Ένα μεγάλο, λαϊκό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα ανατροπής μπορεί τώρα να αποτελειώσει τη μνημονιακή κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις και ανατροπές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Οι αντο­χές της κυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά-Βε­νι­ζέ­λου είναι πια εντε­λώς ορια­κές. Ωστό­σο, πριν φύγει, προ­τεί­νει μόνη της στην τρόι­κα και­νούρ­για μνη­μο­νια­κά μέτρα, εμ­φα­νώς υπο­νο­μεύ­ο­ντας το έδα­φος στο οποίο θα ανα­λά­βει κα­θή­κο­ντα η νέα κυ­βέρ­νη­ση. Στο δια­βό­η­το κυ­βερ­νη­τι­κό mail προ­τεί­νο­νται, με­τα­ξύ άλλων, η αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στον του­ρι­σμό από το 6,5% ακόμη και στο 13%, μειώ­σεις των ει­σα­γω­γι­κών μι­σθών στο Δη­μό­σιο, καθώς και νέα μεί­ω­ση οδοι­πο­ρι­κών, εκτός έδρας και υπε­ρω­ριών. Επί­σης προ­τεί­νε­ται αύ­ξη­ση της φο­ρο­λο­γί­ας στα τσι­γά­ρα προ­κει­μέ­νου να κα­λυ­φθούν οι... υπερ­βά­σεις στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ η κυ­βέρ­νη­ση απερ­γά­ζε­ται εκ νέου αύ­ξη­ση της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

Ωστό­σο, η τρόι­κα πιέ­ζει την κυ­βέρ­νη­ση μέχρι ασφυ­ξί­ας, απαι­τώ­ντας τί­πο­τε λι­γό­τε­ρο από το «ναι σε όλα», ζη­τώ­ντας κυ­ρί­ως νέες δρα­μα­τι­κές πε­ρι­κο­πές έως και 20% στις κύ­ριες συ­ντά­ξεις από τον Ια­νουά­ριο του 2015. Ο Σόι­μπλε δη­λώ­νει ότι η συ­ζή­τη­ση για τη νέα συμ­φω­νία, με πι­στω­τι­κή γραμ­μή και κα­θε­στώς αυ­στη­ρής επι­τή­ρη­σης, μπο­ρεί να αρ­χί­σει αμέ­σως μετά το Eurogroup της 8ης Δε­κεμ­βρί­ου. Ο Ντάι­σελ­μπλουμ δη­λώ­νει ότι η πα­ρά­τα­ση του μνη­μο­νί­ου είναι ανα­πό­φευ­κτη αν η κυ­βέρ­νη­ση δεν πει το «ναι σε όλα» ώστε να κλεί­σει άμεσα η δια­πραγ­μά­τευ­ση για την τε­λευ­ταία αξιο­λό­γη­ση του ισχύ­ο­ντος προ­γράμ­μα­τος. 

Η στάση των δα­νει­στών
Η εξή­γη­ση για τη σκλη­ρή στάση της τρόι­κας κρύ­βε­ται στις δη­λώ­σεις του Χαρ­δού­βε­λη ότι «το ΔΝΤ αδια­φο­ρεί για το πο­λι­τι­κό κλίμα στην Ελ­λά­δα». Ωστό­σο, αυτές οι δη­λώ­σεις πρέ­πει να δια­βα­στούν δια­φο­ρε­τι­κά: η επι­τη­δευ­μέ­νη «αδια­φο­ρία» και οι λε­ο­ντα­ρι­σμοί ότι δεν εν­δια­φέ­ρο­νται για το ποιος κυ­βερ­νά την Ελ­λά­δα ούτε για το αν η σκλη­ρή τους στάση θα οδη­γή­σει σε πο­λι­τι­κή κρίση, όπως και τα δη­μο­σιεύ­μα­τα ότι η Ελ­λά­δα δεν είναι πλέον «συ­στη­μι­κή» και άρα αν δεν υπο­τα­χθεί μπο­ρεί να εξο­στρα­κι­στεί, δεν απο­τε­λούν μόνο επί­δει­ξη πυγ­μής: κρύ­βουν επί­σης πα­νι­κό για τις συ­νέ­πειες μιας τέ­τοιας εξέ­λι­ξης. 
Το γε­γο­νός και μόνο ότι για να «τρί­ξουν τα δό­ντια» στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι δα­νει­στές οδη­γούν την κυ­βέρ­νη­ση σε ασφυ­ξία, ζη­τώ­ντας την πλήρη υπο­τα­γή της, είναι έν­δει­ξη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας αλλά ταυ­τό­χρο­να και πα­νι­κού. Απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας γιατί δεν έχουν άλλη επι­λο­γή παρά να προ­σπα­θή­σουν να απο­τρέ­ψουν ή να «κα­τα­στεί­λουν» την πι­θα­νό­τα­τη ελ­λη­νι­κή «ανταρ­σία». Πα­νι­κού γιατί παρά την επι­τη­δευ­μέ­νη «αδια­φο­ρία», γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι οι συ­νέ­πειες μιας «ελ­λη­νι­κής ανταρ­σί­ας» στο οι­κο­δό­μη­μα της ευ­ρω­ζώ­νης μπο­ρούν να απο­δει­χτούν πολύ δυ­σά­ρε­στες γι’ αυ­τούς.

Η γερ­μα­νι­κή Deutsche Bank έσπευ­σε να το υπο­γραμ­μί­σει: στη 45σέ­λι­δη έκ­θε­σή της με τίτλο «Focus Europe - Not Yet» με ημε­ρο­μη­νία 28/11/14, ανα­φέ­ρει ότι η Ελ­λά­δα είναι πι­θα­νό να εγκαι­νιά­σει μια νέα εποχή αβε­βαιό­τη­τας για την Ευ­ρώ­πη το 2015, ότι το πο­λι­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό ρίσκο στην Ελ­λά­δα αυ­ξά­νε­ται με τις συ­νέ­πειες να είναι απρό­βλε­πτες και ότι η πολύ πι­θα­νή αλ­λα­γή κυ­βέρ­νη­σης μπο­ρεί να ση­μα­το­δο­τή­σει μια νέα φάση έντα­σης για την ευ­ρω­ζώ­νη, ακρι­βώς όπως το 2010 η Ελ­λά­δα ήταν η «κόψη του ξυ­ρα­φιού» στην κρίση της ευ­ρω­ζώ­νης. Ανά­λο­γες εκτι­μή­σεις και φό­βους μπο­ρεί κα­νείς να βρει δια­τυ­πω­μέ­νους σε όλο τον διε­θνή συ­στη­μι­κό Τύπο. 

Οι φόβοι τους είναι δι­καιο­λο­γη­μέ­νοι: Η οι­κο­νο­μία της ευ­ρω­ζώ­νης πα­ρα­παί­ει με­τα­ξύ στα­σι­μό­τη­τας και ύφε­σης, ο κίν­δυ­νος του απο­πλη­θω­ρι­σμού είναι υπαρ­κτός, τα κρα­τι­κά χρέη και τα χρέη του ιδιω­τι­κού τομέα έχουν αυ­ξη­θεί ση­μα­ντι­κά σε σχέση με την πε­ρί­ο­δο πριν από την κρίση, οι δια­φο­ρε­τι­κές επι­πτώ­σεις της κρί­σης στις επι­μέ­ρους χώ­ρες-μέ­λη έχουν εντεί­νει τις ανι­σορ­ρο­πί­ες και τους αντα­γω­νι­σμούς ακόμη και στον σκλη­ρό πυ­ρή­να, η κρίση έχει πε­ρά­σει από την πε­ρι­φέ­ρεια στο κέ­ντρο της ευ­ρω­ζώ­νης και από την οι­κο­νο­μι­κή βάση στο πο­λι­τι­κό-θε­σμι­κό εποι­κο­δό­μη­μα. Γι’ αυτή την ευ­ρω­ζώ­νη, η πο­λι­τι­κή κρίση στην Ελ­λά­δα είναι ήδη ένα με­γά­λο πρό­βλη­μα, ενώ η ανά­δει­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση θα είναι ακόμη με­γα­λύ­τε­ρο. 

Το 2014 δεν είναι 2011
Θυ­μί­ζου­με ότι στο πλαί­σιο των απο­κα­λύ­ψε­ων για το «πρα­ξι­κό­πη­μα» της συ­νό­δου στις Κάνες του 2011 που «μα­γεί­ρε­ψε» την κυ­βέρ­νη­ση Πα­πα­δή­μου, η Μέρ­κελ πα­ρα­δέ­χτη­κε ότι η απει­λή της εξό­δου από το ευρώ που εκτο­ξεύ­τη­κε τότε προς την Ελ­λά­δα ήταν «μπλό­φα», διότι είχαν πλήρη επί­γνω­ση ότι κάτι τέ­τοιο θα είχε δια­λυ­τι­κές επι­πτώ­σεις στην ευ­ρω­ζώ­νη. Τότε η «μπλό­φα» στη­ρί­χτη­κε από τον Δού­ρειο Ίππο του Σα­μα­ρά και του Βε­νι­ζέ­λου, με στόχο να σχη­μα­τι­στεί η με­τα­βα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση Πα­πα­δή­μου που θα ψή­φι­ζε το δεύ­τε­ρο μνη­μό­νιο, θα έδινε χρόνο για τη με­τα­στρο­φή της ΝΔ από την «αντι­μνη­μο­νια­κή» ρη­το­ρι­κή και θα πα­ρέ­δι­δε τη σκυ­τά­λη στην πρω­θυ­πουρ­γία Σα­μα­ρά. 

Τώρα οι δα­νει­στές προ­σπα­θούν να επα­να­λά­βουν την ίδια «μπλό­φα» αλλά σε δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες και με δια­φο­ρε­τι­κό στόχο: να εγκλω­βί­σουν, να υπο­νο­μεύ­σουν, να απο­τρέ­ψουν την ανά­δει­ξη αρι­στε­ρής κυ­βέρ­νη­σης ή στη συ­νέ­χεια να «κα­τα­στεί­λουν» ένα τέ­τοιο πο­λι­τι­κό πεί­ρα­μα. 

Όμως, τώρα τα πράγ­μα­τα είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κά: απέ­να­ντί τους δεν έχουν ένα νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο αστι­κό κόμμα που εύ­κο­λα μπο­ρεί να στρα­φεί από την «αντι­μνη­μο­νια­κή» ρη­το­ρι­κή στη μνη­μο­νια­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, αλλά ένα κόμμα της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Δεν έχουν πο­λι­τι­κά ρε­τά­λια σαν το Σα­μα­ρά και το Βε­νι­ζέ­λο, έτοι­μα να υπο­γρά­ψουν πο­λι­τι­κά «πρα­ξι­κο­πή­μα­τα» όπως αυτό στις Κάνες το 2011 και να πουν «ναι σε όλα». Δεν έχουν μια απλή αλ­λα­γή ή ανα­σύν­θε­ση μιας μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης, αλλά μια απει­λη­τι­κή γι’ αυ­τούς πο­λι­τι­κή κρίση και επι­κεί­με­νη πο­λι­τι­κή αλ­λα­γή. Επι­πλέ­ον, δεν έχουν κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο ούτε για το πα­ρα­μι­κρό σήμα «χα­λα­ρό­τη­τας» στην Ελ­λά­δα, όταν η Κο­μι­σιόν ανα­πέ­μπει τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς της Γαλ­λί­ας και της Ιτα­λί­ας για να «διορ­θω­θούν» σε κα­τεύ­θυν­ση πιο σκλη­ρής λι­τό­τη­τας, όταν ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι στα πρό­θυ­ρα της κυ­βέρ­νη­σης και όταν το 2015 μπαί­νει με το Podemos να είναι πρώτο κόμμα στις δη­μο­σκο­πή­σεις λί­γους μόλις μήνες πριν από τις ισπα­νι­κές εκλο­γές. 

«Μετά φόβου Θεού», πρέ­πει να πα­ρα­στή­σουν τους πα­ντο­δύ­να­μους ενώ δεν είναι –επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την «μπλό­φα» του 2011– και να προ­σπα­θή­σουν πάση δυ­νά­μει να κα­τα­στεί­λουν την «ελ­λη­νι­κή ανταρ­σία». 

Όμως, το 2014 δεν είναι 2011...

Καμία αμ­φι­τα­λά­ντευ­ση - μα­ζι­κό λαϊκό ρεύμα ανα­τρο­πής

Δεν πρέ­πει να υπάρ­χει καμία αμ­φι­βο­λία: τα «βα­σα­νι­στή­ρια» των δα­νει­στών στην κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά γί­νο­νται με το βλέμ­μα στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, είναι μέρος της επι­χεί­ρη­σης «προ­λη­πτι­κής κα­τα­στο­λής» με στόχο τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η κυ­βέρ­νη­ση είναι σε ορια­κή κα­τά­στα­ση. Δεν έχει άλλη επι­λο­γή από το να πει «ναι σε όλα», αλλά ταυ­τό­χρο­να αν το κάνει, οι αντο­χές της τε­λειώ­νουν και ο στό­χος να εξα­σφα­λί­σει τους 180 για την προ­ε­δρι­κή εκλο­γή δυ­σκο­λεύ­ει εξαι­ρε­τι­κά. 

Η κρίση στη ΝΔ σοβεί, ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ανοι­χτή και εκ­φυ­λι­στι­κή μορφή. 

Παρ’ όλα αυτά, όλες οι δυ­νά­μεις του συ­στή­μα­τος είναι σε επι­φυ­λα­κή. Ούτε η κυ­βέρ­νη­ση, ούτε η αστι­κή τάξη, ούτε οι δα­νει­στές είναι δια­τε­θει­μέ­νοι να πα­ρα­δώ­σουν έτσι απλά τα «κλει­διά» της κυ­βέρ­νη­σης στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα για να απο­τρέ­ψουν μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη, από τον εκ­φο­βι­σμό μέχρι τον ανοι­χτό εκ­βια­σμό και από την εξα­γο­ρά βου­λευ­τών μέχρι την πο­λι­τι­κή προ­βο­κά­τσια. Τί­πο­τε δεν έχει τε­λειώ­σει και, πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο, η κυ­βέρ­νη­ση των μνη­μο­νί­ων δεν πρό­κει­ται να πέσει σαν «ώριμο φρού­το». 

Τώρα, είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο και εφι­κτό να ξε­δι­πλω­θεί ένα μα­ζι­κό, κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­κό ρεύμα που θα «δια­σφα­λί­σει» την ανα­τρο­πή της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης και θα ανοί­ξει το δρόμο για με­γά­λες κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές ανα­τρο­πές. Οι βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις γι’ αυτό είναι απλές και συ­γκε­κρι­μέ­νες: 

• Έχο­ντας τον βα­σι­κό πο­λι­τι­κό ρόλο και τη βα­σι­κή πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πρέ­πει να επι­δεί­ξει κα­θα­ρή και ατα­λά­ντευ­τη στάση σε όλες τις πιέ­σεις που θα του ασκη­θούν και τις «πα­γί­δες» που θα στή­σει το σύ­στη­μα. Να μην υπο­κύ­ψει στους εκ­βια­σμούς για εξο­στρα­κι­σμό από την ευ­ρω­ζώ­νη, να μην επι­τρέ­ψει αμ­φι­τα­λα­ντεύ­σεις και «αυ­το­σχε­δια­σμούς» στο εσω­τε­ρι­κό του και να απο­κλεί­σει κάθε εκ­δο­χή «εθνι­κών συ­ναι­νέ­σε­ων» με τις μνη­μο­νια­κές-αστι­κές πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις. Θα πρέ­πει δε να προ­ε­τοι­μα­στεί για την ανα­πό­φευ­κτη σύ­γκρου­ση, πο­λι­τι­κά, προ­γραμ­μα­τι­κά, ορ­γα­νω­τι­κά και κι­νη­μα­τι­κά.

• Τα τε­λευ­ταία ελ­πι­δο­φό­ρα σκιρ­τή­μα­τα του κι­νή­μα­τος απο­δει­κνύ­ουν ότι οι εφε­δρεί­ες του αγώνα κάθε άλλο παρά έχουν εξα­ντλη­θεί: το κί­νη­μα των μα­θη­τών και των φοι­τη­τών, οι διά­σπαρ­τοι αλλά μα­χη­τι­κοί κλα­δι­κοί και επι­μέ­ρους αγώ­νες, η μα­ζι­κή δια­δή­λω­ση στην πρό­σφα­τη γε­νι­κή απερ­γία δεί­χνουν ότι υπάρ­χουν οι δια­θέ­σι­μες δυ­νά­μεις. Οι κι­νη­το­ποι­ή­σεις στην επέ­τειο μνή­μης της δο­λο­φο­νί­ας του Αλέ­ξαν­δρου Γρη­γο­ρό­που­λου και η κι­νη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στην ψή­φι­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού σκλη­ρής λι­τό­τη­τας είναι οι επό­με­νοι σταθ­μοί. Αυτό που χρειά­ζε­ται, είναι η ενερ­γο­ποί­η­ση και συ­στρά­τευ­ση των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς, ώστε τα επι­μέ­ρους ρυά­κια του αγώνα να συ­ντο­νι­στούν και να συν­δυα­στούν με στόχο μια ρω­μα­λέα ανα­συ­γκρό­τη­ση και ανά­καμ­ψη του κι­νή­μα­τος. 

Με τέ­τοιους όρους θα δια­σφα­λί­σου­με την ανα­τρο­πή της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης και τους όρους για να δώ­σου­με απο­τε­λε­σμα­τι­κά τις μάχες της «επό­με­νης μέρας». 

Ετικέτες