Οι εργασίες προετοιμασίας για το 2ο Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28-29 Σεπτέμβρη, έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αυτό το φεστιβάλ που θα θέλαμε να αποτελέσει τον τόπο συνάντησης αλλά κυρίως οργάνωσης των νέων για τις μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα. Μάχες που δεν μπορούν παρά να έχουν ως κεντρικό αίτημα το να πέσει αυτή η κυβέρνηση και να ανατραπεί η πολιτική της. Χρειαζόμαστε ένα φεστιβάλ, λοιπόν, που δεν θα κεντράρει στις –από το podium– ομιλίες, αλλά θα στοχεύει να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί η εμπλοκή νέων ανθρώπων στους αγώνες που έρχονται και πώς θα μεταφέρει τα μηνύματα αποφασιστικότητας, σύγκρουσης και ανατροπής.
Συζητήσεις
Με αφορμή το κλείσιμο 40 χρόνων από σημαντικά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο και η Χιλή του Αλιέντε του 1973, προγραμματίζεται μια πολιτική εκδήλωση που θα αναδείξει τα μαθήματα και τα πολιτικά συμπεράσματα του τότε, τα κρατούμενα για τους αγώνες του σήμερα και θα θυμίσει το όραμα για το σοσιαλισμό.
Να σημειώσουμε εδώ ότι κρίνουμε αναγκαία την αποφυγή μονομελών πάνελ και ουδέτερων ομιλητών, που είναι υποτίθεται υπεράνω κομμάτων. Δεν πρέπει να  φοβηθούμε την εκπροσώπηση όλων των απόψεων, ρευμάτων και κινημάτων πάνω σε αυτά τα μεγάλα ιστορικά παραδείγματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα γίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ιδιαίτερα αναγκαία στο σήμερα. Εξάλλου δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι σε κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός υπήρχαν γραμμές, επιλογές και απόψεις που καθόρισαν την εξέλιξη των γεγονότων.
Όσον αφορά τις θεματικές, έχουν τεθεί στο τραπέζι και συζητούνται θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τη νεολαία, όπως τα ζητήματα της παιδείας που θα μας απασχολήσουν κατά κόρον στη νέα χρονιά (είτε αυτά σχετίζονται με τα σχολεία, είτε με τις σχολές), της εργασίας, της οργάνωσης των νέων σε σωματεία κλπ (καθώς τα προβλήματα της μαύρης εργασίας και της ανεργίας είναι βασικά ζητήματα που πλήττουν τη νέα γενιά), αλλά και το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό μέτωπο.
Σχετικά με το πολιτιστικό κομμάτι, αποτελεί στοίχημα να γίνει το φεστιβάλ πεδίο συμμετοχής νέων καλλιτεχνών, ιδεών, σχημάτων και τάσεων, που υπάρχουν στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά δεν έχουν πεδίο έκφρασης. Παράλληλα χρειάζεται να αποφύγουμε τα μεγάλα και ακριβά ονόματα καλλιτεχνών που, ναι μεν προσελκύουν πολύ κόσμο, αλλά δεν προβάλλουν μια διαφορετική αντίληψη από την κυρίαρχη για το τι είναι πολιτισμός.
Προετοιμασία
Όσον αφορά στην ίδια την οργάνωση του φεστιβάλ και με βάση τα παραπάνω, προγραμματίζονται ανοιχτές συνελεύσεις, με κάλεσμα προς τους Νέους ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες, με σκοπό να οργανωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι θεματικές συζητήσεις και τα εργαστήρια, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, μουσικό πρόγραμμα), το στήσιμο κλπ.
Παράλληλα είναι αναγκαίο το φεστιβάλ να γίνει γνωστό σε κάθε γειτονιά, με μαζικές εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, μικροφωνικές, κινητοποίηση όλων μας των δυνάμεων και με κάλεσμα στους νέους ανθρώπους των γειτονιών, όχι μόνο για τη συμμετοχή σε αυτό, αλλά και για την άμεση οργάνωση των αγώνων που έρχονται στα μέτωπα που έχουν ήδη ανοίξει και αναμένουν ανατρεπτικές απαντήσεις.

Ετικέτες