Η Ουάσινγκτον ανακήρυξε το λατινοαμερικάνικο κράτος σε «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε Βενεζουελάνους αξιωματούχους, δηλώνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι «πολύ ανήσυχη για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τον εκφοβισμό των πολιτικών της αντιπάλων».
Μάλιστα. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, «όποιος λογικός άνθρωπος είδε ολόκληρη την κορυφή της ιεραρχίας της αμερικανικής κυβέρνησης να παρατάει ό,τι έκανε προκειμένου να συμμετάσχει στο προσκύνημα στο Ριάντ και να τιμήσει τους Σαουδάραβες μονάρχες, ή όποιος βλέπει τα βουνά όπλων και χρημάτων που ρέουν προς το καθεστώς στο Κάιρο, δεν μπορεί παρά να γελάσει ακούγοντας Αμερικανούς αξιωματούχους να ανακοινώνουν επιβολή κυρώσεων για να τιμωρηθεί η καταπίεση της αντιπολίτευσης». Ξεχνώντας τη Σαουδική Αραβία, ας δούμε τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική που ωφελούνται από γενναία οικονομική-στρατιωτική βοήθεια: Είναι το Μεξικό και η Κολομβία, τα δύο πιο κακόφημα κράτη στο ζήτημα της συστηματικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων (είχαν επιβληθεί και άλλες το Δεκέμβρη του 2014) συνοδεύτηκε από μια ακόμα πιο απίθανη στην υποκρισία και τη γελοιότητά της ανακοίνωση. Η Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται πλέον -με προεδρικό διάταγμα- «ασυνήθιστη και σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και ενεργοποιείται «κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης» για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απειλή»!
Το κράτος με τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές στον πλανήτη, με τη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή στον πλανήτη, που έχει βάσεις και ένοπλες δυνάμεις σε κάθε γωνιά της γης, που έχει εισβάλει σε δεκάδες χώρες, που έχει πρωταγωνιστήσει ή υποστηρίξει καθεστωτικές αλλαγές και ανατροπές κυβερνήσεων (και το 2002 στήριξε το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα), «απειλείται» από τη Βενεζουέλα! Το εξωφρενικό είναι πως στα δυτικά ΜΜΕ αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει την αμερικανική ηγεσία τι ακριβώς ετοιμάζει η Βενεζουέλα: Χρηματοδοτεί τρομοκρατικό χτύπημα; Αποκτά πυρηνικά όπλα; Μήπως οργανώνει εισβολή σε αμερικανικό έδαφος; Πραγματικά ο Ομπάμα έφτασε σε γελοιότητα τον Ρόναλντ Ρέιγκαν που προειδοποιούσε το αμερικανικό κοινό ότι οι Σαντινίστας «απέχουν μόλις 2 μέρες από το Τέξας».
Όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε τότε ενάντια στο ριζοσπαστικό καθεστώς της Νικαράγουα. Όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι όποτε η αμερικανική κυβέρνηση επικαλείται την «εθνική ασφάλεια», προετοιμάζεται για επίθεση. Και εδώ είναι που το προεδρικό ανακοινωθέν παύει να αστείο. Μόλις έναν μήνα πριν, ματαιώθηκε το «Μπλε Πραξικόπημα» (οικονομικός πόλεμος - διεθνής μιντιακή επίθεση - πολιτική αποσταθεροποίηση - αεροπορική επίθεση σε επιλεγμένους στόχους) στο οποίο φέρεται να είχε ρόλο η Blackwater (η ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων που «διέπρεψε» στο Ιράκ).
Η κυβέρνηση Μαδούρο έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δεν γνωρίζουμε αν είναι επαρκή, αλλά «έπεισαν» όλα τα κράτη της ηπείρου (εκτός ΗΠΑ, Καναδά) που καταδίκασαν προληπτικά κάθε πιθανή «επιθετική ενέργεια ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση». Κάτι ξέρουν. Προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης της Βενεζουέλας υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια, γιατί να μην ενταθούν τώρα που η λατινοαμερικανική χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτά οικονομικά προβλήματα; Κυρίως ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανατροπή προοδευτικής κυβέρνησης στη Λατινική Αμερική (φτάνοντας στο κοντινό 2009 στην Ονδούρα) που να μην είχε τη στήριξη των ΗΠΑ.
Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση των κυρώσεων, το περιοδικό «TIME» έγραφε πως η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Κούβα μπορεί να διευκολύνει το στόχο της «απομόνωσης του άλλου ριζοσπαστικού καθεστώτος στην ήπειρο» (που, προσθέτουμε, είναι πιο σημαντικό «αγκάθι» για την Ουάσινγκτον και οικονομικά, και γεωπολιτικά). Βλέποντας τις αντιδράσεις στη Λατινική Αμερική, ο στόχος της «απομόνωσης» μάλλον αυτοακυρώθηκε με αυτήν την ενέργεια της Ουάσινγκτον. Αλλά η αίσθηση ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιχειρεί να «κλείσει μέτωπα» στην πάλαι ποτέ «αυλή» του, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επιβεβαιώνεται...