Η 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, φέρνει στο προσκήνιο ένα γεγονός που βιώνουν οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μορφές της βίας είναι διάφορες (λεκτική, ψυχολογική, σωματική), όλες όμως καταλήγουν στο σεξισμό, στην κακοποίηση της προσωπικότητας και την επιβολή.

Η ανοχή σε όποια έκ­φαν­ση της βίας κατά των γυ­ναι­κών δι­καιο­λο­γεί και νο­μι­μο­ποιεί την πιο απο­τρό­παια έκ­φρα­σή της που είναι η σω­μα­τι­κή βία. Στην Ελ­λά­δα, οι πα­ρα­δο­σια­κές πα­τριαρ­χι­κές αντι­λή­ψεις επι­βιώ­νουν και μπο­ρούν να επι­βάλ­λο­νται κάτω από το επι­κυ­ρί­αρ­χο μο­ντέ­λο της οι­κο­γέ­νειας. Οι γυ­ναί­κες γί­νο­νται συχνά θύ­μα­τα εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας, ανή­μπο­ρες να διεκ­δι­κή­σουν σε κοι­νω­νι­κό και νο­μι­κό επί­πε­δο τη δι­καί­ω­σή τους. Πολ­λές φορές αυτό το κοι­νω­νι­κό φαι­νό­με­νο, το οποίο είναι συ­νά­μα βαθιά πο­λι­τι­κό ζή­τη­μα, κα­τα­λή­γει ως ένα ακόμα πε­ρι­στα­τι­κό στις εφη­με­ρί­δες και στα δελ­τία. Μια με­μο­νω­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση που συ­νέ­βη λόγω «ιδιαί­τε­ρων», «ει­δι­κών» συν­θη­κών, με τις ευ­θύ­νες να επι­με­ρί­ζο­νται, αφή­νο­ντας δια­θέ­σι­μη σε κοινή θέα τη χρήση της βίας κατά των γυ­ναι­κών.

 Οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές εφάρ­μο­σαν και συ­νε­χί­ζουν να εφαρ­μό­ζουν τον πιο σκλη­ρό τρόπο, την οι­κο­νο­μι­κή βία, θύ­μα­τα της οποί­ας είναι τα πιο ευά­λω­τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, οι γυ­ναί­κες, οι με­τα­νά­στριες. Το trafficking, το εμπό­ριο του σώ­μα­τος των γυ­ναι­κών, είναι μια ακραία μορφή βίας, η οποία απο­κα­λύ­πτει τον κα­τα­να­γκα­σμό και την εκ­με­τάλ­λευ­ση αλλά και τις τρα­γι­κές ελ­λεί­ψεις μέ­τρων για την αντι­με­τώ­πι­σή της (χο­ρή­γη­ση ασύ­λου, προ­στα­σία για τα θύ­μα­τα κ.ά.). Κάτω από τον εκ­φο­βι­σμό της από­λυ­σης σε πε­ριό­δους οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης όπως η τω­ρι­νή, η σε­ξουα­λι­κή πα­ρε­νό­χλη­ση στο χώρο ερ­γα­σί­ας δη­μιουρ­γεί ένα εφιαλ­τι­κό κα­θη­με­ρι­νό πε­ρι­βάλ­λον για πολ­λές γυ­ναί­κες. Αν συν­δυα­στούν οι βια­σμοί, οι δο­λο­φο­νί­ες γυ­ναι­κών και η ακραία φτώ­χεια, θύ­μα­τα της οποί­ας είναι κατά κύριο λόγο οι γυ­ναί­κες, έχου­με ένα εκρη­κτι­κό μείγ­μα που ση­μαί­νει την οπι­σθο­χώ­ρη­ση στα δι­καιώ­μα­τα των πιο κα­τα­πιε­σμέ­νων κομ­μα­τιών της κοι­νω­νί­ας και την άνοδο του συ­ντη­ρη­τι­σμού. Τα σε­ξουα­λι­κά δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών αλλά και των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών, η διεκ­δί­κη­ση της δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τας, της επι­λο­γής, θέ­τουν τα έμ­φυ­λα ζη­τή­μα­τα ως κοι­νω­νι­κά επί­δι­κα ενά­ντια στον απο­κλει­σμό, την ομο­φο­βία, την τραν­σφο­βία, ενά­ντια στις αυ­ξα­νό­με­νες επι­θέ­σεις κατά των ομο­φυ­λό­φι­λων αλλά και τη διό­γκω­ση του bullying στα σχο­λεία.

Στην Ευ­ρώ­πη, τα στοι­χεία από πα­νευ­ρω­παϊ­κή έρευ­να που αφορά στη βία κατά των γυ­ναι­κών δεί­χνουν το συ­νε­χώς αυ­ξα­νό­με­νο πρό­βλη­μα. Το 43% των γυ­ναι­κών έχουν βιώ­σει κά­ποιας μορ­φής ψυ­χο­λο­γι­κή βία, μέσω ενός νυν ή πρώην συ­ντρό­φου, όπως δη­μό­σια τα­πεί­νω­ση, απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από το σπίτι κ.ά. Το 55% των γυ­ναι­κών είχαν την εμπει­ρία κά­ποιας μορ­φής σε­ξουα­λι­κής πα­ρε­νό­χλη­σης. Το 67% των γυ­ναι­κών στο πλαί­σιο της έρευ­νας απά­ντη­σαν ότι δεν ανέ­φε­ραν τα πιο σο­βα­ρά πε­ρι­στα­τι­κά βίας από συ­ντρό­φους στην αστυ­νο­μία ή σε άλ­λους ορ­γα­νι­σμούς.

Αντι­στά­σεις

Οι γυ­ναί­κες, έχο­ντας βιώ­σει για πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες τη βία, αρ­νού­νται την οπι­σθο­χώ­ρη­ση, αρ­νού­νται τη σιωπή, αντι­στέ­κο­νται στην πε­ρι­στο­λή κάθε δι­καιώ­μα­τος. Οι αγώ­νες των γυ­ναι­κών σή­με­ρα είναι στο προ­σκή­νιο. Οι γυ­ναί­κες στις Σκου­ριές, οι αγω­νι­ζό­με­νες κα­θα­ρί­στριες του υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, απο­τε­λούν τρα­ντα­χτά πα­ρα­δείγ­μα­τα αντί­στα­σης, ατα­λά­ντευ­της επι­μο­νής και σί­γου­ρης νίκης. Οι κα­θα­ρί­στριες είναι οι γυ­ναί­κες που έξω από το υπουρ­γείο έχουν φτιά­ξει το δικό τους χώρο, έναν χώρο όπου το προ­σω­πι­κό γί­νε­ται πο­λι­τι­κό και το αντί­στρο­φο. Είναι εκεί­νες οι γυ­ναί­κες που έχουν μάθει να διεκ­δι­κούν και με όπλο τη φωνή τους τρο­μά­ζουν την κα­τα­στο­λή. Οι 595 κα­θα­ρί­στριες πα­λεύ­ουν 14 μήνες ενά­ντια στη βία της από­λυ­σης, σε αυ­τούς τους μήνες πολ­λές φορές χτυ­πή­θη­καν από τα ΜΑΤ. Βί­ω­σαν ψυ­χο­λο­γι­κή, σω­μα­τι­κή βία, απει­λού­νται μέχρι και με μη­νύ­σεις, ενώ βρέ­θη­καν σο­βα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νες με κα­τάγ­μα­τα, κα­κώ­σεις, με­λα­νιές.

Στις 25 Νο­έμ­βρη οι κα­θα­ρί­στριες δη­λώ­νουν αλ­λη­λέγ­γυ­ες στις γυ­ναί­κες-θύ­μα­τα βίας και κα­λούν γυ­ναί­κες και φε­μι­νι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις να ενώ­σουν τα βή­μα­τά τους με τα 595 κόκ­κι­να βή­μα­τα.

Η συ­γκέ­ντρω­σή τους θα γίνει στις 12 το με­ση­μέ­ρι στο κέ­ντρο αγώνα, Κα­ρα­γιώρ­γη Σερ­βί­ας 10.

Το από­γευ­μα στις 7:00 ορ­γα­νώ­νουν την προ­βο­λή της ται­νί­ας «Που­λιά στο βάλτο» της Αλί­ντας Δη­μη­τρί­ου.

Φε­μι­νι­στι­κές και γυ­ναι­κεί­ες ορ­γα­νώ­σεις κα­λούν στις 5:30 το από­γευ­μα στα Προ­πύ­λαια προ­κει­μέ­νου να κά­νουν πο­ρεία ως το κέ­ντρο αγώνα των κα­θα­ρι­στριών και να στη­ρί­ξουν τις δρά­σεις τους.

Είναι ση­μα­ντι­κό εκεί­νη τη μέρα να δοθεί το μή­νυ­μα των αγω­νι­ζό­με­νων κα­θα­ρι­στριών για την εξά­λει­ψη της βίας κατά των γυ­ναι­κών και κάθε μορ­φής κα­τα­πί­ε­σης.