Σήμερα Τρίτη 23/9 στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την 8η Αντιρατσιστική Γιορτή που διοργανώνουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 27 & 28 Σεπτέμβρη στον Λόφο Κολωνού. Ανάμεσα στους ομιλητές βρέθηκαν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στην εκδήλωση του Σαββατοκύριακου, προσκεκλημένοι ομιλητές των πάνελ που θα στηθούν, εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση.

Τη Συνέντευξη άνοιξε ο Θανάσης Κούρκουλας εκ μέρους των διοργανωτών, που αναφέρθηκε στην σημασία της διήμερης εκδήλωσης, ενταγμένης στις εκδηλώσεις του «Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη» ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Είναι μια ηχηρή απάντηση στη δολοφονική δράση των ναζί της Χρυσής Αυγής αλλά και στον θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης και κρατικών μηχανισμών που τους θρέφει και όπως αποδείχτηκε πρόσφατα τους καθοδηγεί μέχρι και στις ψηφοφορίες στη Βουλή» τόνισε. «Πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί που ψηφίζουν «αντιρατσιστικούς» νόμους οι οποίοι δεν ορίζουν το ρατσιστικό έγκλημα και δεν προστατεύουν τα θύματα, που  είναι υπεύθυνοι για την απελευθέρωση των μπράβων της Μανωλάδας και τη θέση της υπόθεσης «Φαρμακονήσι» στο αρχείο και για επιθέσεις και τραυματισμούς κρατουμένων μεταναστών σε στρατόπεδα όπως της Αμυγδαλέζας. Από τη δική μας μεριά, απάντηση είναι η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας για να σταματήσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από το κράτος, να μαχαιρώνονται και να δολοφονούνται από τάγματα εφόδου, για να ανατρέψουμε από κοινού τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τον κόσμο και για να στείλουμε τους δολοφόνους νεοναζί στη φυλακή». Εστίασε επίσης στην ειδική σημασία του διήμερου φεστιβάλ στον Κολωνό, σε μια γειτονιά που η Χρυσή Αυγή με τον Κασιδιάρη πήρε μεγάλα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές και οι νεοναζί επιχειρούν να μετατρέψουν σε προπύργιό τους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της περιοχής!» κατέληξε.

Στη συνέχεια μίλησε ο Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένας εκ των ομιλητών στο πάνελ «Θεσμικός ρατσισμός και νεοναζί» της 8ης Γιορτής. Ο κ. Καραγιαννίδης μίλησε για την κεντρική πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού όσον αφορά τις σχέσεις συνεργασίας και άμεσης καθοδήγησης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, όπως απέδειξαν και τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία που ενοχοποιούν τον μέχρι πρότινος Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο, δεξί χέρι του πρωθυπουργού. «Θα επιθυμούσα και από τον δικό μου πολιτικό χώρο να έχει αναδείξει το θέμα με πολύ πιο κεντρικό και έντονο τρόπο, την ώρα που θαβόταν από τα μεγάλα ΜΜΕ» είπε. Τέλος επεσήμανε τον ρόλο του εθνικισμού που θρέφει την ακροδεξιά και το φασισμό και συστηματικά καλλιεργείται από κυβέρνηση και μεγάλα ΜΜΕ, με πιο χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα τη βιασύνη της «αποκάλυψης» της ελληνικότητας του τάφου της Αμφίπολης».

Η Λορέτα Μακόλεϋ από την Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών, αναφέρθηκε στη σημασία της Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κολωνού, για τον αγώνα που δίνουν οι μετανάστες και οι μετανάστριες απέναντι σε ένα κράτος που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό απέναντί τους. «Πρόσφατα 3 γυναίκες από την Οργάνωσή μας προσήχθησαν στο Τμήμα Αλλοδαπών, παρότι είχαμε χαρτιά και μας έκλεισαν σε ένα κελί μαζί με 35 άντρες. Όταν διαμαρτυρήθηκα γι’ αυτό σε έναν αστυνομικό, η απάντηση που εισέπραξα ήταν «σκάσε καριόλα»! Δίνουμε έναν αγώνα καθημερινότητας πολύ δύσκολο, συνέχεια απονομιμοποιούνται άνθρωποι με πολυετείς άδειες παραμονής γιατί δεν έχουν ένσημα. Πού να τα βρούμε με τέτοια ανεργία που υπάρχει στην ελλάδα;» κατέληξε.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και ομιλητής στο πάνελ της 8ης Γιορτής με θέμα «ΜΜΕ και φασισμός», καυτηρίασε την προβολή και το ξέπλυμα που επιχειρείται στους νεοναζί από μεγάλα ΜΜΕ, κάποια από τα οποία συνεχίζουν να προβάλλουν τις «ερωτικές περιπέτειες» του Κασιδιάρη ακόμα και μέχρι πρόσφατα μετά από όλες τις αποκαλύψεις. «Πόσα λεφτά θα πλήρωνε μία ΜΚΟ για να γραφτούν ψευτορεπορτάζ ότι δήθεν βοηθούν τις γιαγιάδες να κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ όπως έγραψε το Πρώτο Θέμα για τη Χρυσή Αυγή»; Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Και συνέδεσε την κάλυψη που απολαμβάνουν οι νεοναζί από τα ΜΜΕ με την ίδια τη στάση της κυβέρνησης που μέσω Μπαλτάκου καθοδηγούσε βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε ψηφοφορίες της Βουλής. «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μια τέτοια στοιχειοθετημένη αποκάλυψη θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης την άλλη μέρα» τόνισε.

Ο Νίκος Παρασκευάς, μουσικός από το συγκρότημα Τοξικά Απόβλητα, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση συμμετοχής στο φεστιβάλ, είπε: «Ξέρουμε χρόνια για το φεστιβάλ του Κυριακάτικου Σχολείου μεταναστών είπε και θεωρούμε πολύ σημαντικό πως γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή». Αναφέρθηκε στον πολιτικό χαρακτήρα του συγκροτήματος, που με το στίχο και τη μουσική που παίζει πολεμάει τον καπιταλισμό και τον φασισμό που είναι άμεση συνέπειά του.

Ο Ζούρι Αμπντερραχίμ, αντιπρόεδρος της Μαροκινής Κοινότητας, επεσήμανε πως γεγονότα όπως η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κολωνού δίνουν χώρο και τρόπους έκφρασης στους μετανάστες και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικά. Κατήγγειλε «3 ρατσιστικές δολοφονίες με θύματα μετανάστες, που έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες», καθώς και την «αποβολή εγκυμονούσας μετανάστριας μέσα σε αστυνομικό τμήμα, που στη συνέχεια αφέθηκε αμέσως ελεύθερη προκειμένου να μην καταλογισθούν ευθύνες στους αστυνομικούς». «Από τους 5000 Μαροκινούς μετανάστες με άδειες παραμονής που είμασταν στη χώρα έχουμε απομείνει μόνο 500 λόγω της κρίσης» είπε. «Πού το βλέπουν ότι βουλιάζει η χώρα από μετανάστες;» συνέχισε. «Εγώ είμαι από πολύ παλιά στην Ελλάδα και μένω εδώ από πείσμα, γιατί τη χώρα αυτή την πονάω και την αγαπάω».

Ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ομιλητής στην 8η Αντιρατσιστική Γιορτή, είπε πως «οι φωτορεπόρτερ ζούμε, φωτογραφίζουμε και συμμετέχουμε στην κοινωνία και τους αγώνες της. Ξέρουμε από την εμπειρία μας πως οι ναζί δεν επιδέχονται επιμόρφωσης αλλά αντίθετα απαιτείται να τσακιστούν σε κάθε πόλη και γειτονιά με μαζικό αγώνα. Εμείς οι φωτορεπόρτερ έχουμε δαρθεί από τους Χρυσαυγίτες. Πρόσφατα φάγανε ξύλο 3 από εμάς έξω από τον Άρειο Πάγο. Καταθέσαμε στις ανακρίτριες και οι καταθέσεις μας μέτρησαν ώστε να δέσουνε τον Κασιδιάρη. Πήραμε απόφαση ως  Ένωση πως σταματάμε να τους φωτογραφίζουμε».

Η Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής στην περιφέρεια Αττικής, ομιλήτρια και εκείνη σε πάνελ του φεστιβάλ στον Κολωνό, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του φασισμού που όπως είπε συνίσταται σε 4 βασικούς άξονες: α. Το θεσμικό πλαίσιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από το κεντρικό κράτος αλλά και μικρότερες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Β. Την αξιοποίηση θεσμών, για την αλλαγή του τρόπου άσκησης εξουσίας, όπως π.χ. οι θεματικοί τομείς της περιφέρειας Αττικής, γ. Τον κινηματικό-κοινωνικό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας, και δ. Την Παιδεία ως θεμελιώδη παράγοντα διαμόρφωσης νοοτροπίας και στάσης ζωής.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο, ο Φώτης Ανδριόπουλος από το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ο Χρήστος Ρουμπάνης από την Κίνηση Καιτοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και ο Κώστας Κοκκώσης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Μαρία Μπόλαρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Μάνια Μπαρσέφσκι, υπεύθυνη Δικαιωμάτων & Αντιφασισμού από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Ασπιώτης φωτογράφος και ο Θοδωρής Ζέης, μουσικός από το συγκρότημα «Οι φίλοι του Στέλιου».

Κλείνοντας οι διοργανωτές τόνισαν πως ευχαριστούν το ραδιοσταθμό 105,5 στο Κόκκινο, την Εφημερίδα των Συντακτών και την ΕΡΤopen για τη υποστήριξη επικοινωνίας της 8ης Αντιρατσιστικής Γιορτής. Επίσης τόνισαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή διπλάσιων συλλογικοτήτων και φορέων από πέρισυ που θα στήσουν τα περίπτερά τους και θα συμβάλλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης στο Λόφο Κολωνού, οι οποίες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.

Ακολουθεί το τελικό Πρόγραμμα της 8ης Αντιρατσιστικής Γιορτής:

Πρόγραμμα 8ης Αντιρατσιστικής Γιορτής

Συζητήσεις

Σάββατο 27/9, 6 μ.μ.

ΜΜΕ και φασισμός

Ομιλητές: Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Ψαράς, Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφοι), Μάριος Λώλος (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας)

Παρεμβαινουν: Παναγιώτης Καλφαγιάννης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Χάρης Σαββίδης (Παρατηρητήριο κατά του ρατσισμού και του φασισμού στα ΜΜΕ ),Νίκος Αργυρίου (Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων-Δίκτυο Σπάρτακος)

Συντονίζει η Έφη Γαρίδη από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

Κυριακή 28/9, 6 μ.μ.

 «Αντιρατσιστικός» νόμος, Φαρμακονήσι, Μανωλάδα, Αμυγδαλέζα: Να σταματήσουμε τον θεσμικό ρατσισμό που θρέφει τους νεοναζί

Ομιλητές: Δημήτρης Χριστόπουλος (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Χρήστος Καραγιαννίδης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Βρεττάκος (Δήμαρχος Κερατσινίου), Ταχίρ Αλιζαντά (Πρόεδρος Αφγανικής Κοινότητας)

Παρεμβαίνουν: Άρης Βασιλόπουλος (Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας), Δέσποινα Κουτσούμπα, Κατερίνα Θανοπούλου (Περιφερειακές Σύμβουλοι Αττικής), Τάκης Γιαννόπουλος (Ξεκίνημα)

Συντονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»

Πρόγραμμα Σκηνής Ανοιχτού Θεάτρου του Λόφου Κολωνού

Σάββατο 27/9

7 μ.μ. Η Θεατρική Παράσταση «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίδνσορ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από την ομάδα «ΜΥΘΟΣ» (Μετάφραση – Διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη)

8 μ.μ. Συναυλία με τους: Ελένη Τσαλιγοπούλου & Κώστα Λειβαδά, Μανώλη Φάμελο, Encardia, Συγκρότημα Αφγανικής Κοινότητας & ΛαΪκό Γλέντι με το συγκρότημα «Οι φίλοι του Στέλιου»

Κυριακή 28/9

8 μ.μ. Συναυλία με τους: Σπυριδούλα unplugged, ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ, Τοξικά Απόβλητα, ANFO, TE PAVARURIT (Αλβανία)

Θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις:

Αντιρατσιστικού – Αντιφασιστικού Σκίτσου

Συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι: Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Καλαϊτζης, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Μαρία Τζαμπούρα, Βαγγέλης Χερουβείμ, Soloup

Φωτογραφίας

Συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερ: Δημήτρης Ασπιώτης, Μάριος Λώλος, Γιώργος Μουτάφης, Ιάκωβος Χατζησταύρου

Αντιφασιστικής Αφίσας

Στον Λόφο Κολωνού θα στηθούν:

Χώρος Αλληλεγγύης, με την συμμετοχή περιπτέρων δεκάδων κινήσεων αλληλεγγύης από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου θα συλλέγονται φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, σχολικά είδη και παιχνίδια

Χώρος INDIFADA, με τη συμμετοχή Παλαιστινιακών οργανώσεων από την ελλάδα και κινήσεων υποστήριξης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Δεκάδες περίπτερα μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, οργανώσεων δικαιωμάτων, συλλογικοτήτων LGBTQ, σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών κινήσεων και  οργανώσεων νεολαίας

Θα λειτουργήσουν:

Χώρος προβολών (συνημμένο το πρόγραμμα), βιβλιοπωλείο, παιδότοπος, διεθνής κουζίνα, εστιατόριο και μπαρ

Συμμετέχουν/στηρίζουν τα ΜΜΕ:

Ραδιοσταθμός 105,5 «Στο Κόκκινο», Εφημερίδα των Συντακτών & ΕΡΤopen

Πρόσβαση/Πληροφορίες:

Με το ΜΕΤΡΟ, από τον σταθμό ΜΕΤΡΟ «Σεπόλια». Με το λεωφορείο 057 από Ομόνοια, αποβίβαση στάση Καλλιπόλεως. Η είσοδος ενίσχυσης είναι 5 Ευρώ για κάθε ημέρα και 8 Ευρώ για το διήμερο. Είσοδος Ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους και μετανάστες

Μέχρι στιγμής συμμετέχουν – στηρίζουν οι συλλογικότητες:

  • Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες Υπ. Οικονομικών
  • ΒΙΟ.ΜΕ
  • Ένωση Αφρικανών Γυναικών
  • Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών
  • Σύλλογος Εργαζομένων Μπαγκλαντές
  • Επιτροπή Μαδαγασκάρης
  • Περιοδικό Asante
  • Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν
  • Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων
  • Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
  • Κέντρο Αγωνιστικής  και  Πολιτιστικής  Αλληλεγγύης  Λαών Τουρκίας  και Κουρδιστάν
  • Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδας
  • Κοινότητα Κένυας
  • Βολιβιανοί Αθήνας
  • Πρωτοβουλία  ”Ένα Καράβι για τη Γάζα”
  • Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό “INTIFADA”
  • Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
  • Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Σπάρτακος
  • Μαροκινή Κοινότητα
  • Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών KASAPI
  • “Σκώρος” Εξαρχείων
  • Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραια
  • Αλληλεγγύη για όλους στην Νίκαια
  • Αλληλεγγύη για όλους στον Κορυδαλλό
  • Αλληλεγγύη στον Πειραιά
  • Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά
  • Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού “Πάμε Αλλιώς” 
  • Κίνηση πολιτών Νίκαιας – Ρέντη “Κόντρα στο Ρεύμα”
  • Κοινότητα Μαδαγασκάρης
  • Κοινότητα Ν.Αφρικής
  • Σύλλογος  Αλβανών Φοιτητών “Studenti”
  • Σύλλογος Αποδήμων Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας
  • Κοινότητα Τανζανών Ελλάδας
  • Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου
  • ΒANGLA ACADEMY
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαγκλαντές “DOEL”
  • Ζωντανή Βιβλιοθήκη
  • ΚΕΘΕΑ – Mosaic
  • Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας
  • Δίκτυο Αλληληλεγγύης Ζωγράφου
  • Δίκτυο Αλληλεγγύης Καλλιθέας
  • Συνεταιρισμός εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας «Σβούρα»
  • “Το μυρμήγκι” δίκτυο αλληλεγγύης 6ης κοινότητας Αθήνας
  • “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”
  • Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας
  • Εκδόσεις “Θεμέλιο”
  • Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου
  • Κοινότητα MAMA NA MWANA
  • Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
  • Κοινότητα Κονγκολέζων
  • Οι “Εκδόσεις των Συναδέλφων”
  • Κοινότητα Σιέρα Λεόνε
  • Θετική φωνή” Σύλλογος οροθετικών Ελλάδας 
  • Κοινότητα Ζιμπάμπουε
  • ΔΙΚΑΕΞ: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων
  • Τροφοσυλλέκτες: Αλληλέγγυα Δομή Αξιοπρέπειας για την τροφή
  • Συλλογική Κουζίνα της Τετάρτης
  • Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων – Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνα
  • Ανήσυχοι γονείς
  • Σωματείο εργαζομένων ΨΝΑ
  • Ενωτική Πρωτοβουλία Καθηγητών Ξένων Γλωσσών
  • Σύριζα 4ου Διαμερίσματος 
  •  Κοινωνικό Παντοπωλείο Νέας Ιωνίας 
  • Εργαστήρι Αυτοσυντήρησης
  • Συλλογικες Δρασεις Κοινωνικης Αλληλεγγυης 18Ανω
  • Κοινότητα Γουινέας
  • ΠΟΣΠΕΡΤ
  • Σωματείο Εργαζομένων Grupama
  • Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου
  • ΠΟΣΕ – ΙΚΑ
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΕ
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Παιανίας
  • ΕΙΝΑΠ
  • ΟΕΝΓΕ
  • ΕΤΑΑ
  • ΠΟΕΔΗΝ
  • Δημοτική Κίνηση Ανοιχτή Πόλη Αθήνας
  • Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ»
  • Κοινότητα Τυνησίας

Πρόγραμμα προβολών

8ης Γιορτής Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

και Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό"

Σάββατο, 27 Σεπτέμβρη

Cuerdas, 10’

της Eleonore Pourriat

Η βαρετή ρουτίνα της Μαρίας στο σχολείο, αλλάζει όταν γνωρίζει ένα  καινούριο φίλο

Raw, 8’

της ομάδας Enarxis

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι όμορφος ή όμορφη σήμερα;

Oppressed Majority, 11’

της Eleonore Pourriat

Μια ταινία μικρού μήκους που αντιστρέφει τους κοινωνικούς ρόλους μεταξύ ανδρών και γυναικών για μερικά λεπτά!

Ruins - Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης , 53’ της Ζωής Μαυρουδή

“ Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.”

128 ημέρες στα μπλόκα , 76’

“ Το ντοκιμαντέρ "128 Ημέρες Στα Μπλόκα" ξεκίνησε να γυρίζεται λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στον λόφο του Οβριοκάστρου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω απ' την πόλη της Κερατέας, ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 και σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει την πορεία του σε Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και σε όσες αίθουσες, στέκια και πολιτιστικά ή κοινωνικά κέντρα θελήσουν να το προβάλλουν.

Αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή η οποία ολοκληρώθηκε χάρη στην ομαδική δουλειά του Κωνσταντίνου Κατριού, της Αφροδίτης Μπαμπάση και του Νώντα Σκαρπέλη, οι οποίοι ανέλαβαν και τον κύριο όγκο της παραγωγής, της έρευνας, της εικονοληψίας και της σκηνοθεσίας. Η Μαρίνα Μελά και η Νάντια Βασιλειάδου βοήθησαν στη δημοσιογραφική και επιτόπια έρευνα, ενώ οι Ηλίας Στάθης, Δημήτρης Παπαροϊδάμης, Αναστασία Καφετζή και Γιάννης Βογιατζής συνεισέφεραν ως εικονολήπτες και βοηθοί παραγωγής. Τα γραφικά πραγματοποιήθηκαν απ' τον Γιώργο Κυριακόπουλο και η σχεδίαση της αφίσας απ' τον Πέτρο Μπουλούμπαση.

Όσον αφορά τη θεματολογία του, το ντοκιμαντέρ δεν αποσκοπεί σε μια "αντικειμενική" παρουσίαση των γεγονότων που εξελίχθηκαν τις 128 ημέρες που κράτησε η κατοχή της περιοχής απ' τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ούτε όμως και σε μια γραμμική αναπαράστασή τους. Αν' αυτού, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις εξελίξεις μέσα απ' τα μάτια των αγωνιζόμενων κατοίκων και να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το βίωμά τους, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκε ο αγώνας τους.”

Κυριακή, 28 Σεπτέμβρη

“Closed Zone”, 7’

του Gishaorg

Ένα φιλμάκι για τη Γάζα

Strange Fruit , 7’

Ένα animation των Hili Noy & Shimi Asresay

“Η ταινία παρουσιάζει το πόσο εύκολα μπορούμε να αποκτήσουμε το φόβο και το μίσος για τους «ξένους» καθώς και το πόσο εύκολα μπορεί τελικά να γίνουμε οι ίδιοι «ξένοι».”

Quiet, 32’

της Lauren Fash

Μια ιστορία αγάπης και καταγγελίας της ομοφοβίας.Η ταινία βασίστηκε στην πραγματική ιστορία των Janice Langbehn & Lisa Pond. Η Janice K. Langbehn μετά το θάνατο της συντρόφου της Lisa Marie Pond έγινε ακτιβίστρια του LGBT κινήματος.

Ψάχνοντας Πατρίδα : Ένα ντοκιμαντέρ για την Πειραϊκή – Πατραϊκή, 23

Ανεξάρτητη ερασιτεχνική ομάδα

“Το παρόν ντοκιμαντέρ τραβήχτηκε τον Απρίλιο 2012. Αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων, των σκέψεων, των ονείρων και των συνθηκών ζωής κάποιων από τους 600 περίπου μετανάστες που έχουν ουσιαστικά "εγκλωβιστεί" σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Πάτρας. Η δημοσίευση του ντοκιμαντέρ, πέρα από επιθυμία των ίδιων των μεταναστών, θεωρούμε ότι συμβάλλει στην γνωστοποίηση της αλήθειας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Πειραϊκή - Πατραϊκή αλλά και σχετικά με το θέμα "μετανάστευση" γενικότερα, ζητήματα τα οποία συγκαλύπτονται ή διαστρεβλώνονται επανειλημμένα από την κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ.”

Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα, 72’

Μια ταινία των Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard και Jeanne Gomas

Πριν την προβολή, θα πουν λίγα λόγια για την ταινία οι δύο από τους δημιουργούς :

η Anouck Mangea και η Noémi Aubry

 

“Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, οι άνθρωποι έχουν το έθιμο να ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τους αγαπημένους τους, την ώρα που φεύγουν, έτσι ώστε μια μέρα να γυρίσουν υγιείς.

Πρόκειται για μια φυγή προς τη Δύση, για μια βουτιά στα σημεία όπου οι δρόμοι συναντιούνται.

Στην ταινία "Θα ρίξουμε πίσω σας τη θάλασσα", ο Aziz, ο Sidiqi, o Housine και o Younes μάς παίρνουν μαζί τους στις περιπλανήσεις από τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν ή το Μαρόκο μέχρι το χάος της κρίσης στην Ελλάδα, περνώντας από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Στα ίδια δίχτυα πλέκονται τα όνειρα και οι ελπίδες τους. Ταξιδεύουμε μαζί τους σε πόλεις μη-τόπους και σε συνοριακές ζώνες που εκτείνονται σαν αχανείς χώρες. Είναι η ιστορία μιας κάποιας Ευρώπης, των πραγματικοτήτων της, των νόμων της και των αστυνομιών της. Είναι η ιστορία της εξορίας.

Τους φωνάζουμε migrants, kaçak, μετανάστες, αλλά δεν είναι παρά άνδρες και γυναίκες που διαβαίνουν τη ζωή. Ο δρόμος της ζωής τους είναι στην αρχή του, αλλά ίσως να μην έχει ποτέ τέλος.

Και πίσω από τα βήματά τους, θα ρίχνουμε εμείς το νερό όλων των θαλασσών που διαπερνούν.”