Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει λοιπόν, το «δια ταύτα» είναι πολύ κοντά και οι όποιες αποφάσεις παρθούν τις προσεχείς ημέρες, εκτός του ότι θα καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές διεργασίες για το επόμενο διάστημα, μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη τους θα θέσει σε δοκιμασία τη λαϊκή συναίνεση και την υποστήριξη προς τη σημερινή κυβέρνηση, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτές τη συγκεκριμένη στιγμή.

Φτά­νει η ώρα του «δια ταύτα»                 

Γρά­φει: Ηλίας Μυ­λω­νάς

Μετά τις τε­λευ­ταί­ες εκλο­γές και την εμπι­στο­σύ­νη που έδει­ξε στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ο ελ­λη­νι­κός λαός, σαφώς ανα­δεί­χτη­κε η ανά­γκη για μια ένεση αξιο­πρέ­πειας, για κά­ποιες νίκες αυτή τη φορά, έστω και μι­κρές. Δια­κα­ής η επι­θυ­μία του να δει επι­τέ­λους μια κυ­βέρ­νη­ση η οποία να μην δέ­χε­ται μόνο «σφα­λιά­ρες» ακο­λου­θώ­ντας εθε­λο­δου­λι­κά τις εντο­λές των απ’ έξω, αλλά να ορ­θώ­νει ανά­στη­μα και να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται.

Έζησε στο πετσί του όλες τις αντερ­γα­τι­κές πο­λι­τι­κές των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων και ανέ­χτη­κε φτη­νούς και διε­φθαρ­μέ­νους πο­λι­τι­κούς, εξαρ­τη­μέ­νους πλή­ρως από τα ξένα και ντό­πια συμ­φέ­ρο­ντα.

Τώρα επι­τέ­λους πα­ρα­κο­λου­θεί μια κυ­βέρ­νη­ση με σαφή φι­λο­λαϊ­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, μια κυ­βέρ­νη­ση που έως  τώρα του­λά­χι­στον αντι­δρά­ει σε απο­φά­σεις της ΕΕ και των «θε­σμών» της επι­τυγ­χά­νο­ντας να γίνει πρώτη εί­δη­ση στα διε­θνή ΜΜΕ και τις εφη­με­ρί­δες, μια κυ­βέρ­νη­ση που για πρώτη φορά θέτει σε  αμ­φι­σβή­τη­ση την από­λυ­τη κυ­ριαρ­χία του γερ­μα­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού (του ισχυ­ρό­τε­ρου στην Ευ­ρώ­πη), μια κυ­βέρ­νη­ση που τεί­νει να γίνει το πα­ρά­δειγ­μα και η αρχή ενός ντό­μι­νο δο­μι­κών αλ­λα­γών στην αρ­χι­τε­κτο­νι­κή του αντι­δρα­στι­κού νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου οι­κο­δο­μή­μα­τος που έχει θε­με­λιω­θεί στην Ευ­ρώ­πη και τον υπό­λοι­πο κόσμο.

Μετά από πολλά χρό­νια βλέ­πει επί­σης τους εκ­προ­σώ­πους του στο κοι­νο­βού­λιο να  δια­φω­νούν στην απο­δο­χή υφε­σια­κών-αντι­λαϊ­κών μέ­τρων και να δη­λώ­νουν ότι τέ­τοια δεν πρό­κει­ται να απο­δε­χτούν ούτε στο μέλ­λον. Για όλα αυτά η στή­ρι­ξη του προς την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ διευ­ρύ­νε­ται συ­νε­χώς το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα.

Πα­ρα­κο­λου­θεί με κομ­μέ­νη την ανάσα τη δια­πραγ­μά­τευ­ση που εξε­λίσ­σε­ται στα γρα­φεία των Βρυ­ξελ­λών και προ­σπα­θεί να βγά­λει συ­μπε­ρά­σμα­τα πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας αυ­τούς, που κά­ποιοι συ­νε­χί­ζουν να τους απο­κα­λούν «εταί­ρους», να κρα­τούν μια εξό­χως σκλη­ρή και άτεγ­κτη στάση απέ­να­ντι στα οι­κο­νο­μι­κά αδιέ­ξο­δα της χώρας.

Εμπε­δώ­νει κα­θη­με­ρι­νά στη συ­νεί­δη­ση του ότι το ζή­τη­μα είναι κα­θα­ρά πο­λι­τι­κό και όχι απλά μια από­φα­ση τε­χνι­κού χα­ρα­κτή­ρα για την πα­ρο­χή μιας ή πε­ρισ­σό­τε­ρων οι­κο­νο­μι­κών ενέ­σε­ων στη χρε­ω­κο­πη­μέ­νη ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, οι οποί­ες με τους όρους που γί­νο­νται, αντί να λύ­νουν το πρό­βλη­μα  το πε­ρι­πλέ­κουν ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο, διο­γκώ­νο­ντας συ­νε­χώς το ήδη υπέ­ρο­γκο  χρέος.

Δεν βρί­σκε­ται όμως μόνο η ΕΕ στο μι­κρο­σκό­πιο της κοι­νω­νι­κής πα­ρα­τή­ρη­σης. Το ίδιο βρί­σκε­ται και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκ των πραγ­μά­των.  Όσο μα­κριά  κι αν τρα­βή­ξουν οι συ­γκε­κρι­μέ­νες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις (ο πο­λι­τι­κός χρό­νος παρ’ όλα αυτά είναι ιδιαί­τε­ρα συ­μπυ­κνω­μέ­νος), είναι σί­γου­ρο ότι κά­ποια στιγ­μή θα κα­τα­λή­ξουν στο μοι­ραίο  «δια ταύτα» και από αυτό θα κρι­θούν όλοι.

Η ώρα της αλή­θειας πλη­σιά­ζει λοι­πόν, το «δια ταύτα» είναι πολύ κοντά και οι όποιες απο­φά­σεις παρ­θούν τις προ­σε­χείς ημέ­ρες, εκτός του ότι θα κα­θο­ρί­σουν εν πολ­λοίς τις πο­λι­τι­κές διερ­γα­σί­ες για το επό­με­νο διά­στη­μα, μια εν­δε­χό­με­νη αρ­νη­τι­κή εξέ­λι­ξη τους θα θέσει σε δο­κι­μα­σία τη λαϊκή συ­ναί­νε­ση και την υπο­στή­ρι­ξη προς τη ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση, όσο ψηλά κι αν βρί­σκο­νται αυτές τη συ­γκε­κρι­μέ­νη στιγ­μή.

Οι συ­ζη­τή­σεις που προη­γή­θη­καν και ο δια­πραγ­μα­τευ­τι­κός τόνος των ευ­ρω­παί­ων πα­ρα­γό­ντων δεν άφη­σαν καμιά αμ­φι­βο­λία για τις πε­ραι­τέ­ρω ενέρ­γειες τους, θέ­το­ντας με από­λυ­το τρόπο  το ζή­τη­μα μιας ξε­κά­θα­ρης επι­λο­γής για την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ: είτε θα έρθει σε ρήξη με τη ση­με­ρι­νή ΕΕ, τις αντι­δρα­στι­κές πο­λι­τι­κές της και την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία που είναι σί­γου­ρο ότι θα ανα­πτύ­ξει στις προ­σε­χείς συ­ζη­τή­σεις για να στη­ρί­ξει τις επι­λο­γές της, είτε η ρήξη θα γίνει ανα­πό­φευ­κτα με τον ελ­λη­νι­κό λαό. Οι προσ­δο­κί­ες που έχουν καλ­λιερ­γη­θεί το προη­γού­με­νο διά­στη­μα δεν αφή­νουν πε­ρι­θώ­ρια για μα­νού­βρες και ελιγ­μούς. Σε τούτο το ήδη πο­λω­τι­κά δια­μορ­φω­μέ­νο κλίμα, είναι αδύ­να­τον να προ­σκυ­νάς τον Χρι­στό και τον Μα­μω­νά ταυ­τό­χρο­να, ούτε μπο­ρείς να πατάς σε δυο βάρ­κες. Κά­ποια στιγ­μή θα βρε­θείς στη θά­λασ­σα.

Η ΣΥΜ­ΦΩ­ΝΙΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΦΕ­ΒΡΟΥΑ­ΡΙΟΥ

Τι ακρι­βώς υπο­γρά­φη­κε στις 20 Φε­βρουα­ρί­ου; Είναι πράγ­μα­τι μια συμ­φω­νία που, όπως λέει ο «Γιά­νης» Βα­ρου­φά­κης, το μο­να­δι­κό στοι­χείο που τη χα­ρα­κτη­ρί­ζει είναι η «δη­μιουρ­γι­κή ασά­φεια», έτσι ώστε να κερ­δη­θεί πο­λύ­τι­μος χρό­νος και στις επό­με­νες συ­να­ντή­σεις, ερ­μη­νεύ­ο­ντας η κάθε πλευ­ρά  κατά το δο­κούν το πε­ριε­χό­με­νο της, θα μπουν όλα στο τρα­πέ­ζι από μη­δε­νι­κή βάση;

Θα θέ­λα­με πάρα πολύ να πι­στέ­ψου­με κάτι τέ­τοιο ωστό­σο υπάρ­χουν κά­ποιες στα­θε­ρές στη συ­γκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία οι οποί­ες  φα­νε­ρά της προσ­δί­δουν ένα δια­φο­ρε­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα. Συμ­φω­νή­θη­κε αρ­χι­κά και από τα δύο μέρη η μη πραγ­μα­το­ποί­η­ση «μο­νο­με­ρών ενερ­γειών», ανα­βλή­θη­κε  δη­λα­δή η υλο­ποί­η­ση των προ­ε­κλο­γι­κών δε­σμεύ­σε­ων της κυ­βέρ­νη­σης μέχρι να λήξει η τε­τρά­μη­νη με­τα­βα­τι­κή «πε­ρί­ο­δος-γέ­φυ­ρα» όπως την ονό­μα­σαν και επί­σης συμ­φω­νή­θη­κε ο στό­χος της δη­μιουρ­γί­ας πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των.

Ακο­λού­θη­σε πλή­θος δη­λώ­σε­ων από επί­ση­μα χείλη που έκα­ναν σαφές ότι το πρό­γραμ­μα  που ψή­φι­σε ο ελ­λη­νι­κός λαός  δεν είναι απο­δε­κτό από τα ευ­ρω­παϊ­κά όρ­γα­να και ότι πρώ­τι­στα με­τρούν οι κα­νο­νι­σμοί της ΕΕ και όχι οι απο­φά­σεις των εθνι­κών κοι­νο­βου­λί­ων γι αυ­τούς. Ου­δε­μία ασά­φεια, κατά γε­νι­κή ομο­λο­γία, υπήρ­ξε στις συ­γκε­κρι­μέ­νες δη­λώ­σεις.

Όπως ου­δε­μία ασά­φεια, ως προς την κα­θα­ρό­τη­τα τους, υπάρ­χει στις δη­λώ­σεις Βα­ρου­φά­κη ότι «οι υπο­χρε­ώ­σεις μας», το χρέος δη­λα­δή, θα εξο­φλη­θεί μέχρι τε­λευ­ταί­ας πε­ντά­ρας στους δα­νει­στές, παρά το γε­γο­νός ότι υπήρ­ξε βα­σι­κή πο­λι­τι­κή άποψη στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα ότι το χρέος δεν είναι βιώ­σι­μο, ότι είναι αδύ­να­το να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η πε­ρί­φη­μη «πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση» υπό τον πέ­λε­κυ του «απε­χθούς» ή «επα­χθούς» με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του, ότι γε­νι­κώς το κού­ρε­μα αυτού του υπέ­ρο­γκου χρέ­ους είναι βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για οποιο­δή­πο­τε βήμα πα­ρα­πέ­ρα.

Η κυ­βέρ­νη­ση, διά στό­μα­τος πρω­θυ­πουρ­γού, δη­λώ­νει «ένα βήμα κάθε φορά». Σύμ­φω­νοι, δεν μπο­ρεί μια τόσο νέα κυ­βέρ­νη­ση να τα κάνει όλα μαζί. Αν όμως από τώρα δε­σμευ­τεί και συμ­φω­νή­σει σε κά­ποια απο­φα­σι­στι­κής ση­μα­σί­ας ζη­τή­μα­τα όπως είναι η απο­δο­χή της άπο­ψης για τη δη­μιουρ­γία «πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των», τότε θα υπο­χρε­ω­θεί, θέλει δεν θέλει, να πάει σε υφε­σια­κά μέτρα (κό­ψι­μο μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων) για να πιά­σει τους στό­χους, για τον μο­να­δι­κό λόγο ότι ου­σια­στι­κά τα υπαρ­κτά ισο­δύ­να­μα μόνο εκεί βρί­σκο­νται.

Η ανα­διορ­γά­νω­ση του κρά­τους και η πά­τα­ξη της φο­ρο­δια­φυ­γής από τα οποία επαγ­γέλ­λε­ται η κυ­βέρ­νη­ση ότι θα αντλή­σει τους συ­γκε­κρι­μέ­νους πό­ρους, βρί­σκο­νται ακόμη στα χαρ­τιά και οι τε­λι­κές απο­φά­σεις δεν έχουν παρ­θεί ακόμη. Είναι επί­σης  τρο­μα­κτι­κά δύ­σκο­λο να εκτι­μή­σεις εκ των προ­τέ­ρων τα κον­δύ­λια που θα αντλή­σεις από το νοι­κο­κύ­ρε­μα ενός δια­βρω­μέ­νου κρά­τους το οποίο πά­σχει από πα­θο­γέ­νειες δε­κα­ε­τιών  και όπου τα ορ­γα­νω­μέ­να συμ­φέ­ρο­ντα δια­θέ­τουν ισχυ­ρό­τα­τους μη­χα­νι­σμούς προ­στα­σί­ας, ακόμη και μέσα στην κρα­τι­κή μη­χα­νή.

Η κυ­βέρ­νη­ση αυτή τη στιγ­μή δεν δια­θέ­τει κα­νέ­να άλλο όπλο παρ’ εκτός την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή νο­μι­μο­ποί­η­ση για να αντι­με­τω­πί­σει την ολι­γαρ­χία που έχει απλώ­σει τα πλο­κά­μια της στα ΜΜΕ, τον αθλη­τι­σμό, τον πο­λι­τι­σμό, σε όλο το φάσμα των πο­λι­τι­κών, οι­κο­νο­μι­κών και κοι­νω­νι­κών δρα­στη­ριο­τή­των της χώρας και είναι αυτή που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ελέγ­χει και κα­τευ­θύ­νει ετού­τη την ανά­πη­ρη δη­μο­κρα­τία. Το μα­ζι­κά ορ­γα­νω­μέ­νο ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα είναι απο­διορ­γα­νω­μέ­νο και βρί­σκε­ται σε υπο­χώ­ρη­ση ενώ οι κομ­μα­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις δεν βρί­σκο­νται επ’ ου­δε­νί σε κα­τά­στα­ση ετοι­μό­τη­τας, μπρο­στά στη με­γά­λη σύ­γκρου­ση που δια­φαί­νε­ται.

Η ανη­συ­χία για ένα αρ­νη­τι­κό συμ­βι­βα­σμό επι­δει­νώ­νε­ται ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο πα­ρα­κο­λου­θώ­ντας τη χιο­νο­στο­βά­δα διο­ρι­σμών, σε θέ­σεις κλει­διά του κρα­τι­κού μη­χα­νι­σμού, ατό­μων που υπη­ρέ­τη­σαν με πάθος το προη­γού­με­νο κα­θε­στώς και μαζί  με αυτό όλες τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές που εφαρ­μό­στη­καν.

Ο «ΔΗ­ΜΙΟΥΡ­ΓΙ­ΚΑ ΑΣΑ­ΦΗΣ» ΡΕ­Α­ΛΙ­ΣΜΟΣ ΤΟΥ κ. ΒΑ­ΡΟΥ­ΦΑ­ΚΗ

Έχου­με μια τρο­με­ρή επι­θυ­μία να συμ­φω­νή­σου­με με τον «Γιάνη» Βα­ρου­φά­κη και να απο­κτή­σου­με τη δική του αι­σιο­δο­ξία όταν λέει ότι «και οι συ­ντά­ξεις δεν θα κο­πούν, και οι δα­νει­στές θα πά­ρουν τα χρή­μα­τα τους» και ότι επί­σης «θα πιά­σου­με πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα, ακόμη και μέσα στο 2015,  της τάξης του 1,5%» και ακόμη ότι «δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει πρό­βλη­μα ρευ­στό­τη­τας». Ποιος δεν θα τα ήθελε όλα αυτά! Επει­δή όμως πολ­λοί αρέ­σκο­νται να ανα­φέ­ρο­νται στον πο­λι­τι­κό ρε­α­λι­σμό, κατά πως τον αντι­λαμ­βά­νε­ται βέ­βαια ο κα­θέ­νας, ας μι­λή­σου­με λίγο με τα ρε­α­λι­στι­κά επι­χει­ρή­μα­τα των αριθ­μών και των πραγ­μα­τι­κών γε­γο­νό­των για να δούμε και πως ακρι­βώς με­τα­φρά­ζε­ται αυτός ο όρος στις μέρες μας.

Όταν το τε­λι­κό πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα για το 2014 που ανα­κοι­νώ­θη­κε επι­σή­μως ήταν εν τέλει 0,3% από 1,5% που υπο­λο­γί­ζο­νταν, όταν τα επι­τό­κια δα­νει­σμού από την ΕΚΤ εξα­κο­λου­θούν να πα­ρα­μέ­νουν ιδιαι­τέ­ρως υψηλά (κοντά στο 10%), όταν η αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη των ερ­γα­ζο­μέ­νων πα­ρα­μέ­νει εξαι­ρε­τι­κά αδύ­να­μη (ελά­χι­στα θα συ­νει­σφέ­ρει η κου­τσου­ρε­μέ­νη αύ­ξη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού αν και όποτε γίνει), όταν το χρέος διευ­ρύ­νε­ται συ­νε­χώς, τότε δεν αρ­κούν οι καλές προ­θέ­σεις του κ. Βα­ρου­φά­κη. Ενί­ο­τε μά­λι­στα, ο δρό­μος για την κό­λα­ση είναι στρω­μέ­νος με τέ­τοιου εί­δους καλές προ­θέ­σεις.

Μο­να­δι­κή λύση απο­δει­κνύ­ε­ται η αμ­φι­σβή­τη­ση, μο­νο­με­ρώς πλέον, του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους. Και λέμε μο­νο­με­ρώς  για έναν επι­πλέ­ον λόγο: πρέ­πει επι­τέ­λους να πα­ρα­δε­χτού­με ότι αυτοί που μέχρι τώρα ονο­μά­ζα­με «εταί­ρους», σε καμιά πε­ρί­πτω­ση δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στο συ­γκε­κρι­μέ­νο χα­ρα­κτη­ρι­σμό, αντί­θε­τα είναι οι σκλη­ρό­τε­ροι εκ­πρό­σω­ποι των δα­νει­στών μας και σε καμία πε­ρί­πτω­ση «δεν κά­θο­νται στην ίδια πλευ­ρά του τρα­πε­ζιού» με εμάς.

Ο πρό­ε­δρος της Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας Μάριο Ντρά­γκι, ο οποί­ος ετσι­θε­λι­κά δεν απο­δί­δει χρή­μα­τα που ανή­κουν στην Ελ­λά­δα ευ­θυ­γραμ­μι­σμέ­νος από­λυ­τα με τη στάση και τις εντο­λές του Γιού­ρο­γκρουπ, πριν ανα­λά­βει τη συ­γκε­κρι­μέ­νη θέση, ήταν αντι­πρό­ε­δρος στην Γκόλ­ντμαν  Σακς. Η Γκόλ­ντμαν Σακς είναι αυτή που αγό­ρα­σε στην Ισπα­νία όλες τις δη­μο­τι­κές κα­τοι­κί­ες και που τώρα πραγ­μα­το­ποιεί χι­λιά­δες εξώ­σεις αν­θρώ­πων που έχα­σαν τη δου­λειά τους και δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν τις δό­σεις του ενοι­κί­ου. Στην ίδια ή σε κά­ποια πα­ρό­μοια χρη­μα­τι­στη­ρια­κή εται­ρεία έχουν με­τα­φερ­θεί όλα τα χρέη και τα κόκ­κι­να δά­νεια στην Ελ­λά­δα και τέ­τοια φαι­νό­με­να είναι πι­θα­νόν να δούμε σύ­ντο­μα κι εδώ.

Είναι απο­ρί­ας άξιο λοι­πόν, γιατί ένας δα­νει­στής θα κά­τσει σε ένα τρα­πέ­ζι δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για να συ­ζη­τή­σει «πως θα χάσει μέρος από τα χρή­μα­τα του». Δεν έχει κα­νέ­να απο­λύ­τως πρό­βλη­μα από τη μεριά του να στραγ­γα­λί­σει οι­κο­νο­μι­κά ένα κρά­τος ολό­κλη­ρο μαζί με το λαό του παρά να χάσει έστω και ένα ελά­χι­στο μέρος από αυτά που υπο­τί­θε­ται ότι έχει δα­νεί­σει. Και λέμε υπο­τί­θε­ται γιατί το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος των χρη­μά­των του το έχει πάρει πίσω μέσω των λη­στρι­κών το­κι­σμών.  Όποιος θε­ω­ρεί ότι μπο­ρεί να κάνει δια­πραγ­μά­τευ­ση με αυ­τούς τους «θε­σμούς» και ότι υπάρ­χει «σύ­νε­ση και λο­γι­κή» στον ση­με­ρι­νό ακραία νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο κα­πι­τα­λι­σμό, μάλ­λον νυ­χτω­μέ­νος βαθιά είναι.

Δυ­στυ­χώς, κά­ποιοι στα ηγε­τι­κά κλι­μά­κια του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που τώρα με­τα­κό­μι­σαν στην κυ­βέρ­νη­ση, δια­κα­τέ­χο­νταν και εξα­κο­λου­θούν να δια­κα­τέ­χο­νται από τέ­τοιου εί­δους αυ­τα­πά­τες. Θε­ω­ρού­σαν, και δεν έχα­ναν ευ­και­ρία να το δια­τυ­πώ­νουν στις κομ­μα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, ότι έχου­με να κά­νου­με με «ισό­τι­μους εταί­ρους» και με «λο­γι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες» που όταν τους θέ­σου­με τα προ­βλή­μα­τα στις πραγ­μα­τι­κές τους δια­στά­σεις (πράγ­μα που υπο­τί­θε­ται ότι δεν ήταν σε θέση να κά­νουν οι προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, κατά την αντί­λη­ψη τους), οι «εταί­ροι» θα έχουν ανοι­χτά ώτα και θα συμ­βάλ­λουν «εν­θου­σιω­δώς» στη λύση των προ­βλη­μά­των μας. Οι συ­γκε­κρι­μέ­νοι εξε­πλά­γη­σαν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο από τους απλούς πο­λί­τες με τη σκλη­ρή και εκ­βια­στι­κή στάση των υπεύ­θυ­νων των ευ­ρω­παϊ­κών «θε­σμών» και τώρα προ­σπα­θούν να ξε­πε­ρά­σουν την αρ­χι­κή έκ­πλη­ξη προ­σποιού­με­νοι πως δεν κα­τα­λα­βαί­νουν ότι η στάση των Ευ­ρω­παί­ων απέ­χει πα­ρα­σάγ­γας από τη λο­γι­κή μιας έντι­μης δια­πραγ­μά­τευ­σης, ελ­πί­ζο­ντας στο θαύμα κά­ποιου έντι­μου συμ­βι­βα­σμού και προ­σευ­χό­με­νοι για ένα αίσιο τέλος.

ΥΠΑΡ­ΧΕΙ ΠΡΟ­Ο­ΠΤΙ­ΚΗ;

Οι έλ­λη­νες ερ­γα­ζό­με­νοι, συ­ντα­ξιού­χοι και μι­κρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες,   σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία στοι­χεία, επι­βα­ρύν­θη­καν φο­ρο­λο­γι­κά τα τε­λευ­ταία χρό­νια κατά 337%, ένα­ντι μόνο 9% των εύ­πο­ρων συ­μπα­τριω­τών τους. Οι σκλη­ρά χτυ­πη­μέ­νες αυτές τά­ξεις, οι οποί­ες απο­τε­λούν και την πλειο­ψη­φία του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου, ήταν εκεί­νες  που απο­δέ­χτη­καν και αγκά­λια­σαν το ρι­ζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ισχυ­ρο­ποιώ­ντας την κοι­νω­νι­κή επιρ­ροή του.

Το ίδιο αυτό όμως πρό­γραμ­μα έχει πυ­ρο­δο­τή­σει με­γά­λες προσ­δο­κί­ες όχι μόνο στην Ελ­λά­δα αλλά και την υπό­λοι­πη  Ευ­ρώ­πη. Μια σειρά κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων, στην κα­τεύ­θυν­ση της συ­μπα­ρά­στα­σης στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ  για τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις  που είναι σε εξέ­λι­ξη  και που ελ­πί­ζουν ότι θα οδη­γή­σουν στο σπά­σι­μο της λι­τό­τη­τας και στις δικές τους χώρες, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε πολ­λές ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, ακόμη και στη Γερ­μα­νία. Η Φραν­κφούρ­τη πρό­σφα­τα  συ­ντα­ρά­χτη­κε από τον παλμό των δια­δη­λω­τών και τις συ­γκρού­σεις με την αστυ­νο­μία, κατά τη διάρ­κεια των εγκαι­νί­ων του και­νούρ­γιου κτι­ρί­ου της ΕΚΤ που στοί­χη­σε 1,3 δις ευρώ(!).

Αντιευ­ρω­παϊ­κά κόμ­μα­τα από τα αρι­στε­ρά και δυ­στυ­χώς και από τα δεξιά ανα­πτύσ­σο­νται τα­χύ­τα­τα σε όλες τις ευ­ρω­παϊ­κές χώρες,  δεί­χνο­ντας σαν κύριο εχθρό την ση­με­ρι­νή ΕΕ και απαι­τώ­ντας από αυτή δια­φο­ρε­τι­κές πο­λι­τι­κές. Η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη στρα­τη­γι­κή που έχει επι­βάλ­λει, τί­θε­νται πλέον σε σο­βα­ρή αμ­φι­σβή­τη­ση.

Σε αυτές τις συν­θή­κες, έχει πε­ρι­θώ­ρια ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για μια υπο­χώ­ρη­ση από τις βα­σι­κές δια­κη­ρύ­ξεις του και τις ρι­ζο­σπα­στι­κές θέ­σεις που τον ανέ­δει­ξαν ή ακόμα για κά­ποιο συμ­βι­βα­σμό, έστω και  αξιο­πρε­πή, με τα όρ­γα­να των δα­νει­στών; Ούτε κατά διά­νοια! Θα ήταν σαν να αυ­το­κτο­νεί ως πο­λι­τι­κή οντό­τη­τα. Όλη η αίγλη, η υπο­στή­ρι­ξη και ο θαυ­μα­σμός που έχει κερ­δί­σει εθνι­κά και πα­νευ­ρω­παϊ­κά, θα γκρε­μι­στούν σαν χάρ­τι­νος πύρ­γος. Αν δεν επι­θυ­μεί τα πα­ρα­πά­νω, η μόνη εναλ­λα­κτι­κή λύση είναι να μην απο­φύ­γει τη ρήξη με το ευ­ρω­παϊ­κό κα­τε­στη­μέ­νο μέ­χρις ότου υπάρ­ξει συμ­φω­νία σε συ­γκε­κρι­μέ­να ζη­τή­μα­τα, πράγ­μα εκ πρώ­της όψης ακα­τόρ­θω­το.

Το ερώ­τη­μα που ευ­λό­γως πλα­νά­ται τώρα στον αέρα είναι ως που  επι­τρέ­πουν οι δυ­να­τό­τη­τες της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να τρα­βή­ξει το σχοι­νί; Είναι τε­λι­κά  ανα­πό­φευ­κτο αυτό που επαγ­γέλ­λο­νται κά­ποιοι, ότι δη­λα­δή η Ελ­λά­δα, μέσα από αυτή τη σύ­γκρου­ση, θα οδη­γη­θεί σε ένα Grexit στο οποίο θα επα­λη­θευ­τούν οι προ­φη­τεί­ες ότι θα κα­ταρ­ρεύ­σει τε­λεί­ως η οι­κο­νο­μία της, ότι δεν θα υπάρ­χουν λεφτά για συ­ντά­ξεις, δου­λειές, με­τρη­τά στα ΑΤΜ, θα προ­κλη­θεί δη­λα­δή ένα ανε­πα­νόρ­θω­το χάος;

Ας θέ­σου­με όμως και αντί­στρο­φα το ερώ­τη­μα: Ως πότε η Ελ­λά­δα θα μπο­ρεί να δα­νεί­ζε­ται με τους όρους που της έχουν επι­βλη­θεί, πόσες θυ­σί­ες μπο­ρούν ακόμη να κά­νουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι για ένα χρέος που αντί να μειώ­νε­ται διευ­ρύ­νε­ται συ­νε­χώς, πόσο ακόμη μπο­ρεί να είναι υπο­τε­λής και να της υπα­γο­ρεύ­ουν την πο­λι­τι­κή της οι απρό­σω­πες δυ­νά­μεις της «αγο­ράς» στη βάση των συμ­φε­ρό­ντων τους; Και το κυ­ριό­τε­ρο, ως που μπο­ρεί να φτά­σει αυτός ο φαύ­λος κύ­κλος της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πα­ρά­νοιας που σπρώ­χνει εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους στην εξα­θλί­ω­ση, τον υπο­σι­τι­σμό και τε­λι­κά το θά­να­το; Η προ­ερ­χό­με­νη από την κρίση οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία του κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος το οδη­γεί στα­δια­κά τώρα πλέον και στο άνοιγ­μα πο­λε­μι­κών με­τώ­πων που μόνο με μια τε­ρά­στια κα­τα­στρο­φή έμ­ψυ­χου και άψυ­χου υλι­κού μπο­ρούν να κλεί­σουν.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μόνο με μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες και ρή­ξεις μπο­ρεί να δια­σω­θεί και να μην απο­λέ­σει εντε­λώς την πο­λι­τι­κή του ταυ­τό­τη­τα. Ρή­ξεις δεν ση­μαί­νει απα­ραί­τη­τα στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες ένα ολο­κλη­ρω­τι­κό Grexit και επι­στρο­φή στη δραχ­μή. Υπάρ­χουν εν­διά­με­σες κα­τα­στά­σεις, ένα άλλο νό­μι­σμα ή ένα υπο­τι­μη­μέ­νο ευρώ. Όμως ακόμη κι ένα ολο­κλη­ρω­τι­κό Grexit, θα είναι μεν μια δύ­σκο­λη κα­τά­στα­ση, δεν θα είναι όμως και το τέλος του κό­σμου. Πι­θα­νά να είναι και η αρχή ενός νέου κύ­κλου ανά­πτυ­ξης, χωρίς τη θηλιά των αυ­στη­ρών κα­νο­νι­σμών της ευ­ρω­ζώ­νης.

Ένα είναι σί­γου­ρο: ο λαός μπού­χτι­σε να κάνει θυ­σί­ες για την «πάση θυσία πα­ρα­μο­νή στο ευρώ» και να δέ­χε­ται από πάνω τους εξευ­τε­λι­στι­κούς όρους που επι­βάλ­λουν οι δα­νει­στές. Δεν είναι πρό­θυ­μος να ανε­χτεί άλλη προ­σβο­λή της αξιο­πρέ­πειας του, είναι δια­τε­θει­μέ­νος όμως, και το έχει απο­δεί­ξει στο πα­ρελ­θόν,  να κάνει κάθε εί­δους θυσία αν αντι­λη­φθεί ότι γί­νε­ται προ­σπά­θεια για την εξά­λει­ψη των πο­λι­τι­κών της λι­τό­τη­τας και του ακραί­ου νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ περ­νά­ει το δυ­σκο­λό­τε­ρο τεστ της πο­λι­τι­κής του ύπαρ­ξης. Αν τώρα λι­πο­ψυ­χή­σει και κάνει πίσω, είναι χα­μέ­νος από χέρι, βα­δί­ζει ανα­πό­φευ­κτα προς την πο­λι­τι­κή  εξα­φά­νι­ση. Οι χώροι της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και της κε­ντρο­δε­ξιάς έχουν κα­λυ­φθεί προ πολ­λού, δεν υπάρ­χει πο­λι­τι­κό έδα­φος γι αυτόν. Είναι «κα­τα­δι­κα­σμέ­νος»  λοι­πόν να ακο­λου­θή­σει την  αρι­στε­ρή κα­τεύ­θυν­ση της ρήξης και της μο­νο­με­ρούς δια­γρα­φής του χρέ­ους, αν επι­θυ­μεί την πο­λι­τι­κή του επι­βί­ω­ση.