Μεγαλειώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού από κατοίκους της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και άλλων περιοχών αλλά και πολλών πολιτών της συμπρωτεύουσας.

Η δια­δή­λω­ση ξε­κί­νη­σε από το Δη­μαρ­χείο όπου στη συ­νέ­χεια συ­να­ντή­θη­κε με την πα­νεκ­παι­δευ­τι­κή δια­δή­λω­ση των ΕΛΜΕ και των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων. Οι δύο πο­ρεί­ες γίναν μία, με συν­θή­μα­τα όπως «Δώστε λεφτά για υγεία και παι­δεία και όχι για τον Μπό­μπο­λα και τα με­ταλ­λεία», «Ρί­χνουν χη­μι­κά μέσα στα σχο­λεία, η χού­ντα δεν τε­λεί­ω­σε το ‘73» και άλλα. Το κλίμα της δια­δή­λω­σης ήταν αρ­κε­τά εν­θου­σιώ­δες με την πλειο­ψη­φία του κό­σμου να φορά το γνω­στό πλέον για τους βο­ρειο­ελ­λα­δί­τες αυ­το­κόλ­λη­το «Όχι στην εξό­ρυ­ξη χρυ­σού!».

Μετά τα χθε­σι­νά γε­γο­νό­τα και το όργιο κα­τα­στο­λής των ΜΑΤ στην Ιε­ρισ­σό, οι κά­τοι­κοι είναι πιο αγα­να­κτι­σμέ­νοι και απο­φα­σι­σμέ­νοι από ποτέ. Τα χη­μι­κά στα σχο­λεία, οι προ­σα­γω­γές ανή­λι­κων μα­θη­τών, η κα­θη­με­ρι­νή τρο­μο­κρα­τία στην πε­ριο­χή έχουν κάνει ξε­κά­θα­ρο ότι η συ­γκυ­βέρ­νη­ση, οι το­πι­κές αρχές και η εται­ρεία «Ελ­λη­νι­κός Χρυ­σός» τα παί­ζουν όλα για όλα προ­κει­μέ­νου να γίνει η εξό­ρυ­ξη. Τα κέρδη μιας χού­φτας επι­χει­ρη­μα­τιών φαί­νε­ται ότι για την κυ­βέρ­νη­ση είναι πολύ πιο ση­μα­ντι­κά από τη ζωή των κα­τοί­κων, το πε­ρι­βάλ­λον και το μέλ­λον της πε­ριο­χής. Οι κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες που θα έχει αυτή η επέν­δυ­ση, θα στε­ρή­σουν από τη Χαλ­κι­δι­κή όχι μόνο τα δάση και το νερό, αλλά ακόμη και την ίδια την επι­βί­ω­ση των αν­θρώ­πων. Ανά­λο­γες επεν­δύ­σεις σε άλλα μέρη του κό­σμου προ­οιω­νί­ζο­νται το μέλ­λον καθώς τί­πο­τα δε μένει το ίδιο μετά από τέ­τοιου εί­δους εξο­ρύ­ξεις. Μόνο κα­τε­στραμ­μέ­νη γη, μο­λυ­σμέ­νο πε­ρι­βάλ­λον, το­ξι­κός αέρας και χι­λιά­δες άν­θρω­ποι στο δρόμο.

Ο αγώ­νας λοι­πόν που δί­νουν κα­θη­με­ρι­νά οι κά­τοι­κοι στη Χαλ­κι­δι­κή, στο Κιλ­κίς, στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και αλλού, δεί­χνει ότι οι κυ­βερ­νή­σεις και οι εται­ρεί­ες έχουν λο­γα­ριά­σει χωρίς τον ξε­νο­δό­χο. Πα­ρό­λο που στις Σκου­ριές οι μπουλ­ντό­ζες έχουν αρ­χί­σει να ξη­λώ­νουν το δάσος και ετοι­μά­ζο­νται να ξε­κι­νή­σουν το έργο, οι κά­τοι­κοι δεν πα­ρα­δί­νο­νται. Θα πα­λέ­ψουν μέχρι το τέλος για το στοι­χειώ­δες δι­καί­ω­μα στη ζωή και σ’ αυτόν τον αγώνα πρέ­πει να εί­μα­στε όλοι και όλες αλ­λη­λέγ­γυοι.

Στην πο­ρεία συμ­με­τεί­χαν και οι βου­λευ­τές Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Τάσος Κου­ρά­κης, Γιάν­νης Αμα­να­τί­δης, Δέ­σποι­να Χα­ρα­λα­μπί­δου, Γιάν­να Γαϊ­τά­νη, η βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Χαλ­κι­δι­κής Κα­τε­ρί­να Ιγ­γλέ­ζη και η βου­λε­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Τρι­κά­λων Πα­να­γιώ­τα Δρι­τσέ­λη.