Απάντηση εδώ και τώρα στην αστυνομοκρατία και την καταστολή

Η ωμή αστυ­νο­μι­κή βία με εντο­λή κυ­βέρ­νη­σης και Φορ­τσά­κη απέ­να­ντι σε φοι­τη­τές και φοι­τή­τριες που αγω­νί­ζο­νται για τα στοι­χειώ­δη δι­καιώ­μα­τά τους είναι η κα­λύ­τε­ρη και αμε­σό­τε­ρη από­δει­ξη για το ότι οι «από πάνω» και το σύ­στη­μά τους είναι πολύ στρι­μωγ­μέ­νοι. Η ανοχή στην υπο­βάθ­μι­ση και την υπο­τί­μη­ση των ζωών μας φαί­νε­ται πως βρήκε τα­βά­νι και συ­νή­θως μετά το τα­βά­νι υπάρ­χει ο ου­ρα­νός.

Από την αρχή της χρο­νιάς η κα­τά­στα­ση στα πα­νε­πι­στή­μια μυ­ρί­ζει μπα­ρού­τι. Ο νέος πρύ­τα­νης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορ­τσά­κης, έκανε σα­φείς τις προ­θέ­σεις του, υιο­θε­τώ­ντας την πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα της κυ­βέρ­νη­σης για τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ολο­κλή­ρω­ση του πα­νε­πι­στη­μί­ου. Οι δια­γρα­φές φοι­τη­τών, οι ερ­γο­λα­βί­ες στα πα­νε­πι­στή­μια, η ιδιω­τι­κή φύ­λα­ξη (security), ο απο­κλει­σμός των φοι­τη­τών από τα κέ­ντρα λή­ψε­ως των απο­φά­σε­ων και οι απο­λύ­σεις διοι­κη­τι­κών υπαλ­λή­λων, είναι με­ρι­κά μόνο από τα μέτρα που απο­φά­σι­σε να υλο­ποι­ή­σει ο νέος πρύ­τα­νης με την ανά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του.

Είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το ότι στο πρό­σω­πό του η κυ­βέρ­νη­ση βρήκε τον κα­λύ­τε­ρο συ­νο­μι­λη­τή για την προ­ώ­θη­ση και υλο­ποί­η­ση των πιο αντι­δρα­στι­κών δε­ξιών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έχει γνω­ρί­σει ποτέ το δη­μό­σιο πα­νε­πι­στή­μιο. Όμως τόσο ο Σα­μα­ράς όσο και ο Φορ­τσά­κης γνω­ρί­ζουν ότι για να «εκ­συγ­χρο­νί­σουν» τα ΑΕΙ θα πρέ­πει να πε­ρά­σουν το σκό­πε­λο της φοι­τη­τι­κής Αρι­στε­ράς και να τσα­κί­σουν το φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα. Η εφαρ­μο­γή του δόγ­μα­τος «νόμος και τάξη» είναι γι’ αυ­τούς η κα­λύ­τε­ρη συ­ντα­γή επι­τυ­χί­ας. Από την έναρ­ξη του φε­τι­νού ακα­δη­μαϊ­κού έτους υπήρ­ξαν αλ­λε­πάλ­λη­λες εκ­κλή­σεις στην αστυ­νο­μία, αστυ­νο­μι­κός απο­κλει­σμός της πρυ­τα­νεί­ας, κλεί­δω­μα των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε αυτήν και ρητή στή­ρι­ξη της κυ­βέρ­νη­σης σε όλες αυτές τις πρω­το­βου­λί­ες.

Αυ­ταρ­χι­σμός
Η στα­γό­να που ξε­χεί­λι­σε το πο­τή­ρι ήταν τα γε­γο­νό­τα της προη­γού­με­νης βδο­μά­δας. Πάγια πρα­κτι­κή του Φορ­τσά­κη από όταν ήταν ακόμη πρό­ε­δρος του τμή­μα­τος Νο­μι­κής και όχι πρύ­τα­νης του ΕΚΠΑ ήταν το λο­κά­ουτ της σχο­λής κατά τον τρι­ή­με­ρο εορ­τα­σμό του Πο­λυ­τε­χνεί­ου με την αι­τιο­λό­γη­ση ότι η Νο­μι­κή θα με­τα­τρε­πό­ταν σε «κέ­ντρο ανο­μί­ας». Η σχολή, δη­λα­δή, με­τα­τρε­πό­ταν σε τσι­φλί­κι ενός αν­θρώ­που που όποτε ήθελε την άνοι­γε και την έκλει­νε. Με γνώση αυτής της αυ­ταρ­χι­κής πρα­κτι­κής, ο ΦΣ Νο­μι­κής πήρε από­φα­ση στη ΓΣ της προη­γού­με­νης Τρί­της για κα­τά­λη­ψη της σχο­λής την Πα­ρα­σκευή 14/11 προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί ότι η σχολή θα πα­ρέ­με­νε ανοι­χτή στους φοι­τη­τές και θα πραγ­μα­το­ποιού­νταν εκ­δη­λώ­σεις για την εξέ­γερ­ση του Πο­λυ­τε­χνεί­ου. Ο Φορ­τσά­κης, όμως, σε ένα πρω­το­φα­νές κρε­σέ­ντο αυ­ταρ­χι­σμού και αστυ­νο­μο­λα­γνεί­ας, απο­φά­σι­σε ήδη από την Τε­τάρ­τη το βράδυ να κάνει λο­κά­ουτ στη Νο­μι­κή και στην Πρυ­τα­νεία του ΕΚΠΑ. Δεν πε­ριο­ρί­στη­κε, όμως, στα κα­τε­βα­σμέ­να ρολά και στις κλει­δω­μέ­νες πόρ­τες των πα­νε­πι­στη­μια­κών κτι­ρί­ων. Κά­λε­σε τα ΜΑΤ να «προ­στα­τεύ­σουν» τα κτί­ρια. Δε­κά­δες δι­μοι­ρί­ες, κλού­βες και δελ­τά­δες είχαν πε­ρι­κυ­κλώ­σει τα δύο πα­νε­πι­στη­μια­κά κτί­ρια του κέ­ντρου θυ­μί­ζο­ντας άλλες επο­χές.

Η αντί­δρα­ση των φοι­τη­τών ήταν άμεση. Την Πέμ­πτη 13/11 στις 8 το πρωί, μέλη του ΦΣ Νο­μι­κής άρ­χι­σαν να συ­γκε­ντρώ­νο­νται στην εί­σο­δο της σχο­λής. Πριν καν μα­ζευ­τούν πε­νή­ντα άτομα, τα ΜΑΤ πήραν εντο­λή να τους δια­λύ­σουν και το έκα­ναν απω­θώ­ντας τους με ξύλο, βρι­σιές και φυ­σου­νιές προς την Ακα­δη­μί­ας. 

Η απά­ντη­ση στον αυ­ταρ­χι­σμό και την κρα­τι­κή βία έπρε­πε να είναι μα­ζι­κή και δυ­να­μι­κή. Την ίδια μέρα οι ΦΣ κά­λε­σαν σε πο­ρεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας στα Προ­πύ­λαια. Μια αρ­κε­τά με­γά­λη μάζα 5-6 χι­λιά­δων φοι­τη­τών δια­δή­λω­σε στο κέ­ντρο ενά­ντια στην κυ­βερ­νη­τι­κή, πρυ­τα­νι­κή και αστυ­νο­μι­κή αυ­θαι­ρε­σία. Η πο­ρεία πέ­ρα­σε μπρο­στά από την αστυ­νο­μο­κρα­τού­με­νη Νο­μι­κή και είχε ως τε­λι­κό προ­ο­ρι­σμό το Πο­λυ­τε­χνείο, ώστε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συ­ντο­νι­στι­κό των ΦΣ. Με άνω­θεν εντο­λή η πόρτα του Πο­λυ­τε­χνεί­ου ήταν κλει­δω­μέ­νη. Για άλλη μια φορά ένας πα­νε­πι­στη­μια­κός χώρος αντι­με­τω­πι­ζό­ταν ως ιδιο­κτη­σία ενός εντο­λέα και όχι ως ελεύ­θε­ρος κοι­νω­νι­κός χώρος που ανή­κει στους φοι­τη­τές και τους ερ­γα­ζό­με­νους. Οι φοι­τη­τές αυ­θόρ­μη­τα απο­φά­σι­σαν να σπά­σουν την τρο­μο­κρα­τία και κα­τά­φε­ραν να ανοί­ξουν την εί­σο­δο. Άρ­χι­σαν να μπαί­νουν μα­ζι­κά στο Πο­λυ­τε­χνείο και εκεί­νη τη στιγ­μή η αστυ­νο­μία επι­τέ­θη­κε προ­βαί­νο­ντας σε πρω­το­φα­νείς σκη­νές βίας, ρί­χνο­ντας δα­κρυ­γό­να, κρό­του λάμ­ψης και πολύ ξύλο. 

Απά­ντη­ση
Το γε­γο­νός ότι παρά τις απα­γο­ρεύ­σεις, τα λου­κέ­τα και την αστυ­νο­μο­κρα­τία οι φοι­τη­τές βγή­καν στο δρόμο, δια­δή­λω­σαν και κα­τά­φε­ραν να σπά­σουν το φόβο, είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για την ολο­κλή­ρω­ση μιας συ­νο­λι­κό­τε­ρης προ­σπά­θειας. Της προ­σπά­θειας που βάζει φρένο στην ανοχή, τη συ­γκα­τά­βα­ση και την απά­θεια και δίνει τη θέση της στη μα­χη­τι­κό­τη­τα, την ενό­τη­τα και την ανα­τρο­πή. Η κι­νη­μα­τι­κή απά­ντη­ση στη βία των «από πάνω» είναι ο συ­νε­κτι­κός δε­σμός ανά­με­σα στο Νο­έμ­βρη του 1973 με το Νο­έμ­βρη του 2014, δεί­χνο­ντας με τον πιο έμπρα­κτο τρόπο πως οι εξε­γέρ­σεις δεν έχουν χάσει το νόημά τους. Ο κό­σμος μά­χε­ται, διεκ­δι­κεί και θέλει να διώ­ξει αυ­τούς που τον εξα­θλιώ­νουν, τον κα­τα­πιέ­ζουν και τον κα­τα­στέλ­λουν. Για πρώτη φορά ύστε­ρα από αρ­κε­τά χρό­νια η Αρι­στε­ρά, έχο­ντας ως βα­σι­κό όχημα τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ανα­πτύσ­σει μια τε­ρά­στια κοι­νω­νι­κή δυ­να­μι­κή που με τις κα­τάλ­λη­λες πο­λι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες μπο­ρεί να χτυ­πή­σει πολ­λα­πλά το αστι­κό πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα. Είναι ανα­γκαίο με τη στή­ρι­ξη των αρι­στε­ρών πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων στις σχο­λές να υπάρ­ξει ένας ευ­ρύ­τε­ρος συ­ντο­νι­σμός και να χτι­στεί ένα μα­ζι­κό φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα που σε σύν­δε­ση με τους ερ­γα­ζο­μέ­νους θα βγει στους δρό­μους και θα θέσει επί τά­πη­τος το ζή­τη­μα της ανα­τρο­πής της κυ­βέρ­νη­σης και των κο­λα­ού­ζων της. Σε αυτό η Αρι­στε­ρά δεν πρέ­πει να κάνει ούτε βήμα πίσω. 

Ετικέτες