Ο εντοπισμός 20 επιπλέον κρουσμάτων κορωνοϊού στο καμπ της Ριτσώνας (συνολικά 21 με τη γυναίκα που γέννησε στο «Αλεξάνδρα») καθιστά επιτακτική την άμεση αποσυμφόρηση των δομών προσφύγων πανελλαδικά.

Μόνο στη Ριτσώνα μένουν 2.800 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλές οικογένειες και ασυνόδευτοι ανήλικοι, απολύτως έκθετοι στον ιό. Απαιτούμε ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Πόσοι γιατροί θα βρεθούν στο καμπ για τις επόμενες 14 μέρες; Πώς θα εξασφαλιστεί η τροφοδοσία και πώς θα διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής; Πόσοι και ποιοί χώροι καραντίνας έχουν προβλεφθεί για τα κρούσματα; Πώς μπορούν πολυμελείς οικογένειες που ζούνε μαζί μέσα σε κοντέινερ 25τ.μ. να τηρήσουν «φυσικές αποστάσεις»;

Από τις πρωτοβουλίες γιατρών και εκατοντάδων οργανώσεων από όλον τον κόσμο μέχρι το δελτίο τύπου που συνυπογράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τίθεται το ζήτημα της ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και των μέτρων προστασίας των μεταναστ(ρι)ών και των προσφύγων στα καμπ. Όμως, ακόμη και μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τη ρατσιστική της ατζέντα, αδιαφορεί για τους πρόσφυγες και όσους ανθρώπους βρίσκονται μόνιμα στο περιθώριο της κρατικής μέριμνας. Τα φρουρούμενα κλειστά καμπ αποτελούν ανεύθυνη και εγκληματική επιλογή που κινδυνεύει να οδηγήσει στην απώλεια μεγάλου αριθμού ζωών και ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού.

Αντί να ξοδεύει λεφτά για επικοινωνιακές καμπάνιες, απαιτούμε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει εδώ και τώρα για την ενίσχυση δημόσιων και δημοτικών δομών φροντίδας προκειμένου να μεταφερθούν οι άνθρωποι από τα καμπ σε κατάλληλους χώρους στέγασης όπου θα μπορούν να τηρούνται οι φυσικές αποστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής. Αντί να μας απαριθμεί ονόματα φίλων του γιατρών, καλά θα κάνει ο κ. Τσιόδρας να μας ενημερώσει υπεύθυνα για την υγειονομική κατάσταση στη Ριτσώνα και σε όλα τα προσφυγικά καμπ.

#ΚανέναςΜόνος #ΚαμίαΜόνη #covid19 #antiviruSolidarityGR #FightForLife

   

Ετικέτες