Ο φασισμός είναι βία. Βία ωμή, χυδαία, θρασύδειλη ενάντια στους αδυνάτους και τους ανυπεράσπιστους.

Πέντε χρόνια πριν, μια συμμορία φασιστών δολοφονούσε τον Π. Φύσσα  με την αστυνομία να παρακολουθεί με διακριτικότητα (!). Χθες και προχθές, φασίστες μεταμορφωμένοι σε «επαγγελματίες μακεδονομάχους», μαχαίρωναν μετανάστες σε στάση λεωφορείου, κατέστρεφαν εβραϊκά μνημεία, χτυπούσαν τούρκους τουρίστες, λιντσάραν μικρά παιδιά…

Ο φασισμός δυναμώνει σαν απειλή, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η επιρροή του εξαπλώνεται, διαπλέκεται όλο και περισσότερο με το βαθύ κράτος, κλιμακώνει τις επιθέσεις του. Το πογκρόμ του φασιστικού όχλου, πριν λίγες μέρες στο Κέμνιτζ της Γερμανίας, ενάντια σε μετανάστες με την ανοχή της αστυνομίας, πρέπει να λειτουργήσει σαν κόκκινος συναγερμός για όλο το κίνημα.

Ο φασισμός όμως δεν είναι μόνο βία. Είναι και ένα καλοδουλεμένο σχέδιο «από τους επάνω». Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι κολασμένοι αυτής της ζωής,  είναι πολύτιμοι για την χρυσή κοινωνία της χώρα μας. Οικονομικά γιατί τους στραγγίζουν το αίμα στα χωράφια και στα εργοστάσια,  για ένα κομμάτι ψωμί. Πολιτικά γιατί παίζουν το ρόλο του εξιλαστήριου θύματος για  όλα τα κοινωνικά δεινά που ταλαιπωρούν τον εργατόκοσμο .  Ακριβώς σ’ αυτό  το σημείο έρχονται οι φασίστες, που είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για να τρομάζουν τους σκλάβους, για να αποδιοργανώνουν τους ανέργους και τους φτωχούς  και να εμποδίζουν τα ριζοσπαστικά κινήματα και τους εργατικούς αγώνες να αναπτυχθούν.

Τους φασίστες πρέπει να τους τσακίσουμε. Γιατί; Γιατί μετά τους πρόσφυγες, θα έλθει η σειρά των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των γυναικών και κάθε είδους μειονότητας που παλεύει για τα στοιχειώδη δικαιώματα της, με τελικό στόχο τους εργάτες ακτιβιστές στους χώρους δουλειάς.

Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά μέσα στο κίνημα:

-Πρώτο, η απάντηση στους φασίστες δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αντίσταση στα μνημόνια. Ο αντιφασισμός είναι κομμάτι του ταξικού αγώνα ενάντια στην επίθεση των καπιταλιστών.

 -Δεύτερο, η απάντηση στους φασίστες δεν μπορεί  παρά να είναι ενωτική. Ο αντιφασισμός δεν είναι δυνατό να υπάρξει με οργανωτικούς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

-Τρίτο, την απάντηση στους φασίστες θα την δώσουμε πρώτα στους δρόμους και ύστερα στους θεσμούς. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους δικαστές και την αστυνομία. Η εμπειρία μέχρι τώρα αυτό μας έχει διδάξει.

-Τέταρτο, η πάλη ενάντια στους φασίστες πρέπει να διαρκής, καθημερινή και στους μαζικούς χώρους. Η συμμετοχή των συνδικάτων στον αντιφασιστικό αγώνα έχει γίνει ζήτημα κρίσιμης σημασίας.

  • Να τελειώσει επιτέλους η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ισόβια στους φασίστες δολοφόνους.
  • Καταδίκη της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «σύνορα ανοικτά – πόλεις ανοικτές- ίσα δικαιώματα»
  • Όχι στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Έξω το ΝΑΤΟ. Όχι στους εξοπλισμούς. Ειρήνη και φιλία των λαών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
  • Κάτω η πολιτική των μνημονίων, παλιών και νέων.
  • Καμία ανακωχή με την κυβέρνηση των τραπεζιτών.
  • Καμία ανοχή στους φασίστες.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά -Κόκκινο Δίκτυο στη ΛΑΕ 

Ετικέτες