Παρά τις ενδείξεις για ρεκόρ αφίξεων και φέτος και την αντίστοιχη κερδοφορία των επιχειρήσεων του αεροδρομίου, οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτές παραμένουν καθηλωμένοι, έχοντας υποστεί μειώσεις από 25% ώς 50% καθώς οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από ιδιωτικά συμφωνητικά με μνημονιακούς όρους.

Μια πόλη 18.000 ανθρώπων είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στα Σπάτα. Τόσοι υπολογίζεται ότι εργάζονται στις εγκαταστάσεις του, αριθμός που ξεπερνά τις 20.000 τους μήνες αιχμής. Μια πόλη επί ποδός να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των τουριστών του καλοκαιριού, ενώ ήδη η επιβατική κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Παρά τις ενδείξεις για ρεκόρ αφίξεων και φέτος και την αντίστοιχη κερδοφορία των επιχειρήσεων του αεροδρομίου, οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτές παραμένουν καθηλωμένοι, έχοντας υποστεί μειώσεις από 25% ώς 50% καθώς οι συλλογικές συμβάσεις αντικαταστάθηκαν από ιδιωτικά συμφωνητικά με μνημονιακούς όρους.

«Οι εργοδότες αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν για συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία, ενώ όπου δημιουργούνται μέτωπα διεκδίκησης επιδεικνύουν το πιο ανάλγητο πρόσωπο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Αεροδρομίου, Δημήτρης Μπόζας. «Εκτός από τη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων διεκδικούν, π.χ., με το να τους εξαναγκάζουν να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, σύνηθες είναι το φαινόμενο εποχικοί συνάδελφοι που, είτε είναι εκλεγμένοι είτε απλώς συμμετέχουν σε διεκδικήσεις, να αποκλείονται από την αγορά εργασίας του αεροδρομίου, ενώ έχουν μεγάλη προϋπηρεσία». Το «σύνηθες» έχει υποστεί και ο ίδιος αφού, μετά από 12 χρόνια δουλειάς, είδε τη σύμβασή του με εταιρεία τροφοδοσίας να μην ανανεώνεται. Το συνδικάτο ζητά να πάρει θέση ο διαχειριστής φορέας, δηλαδή ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, και να μην καλύπτει παρατυπίες και αυθαιρεσίες των εταιρειών.

Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά του επιδόματος γάμου που περικόπηκε παράνομα, όπως έχουν γνωμοδοτήσει οι επιθεωρητές εργασίας και το υπουργείο Εργασίας, και επαναφορά της τελευταίας μείωσης του 10% διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Τύπου του ΔΑΑ, την αλυσίδα «PressPoint».

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο τους, μετά την τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας, οι εργοδότες ήταν αρνητικοί σε όλα επικαλούμενοι «τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να δικαιολογήσουν την αθέτηση της αρχικής τους δέσμευσης, ότι όταν η εταιρεία γίνει κερδοφόρα οι μισθοί θα επανέλθουν».

Πράγματι, η εταιρεία εμφανίζει κέρδη, ωστόσο αρνείται να επαναφέρει τους μισθούς, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε απολύσεις παλιών εργαζομένων και προσλήψεις νέων, κυρίως κάτω των 25 ετών, με μισθό 480 ευρώ.

Την Πέμπτη εκδικάζεται προσφυγή εργαζόμενου της εταιρείας για παράνομη μείωση επιδόματος γάμου, στον οποίο συμπαρίσταται το σωματείο. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο θεωρούν επιτακτική την ψήφιση νόμου για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «ελπίζοντας ότι τότε θα δικαιωθούν πολλά από τα αιτήματά μας που σήμερα η εργοδοσία, αξιοποιώντας τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους, αρνείται να εφαρμόσει».