Οι ημέρες που που πέρασαν μετά την γεναία επικράτηση του ΟΧΙ με 61,3% άφησαν πίσω τους πολλά ερωτηματικά και πολλά άσχημα συναισθήματα. Ποιο ήταν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις 03/01/2015; Ποια ήταν η επικοινωνία της κυβέρνησης με κόμμα-λαό για 5 μήνες πριν έρθουμε στις τελευταίες 3 κρίσιμες εβδομάδες;

Ποια ήταν η αλληλεπίδραση συλλογικοτήτων και κινημάτων με την κυβέρνηση σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ; Αν ο λαός ήξερε το πως θα χρησιμοποιούσε ο πρωθυπουργός το ΟΧΙ τι πραγματικά θα έκανε; Εφόσον στο πίσω μέρος του μυαλού των μελών της κυβέρνησης υπήρχε και το σενάριο της ρήξης γιατί δεν προετοιμάστηκε ένα σχέδιο ρήξης από τις πρώτες επαφές κυβέρνησης-ευρωπαίων από τον Φεβρουάριο; Ποιος παρέκλινε από το πρόγραμμα και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ή οι διαφωνούντες(όχι-παρόν-απών); Η κυβέρνηση ήταν παρούσα σε συνελεύσεις-συζητήσεις των μελών της πολιτικής γραμματείας τον τελευταίο μήνα και αν ήταν γιατί βρέθηκε προ εκπλήξεων από τους διαφωνούντες στην εξουσιοδότηση Τσακαλώτου για την κυβερνητική αίτηση-πρόταση;

Στα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων(12.07.2015) εφημερίδων το μαξίμου δυσφορεί με τους δυο υπουργούς και την πρόεδρο της βουλής που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση με βάση την Ελληνική πρόταση. Το ερώτημα είναι ποιος θα έπρεπε να δυσφορεί με ποιον; Δεν έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός να καθαιρέσει εκείνους που έμειναν πιστοί στις προεκλογικές εξαγγελίες, στο μεγάλο όχι του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που απαρτίζεται από πολλές αριστερές συνιστώσες που πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα συλλογικά όργανα αποφάσισαν ποιες θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και οι περιβόητες κόκκινες γραμμές και την 25η Ιανουαρίου ο λαός ψήφισε για αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και από πάντα επικαλούνταν τις συλλογικότητες και τα κινήματα που τον ανέδειξαν ως δύναμη εξουσίας τελικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από το κόμμα, από την βάση του, από τα κινήματα και βάδιζε χωρίς να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ όλων αυτών των παραγόντων ως το σήμερα.

*Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υπήρχαν και τα παρακάτω σημεία:

«Πρώτον: Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον: Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον: Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

Τέταρτον: Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους:

Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.

«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας

Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.

Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Οι τέσσερις πυλώνες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης

Α. Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,

Β. Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Γ. Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.

Δ. Τις μεταρρυθμίσεις για το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Στόχος είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

·                                 Είναι επιτακτική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

·                                 Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

·                                 Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

·                                  Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση

·                                 Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.

·                                 Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρη διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.

·                                  Καταργείται ο φόρος λαιμητόμος, ο ΕΝΦΙΑ. Και θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

·                                 Αφορολόγητο όριο, θεσπίζεται στα €12.000 για όλους.

·                                  Ιδρύουμε Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα και Τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

·                                 Και τέλος προχωράμε στο Πρόγραμμα της Νέας Σεισάχθειας με τη Ρύθμιση κόκκινων δανείων.

(*Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης φαίνεται να θέλει την κεντροαριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε παρόλο που δεν το καταλάβαμε από την τοποθέτηση υπουργών και διευθύνοντων συμβούλων σε δημόσιους φορείς. Προσωπικά πίστευα πως υπήρχε σχέδιο ρήξης αποκαλύπτωντας τα πραγματικά πρόσωπα της ντόπιας και ξένης τρόικα στον Ελληνικό λαό αλλά και στους ευρωπαϊκούς λαούς και έπεσα έξω.

Εάν λοιπόν ο πρωθυπουργός από την Δευτέρα καθώς φαίνεται προβεί σε καθαιρέσεις των τριών θεσμικών διαφωνούντων αλλά και των βουλευτών που διαφώνησαν, θα έχει προβεί σε αντιδημοκρατική αυθαιρεσία που θα εναντιώνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες βάσει αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, βάσει της ψήφου του λαού την 25η Ιανουαρίου και βάσει του 61,3% του ΟΧΙ του λαού. Ο πρωθυπουργός που δικαίως κατηγορούσε τις συγκηβερνήσεις των μνημονίων για αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν έχει δικαίωμα να παρεκκλίνει από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΥ όπως αυτές υπήρχαν προεκλογικά. Η δολοφονία του λαού μέσω των μέτρων και των επεμβάσεων των πιο αντιδραστικών-νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ε.Ε. δεν πρέπει να περάσει.

Τέλος καλώ τα μέλη,τους βουλευτές και τους φίλους του πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε πλήρη συστράτευση ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι φαίνεται πως έρχεται από την Δευτέρα