Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Yγείας της χώρας προχωρούν σε πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα την ίδια ημέρα στις 8:30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο υγείας.

Η κινητοποίηση με απόφαση των ομοσπονδιών της υγείας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) έρχεται σαν επόμενο βήμα των αγώνων των εργαζομένων στο ΕΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις 7 Απρίλη οι κινητοποιήσεις στην υγεία έσπασαν το σιωπητήριο της κυβέρνησης ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και στις 28 Απρίλη αλλά και στις 12 και 21 Μάη με κεντρικό αίτημα την δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νοσηλευτές που αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλευτών.

Η απεργία και το συλλαλητήριο πρέπει να οργανωθούν μέσα στους χώρους δουλειάς με συνελεύσεις και εξορμήσεις από τα σωματεία και τις αγωνιστικές παρατάξεις.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για να αποκαλύψει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, για να ανοίξει το μέτωπο των διεκδικήσεων για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και να διευρύνει το μέτωπο πάλης μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και κυρίως με το εκπαιδευτικό κίνημα του δίνει τη μάχη ενάντια στα σχέδια της υπουργού Παιδείας.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση κάλεσμα στην απεργία η ΟΕΝΓΕ: «Αξιοποιούν την επιδημία για να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς. Για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες” που με το φερετζέ της “φιλανθρωπίας” δώρισαν σα χαρτζιλίκι ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που αποθησαυρίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Πήραμε μία πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το ποιους ενισχύει η πολιτική της κυβέρνησης.  Τα παραδείγματα από τη σχέση της με τους μετόχους - ιδιοκτήτες δομών ιδιωτικής υγείας και μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, είναι σκανδαλώδη. Αντί να τους επιτάξει, τους έδωσε δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους άφησε ανεξέλεγκτους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά test, ανενόχλητους να συνεχίζουν να πουλάνε ακάθεκτοι τις υπηρεσίες τους, να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους».

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καλύψει τα στοιχειώδη κενά στο σύστημα υγείας αλλά προχωράει και σε 2000 απολύσεις του επικουρικού προσωπικού νοσηλευτών με ΟΑΕΔ, μπλοκάκι, ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) κλπ και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων όπως εργαστηριακοί, τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμου, τεχνικοί, διοικητικοί κλπ.

Ήδη σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί για να σταματήσουν τις απολύσεις όπως στο Αττικόν που ετοιμάζουν κινητοποίηση μαζί με το σωματείο στις 4 Ιούνη, στον Άγιο Σάββα όπου μετά από κινητοποίηση πέτυχαν την παραμονή των εργαζομένων στη φύλαξη, στο Αγία Όλγα, σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα κλπ. 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα μονιμοποιήσει μόνο 2.000 νοσηλευτές που προσλήφθηκαν πρόσφατα για τις ανάγκες της πανδημίας αλλά εξαιρούνται οι 400 επικουρικοί γιατροί και το σύστημα θα εξακολουθεί να στηρίζεται σε 3.500 επικουρικούς γιατρούς των οποίων οι συμβάσεις λήγουν κάθε λίγο και λιγάκι. Είναι προφανές ότι δεν θα κάνουν το παραμικρό για να καλύψουν τα κενά σε μόνιμο προσωπικό που φτάνει τις 30.000 ελλείψεις. Και ούτε κουβέντα για την ένταξη στα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά) των ηρώων με τις λευκές μπλούζες.

Για τις κλίνες ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) βρισκόμαστε σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης στα 1017 κρεβάτια από τα 565 που ήταν προ επιδημίας εκ των οποίων τα 840 στα νοσοκομεία στο ΕΣΥ, 145 στα ιδιωτικά και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ομως στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε 2000 κλίνες ΜΕΘ  και 1500 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) και αντίστοιχες προσλήψεις εκατοντάδων γιατρών νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Ακόμα και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για 1.200 κλίνες ΜΕΘ η χώρα θα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και το ΕΣΥ σε αδυναμία να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές υποδομές στην περιφέρεια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων και -σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις- θα στηριχτούν στις αεροδιακομιδές των περιστατικών προς τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης επιμένουν στην άρνησή τους να προμηθευτούν και να προβούν σε μαζικά τεστ για τον κορονοϊό την ώρα που περιμένουν την άφιξη τουριστών από το εξωτερικό.

Τα λεφτά υπάρχουν για την υγεία και τις εργατικές ανάγκες: η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχορηγήσει με 22,5 δισ. την ελληνική οικονομία, λεφτά που αντιστοιχούν στο 1/6 του ΑΕΠ και που προφανώς θα κατευθυνθούν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος και του κινήματος στα νοσοκομεία να διεκδικήσουν λεφτά για να σωθεί η υγεία, η παιδεία, οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Μόνο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα μαζί με τους υγειονομικούς μπορεί να εγγυηθεί τη θωράκιση του ΕΣΥ και της δημόσιας υγείας μπροστά στην πραγματική απειλή μιας νέας έξαρσης της επιδημίας.

Στις 16 Ιούνη είναι ευκαιρία να εκφραστούν από κοινού όχι μόνο οι αγωνιστές από το χώρο της υγείας αλλά και από άλλους χώρους του δημοσίου, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι δήμοι που επίσης βρέθηκαν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επίθεσης της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΟΕΝΓΕ που με τις κινητοποιήσεις της μέσα στην πανδημία κράτησε ζωντανές τις αντιστάσεις κάλεσε μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα στις 8.30 το πρωί. Αυτό το κάλεσμα δίνει την ευκαιρία να φανεί για πρώτη φορά απέναντι στην γραφειοκρατική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ ότι υπάρχει και ο δρόμος του αγώνα για τις ανάγκες του κόσμου και όχι για τα μάτια του κόσμου και τα οφίτσια. Είναι καθοριστικό λοιπόν το πόσες και ποιες δυνάμεις θα βρεθούν σε αυτό το μετερίζι εκείνη την ημέρα.

*Γιατρός, συνδικαλιστής σε ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες