Δημοσιεύουμε κείμενο που εστάλη στο rproject από σύντροφο από το Αγρίνιο, νέο αγρότη, ενεργό στο κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ως προγραμματική συμβολή στην υπόθεση της ανατροπής και μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς η γνώμη και η στήριξη των ίδιων των αριστερών αγωνιστών του αγροτικού κινήματος είναι αναγκαία για την πολιτική της Αριστεράς για τα αγροτικά ζητήματα.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει διάφορους πολιτικούς να λένε ότι εν καιρό κρίσης ένας από τους κλάδους που θα αναζωπυρώσει την οικονομία είναι ο πρωτογενής τομέας . Ανάπτυξη ακούμε για τον πρωτογενή τομέα γενικά και αόριστα . Η αλήθεια όμως είναι ότι με το ζόρι ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης βγάζει τα προς το ζην καθώς δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους άλλους αγρότες της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει γιατί το μόνο πλεονέκτημα που του επέτρεψε η κρίση και η πολιτική της διαχείρηση απο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΔΗ.ΜΑΡ, είναι αυτό της ποιότητας των προϊόντων του. Τα μειονεκτήματα απέναντι σε χώρες όπως η Βουλγαρία Ρουμανία κλπ είναι ότι εμείς πληρώνουμε ακριβότερο πετρέλαιο, ακριβότερα λιπάσματα και ακριβότερα ενοίκια .
Ο δε βόρειοευρωπαίος αγρότης έχει τεράστιες εκτάσεις να διαχειριστεί σε αντίθεση με τον Έλληνα όπου ο κλήρος είναι μικρός. Επιπλέον , η Γερμανία π.χ εχει βρεί τους νομικούς τρόπους να εφαρμόζει μέτρα κρατικού προστατευτισμού που αρνείται η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη σε όλους τους άλλους .Το Γερμανικό κράτος προαγοράζει τη σοδειά των Γερμανών μεγαλοκληρούχων. Ο “ελεύθερος ανταγωνισμός» , είναι τόσο ελεύθερος όσο συμφέρει τους μεγαλεμπόρους και τους βιομήχανους.
Οι πολιτικές του μνημονίου έχουν καταστρέψει τον μικρό αγρότη και η νέα ΚΑΠ 2015-2020 είναι κομμένη και ραμμένη στα μετρά των μεγάλων αγροτών της βόρειας Ευρώπης .
Τι θα πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση αριστεράς ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ?
Θα χρειαστεί μια στρατηγική για στοχευμένη παραγωγή στις διάφορες αγροτικές περιοχές με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων χωρίς Σκουριές Κερατέες ή την εγκληματική υποβάθμιση του λιμανιού του Αστακού , μισή ώρα απο το Μπάρι της Ιταλίας . Χωρίς οδικό δίκτυο , με το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της χώρας να ασχολείται μόνον με τη μεταφορά πυρομαχικών στον Ισραιλινό στρατό και κάτι πατάτες που ξεμένουν απο την Πάτρα , τολμάνε να μιλάνε για ανάπτυξη.
- Η συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια και η εκμετάλλευση των ερευνών που έχουν κάνει σε κάθε περιοχή είναι απαραίτητη κάτι που έως τώρα δεν γίνεται και εάν γίνεται είναι προσαρμοσμένη στα μεγάλα κεφάλαια ,π.χ Πανεπιστήμιο Δυτ.Ελλάδας και Agrino .
- Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον αγρότη είναι το ακριβό πετρέλαιο.
Mια κυβέρνηση της αριστεράς θα πρέπει να μειώσει την τιμή του στους αγρότες επιστρέφοντας τους το μεγαλύτερο μέρος του φόρου μέσω των βιβλίων εσόδων εξόδων που έχουν ανοίξει. Και όταν λέμε μείωση δεν εννοούμε 5-10 λεπτά το λίτρο , αλλά το κόστος του πετρελαίου να μην είναι πάνω από 80-90 λεπτά το λίτρο για τον αγρότη , πράγμα που θα μειώσει το κοστολόγιο ανά στρέμμα κατά 10 με 20 ευρώ αναλόγως την καλλιέργεια .
- Το κόστος των λιπασμάτων πρέπει να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο ίσως μειώνοντας το ΦΠΑ όσο περισσότερο γίνεται . Έλεγχος στους συνεταιρισμούς και δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεταιρισμού αγροτών που θα δουλεύουν για όλους τους αγρότες και όχι μόνο για 5-6 τσιφλικάδες .Το υπάρχον μοντέλο των συνεταιρισμών δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτούργει και οι περισσότεροι συνεταιρισμοί είναι πνιγμένοι στα χρέη. Αλλοι δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε στους συνεταιριζόμενους και οι περισσότεροι δεν έχουν την καθετοποίηση που θα έπρεπε να έχουν για τα προϊόντα που παράγουν οι συνεταιριζόμενοι.
- Κίνητρα για καθετοποίηση των προϊόντων των αγροτών . Δεν γίνεται ο αγρότης το 2014 να εξαρτάται από τα κέφια του εκαστοτε εμπόρου και κάθε μεταποιητή , καθώς ο ίδιος δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της καθετοποίησης των προϊόντων που παράγει ούτε με τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Υπάρχουν για παράδειγμα περιοχές που παράγουν χιλιάδες τόνους πορτοκαλιών και δεν υπάρχει κοντά ένα συσκευαστήριο ούτε καν ψυγεία για να αποθηκεύουν την παραγωγή κάνοντας τους αγρότες ευάλωτους απέναντι στους έμπορους και τα καρτέλ τους .Έτσι θα πρέπει σε συνδυασμό με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η νέα ΚΑΠ , να υπάρχει και κρατική ενίσχυση σε ότι αφορά την μεταποίηση των προϊόντων ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων που υπάρχουν. Σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να αντέξουν τα κόστη της καθετοποίησης καθώς είναι υπέρογκα .
- Κίνητρα και επιδοτήσεις για δημιουργία μονάδων παράγωγης ενεργείας από τα λήμματα των κτηνοτροφικών μονάδων σε συνδυασμό με αυτά που τρέχουν από το ΕΣΠΑ καθώς στην Ελλάδα λειτουργούν ελάχιστες αυτή την στιγμή μονάδες παράγωγης ενεργείας από βιοαέριο. Οι κτηνοτρόφοι χάνουν έξτρα έσοδα που θα μπορούσαν να έχουν από την παραγωγή ενεργείας και την παραγωγή οργανικής ουσίας από τα λήμματα των μονάδων τους . Κρατική δέσμευση από την ΔΕΗ ότι θα αγοράζει το ρεύμα . Ο κτηνοτροφικός τομέας περνάει μια μεγάλη κρίση καθώς οι τιμές του γάλακτος σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος των ζωοτροφών , έχει συρρικνώσει το εισόδημα τους. Το να εκμεταλλεύονται τα λήμματα από τα ζώα τους θα τους δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα καθώς επίσης θα παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενεργεία αλλά και οργανική ουσία που μπορούν επίσης να πουλήσουν η να χρησιμοποιήσουν σαν λίπανση στα χωράφια τους .
- Κίνητρα για την δημιουργία υδροπονικων θερμοκηπίων καθώς είμαστε η χώρα της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παρόλα αυτά παράγουμε μόνο το 50 % των οπωροκηπευτικών που καταναλώνουμε , σε αντίθεση με την Ολλανδία που παράγει το 110% . Μεγάλη ευθύνη γι αυτό έχει η υδροπονικη καλλιέργεια που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα λόγο του μεγάλου κόστους της . Η υδροπονική καλλιέργεια μπορεί να πολλαπλασιάσει την στρεμματική απόδοση ενός απλού θερμοκηπίου , αλλά τα κόστη είναι υπέρογκα . Η προώθηση της όμως θεωρείται αναγκαία για να αυξηθεί η παράγωγη και να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών της χώρας στα τρόφιμα αυτά και γιατί όχι να εξάγουμε μεγάλες ποσότητες . Η επιστημονική έρευνα προχωρά και θα ρίξει σημαντικά το κόστος.
- Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών υποδομών καθώς στην Ελλάδα έχουμε περιοχές όπου το νερό χύνεται ανεξέλεγκτα καθώς με τις υπάρχουσες υποδομές οι αγρότες ποτίζουν με κατάκλιση πράγμα το οποίο έχει μεγάλη σπατάλη νερού και μικρότερη στρεμματική απόδοση των προϊόντων τους , σε σχέση με την τεχνίτη βροχή και την στάγδην αδρευση . Όπως επίσης υπάρχουν και περιοχές που περιμένουν και περιμένουν , τα τελευταία 20 χρόνια να γίνουν αρδευτικά , για να συγκρατείται το νερό και να μπορούν το καλοκαίρι να ποτίζουν τα χωράφια τους χωρίς προβλήματα . Είναι το σημαντικότερο πράγμα για έναν αγρότη να έχει νερό και το νερό αυτό να μην χρησιμοποιείται αλόγιστα για να συνεχίσει να το έχει και τα επόμενα χρόνια .
- Χάρτης παράγωγης ανά περιφέρεια . Θα πρέπει να γίνει ένας εκσυγχρονισμένος χάρτης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια ώστε ο αγρότης κάθε περιοχής να παράγει τα προϊόντα που πρέπει στην κάθε περιοχή. Για παράδειγμα στην Λάρισα που κινδυνεύει με ερημοποίηση δεν θα πρέπει να παράγουν φυτά που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό μέχρι να ξανά ζωντανέψει ο υδροφόρος ορίζοντας . Θα πρέπει να συμπληρώνεται το εισόδημα των αγροτών της περιοχής με κρατικές επιδοτήσεις για να το κάνουν .
Οι γεωπονικές και κτηνιατρικές σχόλες πρέπει να καταθέσουν στην κοινωνία τις μελέτες τους και η κάθε περιοχή ανάλογα με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα θα πρέπει να καλλιεργεί συγκεκριμένα προϊόντα . Θα πρέπει επίσης να δοθούν έξτρα κίνητρα ώστε να παράγουν οι αγρότες μας προϊόντα που έχουν έλλειψη στην χώρα μας και μπορούν να καλλιεργηθούν και εδώ . Βελτιστοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων Εάν κάτι πάει καλυτέρα στην Ελλάδα απ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι η ποιότητα των προϊόντων μας η όποια θα πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο . Αυτό μπορεί να γίνει μέσω παρακολούθησης των αγροκτημάτων από ειδικούς δορυφόρους που κάνουν αναλύσεις εδάφους ώστε να ξέρει ο αγρότης ανά πάσα στιγμή τι χρειάζεται να κάνει ώστε να έχει ποιοτικότερη παραγωγή , αλλά και τι λίπανση να κάνει για να την πετύχει . Τα περισσότερα κράτη αγράζουν δορυφορικό χρόνο για τέτοιους λόγους. Απο το να αγοράζουμε τις τράπεζες και να τις επιστρέφουμε στους ιδιώτες , ξανά και ξανά , να πάει το Δημόσιο χρήμα στο ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. Ποιοτικός έλεγχος των τελικών παραγόμενων προϊόντων σε κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι θα πρέπει να εξοπλιστούν με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας ώστε να ξέρει ο αγρότης ποσό ποιοτικό είναι το προϊόν που έχει .
- Διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα οι οποίες έχουν τεραστία έλλειψη σε αγροτικά προϊόντα που εμείς εδώ μπορούμε να παράγουμε ώστε να γίνεται απευθείας εξαγωγή σε αυτές τις χώρες χωρίς ο αγρότης να έχει το καπέλο του εμπόρου . Τέλος θα πρέπει να ανοίξει η στρόφιγκα των δάνειων από τις τράπεζες για τους αγρότες με χαμηλότερα επιτόκια καθώς για την ώρα αυτή η στρόφιγκα είναι ανοιχτή μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες .
* O Δημήτρης Καλαμπόκας είναι από το Αγρίνιο, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών στα ΤΕΙ Λαμίας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Αγρινίου και σήμερα είναι νέος αγρότης.