Ο Giorgio Cremaschi, ηγετικό στέλεχος του ιταλικού συνδικάτου μετάλλου FIOM, ήταν παρών στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε το Rproject. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για το μήνυμα των ιταλικών εκλογών, την επιβίωση του Μπερλουσκόνι, το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο και την αδυναμία της ιταλικής Αριστεράς να ενισχυθεί σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

h0inMKmQ588#!

Απο­μα­γνη­το­φω­νη­μέ­νο το κεί­με­νο της συ­νέ­ντευ­ξης:

Να ξε­κι­νή­σου­με με τους με­γά­λους χα­μέ­νους πρώτα και τον Μάριο Μόντι. Ο «πα­νί­σχυ­ρος τε­χνο­κρά­της» πήρε ένα πολύ χα­μη­λό πο­σο­στό, όπως του­λά­χι­στον νο­μί­ζω. Η Ιτα­λία είπε όχι στους τε­χνο­κρά­τες;

Ναι, νο­μί­ζω ότι πράγ­μα­τι έτσι είναι. Αυτές οι εκλο­γές είναι δια­φο­ρε­τι­κές από τις αντί­στοι­χες ελ­λη­νι­κές. Δεν πρό­κει­ται για μια επι­βε­βαί­ω­ση των θέ­σε­ων της Αρι­στε­ράς. Μπο­ρού­με να πούμε ακρι­βώς το αντί­θε­το, ότι η Αρι­στε­ρά βγαί­νει με σπα­σμέ­να κόκ­κα­λα. Όμως αυτές οι εκλο­γές έδει­ξαν ότι ο κό­σμος είναι ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα και στους αυ­στη­ρούς νό­μους, που προ­σπα­θούν να επι­βά­λουν στην Ευ­ρώ­πη.

Η ψήφος στο Κί­νη­μα των Πέντε Αστέ­ρων του Γκρί­λο, που ση­μειω­τέ­ον άρ­χι­σε από το τί­πο­τα και πήρε 8 εκα­τομ­μύ­ρια ψή­φους, είναι μια ψήφος ενά­ντια στην πο­λι­τι­κή της λι­τό­τη­τας. Βέ­βαια δεί­χνει και ότι ο κό­σμος ενα­ντιώ­νε­ται στην πο­λι­τι­κή ελίτ, ενά­ντια στη δια­φθο­ρά που υπάρ­χει. Όμως πίσω από αυτές τις πο­λι­τι­κές στά­σεις αναμ­φί­βο­λα αυτό που κυ­ριαρ­χεί είναι η άρ­νη­ση στην πο­λι­τι­κή της λι­τό­τη­τας. Ήταν μια ψήφος ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα.

Να πάμε στον Μπερ­λου­σκό­νι που απο­δεί­χθη­κε εφτά­ψυ­χος. Είναι δια­φο­ρε­τι­κή η φε­τι­νή του επι­τυ­χία από προη­γού­με­νες; Έχω την εντύ­πω­ση ότι προ­ε­κλο­γι­κά εμ­φα­νι­ζό­ταν πιο φι­λο­λαϊ­κός σε υπο­σχέ­σεις από την κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά.

Στην Ιτα­λία λέ­γε­ται ότι τα πα­λιό­χορ­τα δεν πε­θαί­νουν ποτέ, ότι φυ­τρώ­νουν πα­ντού. Η ψήφος στον Μπερ­λου­σκό­νι έχει δύο πλευ­ρές. Αν την συ­γκρί­νου­με με όλες τις πε­ρα­σμέ­νες εκλο­γές, ήταν το χα­μη­λό­τε­ρο πο­σο­στό που έχει πάρει η Δεξιά στην Ιτα­λία. Γιατί, αθροί­ζο­ντας το κόμμα του Μπερ­λου­σκό­νι, τη Λίγκα του Βορρά και τους πρώην φα­σί­στες, όλοι μαζί έχουν ένα πο­σο­στό μι­κρό­τε­ρο από 30%. Ποτέ δεν είχαν πάρει λι­γό­τε­ρο από 40%.

Έτσι από τη μια μεριά μπο­ρού­με να πούμε ότι υπάρ­χει μια πτώση. Από την άλλη όμως αυτή η πτώση είναι μι­κρό­τε­ρη από αυτό που φαι­νό­ταν και από αυτό που θα θέ­λα­με. Αυτό γιατί ο Μπερ­λου­σκό­νι είχε την εξυ­πνά­δα να απο­συν­δε­θεί από τον Μόντι, να αφή­σει τον Μόντι με το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα κι έτσι να κάνει μια πο­λι­τι­κή δεξιά, αλλά λαϊ­κί­στι­κη, ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα. Γι’ αυτό κι εγώ πι­στεύω ότι η ψήφος, αν το κα­λο­σκε­φτεί κά­ποιος, απ’ όλες τις πλευ­ρές της, δεξιά και αρι­στε­ρά, είναι μια ψήφος ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα.

Ανα­φέρ­θη­κες ήδη στην Μπέπε Γκρί­λο και το τι ση­μαί­νει. Το φαι­νό­με­νο έχει προ­κα­λέ­σει πολύ με­γά­λη εντύ­πω­ση στην Ελ­λά­δα. Θα θέ­λα­με, αν μπο­ρείς, να πεις κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο. Ακού­με από το ένα άκρο ότι είναι ένας επι­κίν­δυ­νος λαϊ­κι­στής και από το άλλο άκρο ότι είναι το μο­ντέ­λο που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η Αρι­στε­ρά. Τι νο­μί­ζεις για τον Μπέπε Γκρί­λο και για τον κόσμο που τον ψή­φι­σε;

Εγώ δεν συμ­με­ρί­ζο­μαι καμιά από αυτές τις δύο θέ­σεις. Ο Γκρί­λο δεν είναι μια δύ­να­μη της Δε­ξιάς. Είναι αυτό που θα μπο­ρού­σα­με να πούμε, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την παλιά ορο­λο­γία, μια δύ­να­μη ρι­ζο­σπα­στι­κής δη­μο­κρα­τί­ας. Ένα μέρος των θέ­σε­ών του έχουν παρ­θεί αυ­τού­σιες από το Κί­νη­μα Occupy Wall Street. Για πα­ρά­δειγ­μα το δι­καί­ω­μα των πο­λι­τών να απο­φα­σί­ζουν ή οι πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές ανα­φο­ρές.

Δεν είναι τυ­χαίο ότι το με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό το πήρε στην Κοι­λά­δα του Σούζα, όπου ο κό­σμος αντι­δρά στους δρό­μους τα­χεί­ας κυ­κλο­φο­ρί­ας. Είναι στο Πε­δε­μό­ντιο, κοντά στο Το­ρί­νο, ανά­με­σα σε Γαλ­λία και Ιτα­λία όπου κά­νουν μια γα­λα­ρία που θα συν­δέ­ει τις δύο χώρες. Εκεί για πα­ρά­δειγ­μα υπάρ­χει εδώ και δέκα χρό­νια ένας πο­λι­τι­κός αγώ­νας που έχει με­γά­λη ση­μα­σία και τρο­φο­δο­τεί ου­σια­στι­κά το κί­νη­μα σε όλη την Ιτα­λία.

Πρό­κει­ται για έναν αγώνα που δίνει ένας ολό­κλη­ρος πλη­θυ­σμός 150 χι­λιά­δων αν­θρώ­πων ενά­ντια στη δη­μιουρ­γία των αυ­το­κι­νη­τό­δρο­μων και της γα­λα­ρο­ποί­η­σης, η οποία κα­τα­στρέ­φει ου­σια­στι­κά την κοι­λά­δα. Και είναι ένα πράγ­μα που το έχουν υπο­στη­ρί­ξει και το υπο­στη­ρί­ζουν με κάθε τρόπο και ο Μπερ­λου­σκό­νι και η Λίγκα του Βορρά, αλλά και το Δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα.

Σε αυτή την κοι­λά­δα η ψήφος στον Γκρί­λο πήρε ένα πο­σο­στό 50%. Βέ­βαια, για να εί­μα­στε ει­λι­κρι­νείς, είναι πα­σι­φα­νές ότι στον Γκρί­λο λεί­πει η ανά­λυ­ση του κοι­νω­νι­κού ζη­τή­μα­τος. Λεί­πει μια τα­ξι­κή προ­σέγ­γι­ση των θε­μά­των. Η αντί­λη­ψη που έχει για την κοι­νω­νία είναι μια κοι­νω­νία μι­κρών επι­χει­ρή­σε­ων και μι­κρών βιο­τε­χνιών. Μια ιδέα που, του­λά­χι­στον κατά τη γνώμη μου, δεν έχει τη δυ­να­τό­τη­τα από μόνη της να είναι αντι­πα­ρα­θε­τι­κή στη ση­με­ρι­νή κρίση. Υπό αυτές τις συν­θή­κες ο Γκρί­λο ανά πάσα στιγ­μή μπο­ρεί να είναι και συ­νο­μι­λη­τής, αλλά και αντί­πα­λος όσον αφορά τη δη­μιουρ­γία μιας μα­ζι­κής, αλη­θι­νής Αρι­στε­ράς.

Όμως μια αλη­θι­νή μα­ζι­κή Αρι­στε­ρά σή­με­ρα στην Ιτα­λία δεν υπάρ­χει. Εξαι­τί­ας της ευ­θύ­νης, κατά τη γνώμη μου, των απαί­σιων ηγε­σιών της. Το γε­γο­νός ότι στην Ιτα­λία την εποχή της πιο με­γά­λης κρί­σης του κα­πι­τα­λι­σμού, της πο­λι­τι­κής ελίτ, της συ­ναί­νε­σης στο σύ­στη­μα, η Αρι­στε­ρά δεν παίρ­νει τις ψή­φους που θα έπρε­πε να της αντι­στοι­χούν, δεν είναι ευ­θύ­νη των Ιτα­λών, είναι ευ­θύ­νη της ίδιας της Αρι­στε­ράς, όπως είναι σή­με­ρα ορ­γα­νω­μέ­νη στην Ιτα­λία.

Θα ήταν η επό­με­νη ερώ­τη­ση. Όσο σύ­ντο­μα είναι εφι­κτό, κάτι που δεν είναι εύ­κο­λο, να μας πεις πώς η Αρι­στε­ρά, σε μια τέ­τοια κα­τά­στα­ση που πε­ριέ­γρα­ψες, έφτα­σε να μεί­νει εκτός κοι­νο­βου­λί­ου.

Θα χρεια­ζό­μουν πάρα πολ­λές ώρες για να το εξη­γή­σω αυτό και τώρα δεν έχου­με χρόνο. Η ιτα­λι­κή Αρι­στε­ρά, και κυ­ρί­ως η Κο­μου­νι­στι­κή Επα­νί­δρυ­ση, είχε την τε­λευ­ταία με­γά­λη της ευ­και­ρία την εποχή της Γέ­νο­βας το 2001-2002. Εκεί­νη τη στιγ­μή, γύρω από την Επα­νί­δρυ­ση και την Αρι­στε­ρά συ­γκε­ντρω­νό­ταν και ορ­γα­νω­νό­ταν ένα κί­νη­μα, ένα μέρος του οποί­ου σή­με­ρα βρί­σκε­ται με τον Γκρί­λο. Ένα ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποι­η­μέ­νο κί­νη­μα της νε­ο­λαί­ας.

Η συ­νερ­γα­σία της Κο­μου­νι­στι­κής Επα­νί­δρυ­σης με την κυ­βέρ­νη­ση του Πρό­ντι το 2006-2008 ήταν κα­τα­στρο­φι­κή. Από τότε δεν έχει κα­τα­φέ­ρει να ξα­να­στα­θεί στα πόδια της η Αρι­στε­ρά. Κι ένας από τους λό­γους, κατά τη γνώμη μου, είναι γιατί ποτέ δεν έγινε μια σο­βα­ρή συ­ζή­τη­ση για την εμπει­ρία του 2006-2008 μέχρι σή­με­ρα.

Βγή­κα­με από αυτή την εμπει­ρία, γί­να­με 500 κομ­μά­τια, αλλά ποτέ δεν κα­θί­σα­με να με­λε­τή­σου­με και να εμ­βα­θύ­νου­με στη δια­δι­κα­σία που μας έφτα­σε σε αυτή την κα­τά­στα­ση. Και μια συμ­βου­λή που θα ήθελα να δώσω και στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εδώ είναι να με­λε­τή­σει λίγο εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο, για να δει τι έγινε.


Ετικέτες