Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στις 18 και 19 Μάη.

Η σύ­νο­δος της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που διε­ξή­χθη το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο 18 και 19 Μάη είχε σαν θέ­μα­τα της ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης την έγκρι­ση των συ­νε­δρια­κών κει­μέ­νων για τις πο­λι­τι­κές θέ­σεις και το κα­τα­στα­τι­κό καθώς και τον κα­νο­νι­σμό της διε­ξα­γω­γής του προ­συ­νε­δρια­κού δια­λό­γου. Ωστό­σο η συ­ζή­τη­ση επι­κε­ντρώ­θη­κε αφε­νός στα συ­μπε­ρά­σμα­τα για την στάση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην απερ­γία της ΟΛΜΕ και αφε­τέ­ρου στις προ­τά­σεις του προ­έ­δρου της ΚΟ Α. Τσί­πρα για την άμεση διά­λυ­ση των συ­νι­στω­σών και την απα­γό­ρευ­ση του δι­καιώ­μα­τος της συ­γκρό­τη­σης δια­φο­ρε­τι­κής λί­στας από τις τά­σεις στις εκλο­γές για τα όρ­γα­να του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ο Α. Τσί­πρας με την ει­σή­γη­σή του το Σάβ­βα­το επι­χει­ρη­μα­το­λό­γη­σε υπέρ ενός κόμ­μα­τος το οποίο θα έχει μεν τά­σεις, κα­ταρ­γώ­ντας ταυ­τό­χρο­να ορι­στι­κά τις συ­νι­στώ­σες, αλλά χωρίς δι­καί­ω­μα ανα­λο­γι­κής με την εκλο­γι­κή τους δύ­να­μη εκ­προ­σώ­πη­σης στα όρ­γα­να. Μά­λι­στα επι­δί­ω­ξε οι ρυθ­μί­σεις αυτές να απο­φα­σι­στούν από την ΚΕ και να ισχύ­σουν και στον προ­συ­νε­δρια­κό διά­λο­γο. Το βα­σι­κό επι­χεί­ρη­μα ήταν πως η ει­κό­να των συ­νι­στω­σών και των τά­σε­ων με δυ­να­τό­τη­τα εκ­προ­σώ­πη­σης στα όρ­γα­να δη­μιουρ­γεί απώ­θη­ση στο ακρο­α­τή­ριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, εμπο­δί­ζει την μα­ζι­κή εγ­γρα­φή μελών καθώς και την εκλο­γι­κή άνοδο του σχή­μα­τος και ταυ­τό­χρο­να απο­τε­λεί αντι­δη­μο­κρα­τι­κή δομή καθώς συ­ντη­ρεί τους (πολ­λούς) μη­χα­νι­σμούς (ένα­ντι, ασφα­λώς, του ενός συ­γκε­ντρω­τι­κού μη­χα­νι­σμού της προ­ε­δρι­κής πλειο­ψη­φί­ας).

Ωστό­σο, αυτή η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία που στη­ρί­χτη­κε από λίγα, κε­ντρι­κά και προ­βε­βλη­μέ­να στε­λέ­χη, δεν έπει­σε το σώμα των μελών της ΚΕ. Την Κυ­ρια­κή η προ­ε­δρι­κή γραμ­μή υπο­χώ­ρη­σε και ο ίδιος ανα­δι­πλώ­θη­κε στην θέση πως δεν επι­μέ­νει στην επι­βο­λή αυτών των ρυθ­μί­σε­ων από την ΚΕ και την προ­συ­νε­δρια­κή δια­δι­κα­σία πα­ρα­πέ­μπο­ντάς τες στο ίδιο το συ­νέ­δριο του Ιούλη.   

Ήδη από την αρχή της συ­ζή­τη­σης το Σάβ­βα­το ακού­στη­καν έντο­νες κρι­τι­κές για τους χει­ρι­σμούς του κόμ­μα­τος στην απερ­γία της ΟΛΜΕ που συ­μπυ­κνώ­θη­καν στην δια­πί­στω­ση πως οι δη­λώ­σεις απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας για την ανά­λη­ψη της ευ­θύ­νης σύ­γκρου­σης με τις πρα­κτι­κές της επι­στρά­τευ­σης και κή­ρυ­ξη πο­λι­τι­κής απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας, που έγι­ναν από τον πρό­ε­δρο, θα είχαν νόημα και ουσία αν είχαν γίνει πριν την άδοξη λήξη της απερ­γί­ας, αν και θα φρο­ντί­σου­με να τις εφαρ­μό­σου­με στην επό­με­νη απερ­για­κή μάχη.

Στα «ορ­γα­νω­τι­κά» ζη­τή­μα­τα οι αντι­δρά­σεις για την προ­ε­δρο­κε­ντρι­κή συ­γκε­ντρο­ποί­η­ση του κόμ­μα­τος (επι­βο­λή κα­τάρ­γη­σης συ­νι­στω­σών, απα­γό­ρευ­ση δι­καιώ­μα­τος λί­στας, εκλο­γή του προ­έ­δρου από το συ­νέ­δριο με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά μο­νο­πρό­σω­που ορ­γά­νου αλλά και συ­νέ­δριο – λα­ο­πα­νή­γυ­ρης  με μέτρο 1/10 και συμ­με­το­χή 4.000 συ­νέ­δρων, πρό­τα­ση η οποία εν τέλει πέ­ρα­σε) προ­ήλ­θαν, με δια­φο­ρε­τι­κές επι­λο­γές έμ­φα­σης, από πλή­θος συ­νι­στω­σών, τον Μα­νώ­λη Γλέζο και τον Γιάν­νη Θεωνά, την Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα, την ΑΝΑΣΑ, τη νε­ο­λαία αλλά και στε­λέ­χη της προ­ε­δρι­κής πλειο­ψη­φί­ας.  

Η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα με­τεί­χε στην συ­ζή­τη­ση με πλή­θος στε­λε­χών που συ­νέ­δε­σαν τα ορ­γα­νω­τι­κά ζη­τή­μα­τα με το πο­λι­τι­κό τους πε­ριε­χό­με­νο το­νί­ζο­ντας τους ου­σια­στι­κούς πο­λι­τι­κούς λό­γους που ευ­θύ­νο­νται για την στα­σι­μό­τη­τα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως δεν χρεια­ζό­μα­στε ένα κόμμα που θα στρογ­γυ­λεύ­ει τις ρι­ζο­σπα­στι­κές πο­λι­τι­κές αιχ­μές και θα δι­στά­ζει να στη­ρί­ξει ολό­θερ­μα ση­μα­ντι­κούς απερ­για­κούς αγώ­νες όπως της ΟΛΜΕ υπό την πίεση του συ­στη­μι­κού, μνη­μο­νια­κού μπλοκ επι­βάλ­λο­ντας ταυ­τό­χρο­να σιω­πη­τή­ριο στις δια­φο­ρε­τι­κές, ρι­ζο­σπα­στι­κές εσω­κομ­μα­τι­κές φωνές, αλλά ακρι­βώς το αντί­θε­το, δη­λα­δή την πιο πλα­τιά εσω­τε­ρι­κή δη­μο­κρα­τία με πλήρη δι­καιώ­μα­τα ανα­λο­γι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης των τά­σε­ων και των συ­νι­στω­σών στα όρ­γα­να και μια επι­και­ρο­ποί­η­ση του πο­λι­τι­κού λόγου και του γε­νι­κό­τε­ρου προ­φίλ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κα­τεύ­θυν­ση ενός νέου κύ­μα­τος ρι­ζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης με σαφή ανα­τρε­πτι­κή και σο­σια­λι­στι­κή στό­χευ­ση.  

Η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα κα­τέ­θε­σε πο­λι­τι­κό κεί­με­νο συμ­βο­λής με λε­πτο­με­ρείς προ­τά­σεις για τις προ­γραμ­μα­τι­κές αιχ­μές και την τα­κτι­κή, το οποίο συ­μπε­ριε­λή­φθη στα υλικά του προ­συ­νε­δρια­κού δια­λό­γου και στις εκ­δο­χές των ει­ση­γη­τι­κών κει­μέ­νων. Εξάλ­λου διεκ­δί­κη­σε και πήρε το δι­καί­ω­μα της ει­σή­γη­σης των δια­φο­ρε­τι­κών της από­ψε­ων στις προ­συ­νε­δρια­κές δια­δι­κα­σί­ες πα­νελ­λα­δι­κά.

Τα στε­λέ­χη του Κόκ­κι­νου Δι­κτύ­ου – rproject ανέ­δει­ξαν τις λαν­θα­σμέ­νες επι­λο­γές της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην απερ­γία της ΟΛΜΕ το­νί­ζο­ντας πως είναι λάθος να φορ­τω­θούν οι ευ­θύ­νες στην πλάτη των συν­δι­κα­λι­στών, ανέ­δει­ξαν πως ήδη πριν την συν­διά­σκε­ψη του Δε­κέμ­βρη έχουν πάψει να υφί­στα­νται κάθε εί­δους «προ­νό­μια» για τις συ­νι­στώ­σες εκτός από την πο­λι­τι­κή τους αυ­το­τέ­λεια και την εσω­τε­ρι­κή τους συ­γκρό­τη­ση και επέ­μει­ναν στην προ­τε­ραιό­τη­τα της πο­λι­τι­κής συ­ζή­τη­σης με επί­κε­ντρο την ανά­γκη της επι­κρά­τη­σης της ρι­ζο­σπα­στι­κής γραμ­μής σύ­γκρου­σης με τα αστι­κά, ντό­πια και διε­θνή μνη­μο­νια­κά σχέ­δια, την ανά­δει­ξη των ορίων της δια­πραγ­μά­τευ­σης μιας κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς με τους δα­νει­στές και τα ευ­ρω­παϊ­κά διευ­θυ­ντή­ρια (ιδιαί­τε­ρα μετά την εμπει­ρία της Κύ­πρου) και την ανά­γκη της στρο­φής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην ορ­γά­νω­ση των ερ­γα­τι­κών και λαϊ­κών αντι­στά­σε­ων.

Μετά την σύ­νο­δο της Κε­ντρι­κής Επι­τρο­πής η πο­ρεία προς το συ­νέ­δριο περνά από την συ­ζή­τη­ση στην «βάση» του κόμ­μα­τος, στις το­πι­κές επι­τρο­πές πα­νελ­λα­δι­κά σε μια δια­δι­κα­σία που από την σκο­πιά της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας και του Κόκ­κι­νου Δι­κτύ­ου θε­ω­ρεί­ται η πλέον ση­μα­ντι­κή και ου­σια­στι­κή.

Ετικέτες