας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με ξεκάθαρα διεθνιστικά και κινηματικά χαρακτηριστικά. Είναι επίσης σαφώς οριοθετημένος τόσο από το σταλινισμό όσο και από τη σοσιαλδημοκρατία. Παλεύει για τα αιτήματα των «από κάτω» και βρίσκεται απέναντι σε κεντροαριστερά πολιτικά σχέδια. Έχει επίσης ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο. Αναφέρεται στον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Ο ενιαίος πολιτικός φορέας πρέπει να είναι υπόδειγμα δημοκρατίας. Σε μια περίοδο όπου η δημοκρατία δοκιμάζεται καθημερινά, η οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι καθημερινό παράδειγμα δημοκρατίας και συμμετοχής. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι για εμάς η δημοκρατία είναι αυταξία και δεν την θυσιάζουμε προς όφελος της αποτελεσματικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννιέται από το μηδέν
1. Νομίζω πως οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου στην εκπαίδευση και στα εργασιακά είναι το βασικότερο πρόβλημα για τη νέα γενιά. Οι χιλιάδες νέοι και νέες στις ουρές των τοπικών ΟΑΕΔ ή ο κόσμος που αποφασίζει να μεταναστεύσει μη έχοντας άλλη ελπίδα για αξιοπρεπή ζωή στην Ελλάδα είναι η πλέον απτή απόδειξη της «επιτυχίας» των προγραμμάτων λιτότητας.
Για την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά, με την πλούσια παράδοση αγώνων στο πλαίσιο του νεολαιίστικου κινήματος αποτελεί προτεραιότητα η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο πολιτικό εργαλείο στα χέρια των νέων που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον τους καταρρέει. Η δημιουργία νέων και η στήριξη υπαρχόντων σωματείων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων σε κάθε χώρο δουλειάς, η αναβάθμιση των διαδικασιών των συλλογικών δομών του φοιτητικού αλλά και του εργατικού κινήματος. Ακόμα, η λειτουργία στεκιών νεολαίας ως χώρων συνάντησης, συζήτησης αλλά και ενθάρρυνσης πολιτιστικών εγχειρημάτων, που ολοένα ξεπηδούν, καθώς και η λειτουργία δικτύων αλληλεγγύης που θα εμπλέκουν νέο κόσμο, με στόχο την κάλυψη, αφενός, υλικών αναγκών και, αφετέρου, την καλλιέργεια της κουλτούρας της αυτενέργειας και της συλλογικότητας, αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία για την κοινωνία που οραματιζόμαστε.
2. Οι πρώτες δεκαετίες της μεταπολίτευσης χαρακτηρίστηκαν από τις μαζικές οργανώσεις νεολαίας της Αριστεράς, σε όλα της τα ρεύματα. Η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην τη δεκαετία του ’90 για να αρχίσει να αλλάζει πάλι μέσα από τη φλόγα των νέων κοινωνικών κινημάτων και του φοιτητικού κινήματος την περασμένη δεκαετία.
Σήμερα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η ύπαρξη μιας μαζικής οργάνωσης νεολαίας που θα μπορέσει να συμβάλει στην οργάνωση των αντιστάσεων και φυσικά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας προτύπων και αξιών πέρα και έξω από τα πρότυπα του ατομισμού και της ανάθεσης.
Στόχος μας δεν μπορεί να είναι επ’ ουδενί ένα άθροισμα των νέων που συμμετέχουν στις ήδη υπάρχουσες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα οργάνωση που οραματιζόμαστε θέλουμε να εμπλέξει στις γραμμές και στη δράση της ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι κόσμου, το οποίο βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στις λαϊκές συνελεύσεις, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στις πλατείες, στις απεργίες και δώσαμε μικρές ή μεγάλες μάχες ο ένας στο πλάι του άλλου.
Η λογική την οποία υπηρετούμε είναι η λογική μιας οργάνωσης η οποία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες με όρους κοινωνικής χρησιμότητας. Μια οργάνωση νεολαίας που ως αυτόνομη πολιτική οντότητα θα εμπνέεται από τα οράματα της κοινωνικής χειραφέτησης και θα είναι σημείο αναφοράς στις διεκδικήσεις και τους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος για τις επόμενες δεκαετίες.
3. Η ανάγκη για την ύπαρξη ενός διακριτού πόλου στα αριστερά του πολιτικού χάρτη που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, οδήγησε στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Οι σημερινές συνθήκες, τόσο σε επίπεδο συνεπειών της κρίσης όσο και σε επίπεδο απεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, μας βάζουν νέα καθήκοντα. Μας βάζουν σε μια διαδικασία να χτίσουμε ένα μαζικό, δημοκρατικό, πολυσυλλεκτικό πολιτικό φορέα που επιδιώκουμε να γίνει η φωνή και η έκφραση των από κάτω και θα είναι σε θέση να βρεθεί στην εξουσία, όχι για να αναπαράξει έναν νέο γαλαζοκόκκινο δικομματισμό αλλά για να εμπνεύσει, να παλέψει, να συγκρουστεί προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννιέται από το μηδέν. Οι ταυτοτικές αρχές του διεθνισμού, της αλληλεγγύης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία θα είναι η βάση πάνω στην οποία δομούμε το νέο πολιτικό υποκείμενο.
Στη νέα εποχή που μπαίνουμε για την αριστερά, η δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτιμηθεί όχι σε επίπεδο διατυπώσεων αλλά σε επίπεδο συνεπούς και επίμονης παρέμβασης στο κοινωνικό πεδίο. Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος είναι σε άμεση σχέση με την εξέλιξη των κοινωνικών αγώνων. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που επανιδρύεται μέσα σε έναν οργασμό κινηματικών διαδικασιών, είναι ευχής έργον για κάθε αριστερό και κάθε αριστερή.
Για δεύτερη εβδομάδα, οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν, μέσα από τις σελίδες της «Εποχής» στο διάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, αλλά και για τα χαρακτηριστικά που επιδιώκουμε να έχουν οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο βήμα για τους Νέους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη σημαντικό γεγονός. Το Φεστιβάλ πέτυχε με πολλούς τρόπους, αλλά κυρίως πέτυχε να γνωριστούμε και να δουλέψουμε μαζί για ένα κοινό στόχο. Καλέσαμε, λοιπόν, την Κατερίνα Αργυρού από τους Νέους της ΑΚΟΑ, τον Λευτέρη Γεωργέλλη από την ΑΠΟ, τον Πέτρο Δράτσα από τη Νεολαία Συνασπισμού, και τον Χρήστο Σταυρακάκη, από τους Νέους Κόκκινο, να απαντήσουν στις τρεις ερωτήσεις:
1. Ποια είναι τα επιτακτικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι σήμερα και πώς χρειάζεται να τα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
2. Ποια χαρακτηριστικά χρειάζεται, κατά τη γνώμη σου, να έχει η οργάνωση των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ;
3. Εν όψει της συγκρότησής του, πώς οραματίζεσαι τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Χρειαζόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικό, ανοικτό και ριζοσπαστικό
1. Ανεργία, πανεπιστήμια που παραπαίουν, σχολικές τάξεις με ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και ανεπαρκώς σιτιζόμενους μαθητές. Ανασφάλιστη εργασία, όταν βρεθεί, νέοι που ξεμένουν για χρόνια στο σπίτι της μαμάς ανίκανοι να ανεξαρτητοποιηθούν και να ωριμάσουν, ανεξέλεγκτα φασιστοειδή που παίζουν με τα μυαλά και τις αγωνίες των εφήβων είναι μερικά από τα προβλήματα των νέων που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και η τρόικα χωρίς δισταγμούς δημιούργησαν. Βαθύτερα και συγκλονιστικότερα, οι νέοι μη μπορώντας να δουν το μέλλον τους και να βαδίσουν στο παρόν τους, βγαίνουν από το καπέλο του καταναλωτισμού και μπαίνουν στο καπέλο του υποβιβασμού, με το ζήτημα της επιβίωσης να εκτροχιάζει τα όνειρα τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας σε επιμέρους κοινωνικούς χώρους τις αντιστάσεις για να κρατηθούν στη ζωή οι ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές, σωματεία, συλλογικότητες, επανακαταλαμβάνοντας ελεύθερους χώρους, συμμετέχοντας και δημιουργώντας πολιτιστικά στέκια και νεολαιίστικους χώρους και προτάσσοντας τις δομές αλληλεγγύης και τη συλλογική δράση ως ανατρεπτική παρέμβαση, μπορεί να καταφέρει να αντιμετωπίσει με μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα τα προβλήματα των νέων και ταυτόχρονα να στελεχωθεί από αυτούς που παλεύουν για τα δικαιώματα τους και αντιλαμβάνονται πως ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική τους υπόθεση.
2. Μια οργάνωση νέων ενός πολιτικού φορέα είναι, πιστεύω, το παράδειγμα και η αναφορά του. Το πιο προωθητικό, ενεργητικό και ανατρεπτικό τμήμα του. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για την οργάνωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ. Το δίχως άλλο πρέπει να είναι μια οργάνωση με φρεσκάδα και αποφασιστικότητα, χωρίς ηγεμονισμούς και καθοδηγιτισμό, αναστολές και αδράνεια, να δείχνει το δρόμο. Η συμμετοχή της στα κινήματα πόλης, στους φοιτητικούς συλλόγους και στα σωματεία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά πάντα με χαρακτήρα διακριτικό και όχι επιβλητικό. Οι κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες, έτσι ώστε να μην χαθεί ο δεσμός με τα μεγάλα ποσοστά νέων που αγωνιστήκαμε μαζί και μας ψήφισαν, προσβλέποντας με ελπίδα σε εμάς. Και αυτό χωρίς τη δική μας πρόνοια για ένα προεκλογικό πρόγραμμα εξειδικευμένο για τη νεολαία. Ως προς την οργανωτική δομή, οι διεργασίες που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και χρονοβόρες, αφού πρόκειται για έναν αχαρτογράφητο χώρο που καλούμαστε να εξερευνήσουμε. Υπάρχουν παραδείγματα αριστερών νεολαιών απ‘ όπου μπορούμε να μάθουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι με ένα copy - paste δεν θα βρούμε τη δική μας εκδοχή. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζοντας την οργανωμένη νεολαία ως ένα μόρφωμα διακριτό και εν μέρη αυτόνομο, οι δικές της διαδικασίες αποτελούν αναγκαιότητα.
3. Η πρόσφατη ανέλπιστη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από εμάς δραστικές λύσεις τόσο στο δρόμο όσο και στις διαδικασίες μας. Ο ενιαίος φορέας είναι ένα καλό ξεκίνημα. Φυσικά για να μας πάει μπροστά πρέπει να επιτευχθεί με τον σωστό τρόπο. Τίποτα δεν θα καταφέρουμε αν υπακούουμε απλώς τις εντολές μιας γραμματείας. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας και η καθεμία έχει ευθύνη να κάνει μια προσωπική αναζήτηση για το τι ήταν αυτό που τόσο χρόνια δεν μας άφηνε να είμαστε ο πολιτικός χώρος που οραματιζόμασταν. Αν αντιληφθούμε τις παθογένειες μας, αμφισβητήσουμε το μέχρι τώρα μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, τις έτοιμες λύσεις, τις συγγενείς μας τάσεις, τις αυταπόδεικτες αλήθειες και ελέγξουμε τις επιλογές μας, έτσι ώστε να συμβάλουν στην καλύτερη διαμόρφωση αυτού του σώματος χωρίς φυσικά να απεμπολίσουμε τις ιστορικές μας ρίζες, ίσως να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στη δομή και τη λειτουργία που αρμόζει σε έναν πολιτικό χώρο που θέλει να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Ταυτόχρονα και ενώ η κοινωνία μας βράζει, η κρίση μετατοπίζει τις συνειδήσεις δίνοντάς μας έτσι την ιστορική ευκαιρία να μιλήσουμε επί της αρχής οραματικά και να ξαναθέσουμε τους στόχους μας, δημιουργώντας ένα φορέα βαθιά δημοκρατικό, ανοικτό και πάνω απ‘ όλα ριζοσπαστικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Ενάντια σε λογικές ανάθεσης και με δημοκρατική βάση
1. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυρίως σε ό,τι αφορά την εργασία. Και αυτό αφορά τη νεολαία στο σύνολο της, δηλαδή και το κομμάτι το οποίο έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και (πλέον) πτυχία για την αγορά ανεργίας. Η μισή νεολαία είναι άνεργη και η άλλη μισή δουλεύει με τους χειρότερους όρους επισφάλειας. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, μετά τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, πλέον οι νέοι/ες πρέπει στις περισσότερες περιπτώσεις να διαπραγματεύονται ατομικά τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (πάντα με το φόβο της απόλυσης), έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι κοινωνικές παροχές. Άρα έχουμε μια κατάσταση όπου ένας νέος άνεργος είναι εν δυνάμει επισφαλώς εργαζόμενος και το αντίστροφο, μία κατάσταση γενικευμένης και διαρκούς επισφάλειας. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να οργανώσει την ανατροπή των μνημονιακών -και προ-μνημονιακών- νόμων που φέρνουν τη νεολαία σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και η εργαζόμενη νεολαία, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, να ξαναβρεί τη σχέση της με το οργανωμένο εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και τα σωματεία. Πρέπει να δουλέψουμε και να ξαναφτιάξουμε συνδικάτα σε όλους τους χώρους, επισφαλούς και μη, εργασίας που εργάζεται η νεολαία. Τέλος, είναι ανάγκη να οργανωθούν οι άνεργοι/ες, να οργανωθεί ο αγώνας τους για τη διεκδίκηση των ιδιαίτερων αιτημάτων τους και να υπάρξουν δομές αλληλεγγύης που θα μπορέσουν να είναι ένα μέσο κοινωνικής οργάνωσης αλλά και άμεσης επιβίωσης.
2. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει και πρέπει να οργανώσει μαζικά χιλιάδες νέους και νέες -ενάντια σε λογικές ανάθεσης και με δημοκρατική βάση- και να γίνει ένα μαζικό πολιτικό εργαλείο για τους νεολαιίστικους αγώνες. Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρίσκεται και να παρεμβαίνει σε όλους τους χώρους όπου ζει και εργάζεται η νεολαία. Χρειαζόμαστε μια μαζική και μαχητική νεολαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς που να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, που να ζει και να αναπνέει μέσα στο κίνημα, βοηθώντας στη συγκρότηση και τη διατήρηση της αυτονομίας του. Μία νεολαία που αντιλαμβάνεται το διεθνή - παγκόσμιο και δομικό χαρακτήρα της κρίσης και θα βασίζεται στις αρχές του διεθνισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και όλων των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου. Μία νεολαία που θα πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Θέλουμε μία νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να προβάλει και να υπερασπίζεται εδώ και τώρα έναν άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό πολιτισμό και σύστημα αξιών.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίος πολιτικός φορέας, χρειάζεται να είναι πλουραλιστικός, πολυτασικός, δημοκρατικός, ριζοσπαστικός, ανατρεπτικός. Να πάρουμε όλες τις έως τώρα εμπειρίες -πολιτικές και κινηματικές- και να τις πάμε ένα βήμα πιο πέρα μένοντας σε μια τροχιά ρήξης με το σύστημα και δίνοντας απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων, των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων. Τα συμφέροντα αυτού του μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να υπερασπιζόμαστε με συνέπεια και αδιαλλαξία. Σε αυτήν την εποχή, που η δομική κρίση του καπιταλισμού ξαναβγάζει στην επιφάνεια όλες τις βαθιές και ανεπίλυτες αντιφάσεις του, οφείλουμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα πολιτικό σχέδιο που θα ανοίξει δρόμους για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Γι’ αυτό και πρέπει να αναδείξουμε ως μόνη διέξοδο για την κοινωνία την έξοδο από τον καπιταλισμό σε κρίση (και όχι την έξοδο από την κρίση του καπιταλισμού), ανοίγοντας έτσι στο σήμερα το δρόμο για την κομμουνιστική προοπτική και την κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΕΛΛΗΣ
Να μην εγκαταλείψουμε τη ριζοσπαστική μας ταυτότητα
1. Το κύριο πρόβλημα των νέων σήμερα είναι ότι δεν βλέπουν ένα μέλλον για αυτούς, μια πιθανή προοπτική πέρα από την ανέχεια, κάτι που οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην παραίτηση. Είτε έχουν βγει στην αγορά εργασίας και έχουν μια δουλειά επισφαλή, κακοπληρωμένη, ευκαιριακή ή είναι άνεργοι και έχουν βαρεθεί να ψάχνουν, είτε είναι ακόμα σε ένα πανεπιστήμιο υπoχρηματοδοτούμενο και υπό διάλυση παλεύοντας για ένα πτυχίο που θα το βάλουν σε ένα κάδρο. Σε αυτό οφείλεται και η όλο και πιο συχνή μετανάστευση «γιατί εδώ δεν γίνεται τίποτα». Αυτό είναι και το κυριότερο που πρέπει να αντιπαλέψει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να ξαναδώσει ελπίδα στη νεολαία δίνοντας και την προοπτική ενός άλλου υποδείγματος και χτίζοντας τις αναγκαίες δομές αντίστασης και αντεπίθεσης.
2. Οι «νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ» θα πρέπει πρώτα και κύρια να δομηθούν με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία. Στόχος πρέπει να είναι να πλησιάσουμε τους νέους που μας ψήφισαν, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρονών, που προβληματίζονται και αντιδρούν –όχι πάντα με τους τρόπους που εμείς έχουμε συνηθίσει. Χωρίς να κάνουμε πίσω από τη ριζοσπαστική μας ταυτότητα πρέπει να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με όλο αυτό τον κόσμο. Να μελετήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να λάβουμε υπόψη τον αυθορμητισμό και τη βιασύνη του, να απαντήσουμε στα ιδεολογικά μπερδέματα του (αποτέλεσμα χρόνων νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής ηγεμονίας), να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα του χωρίς ελιτισμούς και βεβαιότητες. Ο ριζοσπαστισμός της νεολαίας, που είναι χαρακτηριστικό της ηλικίας αλλά και αποτέλεσμα των αδιεξόδων, αποτελεί γόνιμο έδαφος για τις ιδέες και αξίες της Αριστεράς, χωρίς ωστόσο αυτοματισμό και συνεπαγωγή. Στόχος των νέων ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η πιο πλατιά παρέμβασή στο νέο κόσμο, όχι μόνο στους χώρους της Παιδείας αλλά και στην πόλη, στη συνοικία, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές.
Επίσης η νεολαία -και όχι μόνο- με τη ριζοσπαστικότητα και τη ζωντάνια της θα πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση και εμβάθυνση της αριστερής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «νομιμοποιούν» την αυτονομία της από το κόμμα, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να συνεισφέρει με την επαναστατικότητά της σ’ αυτό, παρά να αποκόπτεται από τις ουσιαστικές κομματικές διαδικασίες. Πρέπει να βρούμε τρόπους η νεολαία να έχει λόγο και ρόλο στη πολιτική του όλου ΣΥΡΙΖΑ.
3. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ για εμάς πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- ριζοσπαστικός: να παραμείνει σταθερός στις θέσεις του για ακύρωση των μνημονίων και διαγραφή του χρέους, για εθνικοποίηση των τραπεζών και αναδιανομή του πλούτου. Να ξαναβάλει το στρατηγικό μας στόχο, το σοσιαλισμό, στην επικαιρότητα. Να μην υποκύψει στις συστημικές σειρήνες που ζητάνε «δεξιά» προσαρμογή και καθωσπρεπισμό. Να παραμείνει αταλάντευτα στο πλευρό των από κάτω.
- μαχητικός: να πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση και αντίσταση της κοινωνίας. Να δώσει όλες του τις δυνάμεις στο χτίσιμο σωματείων, λαϊκών συνελεύσεων, δομών αλληλεγγύης, αντιφασιστικών μετώπων. Άλλωστε αναγκαία προϋπόθεση για οποιοδήποτε στόχο της Αριστεράς -πόσω μάλλον για μια κυβέρνηση της Αριστεράς- είναι η κίνηση και η αγωνιστικότητα του «λαϊκού παράγοντα».
- δημοκρατικός: το νέο κόμμα που χτίζουμε πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο δημοκρατικό. Να βρεθούν οι τρόποι ώστε η βάση να συμμετέχει στην παραγωγή της πολιτικής. Η ηγεσία να κρίνεται και να λογοδοτεί στο κόμμα. Η συζήτηση και ο διάλογος μέσα στο κόμμα πρέπει να είναι όχι απλά επιτρεπτά, αλλά και ζητούμενα.
ΠΕΤΡΟΣ ΔΡΑΤΣΑΣ
Σύνδεση των τοπικών συνελεύσεων Νέων ΣΥΡΙΖΑ με τα κεντρικά όργανα
1. Το γεγονός ότι κεντρικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου με πενιχρά δικαιώματα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της σημερινής επίθεσης στην κοινωνία να το δέχεται η νεολαία. Η οποία αποκτά ιδιαίτερο ρόλο στη σημερινή κρίση, γιατί είναι η γενιά που θα δοκιμαστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση και το αν θα την υποστεί ή όχι και θα κρίνει και την τελική εξέλιξη της μνημονιακής πολιτικής. Η ραγδαία αύξηση των ποσοστών ανεργίας δεν υποδεικνύουν τίποτα άλλο παρά την επιτυχία μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας. Η μετανάστευση των νέων και η καθιέρωση της εργασιακής επισφάλειας έρχονται σε πλήρη αντιστοιχία με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου οράματος (ακόμα και προ κρίσης) περί απασχολησιμότητας και εργασιακής κινητικότητας.
Η απάντηση της αριστεράς δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιστροφή στη συλλογική δράση. Όταν στις γειτονιές πληθαίνουν οι μορφές κοινωνικής αυτοοργάνωσης (κίνημα ενάντια στα χαράτσια, δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά στέκια) από αυτούς «που δεν έχουν φωνή» (άνεργοι, μετανάστες, επισφαλώς εργαζόμενοι) και η πολιτιστική δημιουργικότητα συναντά τα τοπικά κινήματα, η παρουσία μιας Αριστεράς που συνδέεται οργανικά με τέτοιες κοινωνικές διεργασίες και οργανώνει τις επερχόμενες κοινωνικές αντιστάσεις είναι απαραίτητη. Ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργεί και η παρέμβασή μέσα στις οργανωμένες δομές του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος με μια παράλληλη προσπάθεια μετασχηματισμού των δομών τους σε μια πιο συμμετοχική κατεύθυνση.
2. Αποτελεί κοινό τόπο σήμερα ότι τα τελευταία 20 χρόνια, ακόμα και οργανώσεις με πολλαπλάσια οργανωτική από το άθροισμα των αντίστοιχων οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν σφυρηλατημένους κοινωνικούς δεσμούς με την ευρύτερη νεολαία. Αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι κανένα κοινωνικό πρότυπο αριστερού, δομημένο πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, δεν κατάφερε να δώσει απάντηση με μαζικούς όρους στις ανάγκες της νεολαίας τα τελευταία χρόνια και να την εμπνεύσει. Εκεί ακριβώς είναι που θα κληθούμε στο επόμενο διάστημα να δώσουμε απάντηση εμείς, μετατρέποντας σε πρακτική το δικό μας αξιακό πλαίσιο. Καλούμαστε, λοιπόν, να συνδέσουμε την αλληλεγγύη με την αυτενέργεια των οργανώσεων μας, να χτίσουμε μέσα από τον αντιφασισμό ένα δημοκρατικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης αντιπαραθετικό προς το κυρίαρχο, να υιοθετήσουμε ένα πολιτιστικό πρότυπο που θα σπάει στην πράξη λογικές ατομικισμού, καταναλωτισμού ή μισαλλοδοξίας.
Μια κοινωνικά χρήσιμη αριστερή οργάνωση νεολαίας σήμερα πρέπει να έχει βασικό ιδεολογικό προσανατολισμό, στρατηγικό στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και δημοκρατικό πλαίσιο εσωτερικής λειτουργίας. Η εσωτερική δημοκρατία ενός πολιτικού υποκειμένου κρίνεται κατά κύριο λόγο από το δικαίωμα λόγου και παρέμβασης που έχουν οι αμεσοδημοκρατικές του διαδικασίες σε επίπεδο βάσης στην κεντρική πολιτική δομή του εν λόγω υποκειμένου. Συνεπώς πρέπει να εξετάσουμε τις δομές σύνδεσης των τοπικών συνελεύσεων Νέων ΣΥΡΙΖΑ με τα κεντρικά του όργανα ώστε να διασφαλιστεί ο πολιτικός έλεγχος αλλά και η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
3. Στη σημερινή συγκυρία δεν προσδοκάμε μια ανασύνθεση αυστηρά εντός των ορίων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια ανασυνθετική διαδικασία που θα εμπλέκει πλατιά κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκφράσουμε και βάλλονται από τις σημερινές πολιτικές. Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η μεταβατική διαδικασία και ο τρόπος με τον όποιον θα γίνει είναι καθοριστική για την τελική διαμόρφωση του πολιτικού υποκειμένου. Αν βασιστούμε στα παραπάνω και θέλουμε μια ουσιαστική εμπλοκή πλατιών νεολαιίστικων στρωμάτων στο πλαίσιο μιας πραγματικά δημοκρατικής λειτουργίας και συγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τότε μια Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Νέων ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει μονόδρομος ως αφετηρία της προσυνεδριακής διαδικασίας στο δρόμο προς την ενιαία οργάνωση και ως εγγύηση της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των μελών σε αυτή. Μόνο η μαζική και ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές διαδικασίες του νέου μορφώματος αποτελεί προαπαιτούμενο για να αποκτήσει η ενιαία οργάνωση μια πολιτική ταυτότητα που θα της επιτρέψει να εκφράσει μέσα από το πολιτικό της σχέδιο μεγάλες κοινωνικές μερίδες της νεολαίας και να γίνει σε τελική ανάλυση μια μαζική οργάνωση νεολαίας με όλη τη σημασία της λέξης. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την ιδεολογική ζύμωση ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ενοποίησης και καταλυτικό παράγοντα για να ακολουθήσει η ενιαία οργάνωση μια ανυποχώρητη αντιπολιτευτική γραμμή, που δεν φιλοδοξεί να διαχειριστεί αλλά να ανατρέψει τις υπάρχουσες πολιτικές.