Δεν θα βρεθεί φέτος στην κεφαλή της διαδήλωσης στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Όσο κι αν διαπιστώνεται από όλες τις τάσεις και τις πλευρές του κόμματος, αλλά και ευρύτερα, ότι η αναζωπύρωση του κινήματος και της ενεργού δράσης της κοινωνίας είναι απολύτως απαραίτητος και ταυτόχρονα ζητούμενος παράγοντας για την ανάπτυξη της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και της προοπτικής της κυβέρνησης της αριστεράς, η σημαντική, τουλάχιστον συμβολικά, συμμετοχή του προέδρου του στη διαδήλωση της ΔΕΘ δεν φαίνεται δυνατό να εξασφαλιστεί.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται το προσεχές σαββατοκύριακο στην Ιταλία προσκεκλημένος του ιδρύματος Ambrosetti για να λάβει μέρος και να μιλήσει σε διεθνές συμπόσιο που θα λάβει χώρα στην “Villa d’ Este”, στη λίμνη Κόμο.
Όπως μας πληροφορεί η ιστοσελίδα του ιδρύματος το φόρουμ αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1975 και συμμετέχουν «αρχηγοί κρατών, κορυφαίοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, υπουργοί, νομπελίστες, επιχειρηματίες, στελέχη και εμπειρογνώμονες από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα κορυφαίας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία στο σύνολό της»: H.S.H. Albert II Prince of Monaco, José María Aznar, Silvio Berlusconi, Joe Biden, Richard Cheney, Carlo Azeglio Ciampi, Luca Cordero di Montezemolo, Renato Dulbecco, José Manuel Durão Barroso, Larry Ellison, Recep Tayyip Erdogan, François Fillon, Bill Gates, Valéry Giscard D'Estaing, Felipe González, Neville Isdell, Alain Juppé, Henry Kissinger, Vaclav Klaus, Christine Lagarde, Rita Levi Montalcini, Abu Mazen, John McCain, Mario Monti, Giorgio Napolitano, Shimon Peres, Romano Prodi, Jean-Pierre Raffarin, H.M. Rania Al-Adullah Queen of the Hashemite Kingdom of Jordan, Card. Joseph Ratzinger, Michel Rocard, Nouriel Roubini, Eric Schmidt, Helmut Schmidt, George Shultz, Giulio Tremonti, Jean-Claude Trichet, Umberto Veronesi and James Wolfensohn.
Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Το αυστηρό όριο χωρητικότητας στην αίθουσα καθιστά, δυστυχώς, αδύνατο για εμάς να φιλοξενήσουμε όλους εκείνους που ζητούν να συμμετάσχουν στο Φόρουμ και κάθε χρόνο υπάρχει μια σημαντική λίστα αναμονής από εκείνους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Για το λόγο αυτό, η πρόσκληση προς το Φόρουμ είναι αυστηρά προσωπική για τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων ιταλικών και διεθνών εταιρειών».
Το ίδρυμα αυτό θεωρείται από τα πλέον σημαντικά, εξ ου και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το έχει κατατάξει στην 16η θέση των think tanks ανά τον κόσμο. Ορισμένα δημοσιεύματα το χαρακτηρίζουν ως την ιταλική λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Ο Α. Τσίπρας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στον κύκλο συζητήσεων: «Η ατζέντα για να αλλάξει η Ευρώπη» και στην συνεδρία με ειδικό τίτλο «Ο συσχετισμός των δυνάμεων στη Νέα Ευρώπη».
Γίνεται σαφές, από τις περιγραφές, ότι το εν λόγω ίδρυμα καθώς και η συμμετοχή του Α. Τσίπρα στο συμπόσιό του απέχει σημαντικά τόσο από τις θεσμικές συναντήσεις του στο παρελθόν με στελέχη της ΕΕ όσο και από τις ομιλίες του σε πανεπιστήμια του εξωτερικού π.χ. των ΗΠΑ. Εδώ σαφώς πρόκειται για έναν φορέα ζύμωσης και στρατηγικών κατευθύνσεων του διεθνούς κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή των βασικών διαχειριστών του διεθνούς ιμπεριαλισμού, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια σύγχυσης με «ουδέτερους» χώρους είτε ποικίλων δραστηριοτήτων/διεργασιών επιστημονικής έρευνας, παρουσίασης μελετών κ.λ.π. , είτε «θεσμικών διαδικασιών».
Σε πολλά δημοσιεύματα βρήκαμε αυτούσια τη διατύπωση: «Πάντως, η πρόσκληση προς τον Αλ. Τσίπρα εγγράφεται στην πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν τέλος κύκλοι της Κουμουνδούρου». Δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί «οι κύκλοι» και αν όντως υπήρξε αυτή η τοποθέτηση. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει τίποτα πιο αφελές ή απατηλό απ’ αυτή την προσέγγιση. Από πότε η διεθνής αστικής τάξη αποδέχεται ως φυσιολογική και μοιραία την άνοδο της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία και μάλιστα σε χώρα – μέλος της ΕΕ/ΟΝΕ, στο κέντρο του δυτικού κόσμου; Πολύ περισσότερο ως «καλοδεχούμενη» καθώς επιλέγει να προσκαλέσει στις εργασίες του εν λόγω ιδρύματος τον πρόεδρο του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και ενδεχόμενα μελλοντικό πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τον επικεφαλής του κόμματος που μέχρι πρότινος, αντιμετωπιζόταν ως μείζον κίνδυνος για την σταθερότητα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής εντός κρίσης στην ΕΕ/ΟΝΕ αλλά και ευρύτερα. Του κόμματος που διεκδικεί την «κυβέρνηση της αριστεράς», αποτελώντας ελπίδα των λαών και της αριστεράς διεθνώς.
Θα περιμένουμε βεβαίως να μάθουμε και το περιεχόμενο της ομιλίας του Α. Τσίπρα (φυσικά πέρα και ενάντια από τη «συνήθεια» όλων των σχετικών καπιταλιστικών κλαμπ –όπως και του εν λόγω - να καλύπτουν με πέπλο μυστικότητας τις αντίστοιχες εργασίες τους).
Το πρωτεύον ερωτηματικό, πάντως, παραμένει και σαφώς αφορά στον λόγο της πρόσκλησης!