Απ’ ό,τι φαίνεται η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να υλοποιήσει σε διάφορες περιοχές ένα σχέδιο επανεµφάνισης της φασιστικής βίας. Στα Σεπόλια αυτό το σχέδιο περιλαµβάνει συστηµατική υπόγεια προπαγάνδα ψεµάτων σε κατοίκους της περιοχής που έχει πρόσβαση, µε κάθε αφορµή.

Τώρα στόχος της έχουν γίνει οι Πακιστανοί µαθητές που έχουν πάρει άδεια από το Δήµο για να κάνουν µαθήµατα της µητρικής τους γλώσσας στο 144ο δηµοτικό σχολείο κάθε Κυριακή. Οι νεοναζί της ΧΑ πίστεψαν ότι θα µπορούσαν να στήσουν ένα νέο «Ωραιόκαστρο» και να σταµατήσουν τα µαθήµατα. Ως συνήθως, το ρατσιστικό τους δηλητήριο είχε τελείως βλακώδη σύσταση. Άρχισαν να διαδίδουν σε γονείς του σχολείου αλλά και γενικότερα στη γειτονιά ότι υπάρχει κίνδυνος µετάδοσης ασθενειών από τους «βρώµικους» Πακιστανούς, ότι τα παιδιά θα ανοίξουν το δρόµο σε τζιχαντιστές που θα βάλουν βόµβες στο σχολείο, ότι το σχολείο θα µετατραπεί σε τζαµί και άλλα φαιδρά. Αυτή η προφανής ψευδολογία διαδόθηκε επηρεάζοντας καταρχάς πολλά µέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, δείχνοντας ταυτόχρονα και το θετικό για τις ρατσιστικές προκαταλήψεις υπόβαθρο που έχει δηµιουργήσει η γενική αντιπροσφυγική-αντιµεταναστευτική προπαγάνδα ετών από µεριάς ΜΜΕ και κυβερνήσεων.

Οι φασίστες έκαναν ό,τι και στο παρελθόν, όποτε επιχείρησαν παρέµβαση στο χώρο των γονιών και το έχουµε ξαναδεί στο Ωραιόκαστρο, στο 66ο Γυµνάσιο Αθηνών και στο Πέραµα. Έτσι, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στελέχη της Χρυσής Αυγής, 3 µε 4 φασίστες γονείς του σχολείου, αλλά και µερικοί παραπλανηµένοι γονείς προχώρησαν σε διαµαρτυρία έξω από το σχολείο, χωρίς καν να έχει οριστεί η έναρξη των µαθηµάτων. Ενώ την επόµενη µέρα, Δευτέρα, µικρή οµάδα αποδοκίµασε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που τάσσονται στο πλευρό των µαθητών και των ίσων δικαιωµάτων στη µόρφωση.

Σύσκεψη

Αυτά σήµαναν συναγερµό στην περιοχή. Την Τετάρτη 1 Νοέµβρη καλέστηκε µάζεµα από τον τοπικό σύλλογο δασκάλων «Αριστοτέλης», όπου συµµετείχαν ο Σύλλογος Διδασκόντων του 144ου και ο Σύλλογος Γονέων, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η τοπική Λαϊκή Συνέλευση, αλλά και αρκετοί κάτοικοι που δραστηριοποιούνται κατά των πλειστηριασµών και της ανέγερσης MALL στο κοντινό πάρκο του Πλάτωνα. Αποφασίστηκε να φτιαχτεί ανακοίνωση από τους δασκάλους κι ένα ψήφισµα από το Σύλλογο Γονέων, ενόψει και της γενικής συνέλευσης των γονέων την Παρασκευή 3 Νοεµβρίου. Επίσης αποφασίστηκε να αντιµετωπιστεί η σπέκουλα των φασιστών µε κοινή ανακοίνωση όλων των άλλων φορέων καθώς και µε παρουσία έξω από το σχολείο την µέρα της συνέλευσης.

Καλοδεχούµενοι

Στην ίδια τη συνέλευση, που παρακολούθησαν περίπου 100 γονείς, µετά από πολλές συζητήσεις των αντιρατσιστών αγωνιστών µε γονείς, το ψήφισµα του ΔΣ πέρασε, βάζοντας φραγµό στη φασιστική προπαγάνδα. Σε αυτό το αποτέλεσµα αντιφατικό ρόλο έπαιξε και η πολύωρη ενηµέρωση υπέρ των µεταναστών από κυβερνητικούς φορείς, αφού οι τελευταίοι ήταν πολύ συχνά εριστικοί µε τον κόσµο και αν έπεισαν κάποιους, σίγουρα αποξένωσαν άλλους. Η κοινή ανακοίνωση Δασκάλων, ΚΣΜ και Λαϊκής Συνέλευσης µοιράζεται ήδη στη γειτονιά. Οι συζητήσεις εκ µέρους µας συνεχίζονται µε γονείς και κατοίκους. Οι µέχρι τώρα παρεµβάσεις αποδεικνύουν ότι οι ρατσιστικές ανοησίες µπορούν να ανασκευαστούν µε αποφασιστική ψυχραιµία και επιχειρήµατα και ότι όσοι τις πιστεύουν στιγµιαία δεν σηµαίνει ότι είναι «φασίστες» ή τελειωµένοι ρατσιστές –αντίθετα πολλοί από αυτούς αντιπαθούν τη Χρυσή Αυγή και τις κοµµατικές της σκοπιµότητες. Αυτός είναι ο τρόπος να υπερασπιστούµε το αυτονόητο δικαίωµα των παιδιών από το Πακιστάν να µάθουν τη µητρική τους γλώσσα, όπως κάνουν οι ελληνικές κοινότητες σε όλες τις χώρες του εξωτερικού.

Την Κυριακή 12 Νοέµβρη, στις 10 π.µ. στο πρώτο από τα µαθήµατα που θα γίνονται κάθε Κυριακή στο 144ο, θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση υποδοχής στους µαθητές από γονείς, δασκάλους και κατοίκους της περιοχής. Ας είµαστε όλοι εκεί. Χρειάζεται να συνεχίσουµε τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες, όπως η αντίσταση στο Mall, που ανοίγουν

πραγµατικά ζητήµατα για τη γειτονιά και δεν δηµιουργούν δράκους εκεί που δεν υπάρχουν -όπως κάνουν οι φασίστες για λόγους πολιτικής εκµετάλλευσης και επανόδου των ταγµάτων εφόδου.

*Φωτό από παλιότερη κινητοποίηση καλωσορίσµατος προσφυγόπουλων στο Πέραµα

** Αναδημοσίευση από "Εργατική Αριστερά", φ.395 (8/11/2017)