Ενώ κρούσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι από τον κορωνοϊό αυξάνονται επικίνδυνα

Τα νέα κρούσματα covid 19, έφτασαν χθες (επισήμως) τα 302. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοση, μετά τα 372 κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη, γεγονός που δείχνει πως η επίκληση της ατομικής ευθύνης και…μια μάσκα, δεν αρκούν για να ανακόψουν τη μετάδοση του ιού.

Οι θάνατοι έφτασαν συνολικά τους 302, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 53 ασθενείς. Ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36. Δηλαδή, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι διασωληνώσεις ασθενών λόγω κοροναϊού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70%. Είναι χαρακτηριστικό πως στο «Σωτηρία» έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα αγγίζει το 60%.

Χωρίς μαζικά τεστ στον πληθυσμό και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο, τα αρνητικά νούμερα θα συνεχίζουν να αυξάνονται. Ενώ όμως το ΕΣΥ βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και οι υγειονομικοί έχουν φτάσει στα όριά τους, ούτε ευρώ δεν δίνεται για την ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας.

Αντίθετα, χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο Κ. Μητσοτάκης μοίρασε δισεκατομμύρια ευρώ σε εμπόρους όπλων, ανακοινώνοντας ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ: 18 μαχητικά αεροπλάνα Rafale, 4 νέες φρεγάτες, αντιαρματικά όπλα για το Στρατό, τορπίλες για το Ναυτικό και άλλα φονικά εργαλεία για να συνεχίσει το ελληνικό κράτος τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, παρέα με διάφορα ιμπεριαλιστικά καθάρματα.

Πέρα από την Αττική που καταγράφεται η πλειοψηφία των κρουσμάτων και οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται, πληθαίνουν τα κρούσματα σε χώρους εργασίας και βιομηχανικές μονάδες, με αποκορύφωμα την κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά και τα εκατοντάδες κρούσματα. Τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε αρκετές επιχειρήσεις, ο συνωστισμός (όπως και στα MMM) και η αποσιώπηση κρουσμάτων (όπως στα Jumbo), παραμένουν. Mαζί με τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις (η ανεργία τον Ιούνιο του 2020 ανήλθε στο 18,3%) και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Όμως, αντί για ελέγχους αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση από το φόρουμ της ΔΕΘ μοίρασε και πάλι ζεστό χρήμα και απλήρωτη εργασία στους εργοδότες: επιδότηση μισθών από το κράτος, μείωση εργοδοτικών εισφορών, παράταση αναστολής συμβάσεων, νέο γύρο «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Σχολεία

Αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι και μέσα στο Σαββατοκύριακο γίνεται αγώνας δρόμου για να παραδοθούν οι μάσκες και τα αντισηπτικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, λες και τόσους μήνες δεν μπορούσαν να οργανώσουν τις συγκεκριμένες προμήθειες. Επίσης, δεν έχουν εξασφαλίσει το αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα, όπως διαβεβαίωναν τα κυβερνητικά στελέχη στις αρχές του μήνα.

Βέβαια, η προσέλευση 1.5 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες θα γίνεται χωρίς διαγνωστικά τεστ, σε πολυπληθή τμήματα χωρίς τις αναγκαίες αποστάσεις , με τις προλήψεις δασκάλων και καθηγητών που θα στήριζαν τμήματα τουλάχιστον 15 μαθητών (ή και μικρότερα), να βαφτίζονται από τη Ν. Κεραμέως «δυσβάσταχτο κόστος». Σε αντίθεση με την πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ που ανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για τους οποίους φαίνεται πως υπάρχουν τα χρήματα.

Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση η προστασία της υγείας του πληθυσμού, η θωράκιση του ΕΣΥ, οι ασφαλείς χώροι δουλειάς και εκπαίδευσης, δεν αποτελούν προτεραιότητα. Προτεραιότητα για τους «άριστους» μαθητές των εγχειριδίων του νεοφιλελευθερισμού είναι η κούρσα των εξοπλισμών, τα δωράκια στους ιδιώτες και τα αφεντικά και η καταστολή απελπισμένων προσφύγων.

Ετικέτες