Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτής της δικτατορικής χρηματοπιστωτικής επιβολής δεν είναι άλλη από την συνεχή και ευθύς εξαρχής ανάδειξη ενός λαϊκού κινηματικού δημοκρατισμού που από τη μια πλευρά να διατηρεί ανέπαφους τους ριζοσπαστικούς προγραμματικούς στόχους στην ολότητά τους, ενώ από την άλλη να ορθώνει φραγμό σ’ αυτή τη συντονισμένη εκτροπή της σύγχρονης «Ιερής Συμμαχίας».

Κοι­νοί ιστο­ρι­κοί τόποι των κοι­νω­νι­κών αλ­λα­γών

          Όλα τα μέχρι σή­με­ρα εγ­χει­ρή­μα­τα κοι­νω­νι­κού με­τα­σχη­μα­τι­σμού που προ­ώ­θη­σαν οι λαϊ­κές τά­ξεις και το αρι­στε­ρό κί­νη­μα τα τε­λευ­ταία 150 χρό­νια, χα­ρα­κτη­ρί­σθη­καν από τρεις θε­με­λιώ­δεις πα­ρα­μέ­τρους :

1)Από τη μια πλευ­ρά η λαϊκή στρο­φή προς τα αρι­στε­ρά προ­έ­κυ­πτε ως προ­ϊ­όν ακραί­ων κοι­νω­νι­κών, οι­κο­νο­μι­κών και εθνι­κών κα­τα­στά­σε­ων, όπου σε τε­λι­κή ανά­λυ­ση ο μόνος δρό­μος «κοι­νω­νι­κής σω­τη­ρί­ας» το­πο­θε­τού­νταν στα αρι­στε­ρά. Σε όλες τις άλλες πε­ρι­πτώ­σεις, όπου δια­σφα­λί­ζο­νταν μια ορι­σμέ­νη εντα­τι­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, με την δυ­να­τό­τη­τα δια­σφά­λι­σης ορι­σμέ­νων ανα­δια­νε­μη­τι­κών λει­τουρ­γιών προς όφε­λος της ερ­γα­τι­κής τάξης, όπως ιδιαί­τε­ρα συ­νέ­βη στις με­τα­πο­λε­μι­κές δε­κα­ε­τί­ες του 20ου αιώνα, ο κό­σμος της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας προ­σχω­ρού­σε στη με­γά­λη του πλειο­νό­τη­τα στην σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή πο­λι­τι­κή του εκ­προ­σώ­πη­ση. Η Αρι­στε­ρά στά­θη­κε πά­ντο­τε το πεδίο της «έσχα­της κα­τα­φυ­γής».

          Αυτό συ­νέ­βη με την Πα­ρι­σι­νή Κομ­μού­να κάτω από την πρω­σι­κή απει­λή στρα­τιω­τι­κής κυ­ριαρ­χί­ας, αυτό στην πε­ρί­πτω­ση της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης με τα απο­τε­λέ­σμα­τα μα­ζι­κής εξα­θλί­ω­σης των λαϊ­κών τά­ξε­ων από τις συ­νέ­πειες του Α’ Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου, το ίδιο ανα­πα­ρά­χθη­κε στην ελ­λη­νι­κή πε­ρί­πτω­ση της δε­κα­ε­τί­ας του 1940 με την γε­νι­κευ­μέ­νη φα­σι­στι­κή γε­νο­κτο­νία και κα­τα­στρο­φή, αντί­στοι­χα με την κα­θο­λι­κή κοι­νω­νι­κή ανέ­χεια στην πε­ρί­πτω­ση της Χιλής, για να πά­ρου­με ορι­σμέ­να μόνον χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πα­ρα­δείγ­μα­τα, με­τα­ξύ πολ­λών άλλων. Όχι βέ­βαια πως η λαϊκή εξα­θλί­ω­ση αντι­προ­σω­πεύ­ει την ανα­γκαία συν­θή­κη για την στρο­φή προς τα αρι­στε­ρά, ωστό­σο οι έκτα­κτες συν­θή­κες στις οποί­ες εμ­φά­νι­σε μια ακραία επι­δεί­νω­ση, με την κρίση νο­μι­μο­ποί­η­σης των αντί­πα­λων αστι­κών δυ­νά­με­ων, δια­δρα­μά­τι­σε κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο.

          2)Από την άλλη πλευ­ρά, όλα αυτά τα εγ­χει­ρή­μα­τα προ­έ­κυ­ψαν όταν ταυ­τό­χρο­να με τις έκτα­κτες κοι­νω­νι­κές, οι­κο­νο­μι­κές και εθνι­κές συν­θή­κες, ανα­δει­κνύ­ο­νταν μια κα­τα­φα­νής ανε­πάρ­κεια των κυ­ρί­αρ­χων αστι­κών­δυ­νά­με­ων να δια­χει­ρι­στούν τα πράγ­μα­τα, κατά έναν τρόπο που να πα­ρέ­χει στοι­χειώ­δεις έστω όρους ικα­νο­ποί­η­σης των πιο βα­σι­κών λαϊ­κών ανα­γκών. Ο εθνο­προ­δο­τι­κός ρόλος των στρα­τευ­μά­των του Θιέρ­σου, η πο­λε­μι­κή κα­τα­στρο­φή της τσα­ρι­κής εξου­σί­ας, η φυγή των αστι­κών εκ­προ­σώ­πων από τον ελ­λη­νι­κό χώρο μετά την γερ­μα­νι­κή επι­βο­λή κλπ. δη­μιουρ­γού­σαν μια απώ­λεια νο­μι­μο­ποί­η­σης (ικα­νό­τη­τας δη­λα­δή δια­σφά­λι­σης της συ­νο­λι­κής κοι­νω­νι­κής ανα­πα­ρα­γω­γής), ένα ευρύ «κενό εξου­σί­ας» το οποίο και διεκ­δι­κού­σαν να κα­λύ­ψουν οι αρι­στε­ρές λαϊ­κές δυ­νά­μεις.

          Οι έκτα­κτες άρα ιστο­ρι­κές συν­θή­κες μαζί με τον κλο­νι­σμό της αστι­κής κυ­ριαρ­χί­ας, λει­τουρ­γού­σαν στην κα­τεύ­θυν­ση με­τα­σχη­μα­τι­σμού των λαϊ­κών συ­νει­δή­σε­ων, που ανα­ζη­τού­σαν την «σε τε­λι­κή ανά­λυ­ση» διέ­ξο­δο προς τα αρι­στε­ρά. Βε­βαί­ως αυτό δεν σή­μαι­νε ποτέ την αυ­τό­μα­τη προ­σχώ­ρη­ση του ερ­γα­ζό­με­νου λαού στην σο­σια­λι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και στην υιο­θέ­τη­ση επα­να­στα­τι­κών στό­χων κοι­νω­νι­κού με­τα­σχη­μα­τι­σμού. Κυ­ρί­ως λει­τουρ­γού­σε η επι­δί­ω­ξη της επι­ζή­τη­σης της «κοι­νω­νι­κής σω­τη­ρί­ας», η οποία προ­φα­νώς και για να πραγ­μα­τω­θεί έφερ­νε στην επι­φά­νεια ρι­ζο­σπα­στι­κές προ­γραμ­μα­τι­κές κα­τευ­θύν­σεις, και απαι­τού­σε έναν εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο και σύν­θε­το ρόλο από τα πο­λι­τι­κά υπο­κεί­με­να που ηγε­μό­νευαν σ’ αυτές τις αρι­στε­ρές με­τα­το­πί­σεις, σε μια δια­δι­κα­σί­ας αλ­λη­λο­τρο­φο­δό­τη­σης κί­νη­σης των λαϊ­κών δυ­νά­με­ων και επι­στη­μο­νι­κού σο­σια­λι­σμού.

          3)Τέλος, όλα αυτά τα εγ­χει­ρή­μα­τα, πα­ρό­λο που είχαν βα­θειά δη­μο­κρα­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, αντι­με­τώ­πι­σαν ευθύς εξαρ­χής και στη συ­νέ­χεια της εξέ­λι­ξής τους την αντι­δη­μο­κρα­τι­κή στρα­τιω­τι­κή και πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή κα­τα­στο­λή από την πλευ­ρά των αστι­κών δυ­νά­με­ων : Εκα­τόμ­βη νε­κρών κομ­μου­νά­ρων στο Πα­ρί­σι, ανη­λε­ής επί­θε­ση των «λευ­κών» μετά την εκ­δή­λω­ση της ρω­σι­κής επα­νά­στα­σης, ωμή και ισχυ­ρή πα­ρέμ­βα­ση του βρε­τα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στα Δε­κεμ­βρια­νά της Αθή­νας, αι­μα­τη­ρό φα­σι­στι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στη Χιλή υπό την κα­θο­δή­γη­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού κλπ. Η λει­τουρ­γία και αυτής ακόμη της αστι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας ανά­γε­ται σε μεί­ζον εμπό­διο για την επα­να­φο­ρά της αστι­κής κυ­ριαρ­χί­ας, και γι’ αυτό οδη­γεί­ται στην χωρίς δια­με­σο­λα­βή­σεις κα­τάρ­γη­σή της.

          Καί­ριος άρα αντί­πα­λος της αστι­κής τάξης και των συμ­μά­χων προς αυτήν μι­κρο­α­στι­κών τά­ξε­ων δεν είναι μόνον οι κοι­νω­νι­κές αλ­λα­γές που ευαγ­γε­λί­ζο­νται τα κυ­ρί­αρ­χα σ’ αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις αρι­στε­ρά κι­νή­μα­τα, αλλά και ταυ­τό­χρο­να αυτή η ίδια η λει­τουρ­γία της δη­μο­κρα­τί­ας, που σ’ αυτή την πε­ρί­πτω­ση προ­σλαμ­βά­νει μά­λι­στα λαϊκά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Κατά συ­νέ­πεια ο κοι­νω­νι­κός κι­νη­μα­τι­σμός σε σύν­δε­ση με τον λαϊκό δη­μο­κρα­τι­σμό, αντι­προ­σω­πεύ­ουν το ισχυ­ρό­τε­ρο όπλο για την δια­φύ­λα­ξη της πο­ρεί­ας πραγ­μά­τω­σης ενός εγ­χει­ρή­μα­τος κοι­νω­νι­κής αλ­λα­γής, όσο με­τριο­πα­θές και αν είναι αυτό, ακόμη και αν δεν απει­λεί παρά κατά τρόπο έμ­με­σο τα οι­κο­νο­μι­κά θε­μέ­λια του αστι­κού κα­θε­στώ­τος.

Η υπε­ρά­σπι­ση του δη­μο­κρα­τι­σμού της λαϊ­κής εντο­λής

          Και οι τρεις αυτές ιστο­ρι­κές δια­στά­σεις ενυ­πάρ­χουν στο ση­με­ρι­νό κυ­βερ­νη­τι­κό εγ­χεί­ρη­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ :

          Η εκτε­τα­μέ­νη εξα­θλί­ω­ση ευ­ρέ­ων λαϊ­κών κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των με την πα­ράλ­λη­λη πα­ρα­γω­γι­κή κα­τα­στρο­φή του ενός τε­τάρ­του της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην πε­ρί­ο­δο 2008 – 14 της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών, και έτσι η χρε­ο­κο­πία της σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, η στρο­φή των ερ­γα­ζο­μέ­νων προς τα αρι­στε­ρά, ως «ύστα­τη κα­τα­φυ­γή» και η ανά­δει­ξη ρι­ζο­σπα­στι­κών στό­χων κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης.

          Η πλή­ρης κα­τάρ­ρευ­ση του αστι­κού μνη­μο­νια­κού τόξου εφό­σον στην πε­ρί­ο­δο της πα­ρα­μο­νής του στην δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας, απο­κλει­στι­κό του έργο ήταν η συ­νε­χής μεί­ω­ση των μι­σθών και των συ­ντά­ξε­ων, η απο­δό­μη­ση των κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων, τα συ­νε­χό­με­να κύ­μα­τα φο­ρο­λο­γι­κών επι­βα­ρύν­σε­ων, γε­γο­νό­τα που κλό­νι­σαν ανε­πα­νόρ­θω­τα τη νο­μι­μο­ποί­η­ση των αστι­κών κομ­μά­των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδη­γώ­ντας τα στην ανα­ξιο­πι­στία και στην αφε­ρεγ­γυό­τη­τα.

          Το γε­γο­νός ότι πα­ρό­λη την δη­μο­κρα­τι­κή λαϊκή εκλο­γι­κή νίκη και την δια­κή­ρυ­ξη­της πρό­θε­σης εφαρ­μο­γής του προ­γράμ­μα­τος των εκατό πρώ­των ημε­ρών της Θεσ­σα­λο­νί­κης, στην προ­ο­πτι­κή της διεύ­ρυν­σής του με τις προ­γραμ­μα­τι­κές κα­τευ­θύν­σεις του Ιδρυ­τι­κού Συ­νε­δρί­ου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, επι­χει­ρεί­ται εδώ και πέντε μήνες η ακύ­ρω­ση υλο­ποί­η­σης της λαϊ­κής κυ­βερ­νη­τι­κής εντο­λής. Αυτό δεν γί­νε­ται πλέον με την εκτρο­πή μιας πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­βο­λής (του τύπου του 1944 ή του 1967), γιατί θα ξε­σή­κω­νε θύ­ελ­λα αντι­δρά­σε­ων των ευ­ρω­παϊ­κών λαών με ανε­ξέ­λεγ­κτες συ­νέ­πειες. Έτσι επι­στρα­τεύ­ο­νται οι κα­νό­νες της αστι­κής οι­κο­νο­μι­κής δι­κτα­το­ρί­ας, οι όροι λει­τουρ­γί­ας του ευ­ρω­παϊ­κού χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού κε­φα­λαί­ου, οι εκ­βια­σμοί οι­κο­νο­μι­κής ασφυ­ξί­ας της χώρας από τους πο­λι­τι­κούς εκ­προ­σώ­πους των συ­να­σπι­σμέ­νων αστι­κών τά­ξε­ων της υπε­ρε­θνι­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής ολο­κλή­ρω­σης. Την θέση των τανκς παίρ­νουν οι τρά­πε­ζες, την θέση των μη­χα­νι­σμών ασφα­λεί­ας και κα­τα­στο­λής οι μη­χα­νι­σμοί της ευ­ρω­παϊ­κής οι­κο­νο­μι­κής, πο­λι­τι­κής και νο­μι­σμα­τι­κής ενο­ποί­η­σης, την θέση των προ­πα­γαν­δι­στι­κών ερ­γα­λεί­ων τα ελ­λη­νι­κά και ευ­ρω­παϊ­κά ΜΜΕ κλπ.

          Πρό­κει­ται κα­θα­ρά για μια αντι­δη­μο­κρα­τι­κή εκτρο­πή αντι­με­τώ­πι­σης του ρι­ζο­σπα­στι­κού κυ­βερ­νη­τι­κού εγ­χει­ρή­μα­τος της Αρι­στε­ράς, που αντι­στοι­χεί­ται με τις προη­γού­με­νες μορ­φές βί­αιων στρα­τιω­τι­κών δι­κτα­το­ρι­κών μέ­τρων. Μ’ αυτή την έν­νοια η μέχρι σή­με­ρα δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή τα­κτι­κή που έχει οδη­γή­σει σε σα­φείς «υπο­χω­ρή­σεις» από τις προ­γραμ­μα­τι­κές θέ­σεις και τις «κόκ­κι­νες γραμ­μές» της κυ­βέρ­νη­σης κοι­νω­νι­κής σω­τη­ρί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει παρά την σε με­γά­λο βαθμό ακύ­ρω­ση της δη­μο­κρα­τι­κής λαϊ­κής εκλο­γι­κής ετυ­μη­γο­ρί­ας. Άρα η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της δι­κτα­το­ρι­κής χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής επι­βο­λής δεν είναι άλλη από την συ­νε­χή και ευθύς εξαρ­χής ανά­δει­ξη ενός λαϊ­κού κι­νη­μα­τι­κού δη­μο­κρα­τι­σμού που από τη μια πλευ­ρά να δια­τη­ρεί ανέ­πα­φους τους ρι­ζο­σπα­στι­κούς προ­γραμ­μα­τι­κούς στό­χους στην ολό­τη­τά τους, ενώ από την άλλη να ορ­θώ­νει φραγ­μό σ’ αυτή τη συ­ντο­νι­σμέ­νη εκτρο­πή της σύγ­χρο­νης «Ιερής Συμ­μα­χί­ας». Η μόνη κί­νη­ση στο επί­πε­δο των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών δια­δι­κα­σιών και των κυ­βερ­νη­τι­κών δια­πραγ­μα­τευ­τι­κών χει­ρι­σμών απο­δει­κνύ­ε­ται ότι εκ των πραγ­μά­των οδη­γεί σε «συμ­βι­βα­σμούς» και ξε­θώ­ρια­σμα των «κόκ­κι­νων γραμ­μών», ενώ ο λαϊ­κός κι­νη­μα­τι­κός δη­μο­κρα­τι­σμός μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει την ατα­λά­ντευ­τη στή­ρι­ξη των ρι­ζο­σπα­στι­κών προ­γραμ­μα­τι­κών κα­τευ­θύν­σε­ων.

          Αυτό που είχε να κάνει η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στις πρώ­τες εκατό ημέ­ρες, στο πρό­σφα­το τε­τρά­μη­νο, δεν ήταν πρω­τί­στως άλλο από την άμεση και αδια­πραγ­μά­τευ­τη εφαρ­μο­γή των με­τριο­πα­θών σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών μέ­τρων του προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης, που θα άνοι­γαν το δρόμο και για την ανά­δει­ξη των συ­νε­δρια­κών προ­γραμ­μα­τι­κών του κα­τευ­θύν­σε­ων. Η άμεση απο­κα­τά­στα­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού, η επα­να­φο­ρά των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, η δρο­μο­λό­γη­ση της δη­μιουρ­γί­ας των 300 χι­λιά­δων, προ­σω­ρι­νών έστω, θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας, η χο­ρή­γη­ση επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας στο 85% των ανέρ­γων που το στε­ρού­νται, η δια­φύ­λα­ξη των δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων, η αμε­τά­κλη­τη κα­τάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ κλπ., που καμία σχέση δεν έχουν με την οποια­δή­πο­τε διευ­θέ­τη­ση και δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του δη­μό­σιου χρέ­ους, θα ξε­κι­νού­σε την αλ­λα­γή των υλι­κών όρων ζωής και απα­σχό­λη­σης με­γά­λων στρω­μά­των των λαϊ­κών τά­ξε­ων. Αυτό ακρι­βώς θα μπο­ρού­σε να απο­τε­λέ­σει τον όρο και το κί­νη­τρο για μια ση­μα­ντι­κή ανά­τα­ση του ερ­γα­ζό­με­νου λαού, των συ­ντα­ξιού­χων και των ανέρ­γων, και θα συ­γκρο­τού­σε το πλέον απο­τε­λε­σμα­τι­κό όπλο για την αντι­με­τώ­πι­ση της προ­έ­λα­σης των ευ­ρω­παϊ­κών κέ­ντρων του ακραί­ου νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού.

Επρό­κει­το για την στοι­χειώ­δη υπε­ρά­σπι­ση της λαϊ­κής δη­μο­κρα­τι­κής εντο­λής του Ια­νουα­ρί­ου 2015, που ακρι­βώς και θα αντέ­στρε­φε τους όρους της πο­λύ­μη­νης «δια­πραγ­μά­τευ­σης», που απε­να­ντί­ας έθετε στο τρα­πέ­ζι το σύ­νο­λο των ρι­ζο­σπα­στι­κών προ­γραμ­μα­τι­κών κα­τευ­θύν­σε­ων υπό την αί­ρε­ση των ευ­ρω­παϊ­κών θε­σμών της υπε­ρε­θνι­κής κα­πι­τα­λι­στι­κής ολο­κλή­ρω­σης. Γι’ αυτό άλ­λω­στε προ­έ­κυ­ψε το ση­με­ρι­νό «αδιέ­ξο­δο» που ακυ­ρώ­νει την εφαρ­μο­γή του ρι­ζο­σπα­στι­κού οι­κο­νο­μι­κού και κοι­νω­νι­κού προ­γράμ­μα­τος, και επι­διώ­κει εν­δε­χο­μέ­νως να βρει «διέ­ξο­δο» στη λαϊκή ετυ­μη­γο­ρία, με τις λαϊ­κές δυ­νά­μεις όμως στην αδρα­νο­ποί­η­ση και με το ανι­κα­νο­ποί­η­το των προσ­δο­κιών τους. Άλ­λω­στε, σα­φείς οι τρό­ποι χρη­μα­το­δό­τη­σης της εφαρ­μο­γής αυτών των λαϊ­κών προ­γραμ­μα­τι­κών θέ­σε­ων:  Αφε­νός η ευθύς εξαρ­χής επι­βο­λή ισχυ­ρής έκτα­κτης φο­ρο­λο­γι­κής ει­σφο­ράς στις κερ­δο­φό­ρες ελ­λη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις (11 δι­σε­κατ. ευρώ κερ­δο­φο­ρία για το 2013 και­2014), και αφε­τέ­ρου η παύση πλη­ρω­μών και η διά­θε­ση των δό­σε­ων στην πραγ­μα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της κοι­νω­νι­κής εξα­θλί­ω­σης των ανέρ­γων (αντί της δειγ­μα­το­λη­πτι­κής χο­ρή­γη­σης των 200 εκα­τομ. ευρώ για την αν­θρω­πι­στι­κή κρίση).

          Μια δια­δι­κα­σία κοι­νω­νι­κής αλ­λα­γής πρω­ταρ­χι­κά υπε­ρα­μύ­νε­ται της δη­μο­κρα­τι­κό­τη­τας του ίδιου της του εαυ­τού και δεν θέτει στο τρα­πέ­ζι της «δια­πραγ­μά­τευ­σης» με τους δια­κη­ρυγ­μέ­νους τα­ξι­κούς της αντι­πά­λους την υλο­ποί­η­ση των κα­τευ­θύν­σε­ων του προ­γράμ­μα­τός της, με τους οποί­ους κέρ­δι­σε την εμπι­στο­σύ­νη των λαϊ­κών τά­ξε­ων. Όσο κι’ αν θέλει κά­ποιος να απο­στα­σιο­ποι­η­θεί από το πα­ρά­δειγ­μα, η ήττα της Αρι­στε­ράς δεν επήλ­θε τόσο με τον Δε­κέμ­βρη του 1944, όσο με την Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας. Όσο δεν αντα­πο­κρί­νε­σαι άμεσα, απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ευ­θέ­ως στη λαϊκή δη­μο­κρα­τι­κή εντο­λή, τόσο οδη­γεί­σαι στην αναί­ρε­ση του εαυ­τού σου, και τόσο απο­μα­κρύ­νε­σαι από τα γεν­ναία και ισχυ­ρά πα­ρα­δείγ­μα­τα της ιστο­ρί­ας του διε­θνούς αρι­στε­ρού κι­νή­μα­τος.

Ετικέτες