Σε πλήρη αντίθεση με τα εγχώρια καθεστωτικά ΜΜΕ και το κομματικό φερέφωνο της ομάδας Τσίπρα, στα διεθνή ΜΜΕ η εικόνα που κυριαρχεί την επομένη της επαίσχυντης συμφωνίας της 13ης Ιουλίου είναι αυτή μίας χώρας που παραδόθηκε άνευ όρων έπειτα από μία πολεμική σύρραξη ολίγων ημερών: Μίας συμφωνίας ακόμα χειρότερης σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια και μάλιστα από μία κυβέρνηση που -έχει το θράσος να- μιλά στο όνομα της Αριστεράς.

Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα και τη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, καθώς και στο ταπεινωτικό χαρακτήρα της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα από τον ESM, που εκτιμάται ότι θα προσθέσει νέα αδιέξοδα στην de facto χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία.

Αν και η «Αυγή» έκανε λόγο για «μία "δύσκολη" απόφαση» που «κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνοντας δυνατότητες ανάκαμψης» και επιπλέον εκτίμησε ότι οι όροι της συμφωνίας «κάνουν παρελθόν το Grexit», στα διεθνή ΜΜΕ, καθεστωτικά και μη, η κατάσταση περιγράφεται με μελανά χρώματα.

Η «Liberation» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει ως τίτλο «Ελλάδα: Εθνική Ήττα», ενώ ο Guardian βλέπει έναν οδυνηρό συμβιβασμό, που, αντί να χαλαρώνει, ενισχύει το ρυθμό της λιτότητας. Η συμφωνία θα ήταν ενδεχομένως αποδεκτή, αν οδηγούσε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει.

Οι Financial Times αποκάλυψαν μέρος του παρασκηνίου των τελευταίων ημερών: Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των άλλων κυβερνήσεων και κυρίως της γερμανικής «σταύρωσαν» τον Αλέξη Τσίπρα. Στο Eurogroup, το περασμένο Σάββατο, όπου σημειώθηκε και επεισόδιο Σόιμπλε - Ντράγκι, υπήρξε αδιέξοδο,με την πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών να εκτιμούν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να είναι η λιγότερο χειρότερη επιλογή».

Ίδια εικόνα και στη Σύνοδο Κορυφής: Λίγες ώρες πριν το τέλος των εργασιών, το Grexit φαινόταν ως το πιθανότερο σενάριο. Έπειτα, όμως, από παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ, η αδιαλλαξία της Άνγκελα Μέρκελ εκάμφθη εν μέρει, καθώς υπαναχώρησε από την απαίτησή της για να έχει έδρα εκτός Ελλάδας το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να μην κατευθυνθούν όλα τα έσοδα στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Στην Deutsche Welle διαβάζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει τις θέσεις της «χάρη στη "βόμβα" περί προσωρινής εξόδου που έριξε ο Β.Σόιμπλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», καθώς «με αυτή τη θέση [...] ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας».

H γερμανική Die Welt αναφέρεται στη γεωπολιτική διάσταση της ελληνικής «διάσωσης»:Η τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να καταστήσει την Αθήνα «έναν δύσκολο εταίρο του ΝΑΤΟ», που «θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική του οργανισμού σε ό,τι αγορά την Ουκρανία και της χώρες της Βαλτικής». Επιπλέον, η ρευστότητα στα ανατολικά «σύνορα του ΝΑΤΟ σημειώνει θα δημιουργούσε προβλήματα στα θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, το Ιράν και τις μεταναστευτικές ροές.

Συμβουλές στον Αλέξη Τσίπρα για να διασώσει την πολιτική του καριέρα, προσφέρει εμμέσως η δεξιά λαϊκιστική φυλλάδα Bild: Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, ο Τσίπρας ενδεχομένως θα ψηφίσει τα μέτρα και αμέσως μετά θα παραιτηθεί και θα σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αργότερα θα προκηρυχθούν εκλογές, όπου εκτιμάται ότι ο Τσίπρας θα έχει την «ευκαιρία» να αποτρέψει την πολιτική φθορά από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα έχει ψηφίσει.

Σε ότι αφορά τη συνέχεια: Σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt, ο Σόιμπλε πρότεινε σε συζητήσεις με υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εκδώσει η Ελλάδα IOU's ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών της υποχρεώσεων (σ.σ. προφανώς μισθούς και συντάξεις). Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, το θέμα των IOU's συζητήθηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι διαφορετικές επιλογές για τη χρηματοδότηση-γέφυρα, «την οποία τώρα θα ελέγξουν οι ειδικοί» είναι είτε η επανενεργοποίηση του ταμείου EFSF (είναι ίσως ανέφικτο λόγω των αντιρρήσεων της βρετανικής κυβέρνησης), η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της (ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το 2014 και το 2015) και το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο των διμερών δανείων, με πρωταγωνιστικό ρόλο της Γαλλίας.

Ετικέτες