Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Α. Τσίπρα εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαμαρά, για άλλη μια φορά, με αφορμή τα μέτρα που εξάγγειλε στην Θεσσαλονίκη. Κυβερνητικά στελέχη και δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» έχουν κυριολεκτικά «λυσσάξει» και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους για παροχολογία που «δεν βγαίνει» οικονομικά.

Ο πα­νι­κός της κυ­βέρ­νη­σης δεν κρύ­βε­ται. Φο­βού­νται - εύ­λο­γα - πως με τις εξαγ­γε­λί­ες και τις δε­σμεύ­σεις για την ενί­σχυ­ση της θέσης της ερ­γα­σί­ας και τα μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της αν­θρω­πι­στι­κής κρί­σης θα επα­νεκ­κι­νή­σει η κοι­νω­νι­κή δυ­να­μι­κή που θα εκ­φρα­στεί όχι μόνο δη­μο­σκο­πι­κά υπέρ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά εν­δε­χο­μέ­νως ενερ­γη­τι­κά και κι­νη­μα­τι­κά, την ώρα που στο άμεσο επό­με­νο διά­στη­μα έρ­χο­νται νέες προ­κλή­σεις όπως η απε­λευ­θέ­ρω­ση της προ­στα­σί­ας της πρώ­της κα­τοι­κί­ας από τους πλει­στη­ρια­σμούς.

Δε­σμεύ­σεις προς ερ­γα­τι­κά και λαϊκά στρώ­μα­τα

Τα στοι­χεία του ερ­γα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που πλέον απο­τε­λούν δη­μό­σια και σαφή δέ­σμευ­ση, όπως η επα­να­φο­ρά του βα­σι­κού μι­σθού και της σύ­ντα­ξης, η αύ­ξη­ση και η επέ­κτα­ση του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας, το αφο­ρο­λό­γη­το των 12.000, η δω­ρε­άν ια­τρι­κή πε­ρί­θαλ­ψη για όλους/ες, τα άμεσα μέτρα για την αν­θρω­πι­στι­κή κρίση και κυ­ρί­ως η επα­να­φο­ρά των ρυθ­μί­σε­ων και των νόμων υπέρ της ερ­γα­σί­ας – προ­ϊ­όν αγώ­νων δε­κα­ε­τιών και συ­μπύ­κνω­ση του τα­ξι­κού συ­σχε­τι­σμού - ανα­δει­κνύ­ουν το τα­ξι­κό πρό­ση­μο θέ­το­ντας επί τά­πη­τος την προ­ο­πτι­κή της ανα­γκαί­ας συ­γκρου­σια­κής κα­τεύ­θυν­σης με τα συμ­φέ­ρο­ντα της ντό­πιας οι­κο­νο­μι­κής ελίτ, της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς.

Αυτά ακρι­βώς τα στοι­χεία των εξαγ­γε­λιών δί­νουν τη δυ­να­τό­τη­τα να ανα­ζω­πυ­ρω­θεί η διεκ­δι­κη­τι­κή διά­θε­ση των ερ­γα­ζό­με­νων, των ανέρ­γων, της νε­ο­λαί­ας και γε­νι­κό­τε­ρα των πιο χτυ­πη­μέ­νων από την τα­ξι­κή λι­τό­τη­τα κοι­νω­νι­κών τμη­μά­των, που μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν τον δυ­να­τό και απο­φα­σι­στι­κό κορμό της δύ­να­μης μιας κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς στον δρόμο προς μια με­γά­λη και ιστο­ρι­κή ανα­τρο­πή. Αυτά ακρι­βώς τα στοι­χεία, αλλά κυ­ρί­ως οι ανα­γκαί­ες πο­λι­τι­κές και προ­γραμ­μα­τι­κές συ­νε­πα­γω­γές τους κα­θι­στούν τους εκ­φρα­στές και τα μέσα του συ­στή­μα­τος από επι­φυ­λα­κτι­κά έως επι­θε­τι­κά εχθρι­κά προς την προ­ο­πτι­κή κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς.

Οι δυ­νά­μεις του ντό­πιου αστι­σμού πρω­τί­στως μα και του ευ­ρω­παϊ­κού και διε­θνούς, γνω­ρί­ζουν πολύ καλά πως αυτές οι επι­λο­γές δεν είναι παρά μόνο η «κο­ρυ­φή του πα­γό­βου­νου» που άρ­ρη­κτα συν­δέ­ο­νται με μια σειρά άλλα μέτρα που συ­γκρο­τούν το ερ­γα­τι­κό / λαϊκό πρό­γραμ­μα της ρήξης και της ανα­τρο­πής και απο­τε­λούν προ­ϋ­πό­θε­ση εφαρ­μο­γής και στή­ρι­ξης των ίδιων των δε­σμεύ­σε­ων που ανα­λή­φθη­καν στη ΔΕΘ, στο ση­με­ρι­νό πε­ρι­βάλ­λον της κρί­σης. Με άλλα λόγια, η συ­νε­πής πο­λι­τι­κή επι­λο­γή αλ­λα­γής κα­τεύ­θυν­σης, από ένα ση­μείο εκ­κί­νη­σης, απαι­τεί ρή­ξεις και τομές οι οποί­ες εντάσ­σο­νται σε μια δυ­να­μι­κή η οποία προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει ευ­στά­θεια, δεν μπο­ρεί να πα­ρα­μεί­νει στά­σι­μη – επί ποινή κα­τάρ­ρευ­σης-, αλλά πρέ­πει να κι­νη­θεί στα πλαί­σια μιας με­τα­βα­τι­κής λο­γι­κής με μέτρα όπως αυτά που πε­ρι­γρά­φο­νται στις απο­φά­σεις του συ­νε­δρί­ου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Μέτρα άμε­σου πε­ριο­ρι­σμού της ισχύ­ος του κε­φα­λαί­ου και της αδη­φά­γας κί­νη­σής του ιδιαί­τε­ρα μέσα σε συν­θή­κες κρί­σης, με την ενί­σχυ­ση της ερ­γα­τι­κής και λαϊ­κής συμ­με­το­χής και ελέγ­χου στην οι­κο­νο­μία και την κοι­νω­νι­κή ορ­γά­νω­ση μέσω ενός νέου και απο­τε­λε­σμα­τι­κού σ’ αυτή την κα­τεύ­θυν­ση Δη­μο­σί­ου, αλλά και με την υπο­στή­ρι­ξη και εν­θάρ­ρυν­ση νέων θε­σμών διεύ­ρυν­σης της δη­μο­κρα­τί­ας προς τα κάτω. Μέτρα δρα­στι­κής αντι­στρο­φής των προ­τε­ραιο­τή­των στην φο­ρο­λό­γη­ση που θα στο­χεύ­σει εκεί που βα­σι­λεύ­ει η ασυ­δο­σία των κα­πι­τα­λι­στών, (πχ το εφο­πλι­στι­κό κε­φά­λαιο, offshore), ανε­βά­ζο­ντας δρα­στι­κά τους πραγ­μα­τι­κούς συ­ντε­λε­στές και κα­ταρ­γώ­ντας τις ευ­νοϊ­κές νο­μι­κές ρυθ­μί­σεις αλλά και τις πρα­κτι­κές φο­ρο­α­πο­φυ­γής και φο­ρο­δια­φυ­γής του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου. Στα­μα­τώ­ντας τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, πε­ριο­ρί­ζο­ντας και ελέγ­χο­ντας την κί­νη­ση των κε­φα­λαί­ων, εθνι­κο­ποιώ­ντας και κοι­νω­νι­κο­ποιώ­ντας το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα αλλά και στρα­τη­γι­κούς το­μείς της πα­ρα­γω­γής και της οι­κο­νο­μί­ας με κοι­νω­νι­κό και ερ­γα­τι­κό έλεγ­χο. Προ­χω­ρώ­ντας τολ­μη­ρά και απο­φα­σι­στι­κά στην ρήξη με την καρ­διά του νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου υπο­δείγ­μα­τος, πέρα από επί μέ­ρους εκ­δο­χές, σκλη­ρό­τε­ρες ή δήθεν πιο χα­λα­ρές, μέσα από επι­λο­γές ου­σια­στι­κής ανα­δια­νο­μής πλού­του και ισχύ­ος προς τους «από κάτω».

Οι τα­ξι­κοί και πο­λι­τι­κοί αντί­πα­λοι της «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» (που δεν συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει άλλες εκ­δο­χές που τρο­πο­ποιούν ρι­ζι­κά τον χα­ρα­κτή­ρα της) γνω­ρί­ζουν πολύ καλά πως πέρα από ένα αναι­μι­κό «δίχτυ προ­στα­σί­ας» για τους απο­λύ­τως εξα­θλιω­μέ­νους κι αυτό με πολλά ερω­τη­μα­τι­κά, τί­πο­τε από τις δε­σμεύ­σεις Τσί­πρα προς τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και την λαϊκή πλειο­ψη­φία, κα­νέ­να επι­μέ­ρους μέτρο, δεν μπο­ρεί να υλο­ποι­η­θεί έξω από το συ­νο­λι­κό πλαί­σιο του ερ­γα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος και χωρίς ου­σια­στι­κή ρήξη με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους. Πολύ απλά γιατί δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος για μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς προ­κει­μέ­νου να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα του κοι­νω­νι­κά πλειο­ψη­φι­κού μπλοκ των «από κάτω» από το οποίο θα αντλή­σει την πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή ισχύ της! Γιατί για να βρε­θούν τα λεφτά για τους πολ­λούς πρέ­πει να παρ­θούν απ’ τους λί­γους. Αυτή η εξέ­λι­ξη της πο­λι­τι­κής και τα­ξι­κής πάλης είναι που απο­τε­λεί τον με­γα­λύ­τε­ρο φόβο των από πάνω και ταυ­τό­χρο­να την ανα­γκαία επι­λο­γή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όρο ύπαρ­ξης και ενερ­γού στή­ρι­ξης μιας «Κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς».

Σκλη­ρή σύ­γκρου­ση και ρήξη

Μια τέ­τοια αντι­με­τώ­πι­ση στο εθνι­κό πεδίο δη­μιουρ­γεί τους όρους για τη δια­πραγ­μά­τευ­ση / σύ­γκρου­ση με την τρόι­κα και το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πλαί­σιο της ΕΕ/ΟΝΕ. Σ’ αυτή τη δύ­σκο­λη δια­δι­κα­σία αντι­πα­ρά­θε­σης η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς και της ερ­γα­τι­κής και λαϊ­κής συ­σπεί­ρω­σης στο πρό­γραμ­μά της, απο­τε­λεί τον κρί­σι­μο και ισχυ­ρό πα­ρά­γο­ντα. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο που παρά τις εσω­τε­ρι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις και αντι­φά­σεις με­τα­ξύ των ευ­ρω­παϊ­κών αστι­κών κέ­ντρων, εθνι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων και οι­κο­νο­μι­κών πα­ρα­γό­ντων όπως είναι η ΕΚΤ, η ει­κό­να που έρ­χε­ται και πάλι από την Κύπρο με την σκλη­ρή και ωμή πα­ρέμ­βα­ση της τρόι­κας στο ζή­τη­μα των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κα­τοι­κί­ας, δεν αφή­νει πε­ρι­θώ­ρια για αυ­τα­πά­τες συ­ναι­νε­τι­κών λύ­σε­ων στην κα­τεύ­θυν­ση του ερ­γα­τι­κού προ­γράμ­μα­τος της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς. Στο «τέλος της ημέ­ρας» τα εν­δε­χό­με­να μο­νο­με­ρών ενερ­γειών για την απαλ­λα­γή από τον ζυγό το χρέ­ους – προ­ϋ­πό­θε­ση για την υλο­ποί­η­ση του κυ­βερ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς - θα βρε­θούν πάνω στο τρα­πέ­ζι.

Είναι ανα­γκαίο ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας και η κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία να γνω­ρί­ζει τις εκ­δο­χές ώστε να προ­ε­τοι­μα­στεί για να δώσει τις ανα­γκαί­ες μάχες και να συμ­βα­δί­σει με γνώση και συ­νεί­δη­ση στον δρόμο της ικα­νο­ποί­η­σης των αι­τη­μά­των και των ανα­γκών της. Είναι ανα­γκαίο να γνω­ρί­ζει πως απέ­να­ντι στην προ­ο­πτι­κή «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς» ο αντί­πα­λος «παί­κτης» δεν είναι μόνο ο Σα­μα­ράς, ο Βε­νι­ζέ­λος και ο θλι­βε­ρός και συ­νά­μα εγκλη­μα­τι­κός κυ­βερ­νη­τι­κός θί­α­σος. Αυτοί είναι τα «πού­λια». Αντί­πα­λος «παί­κτης» είναι το ντό­πιο αστι­κό σύ­στη­μα, με το κρά­τος που οι­κο­δό­μη­σε στο πα­ρελ­θόν, καθώς και η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη συ­νι­στα­μέ­νη των αντι­θέ­σε­ων του εγ­χώ­ριου, ευ­ρω­παϊ­κού και διε­θνούς κε­φα­λαί­ου όπως εκ­φρά­ζε­ται από τους μη­χα­νι­σμούς και τις πο­λι­τι­κές του εκ­προ­σω­πή­σεις σε κυ­βερ­νη­τι­κό και ευρω- διευ­θυ­ντι­κό επί­πε­δο, συ­νο­λι­κά. Σε συν­θή­κες, μά­λι­στα, ευ­ρω­παϊ­κής και διε­θνούς κρί­σης που μετά από 6 χρό­νια δεν φαί­νε­ται να ξε­περ­νιέ­ται αλλά αντί­θε­τα πα­ρά­γει διαρ­κώς νέα «επει­σό­δια» που εκ­δη­λώ­νο­νται όχι μόνο στο στενά οι­κο­νο­μι­κό επί­πε­δο μα και ευ­ρύ­τε­ρα στο γε­ω­πο­λι­τι­κό.

Στο πα­ρελ­θόν τέ­τοιες βα­θιές κρί­σεις του πα­γκό­σμιου κα­πι­τα­λι­σμού έβρι­σκαν διέ­ξο­δο μέσα από δια­δι­κα­σί­ες μα­ζι­κής κα­τα­στρο­φής πα­ρα­γω­γι­κών δυ­νά­με­ων και κατά προ­τε­ραιό­τη­τα της ζω­ντα­νής ερ­γα­σί­ας μέσα από το σφα­γείο των πα­γκό­σμιων πο­λέ­μων. Σή­με­ρα πέρα από τις όποιες δια­φο­ρές στην δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης εντός του ευ­ρω­α­τλα­ντι­κού στρα­το­πέ­δου, με­τα­ξύ ΗΠΑ και ΕΕ/ΟΝΕ, η γε­νι­κή κα­τεύ­θυν­ση είναι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη και οι ανα­διαρ­θρώ­σεις του συ­στή­μα­τος σε βάρος της ερ­γα­σί­ας βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο. Ιδιαί­τε­ρα στα πλαί­σια της ΕΕ/ΟΝΕ η κούρ­σα για την υπο­τί­μη­ση της ερ­γα­σί­ας έχει ανα­δεί­ξει, ήδη πριν το ξέ­σπα­σμα της κρί­σης, τη Γερ­μα­νία σε επι­κε­φα­λής στον κα­θο­ρι­σμό της γραμ­μής της σκλη­ρής λι­τό­τη­τας. Πέρα από τα αδιέ­ξο­δα που το βάθος της κρί­σης ανα­τρο­φο­δο­τεί διαρ­κώς και τις αντι­πα­ρα­θέ­σεις που προ­κα­λούν με­τα­ξύ ευ­ρω­παϊ­κών εθνι­κών αρ­χου­σών τά­ξε­ων δεν υπάρ­χει καμιά κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή δύ­να­μη σή­με­ρα στην Ευ­ρώ­πη, από την Μέρ­κελ ως τον Ρέν­τσι, που να αμ­φι­σβη­τεί αυτή τη βα­σι­κή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη κα­τεύ­θυν­ση.

Ο με­γα­λύ­τε­ρος κοι­νός εχθρός όλων των ευ­ρω­παϊ­κών (και όχι μόνο) αστι­κών μπλοκ και του συ­νό­λου των ευ­ρω­παϊ­κών κυ­βερ­νή­σε­ων είναι το ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα και η Αρι­στε­ρά. Η προ­ο­πτι­κή κυ­βέρ­νη­σης της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς σε χώρα μέλος της ΟΝΕ απο­τε­λεί απει­λή ανα­τρο­πής της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης στρα­τη­γι­κής δια μέσου ενός νέου οι­κο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού υπο­δείγ­μα­τος με με­τα­βα­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα και σο­σια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή, με πα­νευ­ρω­παϊ­κή ακρο­α­μα­τι­κό­τη­τα στους λαούς, στα κι­νή­μα­τα και στην Αρι­στε­ρά. Ως εκ τού­του, το εν­δε­χό­με­νο αυτό αυ­το­μά­τως εγ­γρά­φε­ται ως εχθρός του ευ­ρω­παϊ­κού και ευ­ρω­α­τλα­ντι­κού κα­θε­στώ­τος.

Αντι­φά­σεις

Ωστό­σο εδώ ανα­δύ­ο­νται μια σειρά από αντι­φά­σεις στις εξαγ­γε­λί­ες του προ­έ­δρου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην ΔΕΘ, στο μέρος της εκτί­μη­σης - αφή­γη­σης.

Πέρα από συ­γκε­κρι­μέ­να ερω­τή­μα­τα που προ­κύ­πτουν από την ομι­λία και τη συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου όπως π.χ. τι θα γίνει με τις δό­σεις του ΔΝΤ ή τι θα γίνει με τα το­κο­χρε­ω­λύ­σια όσο χρόνο θα διαρ­κέ­σει η δια­πραγ­μά­τευ­ση, προ­κύ­πτει ένα συ­νο­λι­κό­τε­ρο και γε­νι­κό ερώ­τη­μα: Είναι δυ­να­τόν να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μια τόσο με­γά­λη ανα­τρο­πή σε πα­νευ­ρω­παϊ­κό και εθνι­κό επί­πε­δο με όρους δια­τα­ξι­κής συ­ναί­νε­σης, σε κα­τεύ­θυν­ση ενί­σχυ­σης της θέσης της ερ­γα­σί­ας απέ­να­ντι στο κε­φά­λαιο μέσα στην – σε πλήρη εξέ­λι­ξη – κα­πι­τα­λι­στι­κή κρίση; Νο­μί­ζου­με πως δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο ή σε­νά­ριο θε­τι­κής απά­ντη­σης. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο που η οι­κο­νο­μι­κή κρίση είναι άρ­ρη­κτα δε­μέ­νη με τις γε­ω­πο­λι­τι­κές επι­λο­γές και εξε­λί­ξεις. Αν υπάρ­χει η ελά­χι­στη πι­θα­νό­τη­τα μιας χα­λά­ρω­σης της «γερ­μα­νι­κής» νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης εκ­δο­χής αυτή αναμ­φι­σβή­τη­τα δεν θα έχει καμιά σχέση με την βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών της ζωής της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας και σί­γου­ρα δεν θα ανα­τρέ­πει κα­νέ­να από τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα που πάρ­θη­καν ως δο­μι­κές αλ­λα­γές στον τα­ξι­κό συ­σχε­τι­σμό για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης και την προ­ο­πτι­κή επα­νεκ­κί­νη­σης της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης και συσ­σώ­ρευ­σης.

Ο πιο προ­χω­ρη­μέ­νος στό­χος που θα μπο­ρού­σαν να βά­λουν οι αστι­κές, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες κυ­βερ­νή­σεις του Νότου, μα και γε­νι­κό­τε­ρα της ΕΕ/ΟΝΕ, είναι να βρε­θούν σε θέση να συ­γκρο­τή­σουν ένα «δίχτυ προ­στα­σί­ας» για τα μα­ζι­κά κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα που σή­με­ρα εξα­θλιώ­νο­νται ώστε να μην κιν­δυ­νεύ­ει το νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης της κρί­σης από την πλήρη απο­δό­μη­ση του κοι­νω­νι­κού ιστού με απρό­βλε­πτους κιν­δύ­νους. Όπως δη­λα­δή σε ένα βαθμό επι­χει­ρούν χώρες με με­γα­λύ­τε­ρες δυ­να­τό­τη­τες όπως η Γερ­μα­νία αλλά και οι ΗΠΑ. Αυτό ακρι­βώς απο­τε­λεί το «όνει­ρο» του Σα­μα­ρά που σή­με­ρα δεν μπο­ρεί ούτε καν να το εξαγ­γεί­λει ως προ­ο­πτι­κή και δήθεν έξοδο από τα μνη­μό­νια και την κρίση.

Η εκρη­κτι­κή άνο­δος της Αρι­στε­ράς στην Ελ­λά­δα που έδωσε ελ­πί­δα σε εκα­τομ­μύ­ρια ερ­γα­ζό­με­νων, ανέρ­γων, νε­ο­λαί­ων και λαϊ­κού κό­σμου πα­νευ­ρω­παϊ­κά προ­βά­λει ως μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή και ου­σια­στι­κά ανα­τρε­πτι­κή εναλ­λα­κτι­κή απά­ντη­ση στην κρίση, ακρι­βώς γιατί βάζει – εξ αντι­κει­μέ­νου ως προ­ο­πτι­κή «κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς», από τον συμ­βο­λι­σμό ως την τα­ξι­κή εκ­προ­σώ­πη­ση - στο επί­κε­ντρο, την αλ­λα­γή των τα­ξι­κών συ­σχε­τι­σμών και την ανα­δια­νο­μή του πλού­του και της εξου­σί­ας σε βάρος του κε­φα­λαί­ου, πρω­τί­στως του ντό­πιου και συ­να­κό­λου­θα απει­λώ­ντας το ευ­ρω­παϊ­κό αστι­κό, νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο οι­κο­δό­μη­μα συ­νο­λι­κά και υπέρ της ερ­γα­σί­ας και της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας.

Απ’ αυτή την άποψη η αφή­γη­ση μιας συ­ναι­νε­τι­κής και χωρίς με­γά­λες ρή­ξεις, δια­δι­κα­σί­ας αλ­λα­γής της κα­τεύ­θυν­σης στην Ελ­λά­δα και στην Ευ­ρώ­πη είναι άστο­χη. Το βα­σι­κό πρό­βλη­μα είναι πως μια τέ­τοια σχε­τι­κά «κα­θη­συ­χα­στι­κή» αφή­γη­ση δεν υπο­στη­ρί­ζει απο­τε­λε­σμα­τι­κά το ισχυ­ρό μέρος των εξαγ­γε­λιών που είναι οι δε­σμεύ­σεις προς τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και την λαϊκή πλειο­ψη­φία και υπο­νο­μεύ­ει αντί να διευ­κο­λύ­νει την συ­γκέ­ντρω­ση της δύ­να­μης.

Με ερ­γα­λείο το κόμμα

Οι εξαγ­γε­λί­ες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δια του προ­έ­δρου του, στη ΔΕΘ, προ­κά­λε­σαν την οργή της κυ­βέρ­νη­σης και την ανα­νέ­ω­ση των ερ­γα­τι­κών / λαϊ­κών ελ­πί­δων καθώς τα χτυ­πη­μέ­να από την σκλη­ρή μνη­μο­νια­κή λι­τό­τη­τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας, οι άνερ­γοι, η νε­ο­λαία κ.λ.π. επι­κέ­ντρω­σαν στις δε­σμεύ­σεις του κόμ­μα­τος προς αυ­τούς. Ωστό­σο είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο η θε­τι­κή εντύ­πω­ση να με­τα­βλη­θεί σε αυ­το­πε­ποί­θη­ση, γνώση και επι­λο­γή κί­νη­σης και δρά­σης. Χρειά­ζε­ται να εξη­γη­θούν πολύ πιο ανα­λυ­τι­κά και δε­σμευ­τι­κά οι επι­λο­γές του ερ­γα­τι­κού/ λαϊ­κού προ­γράμ­μα­τος και οι ανα­τρε­πτι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις / συ­νέ­πειες του στο ση­με­ρι­νό κα­θε­στώς συ­νο­λι­κά σε εθνι­κό μα και ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο.

Χρειά­ζε­ται να τεθεί στο επί­κε­ντρο της προ­σπά­θειας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ το ζή­τη­μα του κόμ­μα­τος, της λει­τουρ­γί­ας και του ρόλου του στην πο­ρεία διεκ­δί­κη­σης κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς ώστε να ανα­στρα­φεί άμεσα και δρα­στι­κά η ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση με­τα­τρο­πής του σε απλό εκλο­γι­κό μη­χα­νι­σμό και η γε­νι­κό­τε­ρη υπο­βάθ­μι­σή του. Αυτό το ζή­τη­μα συ­μπυ­κνώ­νει επί της ου­σί­ας και απο­λύ­τως συ­γκε­κρι­μέ­να και πρα­κτι­κά, τους όρους που εξα­σφα­λί­ζουν την ρι­ζο­σπα­στι­κή πο­ρεία ή αντί­θε­τα την δια­κιν­δύ­νευ­σή της από πλή­θος πιέ­σε­ων και επιρ­ρο­ών «κύ­κλων» και δι­κτύ­ων της δια­χεί­ρι­σης της εξου­σί­ας που συ­ντη­ρού­νται από το πα­ρελ­θόν, παρά την κα­τάρ­ρευ­ση των αντί­στοι­χων πο­λι­τι­κών ορ­γα­νι­σμών, κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ. Πο­λι­τι­κοί πα­ρά­γο­ντες που προ­σεγ­γί­ζουν τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, πλα­σά­ρο­ντας την «τε­χνο­γνω­σία» της κα­τά­λη­ψης της κυ­βερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας και της δια­χεί­ρι­σής της. Αυτό το ζή­τη­μα ανα­δει­κνύ­ε­ται σή­με­ρα σε ένα από τα μεί­ζο­να προ­βλή­μα­τα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ καθώς αφορά στις πιέ­σεις σε με­τάλ­λα­ξη της μόνης πραγ­μα­τι­κής «πο­λε­μι­κής μη­χα­νής» των αρι­στε­ρών ιδεών και των τα­ξι­κών συμ­φε­ρό­ντων της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας, κο­μί­ζο­ντας γρα­φειο­κρα­τι­κή και πε­λα­τεια­κή κουλ­τού­ρα, «προ­σβά­σεις» στο σύ­στη­μα, «συ­νερ­γά­τες» και «συμ­βού­λους», έως υπο­ψη­φί­ους στα ψη­φο­δέλ­τια, κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη που φυ­σι­κά διεκ­δι­κούν να κα­θο­ρί­σουν ακόμα και την ίδια την πο­λι­τι­κή και προ­γραμ­μα­τι­κή γραμ­μή!

Για να αξιο­ποι­η­θούν οι θε­τι­κές αντι­δρά­σεις από τις δε­σμεύ­σεις που εκ­φω­νή­θη­καν στην ΔΕΘ προς τον κόσμο της ερ­γα­σί­ας και την ευ­ρύ­τε­ρη λαϊκή πλειο­ψη­φία είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο να στη­ρι­χθούν, να συ­σπει­ρω­θούν και να διευ­ρυν­θούν οι δυ­νά­μεις μέσα στο κόμμα που μπο­ρούν και είναι απο­φα­σι­σμέ­νες να τις εμ­βα­θύ­νουν, να τις απο­σα­φη­νί­σουν συν­δέ­ο­ντάς τες, πάνω απ’ όλα, με την οι­κο­δό­μη­ση πραγ­μα­τι­κών σχέ­σε­ων με τον κόσμο στον οποίο απευ­θύ­νο­νται, ανα­λαμ­βά­νο­ντας ου­σια­στι­κά και την ευ­θύ­νη για τον ίδιο τον ρόλο του κόμ­μα­τος – από την κοι­νω­νι­κή πα­ρέμ­βα­ση μέχρι το πρό­γραμ­μα-. Πρό­κει­ται για ανά­γκη επεί­γου­σα που απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση για την επι­τυ­χή πο­ρεία προς την κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς απο­τρέ­πο­ντας σα­θρές εκ­δο­χές «ευ­ρέ­ων» συμ­μα­χιών και κυ­βερ­νή­σε­ων που θα δια­κιν­δυ­νεύ­σουν όχι μόνο τον χα­ρα­κτή­ρα της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς αλλά και τις δυ­να­τό­τη­τές της να συ­νε­χί­σει να με­τέ­χει πρω­τα­γω­νι­στι­κά στην τα­ξι­κή και πο­λι­τι­κή πάλη, συμ­βάλ­λο­ντας απο­φα­σι­στι­κά σε νίκες του κι­νή­μα­τος, ανα­στυ­λώ­νο­ντας τις ιδέες της Αρι­στε­ράς και τον στρα­τη­γι­κό στόχο του σο­σια­λι­σμού.

Ετικέτες