Επιστρέφουν στη δουλειά τους αποτρέποντας τις περικοπές μισθών και εξασφαλίζοντας την έγγραφη δέσμευση της εταιρείας ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση
Είναι πια τόσο σπάνιες που όταν «σκάσουν» μεταδίδονται αστραπιαία. Οι καλές ειδήσεις είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν εργατικούς αγώνες. Ετσι η νίκη των εργατών της εταιρείας Καλλιμάνη παραμονή των Χριστουγέννων μεταδόθηκε σε χρόνο dt στα social media: 6 μέρες απεργίας χρειάστηκαν για να κερδίσουν το μπρα ντε φερ με την εργοδοσία, που τους ζητούσε 7% μειώσεις στους μισθούς τους. Οι εργάτες όχι μόνο πέτυχαν να αποτρέψουν τις περικοπές, αλλά και απέσπασαν την έγγραφη δέσμευση της εταιρείας πως δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση.
Η πρόεδρος του σωματείου
Η Αγγελική Παπαντωνοπούλου είναι η πρόεδρος των εργατών της παραγωγής και των αποθηκάριων. Το σωματείο της αριθμεί 60 μέλη: είναι αυτοί που σήκωσαν το βάρος της απεργίας σ’ ένα σύνολο 150 εργαζομένων. Η Αγγελική είναι εργάτρια και εκλέγεται πρόεδρος τα τελευταία 6 χρόνια.
Στις 22 του μήνα βρέθηκε νοσηλευόμενη και φρουρούμενη μετά από επεισόδιο με στελέχη της διοίκησης της εταιρείας. «Σκηνές που θα μπορούσαν μόνο στον Μεσαίωνα να διαδραματιστούν έζησαν οι εργαζόμενοι» κατήγγειλε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας: «Στέλεχος και μέλος της οικογένειας Καλλιμάνη επιτέθηκε εγκληματικά με το αυτοκίνητό του παρασύροντας την πόρτα εισόδου του εργοστασίου και τραυματίζοντας την πρόεδρο των εργαζομένων».
Οπως έγραψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», «το περιστατικό σημειώθηκε κατά την έξοδο δύο εκ των μελών της διοίκησης του εργοστασίου που επέβαιναν σε ένα τζιπ. Οι εργαζόμενοι τους προσέγγισαν και έκαναν κλοιό γύρω από το αυτοκίνητο, προκειμένου να μην τους επιτρέψουν να βγουν από το εργοστάσιο. Το αποτέλεσμα ήταν ο οδηγός τού Ι.Χ. να πατήσει γκάζι και να παρασύρει την πρόεδρο των εργαζομένων του εργοστασίου Αγγελική Παπαντωνοπούλου, που νοσηλεύεται με θλάσεις στο νοσοκομείο. Από την πλευρά τους, τα μέλη της διοίκησης υπέβαλαν μηνύσεις κατά των εργαζομένων για εξύβριση και έτσι όλοι οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Τελικά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι».
«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο περιστατικό, είναι ανάμεσα σε μένα και το άτομο αυτό. Αν θέλετε να μιλήσουμε για τον αγώνα μας, ευχαρίστως» θα μας πει η Αγγελική. Προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό διενεργεί ο εισαγγελέας.
«Οι εργάτες έχουν μεγάλη δύναμη αν το θελήσουν» απαντά στην απλή όσο και δύσκολη ερώτηση «πώς τα καταφέρατε;» «Δεν παρακολουθώ τι συμβαίνει σε άλλους κλάδους, δεν ξέρω. Εμείς είμαστε όλοι ενωμένοι, εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο κι όλα τα μέλη στηρίζουν τη διοίκηση του σωματείου μας. Πριν από δυο χρόνια είχαμε δεχτεί ήδη μια μείωση 9% για να αποφύγουμε τις απολύσεις. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε κι άλλη. Η απόφαση για απεργία ήταν καθολική, δεν είχαμε καμία διαρροή».
«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας»
Ολα αυτά σε μια εταιρεία που μόλις στις 3 Οκτωβρίου ανακοίνωνε «επενδύσεις της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ εν καιρώ ύφεσης προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της εντός αλλά κυρίως εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκσυγχρόνισε την παλαιότερη εκ των δύο εργοστασιακών μονάδων που βρίσκονται στο Αίγιο, τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και σε νέο εξοπλισμό».
«Ζούμε σε μια μικρή πόλη με μεγάλη ανεργία. Το εργοστάσιο δουλεύει μόνο με Αιγιώτες. Παρ’ όλα αυτά, έπρεπε να προχωρήσουμε σε απεργία» λέει η πρόεδρος. «Είμαστε μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, που έχει μεγάλη πείρα. Μας συμβουλεύουν σωστά κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί στον διάλογο με την εταιρεία. Στο σωματείο μας δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχουν κόκκινοι, κίτρινοι, μπλε. Είμαστε εργαζόμενοι, μας ενδιαφέρει η δουλειά μας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας».